Hyppää pääsisältöön

Elämäni Biisi

Elämäni Biisin jouluspesiaalissa arvuuttelusohville päätyy pelkkiä pääministereitä

Vuodelta 2021
Anneli Jäätteenmäki, Esko Aho, Jyrki Katainen, Sanna Marin ja Antti Rinne seisovat iloisina Elämäni Biisin lavasteessa.
Kuva: Atte Jääskeläinen / Yle

Elämäni Biisiä pelataan myös tapaninpäivänä, jolloin omia tärkeitä kappaleitaan jakamaan saapuu viisi henkilöä politiikan huipulta. Jakso on nauhoitettu lokakuussa 2021.

Suomen suurinta seurapeliä saapuu tapaninpäivän erikoisjaksossa pelaamaan studion täydeltä pääministereitä - sekä entisiä että yksi nykyinenkin. Jaksossa Katja Ståhlin kanssa arvuuttelusohville istuvat Sanna Marin, Jyrki Katainen, Antti Rinne, Mari Kiviniemi sekä Esko Aho.

Illan vieraat ja juontaja lavalla
Kuvateksti Studiossa vallitsee jouluinen tunnelma
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Jouluista peli-iltaa säestää tuttuun tapaan ohjelman oma orkesteri Kalle Torniaisen johdolla.

Esko Aho kunnioittaa kappalevalinnallaan poisnukkunutta setäänsä

Tapaninpäivän pelikierros avataan Arja Saijonmaan vaikuttavalla tulkinnalla Veikko Lavin kappaleesta Jokainen ihminen on laulun arvoinen, jonka on tuonut mukanaan Esko Aho.

Arja Saijonmaa - Jokainen ihminen on laulun arvoinen - Toista Yle Areenassa

Seurakseen Saijonmaa saa toisen Elämäni Biisin tähtiartisin, Diandran, joka nähdään tällä kertaa lavalla soittamassa viulua.

Kappaleen taustalle kätkeytyy tarina sedästä, jonka kanssa Aho asui saman katon alla ollessaan lapsi. Mielenterveysongelmista kärsinyt setä oli Ahon kuvailun mukaan hyväntahtoinen ja herttainen ihminen, joka vietti paljon aikaa pihapiirin lasten kanssa. Setä tutustutti sukulaispoikansa muun muassa taivaalla näkyneisiin tekokuihin sekä Mitä missä milloin -tietokirjoihin.

Esko Aho kertoo tarinaansa sohvalla.
Kuvateksti Esko Ahon kappale on kuin kunnianosoitus menehtyneelle sedälle
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Ahon setä nukkui pois vuonna 1988. Hautajaispäivän aamuna Aho lähti ajamaan kokouksesta Kokkolasta kohti Veteliä. Ylittäessään Kokkolan kaupungin rajan, Aho avasi auton radion ja kuuli kappaleen, josta muodostui samalla hetkellä ikään kuin kunnianosoitus menehtyneelle sedälle. Kyseinen kappale oli Jokainen ihminen on laulun arvoinen.

- Siinä vaiheessa oli pakko ajaa tien viereen ja pysäyttää auto. Se oli todella koskettava hetki, Aho kuvailee tilannetta.

Sanna Marin paljastaa oman voimabiisinsä

Istuva pääministeri Sanna Marin on valinnut omaksi Elämänsä Biisikseen Youngearted-yhtyeen Tässä ja nyt -kappaleen vuodelta 2016. Jaksossa biisin tulkinnasta vastaa Elämäni Biisin oma tähtiartisti Irina.

Irina - Tässä ja nyt - Toista Yle Areenassa

Kappale kuvastaa Marinille kahta asiaa. Ensinnäkin se on oodi Marinin elämänasenteelle. Pääministeri pyrkii omien sanojensa mukaan elämään sellaista elämää, jossa ei katsota liikoja menneeseen tai tulevaan, vaan pyritään elämään hetkessä, tässä ja nyt.

Toinen syy Marinin kappalevalintaan liittyy vallitseviin poikkeusoloihin.

Sanna Marin istuu Elämäni Biisin lavasteessa.
Kuvateksti Sanna Marin on valinnut omaksi Elämänsä Biisikseen Youngearted-yhtyeen Tässä ja nyt -kappaleen
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

- Tämä biisi kuvastaa mulle tätä vuotta, kesää ja syksyä. Sitä, kun yhteiskunta jälleen avautuu ja voimme olla toistemme seurassa ja nauttia elämästä yhdessä, Marin toteaa.

Myös muilla illan vierailla on vaikuttavia biisejä ja tarinoita mukanaan. Illan aikana kuullaan muun muassa sekä Antti Rinteen että Jyrki Kataisen häälaulut. Ilta päättyy Elämäni Biisin tähtiartistien koskettavaan tulkintaan En etsi valtaa loistoa -kappaleesta.

Diandra - En etsi valtaa loistoa - Toista Yle Areenassa

Koko jakso sekä yksittäiset esitykset ovat katsottavissa Yle Areenassa.

Kotipeliä pelataan myös tapaninpäivänä

Myös katsojat voivat osallistua joulun hauskimpaan peli-iltaan, vaikka kotipelin tuloksia ei jaksossa seuratakaan.
Elämäni Biisin jaksopeliä voi pelata studiovieraita vastaan ohjelman aikana, kaveripeliä taas milloin vain omilla elämän biiseillä.

Peli löytyy maksuttomasta Yle-sovelluksesta – lataa täältä kännykkääsi sopiva sovellusversio. Jos sinulla on jo Yle-sovellus asennettuna puhelimeesi, varmista että se on päivitetty uusimpaan versioon.

Elämäni Biisin vuoden viimeinen lähetys tapaninpäivänä kello 19:00. Kauden kaikki jaksot katsottavissa Yle Areenassa.

Jouluspesiaali 2021 - Toista Yle Areenassa