Hyppää pääsisältöön

Elävä arkisto

Dokkarihaaste rohkaisee katsomaan dokumentteja – etsi 30 haastekohdan avulla uutta katsottavaa

Violetilla taustalla teksti "Dokkarihaaste".

Jos aika kuluu muutenkin suoratoistopalveluita katsellen, miksei samalla oppisi uutta? Areenan dokkarihaasteella voi avartaa omaa ajattelua ja tutustua dokumenttien maailmaan.

Dokkarihaasteessa on 30 haastekohtaa, joiden avulla voi haastaa itsensä katsomaan dokumenttielokuvia ja -sarjoja. Haasteen voi toteuttaa vaikka kokonaan Areenasta löytyvillä dokkareilla, mutta toteutukseen saa tietenkin laskea mitkä tahansa dokumentit. Lähde siis vaikka kirjastoon, elokuvafestareille tai avaa oma telkkari ja ryhdy etsimään katsottavaa!

Miten dokkarihaaste toimii?

1. Valitse haastelistan perusteella itseäsi kiinnostava dokkari.

2. Katso dokkari.

3. Voit pitää itsellesi kirjaa haasteesta tai jakaa sosiaalisessa mediassa ajatuksiasi haasteen edistymisestä. Lisää somepostauksiin aihetunniste #dokkarihaaste, niin muutkin löytävät mietteesi tai katseluvinkkisi!

Dokkarihaaste on leikkimielinen tapa monipuolistaa omaa katselua, ja siihen voi osallistua kuka tahansa omalla tavallaan. Voit tulkita vapaasti myös sitä, mitä dokkari tarkoittaa.

Esimerkiksi dokkarisarjasta voisi käydä vaikkapa hiljattain julkaistu Noitapiirit-sarja ja mustavalkoisesta dokumentista jatkosodassa traumatisoituneista kertova Sodan murtamat.

Klassikkodokkareita.
Kuvateksti Aloita haasteen toteutus vaikka Klassikkodokkaripaketista, josta löytyy 28 kotimaista dokumenttielokuvaa. Kuvat ylhäältä vasemmalta alkaen: Unifilm Oy, Epidem Oy, Sami Kuokkanen, Mouka Filmi Oy, Yle Kuvapalvelu, Oy Millennium Film Ltd, Helsinki, Epidem Oy, Oktober Oy.

Dokkarihaaste 2022:

Haasteen voi toteuttaa omassa tahdissa, esimerkiksi kuukaudessa tai vuodessa. Sen kohtia saa tulkita vapaasti omien kiinnostuksenkohteiden mukaan.

Katso dokkari, joka...

1. kertoo musiikista.
2. seuraa erikoista persoonaa.
3. tunnetaan “kulttiklassikkona”.
4. kertoo mielenterveydestä.
5. käsittelee perhesuhteita.
6. kertoo vähemmistöön kuulumisesta.
7. vie tekijän ihmiskokeeseen.
8. on naisen tekemä.
9. sijoittuu erikoiseen paikkaan.
10. on julkaistu 90-luvulla.
11. vie sinut epämukavuusalueellesi.
12. kertoo historiasta.
13. on dokkarisarja.
14. kertoo taiteenlajista.
15. on lyhytdokkari.
16. on luontodokkari.
17. on kiistellystä aiheesta.
18. käsittelee ympäristöä.
19. käsittelee kokemusta sukupuolesta.
20. kuvaa nuoria tai vanhuksia.
21. on tekijälle henkilökohtainen.
22. on true crime-dokkari.
23. kuvaa ystävyyttä.
24. on mustavalkoinen.
25. sijoittuu maaseudulle.
26. sisältää eläimiä.
27. kertoo liikuntalajista.
28. on hyväntuulinen, inspiroiva.
29. käsittelee politiikkaa.
30. on tuttusi suosittelema.

Lähde suorittamaan haastetta vaikka heti ja tutustu Yle Areenan dokumenttitarjontaan!

Dokkarihaasteeseen liittyviä kuvia sosiaaliseen mediaan laitettavaksi tai esimerkiksi seinälle muistilistaksi tulostettavaksi voi ladata Google Drive-kansiosta. Materiaali on vapaasti käytettävissä.

DOKKARIHAASTE 2022: Dokkari, joka... 1. kertoo musiikista. 2. seuraa erikoista persoonaa. 3. tunnetaan “kulttiklassikkona”. 4. kertoo mielenterveydestä. 5. käsittelee perhesuhteita. 6. kertoo vähemmistöön kuulumisesta. 7. vie tekijän ihmiskokeeseen. 8. on naisen tekemä. 9. sijoittuu erikoiseen paikkaan. 10. on julkaistu 90-luvulla. 11. vie sinut epämukavuusalueellesi. 12. kertoo historiasta. 13. on dokkarisarja. 14. kertoo taiteenlajista. 15. on lyhytdokkari. 16. on luontodokkari. 17. on kiistellystä aiheesta. 18. käsittelee ympäristöä. 19. käsittelee kokemusta sukupuolesta. 20. kuvaa nuoria tai vanhuksia. 21. on tekijälle henkilökohtainen. 22. on true crime-dokkari. 23. kuvaa ystävyyttä. 24. on mustavalkoinen. 25. sijoittuu maaseudulle. 26. sisältää eläimiä. 27. kertoo liikuntalajista. 28. on hyväntuulinen, inspiroiva. 29. käsittelee politiikkaa. 30. on tuttusi suosittelema.

Haasteen on ideoinut Ylen Elävän arkiston toimitus ja Areenan Dokkarifestivaalin tekijät Yle Areenasta löytyvän dokumenttitarjonnan pohjalta. Haasteen inspiraationa ovat olleet jo monelle tutut lukuhaasteet.

Aiotko tarttua haasteeseen? Mitä dokkaria suosittelisit? Osallistu keskusteluun.

Keskustelu

Keskustelu sulkeutuu 31.12.2022.