Hyppää pääsisältöön

Elävä arkisto

Dokkarihaaste rohkaisee katsomaan dokumentteja – etsi 30 haastekohdan avulla uutta katsottavaa

Päivitetty 28.03.2022 16:15.
Violetilla taustalla teksti "Dokkarihaaste".
Kuva: Hans Weckman / Yle

Jos aika kuluu muutenkin suoratoistopalveluita katsellen, miksei samalla oppisi uutta? Areenan dokkarihaasteella voi avartaa omaa ajattelua ja tutustua dokumenttien maailmaan.

Dokkarihaasteessa on 30 haastekohtaa, joiden avulla voi haastaa itsensä katsomaan dokumenttielokuvia ja -sarjoja. Haasteen voi toteuttaa vaikka kokonaan Areenasta löytyvillä dokkareilla, mutta toteutukseen saa tietenkin laskea mitkä tahansa dokumentit. Lähde siis vaikka kirjastoon, elokuvafestareille tai avaa oma telkkari ja ryhdy etsimään katsottavaa!

Miten dokkarihaaste toimii?

1. Valitse haastelistan mukaisesti itseäsi kiinnostava dokkari.

2. Katso dokkari.
3. Siirry seuraavaan haastekohtaan, ja valitse katsottavaksesi uusi dokkari sen perusteella.
Jos haluat, pidä itsellesi kirjaa haasteesta tai jaa sosiaalisessa mediassa ajatuksiasi haasteen edistymisestä. Lisää somepostauksiin aihetunniste #dokkarihaaste, niin muutkin löytävät mietteesi tai katseluvinkkisi!

Dokkarihaaste on leikkimielinen tapa monipuolistaa omaa katselua, ja siihen voi osallistua kuka tahansa omalla tavallaan. Voit tulkita vapaasti myös sitä, mitä dokkari tarkoittaa.
Voit hypätä mukaan dokkarihaasteeseen vaikkapa Dokkarifestivaalin tarjonnalla! Esimerkiksi Vaarallinen somevaikuttaja (Bad Influencer) sopii haasteen kohtaan 2: seuraa erikoista persoonaa. Elokuvasta järjestetään myös chat 31.3. klo 21.

Nainen
Kuva: Minna Lusa

Dokkarihaaste 2022:

Haasteen voi toteuttaa omassa tahdissa, esimerkiksi kuukaudessa tai vuodessa. Sen kohtia saa tulkita vapaasti omien kiinnostuksenkohteiden mukaan.
Katso dokkari, joka...
1. kertoo musiikista.
2. seuraa erikoista persoonaa.
3. tunnetaan “kulttiklassikkona”.
4. kertoo mielenterveydestä.
5. käsittelee perhesuhteita.
6. kertoo vähemmistöön kuulumisesta.
7. vie tekijän ihmiskokeeseen.
8. on naisen tekemä.
9. sijoittuu erikoiseen paikkaan.
10. on julkaistu 90-luvulla.
11. vie sinut epämukavuusalueellesi.
12. kertoo historiasta.
13. on dokkarisarja.
14. kertoo taiteenlajista.
15. on lyhytdokkari.
16. on luontodokkari.
17. on kiistellystä aiheesta.
18. käsittelee ympäristöä.
19. käsittelee kokemusta sukupuolesta.
20. kuvaa nuoria tai vanhuksia.
21. on tekijälle henkilökohtainen.
22. on true crime-dokkari.
23. kuvaa ystävyyttä.
24. on mustavalkoinen.
25. sijoittuu maaseudulle.
26. sisältää eläimiä.
27. kertoo liikuntalajista.
28. on hyväntuulinen, inspiroiva.
29. käsittelee politiikkaa.
30. on tuttusi suosittelema.
Lähde suorittamaan haastetta samantien ja tutustu Yle Areenan dokumenttitarjontaan!

Dokkarihaasteeseen liittyviä kuvia sosiaaliseen mediaan laitettavaksi tai esimerkiksi seinälle muistilistaksi tulostettavaksi voi ladata Google Drive-kansiosta. Materiaali on vapaasti käytettävissä.

DOKKARIHAASTE 2022: Dokkari, joka... 1. kertoo musiikista. 2. seuraa erikoista persoonaa. 3. tunnetaan “kulttiklassikkona”. 4. kertoo mielenterveydestä. 5. käsittelee perhesuhteita. 6. kertoo vähemmistöön kuulumisesta. 7. vie tekijän ihmiskokeeseen. 8. on naisen tekemä. 9. sijoittuu erikoiseen paikkaan. 10. on julkaistu 90-luvulla. 11. vie sinut epämukavuusalueellesi. 12. kertoo historiasta. 13. on dokkarisarja. 14. kertoo taiteenlajista. 15. on lyhytdokkari. 16. on luontodokkari. 17. on kiistellystä aiheesta. 18. käsittelee ympäristöä. 19. käsittelee kokemusta sukupuolesta. 20. kuvaa nuoria tai vanhuksia. 21. on tekijälle henkilökohtainen. 22. on true crime-dokkari. 23. kuvaa ystävyyttä. 24. on mustavalkoinen. 25. sijoittuu maaseudulle. 26. sisältää eläimiä. 27. kertoo liikuntalajista. 28. on hyväntuulinen, inspiroiva. 29. käsittelee politiikkaa. 30. on tuttusi suosittelema.
Kuva: Hans Weckman

Haasteen on ideoinut Ylen Elävän arkiston toimitus ja Areenan Dokkarifestivaalin tekijät Yle Areenasta löytyvän dokumenttitarjonnan pohjalta. Haasteen inspiraationa ovat olleet jo monelle tutut lukuhaasteet.
Aiotko tarttua haasteeseen? Mitä dokkaria suosittelisit? Osallistu keskusteluun.