Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Teeman lahjapaketit 2021, aatosta loppiaiseen – kaikkien aikojen joulu elokuvan ystäville!

Juhlivia ihmisiä kerrostaloasunnon parvekkeella ja lasin takana sisällä. Kuva Alfred Hitchcockin elokuvasta Takaikkuna.
Kuvateksti Takaikkuna

20-vuotias Teema on paketoinut yli 20 suomalaista elokuvaa 1950-luvulta 2010-luvulle. Paketeissa on myös musiikkia ja jokavuotisia perinteitä. Kino Klassikon Chaplin-paketit kolmena lauantaina!

Lahjapaketit avataan perinteiseen tapaan joka päivä aatosta loppiaiseen kello 12.00. Huomatkaa myös Kino Klassikon erikoispaketit kolmena lauantai-iltana!

24.12. Jouluaaton musiikkipaketti

BBC:n Proms-festivaalin 2021 päätösilta

Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas

Aattoiltapäivän aloittaa juhlava Proms-festivaalin päätöskonsertti Lontoon Royal Albert Hallista, johtajana Sakari Oramo. Sen jälkeen Suomen kansallisbaletti esittää Pjotr Tšaikovskin jouluklassikon Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas. Muistakaa myös aattoiltana tähtitenori Jonas Kaufmannin joulukonsertti Teemalla klo 20!

Klassikkobaletti Pähkinänsärkijä. Kuvassa tanssivat Michal Krcmar ja Zhiyao Chen.
Kuvateksti Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas
Kuva: Roosa Oksaharju / Suomen Kansallisooppera

25.12. Joulupäivän klassikkoelokuvat

Ihmeellinen on elämä

Agatha Christien maailma

Todistaja

Elokuvan sydämessä

Frank Capran rakastettu jouluelokuva toivon kadottamisesta ja sen uudelleen löytämisestä aloittaa joulupäivän paketin. Paketin toinen elokuva on Kino Klassikon ohjelmistoa kuluneelta syksyltä: Billy Wilderin ohjaama Agatha Christie -jännäri Todistaja sekä Elokuvan sydämessä -keskustelu. Elokuvien välissä nähdään dokumentti Agatha Christien aikakauden Englannista.

25.12.–8.1. Kino Klassikon lahjapaketit: Chaplin

25.12. Chaplinin poika & Joutilas luokka

1.1. Nykyaika

8.1. Diktaattori

Erikoispaketteina lauantai-iltaisin Kino Klassikko esittää Charles Chaplinin rakastetuimpia elokuvia! Elokuvat lauantaisin Teemalla klo 21.00 alkaen, mukana myös Elokuvan sydämessä, jossa Chaplinin rooleihin eläytyvät upealla tavalla näyttelijät Geoffrey Erista, Marc Gassot ja Reetta Honkakoski.

Mies (Charlie Chaplin) istuu valtavan hammasrattaan päällä ja hymyilee kameralle. Kuva elokuvasta Nykyaika.
Kuvateksti Nykyaika
Kuva: Mk2 Films Sas

26.12. Kino Klassikko esittää: Alfred Hitchcock

Takaikkuna

Vertigo – punainen kyynel

Elokuvan sydämessä

Paketissa on kaksi Alfred Hitchcockin parhaimpiin kuuluvaa elokuvaa: Takaikkuna sekä Vertigo – punainen kyynel. Elokuvien lisäksi nähdään niihin liittyvät Kino Klassikon Elokuvan sydämessä -keskusteluohjelmat.

27.12. Kotimaiset 1: Aki Kaurismäki

Kauas pilvet karkaavat

Mies vailla menneisyyttä

Laitakaupungin valot

Kymmenessä lahjapaketissa nähdään yhteensä yli 20 kotimaista elokuvaa! Aki Kaurismäen Kauas pilvet karkaavat, Mies vailla menneisyyttä ja Laitakaupungin valot ovat maanantain paketissa – ne kuten kaikki Aki Kaurismäen elokuvat ovat myös pysyvästi katsottavina Areenassa.

Maria Järvenhelmi ja Janne Hyytiäinen Laitakaupungin valoissa.
Kuvateksti Laitakaupungin valot
Kuva: Yle Kuvapalvelu

28.12. Kotimaiset 2: Nuoret naisohjaajat

Miami

Tottumiskysymys

Tyttö nimeltä Varpu

Tiistain elokuvat ovat 2010-luvulta: Zaida Bergrothin Miami, monen ohjaajan yhteisteos Tottumiskysymys sekä Selma Vilhusen Tyttö nimeltä Varpu. Pakettia jatkaa vielä 2.1. nähtävä Miia Tervon Aurora.

krista Kosonen i Miami
Kuvateksti Miami
Kuva: Sami Kuokkanen / Helsinki-Filmi Oy

29.12. Kotimaiset 3: Mika Kaurismäki

Arvottomat

Rosso

Mika Kaurismäeltä nähdään lahjapaketissa kaksi elokuvaa: Esikoisohjaus Arvottomat, joka oli samalla Kaurismäen veljesten läpimurto, ja italialaisesta palkkatappajasta kertova Rosso.

30.12. Kotimaiset 4: Täällä Pohjantähden alla

Täällä Pohjantähden alla

Akseli ja Elina

Suo, kuokka ja Jussi – ja mitä sitten tapahtui. Edvin Laine ohjasi Väinö Linnan romaanitrilogian kahdeksi elokuvaksi vuosina 1968 ja 1970. Molemmat ovat katsottavina Areenassa pysyvästi!

31.12. Kotimaiset 5: Iskelmäparaati

Iskelmäketju

Tähtisumua (Areenassa vain suorana!)

Toivelauluja (Areenassa vain suorana!)

Kotimaisen iskelmän huippunimet 60 vuoden takaa esiintyvät kolmessa letkeässä musiikkiviihde-elokuvassa. Mukana mm. Pirkko Mannola, Lasse Liemola, Onni Gideon, Georg Malmstén, Annikki Tähti, Tapio Rautavaara...

1.1. Kotimaiset 6: Komisario Palmut

Palmujen Siimes

Komisario Palmun erehdys (Areenassa vain suorana!)

Kaasua, komisario Palmu!

Tähdet kertovat, komisario Palmu

Uudenvuodenpäivän Palmu-paketti sisältää "oikeat" Palmut eli Mika Waltarin kirjoittamat mustavalkoiset Erehdys, Kaasua ja Tähdet kertovat. Ennen elokuvia nähdään lyhyt dokumentti, jossa Pentti Siimes kertoo Palmu-elokuvien tekemisestä.

Hovimestari "Butler" Veijonen (Leevi Kuuranne), Kokki (Leo Jokela), Toivo (Matti Ranin) ja komisario Palmu (Joel Rinne) katsastavat rikospaikkaa elokuvassa Komisario Palmun erehdys
Kuvateksti Komisario Palmun erehdys

2.1. Kotimaiset 7: Aurora

Aurora

Uudenvuoden konsertti Wienistä

Miia Tervon elokuva Aurora jatkaa nuorten naisohjaajien elokuvapakettia, jonka edelliset kolme leffaa nähdään tiistaina 28.12. Lisäksi paketissa on uusintana edellispäivältä TV1:stä Wienin filharmonikkojen perinteinen uudenvuoden konsertti.

3.1. Kotimaiset 8: Matti Ijäs

Painija

Haaveiden kehä

"Ijäsmäisen elokuvan mestari" Matti Ijäs on ohjannut maanantain elokuvat: Painija, pääosassa Esko Hukkanen, ja Haaveiden kehä, pääosassa Sulevi Peltola. Näiden lisäksi paljon Matti Ijäksen ohjauksia on katsottavana Areenassa!

4.1. Kotimaiset 9: Työväenkuvauksia

Laukaus tehtaalla

Eila

Erkko Kivikosken vuonna 1973 ohjaama draama Laukaus tehtaalla kertoo irtisanomisista ja surmatyöstä. Jarmo Lampelan ohjaama, Tove Idströmin kirjoittama Eila on tosipohjainen kuvaus siivoojan taistelusta valtiota vastaan.

5.1. Kotimaiset 10: Satumaailmoja

Valkoinen peura

Sampo

Fantasia on jäänyt melko harvinaiseksi suomalaisen elokuvan tyylilajiksi. Erik Blombergin Valkoinen peura oli kansainvälinen menestys mutta on saanut vähän seuraajia. Poikkeuksellista efekti-ilottelua edustaa suomalais-neuvostoliittolaisena tuotantona syntynyt Sampo.

6.1. Ylpeys ja ennakkoluulo

Ylpeys ja ennakkoluulo

Loppiaisen paketissa on Jane Austenin romaaniin perustuva unohtumaton BBC:n klassikkosarja 1990-luvulta, pääosissa Jennifer Ehle ja Colin Firth.

Colin Firth on Mr. Darcy ja Jennifer Ehle on Elizabeth Bennet sarjassa Ylpeys ja ennakkoluulo
Kuvateksti Ylpeys ja ennakkoluulo