Hyppää pääsisältöön

Yle Radio 1

Äitiyden normeja toistetaan ja vastustetaan

Vuodelta 2021
Päivitetty 10.01.2022 12:45.

Äitimyytti murtuu

28:56

Yhdysvaltalaisissa äitiblogien kirjoituksissa peilataan äitiyttä yhteiskunnan sosiaalisiin normeihin ja odotuksiin. Äitiblogeissa kirjoitetaan myös normia vastaan, ja tuodaan esille toisin tekemistä.

Astrid Joutseno tutki väitöskirjassaan, Life from Birth to Death: How M/others Know, äitien elämäkirjoittamista yhdysvaltalaisissa blogeissa ja kahdessa muistelmateoksessa. Äitiyttä kuvattiin äitiblogeissa Joutsenon mukaan kauniisti sekä visuaalisesti että tekstin tasolla. Äitiys näyttäytyi monenlaisena.

– Tuotiin esille hauskoja, kivoja, ja arkisia juttuja, jotka tuntuvat ihanilta lapsen ja vanhemman välillä. Toinen tapa on se, että kirjoitetaan vaikeista ja haastavista asioista. Valitetaan ja jaetaan taakkaa, jos äitiys ei olekaan sitä, mitä on odottanut. Tai jos lapsi ei ole sellainen, mitä on toivonut, jos on tapahtunut jotain yllättävää, kertoo tutkija Astrid Joutseno.

”Odotusarvo, että äitityötä tekevä ihminen jää kotiin hyvin moneksi vuodeksi.”

― Tutkija Astrid Joutseno.

Yhdysvaltalaisissa äitiblogien kirjoituksissa peilataan äitiyttä Joutsenon mukaan yhteiskunnan sosiaalisiin normeihin ja odotuksiin, joita luetaan ympäriltä. Yhdysvaltalaisissa äitiblogeissa näkyi jatkuvan läsnäolon pakko lapsen elämässä.

– Se oli odotusarvo, että äitityötä tekevä ihminen jää kotiin hyvin moneksi vuodeksi. Hän luopuu omasta palkkatyöstä tai urasta tai muovaa siitä sellaisen, että hän hoitaa lapset kotona, sanoo Joutseno.

”He kirjoittavat elämäkirjoitusta, joka oikeuttaa eri tavalla tekemistä.”

― Tutkija Astrid Joutseno.

Ideaaliäidin normin täyttivät äidit, jotka olivat ylempää keskiluokkaa tai yläluokkaa. Puolisolla saattoi olla niin suuri palkka, että sillä pystyi elämään. Paljon on myös, niitä, jotka eivät kykene täyttämään ideaaliäidin normia. Joutsenon mukaan he voivat olla yksinhuoltajia, köyhempää väkeä tai heillä voi olla alempi koulutustaso. Äitiblogeissa kirjoitetaan myös normia vastaan, ja tuodaan esille sitä, miten eri tavoin myös voi tehdä.

– Valkoisuus näyttäytyy normina äitiblogeissa, mutta blogosfäärissä on myös runsaasti esimerkiksi mustien ja ruskeiden äitien blogeja, jotka kirjoittavat normeja vastaan, mutta myös luovat uusia äitimisnormeja ja murentavat niiden valkoisuutta, kertoo Joutseno.

”Digitaalisissa yhteisöissä ideaaleja, jotka voivat paineistaa äitimistä.”

― Tutkija Astrid Joutseno.

Äitiminen on vapaa käännös englanninkielisestä sanasta mothering, jota on käyttänyt muun muassa feministi Adrianne Ritch. Äitiminen kuvaa äitinä olemisen ja tekemisen erilaisia tapoja.

– Digitaalisissa yhteisöissä syntyy omanlaisia ideaaleja normeja, jotka voivat lukita ja ikävällä tavalla paineistaa äitimistä. Kotisynnytyksestä on sitten siinä pienessä blogiyhteisössä tullut normi, kuvailee tutkija Astrid Joutseno.

Lisää aiheesta Yle Areenassa