Hyppää pääsisältöön

Yle Radio 1

Hoiva on radikaalia – kerro kokemuksistasi Havaintoja ihmisestä -sarjaan!

Päivitetty 10.01.2022 12:42.
Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.
Kuvateksti Toimittaja Satu Kivelä selvittää audiosarjassaan ihmisyyden mysteerejä. Voit kertoa omista kokemuksistasi tämän jutun lomakkeella.

Esseisti Katri Kiukas pohtii Kohtu on kaunein sana -kirjassaan hoivaa ja elämää äitinä. Kiukas kuljettaa lukijan pohtimaan syvällisesti hoivan merkitystä ja arvostusta yhteiskunnassa.

Minä en ehdottomasti halua koskaan lapsia, näin ajatteli teini-ikäinen Katri Kiukas. Hänen mielestään lasten saaminen oli maailman tylsin ja tavallisin asia, mitä nainen voi maailmassa tehdä. Lastenvaunuja työntävät naiset näyttivät parikymppisen Katrin silmissä hieman säälittäviltä.

– Eikö tuokaan nyt ole parempaa käyttöä keksinyt elämälleen. Tuossa se menee ja tekee sitä, mitä naiset ovat aina tehneet. Minusta siinä oli kyse sisäistetystä naisvihasta. En varmasti ole ainoa, jolla on ollut arvottava katse toista naista kohtaan, pohtii esseisti Katri Kiukas.

”Ajattelin 13-vuotiaana, että minä en ehdottomasti koskaan halua lapsia.”

― Esseisti Katri Kiukas.

Esseisti Katri Kiukas pohtii Kohtu on kaunein sana -kirjassaan hoivaa ja elämää äitinä. Kiukas kuljettaa lukijan pohtimaan syvällisesti hoivan merkitystä ja arvostusta yhteiskunnassa niin henkilökohtaisesti kuin rakenteellisellakin tasolla tarkasteltuna.

– Arvostetaanko naisia vasta sitten, kun he tekevät jotain sellaista, mikä poikkeaa perinteisestä naisen roolista. Täytyykö pärjätä miesten maailmassa, että saa arvostusta, miettii Kiukas.

Lastenvaunuja työntävän naisen valinta on teini-ikäisen Kiukaan silmissä näyttäytynyt huonompana kuin joku toinen valinta. Arvottava katse paljastaa Kiukaan mukaan myös sen, miten me suhtaudumme yhteiskunnassa hoivaan ja asioihin, jotka perinteisesti ovat olleet naisten vastuulla.

Kiukaan suhde naisen biologiaan on aiemmin ollut suorastaan vihamielinen kuukautisten ja lisääntymisen takia.

– Minun täytyy kerran kuussa vuotaa verta. Minulla on lisääntymiselimistö, jonka avulla naisia on historiallisesti ja yhä edelleen koetettu pakottaa johonkin määrätylle paikalle. Merkityksen kääntäminen voimaksi oli minulle silloin radikaali juttu, pohtii Kiukas.

”Minulla on lisääntymiselimistö, jonka avulla naisia on historiallisesti ja yhä edelleen koetettu pakottaa johonkin määrätylle paikalle.”

― Esseisti Katri Kiukas.

Teini-ikäisen Katrin ajatuksissa lapsen saaminen tuntuu tylsältä, kunnes 25-vuotiaana Kiukas huomaa pohtivansa äitiyttä mahdollisena valintana.

Radikaalia voi olla myös se, ettei muiden mieliksi toteuta lapsihaaveita, jos ne eivät tunnu omalta. Kaikille lapsen saaminen ei ole erinäisistä syistä edes mahdollista, lisää Kiukas.

Vauvakuume vertautuu rakastumiseen Kohtu on kaunein sana -kirjassa.

– Se on kehollinen, vahva ja kaiken täyttävä. Yhtäkkiä et osaa ajatella mitään muuta. Vauvakuumessa on samaa jännittävää kutkutusta, kehollista lämpöä ja kauheasti unelmia, pohtii Kiukas.

Kehotetaan ostamaan esimerkiksi siivouspalveluita. Kaikilla ei ole rahaa ja resursseja tehdä niitä valintoja.

― Esseisti Katri Kiukas.

Median narratiiveissa vanhemmuudesta korostuu hoivan ihanuus tai kauheus. Julkisessa keskustelussa painotetaan yksilöiden ja yksittäisten perheiden valintoja, jolloin rakenteet jäävät sivuun. Vinkkilistat ovat peruskauraa lehtien palstoilla.

– Yksi syy, miksi kirjoitin kirjan, on se, että olen kaivannut yhteiskunnallista näkökulmaa äitiyteen ja hoivaan. Mitkä ovat ne rakenteet meidän ympärillä. Miten ne tukevat tai haittaavat hoivaamista. Miten ne tekevät elämästä lasten kanssa joko raskasta tai helppoa, sanoo esseisti Katri Kiukas.

Kerro kokemuksistasi Havaintoja ihmisestä -sarjaan. Vastaa lomakkeen kautta maanantaihin 24.1. 2022 mennessä.

Täytä lomake.