Hyppää pääsisältöön

YleX

Ibe ja Blind Channel olivat YleX:n vuoden soitetuimpia – tällainen oli musiikkivuosi 2021

Vuodelta 2022
Kuvia YleX:n vuoden 2021 soitetuimmista artisteista ja kappaleista.
Kuva: Niko Sveins / YleX

Vuonna 2021 keskusteltiin musiikkialan turvallisuudesta ja rahoituksesta sekä seurattiin Britney Spearsin holhoustaistelua. Popissa kuului kitara ja useat eri kielet.

Logo missä YleX:n logo ja teksti YleX tiedottaa.

YleX lisäsi soittolistalleen tänä vuonna 74 uutta artistia. Listalle pääsi muun muassa tuore PME:n kiinnitys Ege Zulu, YleX Läpimurto -artisti Eme ja brittiyhtye Glass Animals, jonka biisiin Tiktok puhalsi lisää elinvoimaa.

Vuoden soitetuimpien artistien ykkössija on tavallaan yllättävä. Ibe julkaisi vuonna 2021 vain kaksi omissa nimissään olevaa kappaletta, mutta nousi soitetuimmaksi artistiksi neljällä feat-biisillään. Kärkipaikan takaa varmemmin siis kohtalaisen isojen biisien säännöllinen julkaisutahti, ei yksi järkälemäinen hittileka.

YleX ylläpiti viime vuoden kotimaisen musiikin suurempaa määrää radiossa. Kotimaista on nyt noin 53 prosenttia soitettavasta musiikista.

Mustalla taustalla promokuvat YleX:n vuoden 2021 soitetuimmista artisteista.
Kuva: Niko Sveins / Yle

Kitarat palasivat ryminällä. YleX:n musiikkipäällikkö Tapio Hakanen listaa kanavan kolme vuoden suurinta läpimurtoa, Olivia Rodrigon, Måneskinin ja Blind Channelin. Hakanen on työskennellyt pestissään viisi vuotta ja tottunut vakiokysymykseen: milloin rock tekee paluun?

Vuonna 2021. Mutta ei reittiä, jota ensimmäisenä saattoi kuvitella.

– On tosi yllättävää, että meillä on Disney-tähti, italialainen euroviisuedustaja ja Suomen UMK-voittaja. [Olisi voinut] ajatella, että rock olisi ponnistanut muualta, perinteisesti Semifinalin kautta indiestä suuruuteen, mutta nämä kaikki kolme tulivatkin räjähdyksenomaisesti.

Hakasella pistää Blind Channelissa silmään toinenkin seikka. Musiikkibisnes on toistanut vuosia mantraa siitä, kuinka englanninkielisellä musiikilla ei Suomessa menesty. Poikkeuksen on tehnyt lähinnä Alma ja Isac Elliot.

– Mutta nyt kun katsoo Blind Channelia, he täyttävät Suomen isoimpia saleja kirkuvilla, hysteerisillä teinilaumoillla. Ilmeisesti tällaiselle on ollut tarvetta.

Vuonna 2021 pop oli entistä globaalimpaa ja kieliltään rikkaampaa. Yhteistyötä tehtiin strategisesti maiden ja mantereiden välillä: Cledos, Ibe ja Averagekidluke versioivat ruotsalaisen A36:n hitin Samma gamla vanliga, Megan Thee Stallion hyppäsi mukaan eteläkorealaisen BTS-yhtyeen kappaleeseen Butter.

– En vielä pari vuotta sitten ajatellut, että meillä voisi soida puolen tunnin sisään musiikkia italiaksi, ruotsiksi ja koreaksi, Hakanen sanoo.

Mustalla taustalla kuvakooste YleX:n vuoden 2021 soitetuimmista kappaleista.
Kuva: Niko Sveins / Yle

Kesällä keskustelu kääntyi musiikkialan turvallisuuteen. Instagram-tili Punkstoo julkaisi anonyymeja kertomuksia häirinnästä ja väkivallasta punkpiireissä. Tili löi laineita myös muihin genreihin ja musiikkialan yrityksiin.

Toinen iso puheenaihe oli kulttuurialan rahoitus. Korona pakotti perumaan lisää keikkoja ja tapahtumia, ja sysäsi musiikkialan tekijöitä syvemmälle taloudelliseen ahdinkoon. Lokakuussa hallitus ilmoitti leikkaavansa taiteesta ja kulttuurista vielä 18 miljoonaa. Kolme vuorokautta ja lukuisia järkyttyneitä ulostuloja myöhemmin, leikkaukset peruttiin.

Kolmanneksi Hakanen nostaa monimuotoisuuden. Musiikkivuoden kolme isointa aihetta ovat olleet ehkä vaikeita, mutta välttämättömiä.

Mustalla taustalla kuvakooste uusista kotimaisista artisteista YleX:n soittolistalla vuonna 2021.
Kuva: Niko Sveins / Yle

Rap-artisti Kanye Westin, tai Yen, erikoiset kuuntelutilaisuudet ja venyvät aikataulut herättivät huomiota loppukesästä 2021.

Odotettu Donda-albumi kyllä ilmestyi, mutta huomio hiipui äkkiä. Tapio Hakasta spektaakkeli muistutti siitä, kuinka musiikki-ilmiöt voivat kasvaa nykyään valtaviksi – ja olla silti viikossa ohi.

Kuluneen vuoden isot biisit ovat olleet osin epätyypillisiä. Kotimaista englanninkielistä rokkia, ruotsia ja italiaa sekä humoristisesta musiikkiperinteestä ponnistava Vauhti kiihtyy, joka keräsi ison kasan kuulijoita radion soittolistojen ulkopuolelta. Hakanen pitää yllättäviä hittejä rikkautena.

Toisin kuin viime vuonna, koko maata puhuttelevia jättihittejä ei ole järin muodostunut. Poikkeuksellisen onnistumisen sai Haloo Helsinki, jonka kappale Piilotan mun kyyneleet tavoitti kansan syvimmät rivit niin radiossa kuin suoratoistopalveluissakin.

Myös poptähti Britney Spearsin nimi oli vuonna 2021 monen huulilla. New York Times julkaisi dokumentin Framing Britney Spears, fanien muodostama Free Britney -liike nousi jälleen valokeilaan ja Spears puhui holhouksestaan ensimmäistä kertaa julkisesti oikeudessa. Tapaus päättyi onnellisesti, kun kolmetoista vuotta kestänyt edunvalvonta lakkautettiin marraskuussa.

Mustalla taustalla lista uusista ulkomaisista artisteista YleX:n soittolistalla 2021.
Kuva: Niko Sveins / Yle

Vuonna 2021 YleX julkaisi uusia sisältöjä, kuten Kohupodin, Anne Lainto <3 Rock -ohjelman ja YleX Otto -videosarjan. Erikoisohjelmistoon kuuluivat muun muassa Yle 95 -linkkitornijuhlat, DJ Orionin ja Jani Kareisen seitsemän tunnin Vappuspesiaali sekä YleX Aamun Naurumaraton ja Mökkifestarit.

Suosittu Mist sä tuut? -dokumenttisarja avasi suomiräpin historiaa Yle TV2:lla ja Areenassa. Helmikuun Uuden Musiikin Kilpailu keräsi ennätykselliset 1,9 miljoonaa katsojaa ja nosti Blind Channelin vuoden suurimmaksi kotimaiseksi ja kansainväliseksi läpimurroksi. Kesän YleXPop järjestettiin toista kertaa virtuaalisesti.

YleX palkittiin vuoden kotimaisena musiikkimediana Industry Awards -gaalassa lokakuussa 2021.