Hyppää pääsisältöön

Yle Radio Suomi

Olli Ihamäki neuvoo, miten käytät jouluruuan tähteet hyväksesi

Vuodelta 2021
Mies tonttulakki päässä ja taustalla valaistu joulukuusi.
Kuva: Katriina Rouvinen / Yle

Jäikö kinkkua, rosollia, kaloja tai mätiä yli joulupöydästä? Ei huolta! Tässä Olli Ihamäen vinkkejä tähteiden muuttamisesta uusiksi ruokalajeiksi. Tarjolla on 16 reseptiä Olli Ihamäen keittiöstä.

Luutnantin pudinki

Asetellaan keitettyjä perunoita vuoan pohjalle. Niiden päälle kinkkusilppua. Näiden tarpeiden yli kaadetaan (juustolla terästettyä) valkokastiketta. Haluttaessa lisätään kuullotettua sipulia. Maustetaan pippurilla ja suolalla. Pannaan vuoka uuniin ja otetaan pintaan lopuksi hyvä väri ylälämmöllä tai grillivastuksen alla.

Meidän mamman perunalaatikko

1 kg kinkkua
0,5 kg kypsäksi keitettyä siankylkilihaa
2 kg raastettua perunaa
2 sipulia
suolaa, maustepippuria

Aja raaka-aineet lihamyllyn läpi. Mausta seos ja pane se voideltuun vuokaan. Paista noin tunti 170 asteessa.

Joulunjälkeiset jämäpiirakat

Hankitaan valmista lehtitaikinaa ja tehdään levypiirakoita. Täytteeksi kinkkua tai tähteeksi jääneitä kaloja. Riisinä käytetään puuroriisiä, (joka keitetään kala- tai lihaliemessä). Välimeren sävyjä saat esimerkiksi oliiveilla ja yrteillä.

Poikamiehen borch-keitto

Pane rosollinloppu kattilaan ja lisää kasvislientä. Saosta esim. Koskenlaskijajuustolla. Lisää käristettyä pekonia, kinkkusilppua tai makkaranpaloja, mikäli haluat keitosta vahvempaa. Makua voit piristää etikalla.

Kinkkua hapankaaliin

Haudutetaan hapankaalia kasarissa esimerkiksi pilsnerissä, kaljassa tahi oluessa. Lisätään lopuksi kinkkua pienehköinä biitteinä.

Laaditaan siis hapankaalikeitto, johon piilotetaan kinkkua.

Maijan chilikinkkukastike

Uunivuokaan ladotaan limittäin kinkkupaloja ja sieniä (herkkusieniä, suppiksia jne.) Päälle kaadetaan vispattua kermaa, johon on sekoitettu chilikastiketta. Pannaan uuniin 200 asteeseen puoleksi tunniksi. Nautitaan riisin kera.

Italialainen kurttukaalikääryle

1/2 jauhettua kinkkua
1/2 tuoretta jauhelihaa
freesattua sipulia
välimerellisiä yrttimausteita
keitettyjä kurttukaalin lehtiä
Tee massa ja mausta hyvin. Laadi tavallista suurempia kaalikääryleitä ja paista ne totuttuun tapaan uunissa. Tee kääryleille vahva tomaattikastike. Tarjoa perunoiden tai riisin kera.

Blinit

Tarjoa blinien kanssa sienisalaatti, mäti ja hienonnettu "sillimössö".

Bussikuskin taukopizza

Osta valmiita pizzoja ja lisää niiden pinnalle kinkkusilppua ja mustaa emmentalia.

Joulunjälkeinen kalakiusaus

Pane vuoan pohjalle keitettyä perunaa siivuina ja niiden päälle sillinpaloja, graavia lohta sekä kaikkea muuta tähteeksi jäänyttä kalaa ja sillin liemissä marinoitunutta sipulia, tilliä yms.
Kieräytä myllystä pippuria ja peitä perunaslaisseilla.
Kostuta komeus sillinliemellä ja pane uuniin. Lisää noin puolen tunnin kuluttua kuohukermaa ja nosta vuoka ylös, jotta pinta ruskistuu.
Nauti pilsnerin ja mustan leivän kera.

Rosollipyttis

Freesataan rosollintähteitä ylimääräisen kosteuden häivyttämiseksi teflonpannulla pienessä öljytilkassa. Lisätään lopuksi seokseen hieman hunajaa. Karamellisoidaan pinta. Seokseen voidaan lisätä lopuksi kinkkusilppua tai vaikkapa graavilohta.

Pastakastike kaloista

Tee pastakastike jäljellejääneistä lohikappaleista ja muista kalanjämistä. Kokeile purjolla piristettyä valkokastiketta, johon silppuat kalat.

Pastakastike lihoista

Tee Carbonara-kastike, johon käytät kinkkua. Kastiketta voi (tai suorastaan pitää) edelleen terävöittää pekonilla.

Kalakeitto

Käytä kalakeittoon tähteiksi jääneitä kalapaloja. Erityisesti kylmäsavulohi piristää kalakeittoa kummasti

Mätismetana

Sekoita loput mädit, smetana ja sipuli keskenään. Purista runsaasti valkosipulia joukkoon. Anna maustua seuraavaan päivään.

Maut tasoittuvat ihanaksi, osittain vahvaksi, mutta kokeilemisen arvoiseksi mössöksi. Tarjoile erilaisten leipien tai perunoiden kanssa.

Mätihyydyke

Sekoita samoin kuin edellä, mutta jätä valkosipuli pois. Lisää tilliä, kevätsipulia ja puolikkaan sitruunan mehu. Vatkaa joukkoon kuohukerma löysäksi.

Liota liivakot (mädin ja smetanan määrän mukaan) lisää seokseen ja laita isompaan tai useisiin pieniin vuokiin ruokailijoiden määrän mukaan. Mausta tarpeen mukaan sitruuna- tai valkopippurilla.

Mäti yleensä kuivuu päivien mittaan, sekoitettuna smetanaan se säilyy syötävänä Uuden Vuoden aattoon hyvin ja on maukasta tarjottavaa.