Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

"Jos kuulut mihin tahansa jengiin, käy huonosti" – Chaplinin Nykyaika oli satiiri lama-ajan peloista

Työhaalariin pukeutunut mies (Charlie Chaplin) nojaa nauraen suureen säätövipuun, taustalla suuri kone. Kuva elokuvasta Nykyaika.

Nykyaika on mestarillisen koomikon keinoin tehty elokuva tekniikasta, taloudesta ja yhteiskunnasta. Kino Klassikon Chaplin-sarjassa uudenvuodenpäivänä!

Äänielokuva oli mullistanut elokuvanteon 1920-luvun lopulla ja seuraavan vuosikymmenen puolivälissä jopa äänielokuvan sitkein vastustaja, Charlie Chaplin, joutui tekemään myönnytyksiä. Ei hän vieläkään tehnyt ”todellista” äänielokuvaa, mutta Nykyajassa (Modern Times, 1936) hän suostui jo puhumaan siansaksaa studiossa äänitetyn laulun puitteissa ja varusti elokuvan musiikilla ja äänitehosteilla.

Mutta Nykyajan jälkeenkin Chaplin saattoi huvitella ystävänsä Douglas Fairbanksin kanssa kehittämällä tavalla puhua joskus ventovieraille ihmisille kimeällä mikkihiiri-äänellä. Koska kukaan ei ollut vieläkään kuullut Chaplinin puhetta valkokankaalla, moni hätkähti kuullessaan tämän Chaplinin mukamas oikean äänen.

Äänielokuva sai Chaplin puolesta tulla rauhassa, sillä hän teki elokuvia tavattoman hitaasti, noin viiden vuoden välein ja käyttäen niistä jokaiseen jopa vuoden verran aikaa. Hän poltti rahaa samassa suhteessa, ja Nykyajan lopullinen budjetti oli tuon ajan rahassa ällistyttävät puolitoista miljoonaa dollaria.

Kaksi työhaalareihin pukeutunutta miestä raapii päätään mietteliäinä valtavan koneen edessä. Kuva elokuvasta Nykyaika.

Tähän nähden on hieman ironista, että Nykyaika on satiiri ennen kaikkea kapitalismista, samoin kuin näitä tukevista virkavallasta, teollisuustuotannosta ja kaupunkielämästä. Chaplin sai elokuvansa idean tavatessaan pikaruokalassa lamakauden köyhdyttämän ystävän, joka syytti kaikesta koneistamista ja liukuhihnoja. Ranskalaisen René Clairin elokuva A nous la liberté saattoi myös toimia innoituksena.

Nykyaika tiivistää modernin ihmisen elämän taisteluksi koneita ja persoonattomuutta vastaan. Ihminen tuntuu olevan siinä häviöllä, sillä Chaplin saa hermoromahduksen liukuhihnan ääressä ja alkaa käyttäytyä kuin rikkinäinen kone. Joka kerta kun hän osoittaa joitakin ihmismäisiä piirteitä, häntä yritetään korjata mielisairaalassa ja vankilassa.

Kun Chaplin osoittaa ihmismäisiä piirteitä, häntä yritetään korjata mielisairaalassa ja vankilassa.

Tematiikkaa raikastaa rakkaustarina kulkurin ja tytön välillä. Jälkimmäistä esittää Chaplinin tuolloinen elämänkumppani Paulette Goddard ja heidän välillään näkyy vahva tunnetason kemia. Rakkaus ja optimismi tuntuvat voittavan myös elokuvassa ja Chaplinin kulkurihahmo jättää hyvästit yleisölle kävelemällä kohti horisonttia.

Nykyaika Kino Klassikossa lauantaina 1.1.2022. Elokuvailta alkaa klo 21.00. Muista myös Chaplinin poika 25.12. ja Diktaattori 8.1.!

"Yhden ihmisen taistelua systeemiä vastaan, oli se systeemi mikä tahansa"

Mies (näyttelijä Marc Gassot) lusikoi puuroa korvaansa. Kuva on mukaelma Chaplinin elokuvan Nykyaika kohtauksesta.
Kuvateksti Marc Gassot
Kuva: Mojo Erämetsä/Moskito Television

"Onko Nykyaika poliittinen ja yhteiskunnallinen elokuva?" kysyy Kalle Kinnunen Elokuvan sydämessä -keskustelussa. "On se, ja se on samalla yhteenveto Chaplinin aiemmasta toiminnasta", vastaa Tuomari Nurmio. "Sitä voi katsoa pikkulapset ja nauraa pelleilylle, ja sitten sitä voi katsoa vakavana poliittisena kannanottona."

Näyttelijä Marc Gassot'n mukaan elokuvan yhteiskunnallinen sanoma on selkeän satiirinen: "Sun ei ole hyvä kuulua mihinkään jengiin, aina käy huonosti. Se ei menetä missään sitä kulkurin ulkopuolisuutta."

"Sehän on totta, että aina käy huonosti, jos ajatellaan 1930-lukua!" sanoo Nurmio.

Katso koko keskustelu!

Enemmän elokuvasta: Nykyaika - Toista Yle Areenassa