Hyppää pääsisältöön

Tiede

Ilotulitusten pauke stressaa koiraa – näillä asiantuntijan vinkeillä helpotat lemmikkisi oloa uutenavuonna

Vuodelta 2021
Pelokkaan näköinen koira katsoo taivaalla räiskyviä ilotulituksia. Kuvituskuva, yhdistelmä kahdesta valokuvasta.
Kuva: Kiira Natunen / Yle

Uusivuosi on paukkuvien ilotulitusten takia stressaavaa aikaa monelle koiralle. Näillä koirankouluttaja Sofia Haapasen vinkeillä pystyt helpottamaan lemmikkisi uuttavuotta, oli se pentu tai aikuinen koira.

Ymmärrä koiraasi -sarja sukeltaa koiran mieleen tieteen avulla. Tapaat sarjassa myös koirankouluttaja Sofia Haapasen.

Koiran kokema pelko on ihan yhtä voimakasta kuin ihmisen pelko, ja tyypillisesti pelko voimistuu, jos sille altistuu toistuvasti.

Melkein kaikkia koiria voi auttaa sietämään ilotulitteita paremmin. Omistajan kannattaa opetella tunnistamaan jo miedommat jännityksen merkit ja ennaltaehkäisemään pelon vahvistuminen.

Ääniarkuus on perinnöllistä, mutta monista muista piirteistä poiketen se voi puhjeta vasta aikuisena, yllättäen.

Ääniarkuus on perinnöllistä, mutta monista muista piirteistä poiketen se voi puhjeta vasta aikuisena, yllättäen. Näin voi tapahtua, vaikka koira olisi pentuna sietänyt pamauksia hyvin. Monesti juuri ilotulitusten räiske aktivoi kovien äänien pelkäämisen.

Siksi uutenavuotena kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ihan jokaisen koiran turvalliseen olotilaan.

Näin tuet pelkäävän koiran turvallisuudentunnetta ja helpotat sen oloa

1. Pidä koira ja ilotulitteet erillään

Jos mahdollista, poista pelon aiheuttaja tai poistu koiran kanssa paikalta. Älä vie pentua tai aikuista koiraa tapahtumiin, jossa raketteja ammutaan.

2. Luo koiralle kotoisa olo

Jännittävää koiraa voi auttaa, jos se pääsee halutessaan turvalliseen ”omaan koloon” vaikkapa sängyn alle tai omaan viihtyisään pesäänsä. Moni koira hakee turvaa tulemalla ihmisen lähelle tai haluaa syliin.

Myös koiran keholle tasaista, kevyttä painetta antava painepaita tai -side sekä rentouttava hieronta ja kosketukset voivat auttavat koiraa.

3. Hoida enimmät ulkoilut ennen iltaa

Pyri ulkoiluttamaan koira kunnolla uudenvuodenaattona jo ennen klo 18:aa, jonka jälkeen raketteja on laillista ampua. Tarpeille on tämänkin jälkeen päästävä, mutta kannattaa ajoittaa pikapissatukset siten, että pauketta olisi mahdollisimman vähän.

Voi olla hyvä idea lähteä kauemmas kaupungista jo päiväulkoilun aikana, jotta voidaan välttää yllättävät, ennen laillista aloitusaikaa ammutut raketit.

Varmista ulkoillessa ehjät, turvalliset varusteet, joista koira ei pelästyessäkään pääse livahtamaan karkuun. Paniikissa juokseva koira ei pysty kuuntelemaan tänne-kutsuja, ja voi helposti jäädä auton alle.

Jos koira jännittää vain vähän tai ei lainkaan, kannattaa sen huomio suunnata muuhun.

4. Harhauta hemmottelemalla

Jos koira jännittää vain vähän tai ei lainkaan, kannattaa sen huomio suunnata muuhun. Uusivuosi on juuri oikea aika antaa pureskeltavaksi erityisen herkullinen luu tai sivellä nuolumattoon parhaat mahdolliset maut.

Myös muut virikkeet, vaikkapa pahvin repiminen ja namien etsiminen, vie huomion pois paukkeesta ja välähdyksistä.

5. Tee siedätysharjoituksia äänitteillä

Siedätä koiraa etukäteen nauhoitteiden avulla. Siedättämisessä tärkeintä on edetä pikkuhiljaa äänentasoa nostaen niin, että koira reagoi ääneen vain huomioimalla sen, ei jännittymällä. On ehdottoman tärkeää, että seuraavaan tasoon siirrytään vasta, kun koira on täysin rento.

Jos koiralla ilmenee jännitystä tai pelkoa, harjoitus on edennyt liian nopeasti ja on palattava alkuun.

Muun muassa rakettipaukkeeseen on olemassa monia valmiita nauhoitteita, joita voi hyödyntää.

Siedättäminen kannattaa aloittaa esim. 3–4 viikkoa ennen varsinaista altistumistilannetta. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä aloittaa, eli yksikin harjoitus on parempi kuin ei mitään! Muun muassa rakettipaukkeeseen on olemassa monia valmiita nauhoitteita ja netistä löytyy videoita, joita voi hyödyntää.
Siedätysharjoitusta voi tehostaa yhdistämällä kuuluvan äänen jälkeen koiralle jotain erityisen mieluista, kuten ruokaa, silityksiä tai leikkiä. Näin yhtäkkinen ääni alkaakin ennakoida koiralle kivaa asiaa.

Sofia Haapanen ja koiratestaaja, eläinten käyttäytymistieteen dosentti Katriina Tiira vastasivat kysymyksiin ilotulitteista ja ääniarkkuudesta:

6. Tasoita äänimaailmaa

Pidä televisiota tai radiota päällä, älä sammuta valoja. Kun sisällä ylläpidetään jatkuvaa äänitasoa, ulkoa kuuluvat äänet eivät erotu niin selkeästi muusta äänimaailmasta ja koiran olo voi helpottua. Jos koira reagoi ikkunoista tuleviin välähdyksiin, peitä ikkunat.

7. Teetä rentouttavia tehtäviä

Mieti jo etukäteen, mitkä asiat rentouttavat koiraasi. Kaikki haisteluun ja nuolemiseen rohkaisevat asiat, kuten ruokavirikkeet, tepsivät yleensä hyvin.

Myös tuttujen temppujen tai aivopähkinöiden harjoitteleminen voi toimia koiralle rentouttavana asiana!

Tuttuja toimintoja voi myös hyödyntää arjessa osana ääniin totuttavia treenejä. Hyvä keino totuttaa koiraa ääniin on antaa sen tuottaa niitä omaehtoisesti koskemalla erilaisiin kohteisiin ja palkita suorituksesta. Katso videolta, miten se tapahtuu:

Harjoitus koiran totuttamiseksi ääniin - Toista Yle Areenassa

8. Hanki lääkitys ääniarkuuteen

Jos tiedät jo edellisiltä vuosilta, että koirasi pelkää paljon, vapisee ja läähättää tai jopa oksentaa, pyydä eläinlääkäriltä resepti ja hae täsmälääke ääniarkuuteen. Kyllä, ääniarkuuteen on todella kehitetty täsmälääke.

Markkinoilla on myös erilaisia reseptivapaita feromonivalmisteita, joista moni koira saa helpotusta lievempään jännitykseen.

9. Levitä rauhallisuutta omalla käytökselläsi

Kiinnitä huomiota omaan ja muiden ihmisten käyttäytymiseen koiran jännittäessä. Havainnoi, helpottaako vai ahdistaako esimerkiksi koiralle puhuminen tai koiraan koskeminen sitä. Hädässä olevaa koiraa ei saa jättää oman onnensa nojaan, vaan mieti ja kokeile, mikä tilanteessa auttaa koiraa eniten!
Koira saattaa myös lukea sinusta, onko tilanteessa syytä huolestua tai hätääntyä. Pyri siis omassa toiminnassasi rauhallisuuteen ja normaaliin, rauhalliseen äänensävyyn.
10. Anna aikaa palautumiselle

Lopuksi, muista että kehon palautumiseen stressitilanteesta normaalitilaan menee useampi päivä, joten varmista koiran hyvä palautuminen uudenvuoden jälkeen.

Sofia Haapanen

Sofia Haapanen on Suomen eläintenkouluttajat ry:n puheenjohtaja ja toimii koirien kouluttajana Ylen Ymmärrä koiraasi -tiedesarjassa. Ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja on eläinten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja kouluttamisen ammattilainen.

Lisää aiheesta Yle Areenassa