Hyppää pääsisältöön

Yle Tapahtumat

Euroviisumenestyjä Blind Channel lähtee valloittamaan maailmaa – “Pohjanmaan junteilla” riittää niin kunnianhimoa kuin itseironiaakin

Blind Channelin Joel Hokka ja Niko Vilhelm istuvat ja katsovat tyynesti kameraan.
Kuvateksti Blind Channel sai Vuoden artisti- sekä Vuoden biisi -tunnustuksen Radio SuomiRockin äänestyksessä. Yhtyeelle nimitettiin neljä Emma-ehdokkuutta ja kuudenneksi Euroviisuissa yltänyt kappale Dark Side oli Suomen tämän vuoden striimatuin biisi Spotifyssa.
Kuva: Sami Heiskanen

Blind Channelilla on isot suunnitelmat tulevaisuudelle, eikä niiden toteutus jää ainakaan asenteesta kiinni. Musiikkialalla omaan tekemiseen on uskottava, vaikka kukaan muu ei niin tekisi.

Vuosi 2021 hyvästellään räjähtävästi Hartwall Areenalla 31.12. konsertissa, jossa Blind Channelin lisäksi nähdään muun muassa BEHM ja Erika Vikman. Konsertti lähetetään suorana uuden vuoden aattona klo 22.45 – 00.30 TV1:llä ja Areenassa.

Blind Channelilla on ollut vientiä kuluvana vuonna, eikä hype näytä laantumisen merkkejä: tulevasta vuodesta on tulossa vielä kiireisempi.

– Se on samalla pelottavaa ja ihan järkyttävän siistiä, bändin laulaja Niko Vilhelm hehkuttaa.

Ensi vuoden keikkakalenterin aikataulu on tiukka, mutta bändi on valmis sekä henkisesti että fyysisesti.

– HIM on pystynyt siihen, samoin The Rasmus ja Nightwish. Ei me aiota olla millään lailla huonompia: Totta kai omat idolit on tärkeintä pestä tässä pelissä, Niko naurahtaa.

Bändi tuntee olevansa iso Suomessa, mutta vielä pieni maailmalla.

Laulaja-kitaristi Joel Hokka muistuttaa, että Euroviisu-hitti Dark Side on hitti vasta Suomessa.

– Ei se biisi Euroopassa mikään radiohitti ole, ei me maailmaa vielä olla valloitettu. Isoille areenoille on matkaa ja työtä.

Niko komppaa.

– Realiteetti on se, että kyllä Wembley Stadiumilla tai Madison Square Gardenilla olisi aika iso kaiku, jos me nyt siellä soitettaisiin.

Blind Channelin jäsenet istuvat Tavastia-klubin sohvalla.
Kuvateksti Blind Channelin ensimmäinen oma Euroopan kiertue Sick & Dangerous on sovittu vuoden 2022 syksylle, mutta sitä ennen bändi kiertää samoja maisemia Eskimo Callboyn erikoisvieraana.
Kuva: Sami Heiskanen

Bändi on valmistautunut kansainväliseen musiikkiuraan yli kahdeksan vuotta.

– Tähän me tähdättiin. Me oltiin realisteja alusta asti ja tiedettiin, että Madetojan musiikkilukiosta on pikkusen pitkä matka sinne Wembley Stadiumille, Niko kertoo.

Yhdessä me voidaan se unelma saavuttaa.

Bändin jäsenten näkemykset siitä, millaista musiikkia pitäisi tehdä, sopivat aikoinaan yhteen kuin palapelin palaset.

Siitä syntyi yhteinen visio, Blind Channelin oma "violent pop" -tyyli.

– Me huomattiin silloin, että juuri tällä porukalla tällaisen musiikin tekeminen voi onnistua. Meillä on yhteinen unelma ja yhdessä me voidaan se unelma saavuttaa, Niko kertoo.

Bändin sisällä vallitsee keskinäinen kunnioitus ja tasa-arvo, vaikka välillä toisten naamat saattavatkin ärsyttää.

– Ei tästä auta lähteä mihinkään – ei ole mitään muutakaan mitä osaisin tehdä. Nyt ollaan näin pitkällä, joten sama mennä yhdessä päätyyn asti, Joel summaa.

Blind Channel yhdessä Tavastia-klubilla ennen keikkaa.
Kuvateksti Kymmenessä vuodessa bändin jäsenistä on tullut toisilleen kuin toinen perhe. “Me tunnetaan toisemme varmaan paremmin kuin meidän omat perheet tai puolisot”, Niko kertoo.
Kuva: Sami Heiskanen

Syvällä sydämessä me ollaan pohjalaisia juntteja.

Blind Channel on saanut viime vuosina esimakua menestyksestä, mutta Niko uskoo, ettei voittoputki tule hurahtamaan hattuun.

– Vaikka me aletaan olla aika cooleja Suomen skenessä, niin syvällä sydämessä me ollaan kuitenkin pohjalaisia juntteja, eikä häkellytä helposti.

Oulusta kohti kansainvälistä menestystä ponnistaminen ei ole ollut helppoa.

Blind Channel kokee, että heidän oli vaikea saada omaa tilaisuuttaan musiikkibisneksessä. Vasta isompi menestys sai alan toimijat uskomaan bändin potentiaaliin.

Blind Channel katselee Tavastia-klubin ylätasanteelta alas lavalle selin kameraan.
Kuvateksti “Me ollaan kaikki hammasrattaita, joista jokaisen pitää pyöriä, jotta Blind Channel toimii”, laulaja Niko Vilhelm kuvailee bändin jäsenten yhteistyötä.
Kuva: Sami Heiskanen

Erityisesti Ranka Kustannus -levy-yhtiön perustaja Riku Pääkkönen ja Oulun kaupungin tapahtumapalvelujen tuottaja Jarkko Halunen ovat olleet bändille merkittävä tuki.

Omaa tekemistään on myös oltava valmis puolustamaan, sillä ala voi olla aloitteleville artisteille kovaa kyytiä.

– Vuodesta 2013 asti isot mediatalot sanoivat, että teistä ei tule ikinä mitään, että englanninkielinen rock ei tule menemään läpi, Joel kertaa.

Blind Channel poseeraamassa kameralle Tavastia-klubilla.
Kuvateksti Bändi kohtaa julkisuuden haasteet yhdessä. “Meillä on toisemme poikien kanssa. Me pystytään keskenään juttelemaan ja olemaan vertaistukena toisillemme”, Niko kertoo.
Kuva: Sami Heiskanen

Kaksikko muistuttaa, että 2000-luvun alussa Suomi oli musiikkivientimaa, josta useat yhtyeet nousivat kansainväliseen menestykseen englanninkielisellä tuotannollaan.

– Alussa meihin ei uskottu. Meille sanottiin, ettei salama iske samaan paikkaan kahdesti, Niko muistelee.

Vastoinkäymisistä huolimatta bändi ei antanut periksi ja tulos on nyt nähtävissä.

– Me sanottiin, että sadetanssi käyntiin ja nyt mennään, mutta vastaus oli ei. Blind Channel kuitenkin meni ja kyllä tämä on semmonen napautus kaikille, että siitäs saitte, Joel iloitsee.

Blind Channel toivoo näyttävänsä esimerkkiä muillekin Suomen ja erityisesti pohjoisen bändeille.

– Tarvitaan rohkeutta, ei pelkästään artisteilta vaan koko alalta. Se vaatii uskallusta ja varmasti epäonnistumisiakin, mutta Suomi voisi olla taas se maa, mistä bändit ja artistit lähtee rohkeasti rakentamaan kansainvälistä uraa, Niko kannustaa.

Me ollaan tehty hyvä pelinavaus ja nyt lähdetään oikeasti pelaamaan!

Menestyksen nälkä bändillä on kova. Unelmana ei ole enempää eikä vähempää kuin olla maailman isoin rockbändi.

– Me tiedetään, miten paljon duunia se vaatii ja me ollaan kovemmassa kondiksessa kuin koskaan, Niko kertoo.

Blind Channel vakuuttaa, että tämän hetken saavutukset ovat vasta alkusoittoa. Niko avaa hieman pelisuunnitelmaa:

– Me ollaan tehty nyt hyvä pelinavaus, aloituspotku on saatu sinne maailman suuntaan ja nyt lähdetään oikeasti pelaamaan!

Blind Channel Tavastia-klubin lavalla ennen keikkaa.
Kuvateksti “Toivon meidän menestyksen olevan esimerkkinä kaikille siitä, että se on mahdollista. Meidän perässä olisi nyt helppo tulla siihen aaltoon ja lähteä maailmalle”, Joel kannustaa.
Kuva: Sami Heiskanen

Entäs sen jälkeen, kun maailma on valloitettu ja unelmat saavutettu? Joel ei osaa tässä vaiheessa tavoitella bändin ulkopuolista “normaalia” elämää.

Artistin matkalaukku nököttää keskellä asunnon lattiaa ja pyykit kuivuvat kaikkien mahdollisten ovien päällä.

– Mun elämänhallinta muilta osin on hyvin hukassa. Luulen, että vasta kun maailma on kierretty ja voitettu ja mä oon 48-vuotias – vasta silloin alan miettimään, että pitäisikö sitä tehdä jotain muutakin kuin huutaa mikrofoniin lavalla.

Nikolla sen sijaan on jo suunnitelma valmiina.

– Kun bändi jonakin päivänä lopettaa, olen sanonut pojille, että estäkää mua palaamasta ikinä.

Blind Channel tulee lopettamaan kerrasta – ei comebackeja, näin ainakin Niko uhoaa.

– Se on mun endgame. Aion mennä Lappiin kasvattamaan poroja ja musta ei kukaan kuule enää koskaan mitään, Niko nauraa.