Hyppää pääsisältöön

Tiede

Miksi koira pelkää pauketta ja miten siitä voi opettaa pois? Onko koirarotujen paukkuarkuudessa eroja? Koira-asiantuntijat vastasivat kysymyksiin ilotulitteista ja ääniherkkyydestä

Vuodelta 2021
Käsitelty kuvituskuva, jossa etualalla on miehen ja koiran siluetti, taustalla sinisellä taivaalla näkyy ilotulitusten räiskettä.
Kuva: Pixabay & Pexels, kuvankäsittely: Henna-Leena Kallio / Yle

Uusivuosi on monille koirille haastavaa aikaa. Lue asiantuntijoiden vastaukset ajankohtaisiin kysymyksiin.

Ylen Pentuliven chatissa sai kysyä ilotulitteista ja ääniarkuudesta keskiviikkona 29.12. Kysymyksiin vastasivat koiratestaaja, eläinten käyttäytymistieteen dosentti Katriina Tiira ja eläintenkouluttaja Sofia Haapanen.

Molemmat toimivat asiantuntijoina myös 11.1. alkavassa “Ymmärrä koiraasi”-tiedesarjassa, joka on nähtävissä Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa.

Kokosimme Katriina Tiiran ja Sofia Haapasen vastaukset ja kommentit tähän artikkeliin.

Ilotulitteista: Eilenhän kuultiin paukkuarkojen osalta hyviä uutisia, että markkinoille olisi tulossa äänettömiä ilotulitteita. Mitä mieltä asiantuntija tästä uutisesta?
Maira

Koiratestaaja Katriina Tiira:
Osalle koirista tämä on helpotus, mutta osa koirista (yleensä pelokkaammat) on saattanut ehdollistua myös valoille.

Miten pennut " suojataan" Uuden vuoden paukkeelta? Tai totutetaan?
Tanda

Eläintenkouluttaja Sofia Haapanen:
Tärkeää olisi totuttaa niitä pikkuhiljaa paukkeen ääniin, eli jo etukäteen! Varsinaisena uutenavuotena voi lieventää kovia paukkeita pitämällä kodin äänitasoa radion ja TV:n välityksellä tasaisena sisätiloissa. Myös kaikki turvallisuuden tunnetta lisäävät asiat on hyvä miettiä jo ennakkoon ja sisällyttää uuden vuoden viettoon!

Lue Sofia Haapasen ohjeet uuteenvuoteen tästä artikkelista:

Onko kokemusta, pystyykö koiraa siedättämällä opettamaan pois ääniarkuudesta? Itsellä on ollut onni omistaa koiria (metsästyssellaisia), jotka ei ole paukkuarkoja, mutta lähipiirissä olen nähnyt, että rakettien paukkuminen on monille koirille tosi stressaavaa.
Mairau

Eläintenkouluttaja Sofia Haapanen:
On mahdollista! Jotta totuttaminen onnistuu, eikä koira vain pelästy lisää ääniä, on tosi tärkeää, että siedättäminen aloitetaan niin pienistä äänistä, että koira vain huomaa äänen, muttei vielä yhtään jännity! Ja äänenvoimakkuutta ja erilaisia ääniä tulisi lisätä aina vain silloin, kun koira on täysin rento edellisen voimakkuuden kohdalla.

Siedättämiseen voi hyödyntää esim. netistä löytyviä ääninauhoitteita, joita voi soittaa aluksi hyvin matalalla voimakkuudella. Soiton aikana koira voi vain olla ja rentoutua, tai sille voi tarjota virikkeitä, sen kanssa voi leikkiä, tai tehdä mitä tahansa muuta joka auttaa yhdistämään positiivisia tunteita äänimaisemaan.

Tutkimusten mukaan jopa 50 % ääniin suhtautumisen vaihtelusta periytyy, joten osuus on iso.

― Koiratestaaja Katriina Tiira

Kuinka todennäköisesti ääniarkuus periytyy? Mikä yhteys ääniarkuudella on muihin arkuuksiin? Miten tärkeää on siis olla käyttämättä arkoja koiria jalostukseen?
Juur

Koiratestaaja Katriina Tiira:

Tutkimusten mukaan jopa 50 % ääniin suhtautumisen vaihtelusta periytyy, joten osuus on iso. Myös geneettisiä eroja on löydetty ääniarkojen ja äänivarmojen välillä. Ääniarkoja koiria ei saa käyttää jalostukseen. Jonkinasteinen päällekkäisyys löytyy pelokkuuden ja ääniarkuuden välillä, mutta ne eivät ole kuitenkaan sama asia. Voi siis olla muuten rohkea koira, joka pelkää vain kovia ääniä.

Testataanko käyttölinjaisilta pennuilta paukkuherkkyys? Millä tavoin?
Roobois

Koiratestaaja Katriina Tiira:

Jotkut kasvattajat saattavat testatakin, mutta ääniarkuus ei näy välttämättä vielä pentuna, joten äänivarmoja koiria ei voi silloin vielä pentutestin avulla löytää.
Ja vieläkö nykymaailmassa koiria "jalostetaan"...
annliisa
Koiratestaaja Katriina Tiira:

jos me ihmiset valitsemme keskenään pariutuvat yksilöt omien kriteerien perusteella, jalostamme koiria.

Jotta hyvää tottumista voi tapahtua, koira ei saisi totuttamisen aikana pelästyä tai jännittää.

― Eläintenkouluttaja Sofia Haapanen

Täytyykö ääniin totuttamisessa löytää kultainen keskitie sen välillä, että totuttaa ääniin, mutta ei juuri aiheuta paukkutraumaa säikäyttämällä koira? Onko mitään hyviä vinkkejä tämmöiseen?
Tundraurpiainen

Eläintenkouluttaja Sofia Haapanen:

Nimenomaan niin, että jotta hyvää tottumista voi tapahtua, eli koira oppii että ääntä ei tarvitse pelätä vaan se voi tarkoittaa neutraaleja tai miellyttäviäkin asioita, niin koira ei saisi totuttamisen aikana pelästyä tai jännittää. Ja jos näin käy, että huomaa koiralla jännittymisen merkkejä, niin sitten on vain tärkeä ottaa vaikka kokonaan tauko, ja aloittaa taas todella pienestä äänestä totutus

Tottumisen vastakohta onkin herkistyminen, eli koira entistä enemmän jännittyy tai entistä pienemmästä äänestä pelästyy. Herkistymistä tapahtuu esim. silloin, jos altistamme koiraa jännittäville äänille liian nopeasti tai kovilla äänilla niin, että koiraa jännittää tai pelottaa, eikä se pysty rentoutumaan.

Onko paukkuarkuudessa eroja huomattu esim. rotukohtaisesti?
Ukkras

Koiratestaaja Katriina Tiira:

On ehdottomasti. Uuden suomalaisen tutkimuksen (Salonen ym. 2020) mukaan mm. lagotolla, vehnäterrierillä, sekarotuisilla ja cairnterrierillä on paljon ääniarkuutta. Tutkimuksissa ei toki aina ole mukana kaikki rodut, joten näitä ääniherkkiä rotuja voi olla paljon muitakin.

Vaaleanruskea lagotto romagnolo -rotuinen koira seisoo rannalla, taustalla virtaa vesi.
Kuvateksti Lagotto romagnolo -rotuinen koira.
Kuva: Cemmerton / Pixabay

Koirani oli jo 4 vuotta kun paukkuarkuus ilmeni, nykyään läähättää ja kulkee perässä, muttei rauhotu paikoilleen. Voiko vanhaa koiraa siedättää?
Hanna K

Eläintenkouluttaja Sofia Haapanen:

Kyllä voi, siedättäminen ja olon helpottaminen sen myötä ei katso ikää, onneksi! :) Tästä artikkelista saatat löytää vinkkejä joista on teillekin apua ja millä pääset alkuun harjoittelussa.

Mielenkiintoista, että ääniarkuus voi tulla myöhemmällä iällä. Liittyikyö tähän joku traumaattinen tapahtuma vai mistä mahtaa johtua että näin käy vielä vanhempanakin?
Mairau

Koiratestaaja Katriina Tiira:

Ääniarkuus ilmenee keskimäärin kaksivuotiaana, ja voi siis alkaa vanhempana ilman pelästymistäkin tai traumaattista tapahtumaa. Myös erilaiset kivut saattavat herkistää koiraa koville äänille (myös esim. kilpirauhasongelmat). Tämän lisäksi ääniherkkyys voi alkaa myös vanhoilla koirilla ja liittyy vanhuuden kognitiiviseen alenemaan (cognitive dysfunction).

Voiko rennosti ääniin suhtautuvan koiran seura auttaa paukkuarkaa esim. uutenavuotena?
Tundraurpiainen

Koiratestaaja Katriina Tiira:

Vaikka muiden äänipelottomien koirien seura ei ehkä estä esim perinnöllisen ääniarkuuden syntymistä, saattaa se joissakin tapauksissa lieventää pelkoreaktiota tai lyhentää sitä.

Testataanko metsästyskoirien paukkuherkkyytä ampumaradan läheisyydessä? Vai missä ja miten?
Roobois

Eläintenkouluttaja Sofia Haapanen:
Välttämättä erillistä testausta ei tarvitse, vaan sen huomaa pikkuhiljaa käytännön metsällä. Toisaalta voi olla niin, että metsästystilanteessa ilmenevä korkea viretila koiralla aiheuttaa sen, että koira sietää hyvin/paremmin pauketta silloin, ja voi arkitilanteissa reagoida koviin ääniin eri tavalla, esimerkiksi jännittymällä tai jopa pelkäämäällä.

Ääniherkät ihmiset kokevat kovan äänen kipuna, ehkäpä myös koiratkin?

― Koiratestaaja Katriina Tiira

Mitähän koirat luulevat kovia paukkeita kuulessaan? Mikä niissä pelottaa? Jos ihminen ei pelkää pauketta, niin eikös koirakin katsoisi asian olevan vaaraton? Jollain tavalla koira siis katsoo asian erilailla, kun pelkää pauketta. Jotain se siis merkitsee koiralle.
jakke1990

Koiratestaaja Katriina Tiira:
Tämä on hyvä kysymys ja sitä on mietitty paljon, koska juuri niinkuin sanoit, suuri osa koirista havaitsee äänen, mutta huomaa sen vaarattomaksi. Geenitutkimuksessa paljastui alue, joka eroaa äänivarmojen ja ääniarkojen koirien välillä, ja alueella on geenejä, jotka vaikuttavat mm. koiran korvan anatomiaan. Ääniherkät ihmiset kokevat kovan äänen kipuna, ehkäpä myös koiratkin?

Miten kouluttaa koira pois haukkuherkkyydestä?
Iqpa

Eläintenkouluttaja Sofia Haapanen:
Riippuu paljon siitä, miksi koira haukkuu! Sama koira voi myös haukkua monesta eri syystä eri tilanteista, ja tämä syy vaikuttaa siihen kuinka helppoa tai vaikeaa haukkumisen ns. poiskouluttaminen on! Muutama esimerkki: jos koira haukkuu jännittymistään, helpointa on poistaa jännityksen aiheuttaja tai siedättää koira suhtautumaan myönteisesti aiheuttajaan.

Jos koira taas haukkuu esim. kommunikoidakseen jotain tarvettaan, tilalle voi aika helposti kouluttaa korvaavan tavan tulla ymmärretyksi (esim. ihmisen eteen istahtaminen tms.) Yleensä haukkumisessa ja sen "poiskouluttamisessa" on kyse siitä, että yritämme selvittää mitä koira sillä milloinkin viestii!

Sanotaan aina, että koiran mielentilaa tyynnyttää se, että omistaja pysyy rauhallisena, mutta miten tällaiset emotional support -koirat koulutetaan nimenomaan tyynnyttämään traumareaktion vallassa oleva ihminen?
Tundraurpiainen

Koiratestaaja Katriina Tiira:
Emotional support -koirat koulutetaan nimenomaan reagoimaan tietyllä tavalla omistajan tiettyyn käytökseen, mm. itkuun esimerkiksi tulemalla lähelle tai istumaan syliin. Koiralle koulutetaan tämä positiivisesti ehdollistaen, eli liitetään palkkioihin.

Itse kasvatan labbiksia ja jo pikkupentuvaiheessa opetan niitä yhdistämään ampumisen herkulliseen ruokaan ja hauskanpitoon! Olen ajatellut, että vaikka arkuus tulisikin myöhemmin esille, olisi koiran kokemusmaailmassa jo olemassaan keinot siedättää paukkuun vahvistamalla vanhoja muistoja pikkupentuajasta!
Ammi61

Koiratestaaja Katriina Tiira:
Pienten pentujen sekä vanhempien, ei-ääniäpelkäävien koirien ennakolta vastaehdollistaminen (yhdistetään esim ruokapalkkio) koviin ääniin näyttää myös tutkimuksen mukaan olevan tehokasta ääniarkuuden ehkäisyä.

Päivän ikäiset labradorinnoutajapennut ovat Akka-emonsa nisillä pentulaatikossa.
Kuvateksti Labradorinnoutajan pentuja Ylen Pentulive -lähetyksessä.
Kuva: Pentulive / Yle Tiede

Mitenkäs koirien, tai eläimien yleensä, totuttaminen autoiluun? Kaikki eivät siitä nauti.
anonyymi239191

Eläintenkouluttaja Sofia Haapanen:
Tässäkin pätee hyvin perussääntö, että pikkuhiljaa edeten! Aluksi koiraa voi käyttää autossa vaikka vain oleskelemassa, ja pikkuhiljaa käynnistää autoa ja ajaa lyhyitä pätkiä. Koiralle muodostuu myös mielleyhtymiä siitä mihin autolla pääsee, eli tätäkin on hyvä miettiä – johtaako autolla ajelu mukavaan vai epämiellyttävään asiaan! Koirilla ilmenee myös matkapahoinvointia, johon saa lääkitystä.

Voiko koira olla mykkä? Muistan tuttavalla olleen labbiksen, joka ei haukkunut. Vai eikö ollut tarvetta haukkua?
Labbisfani

Koiratestaaja Katriina Tiira:
Koirien haukkuherkkyys vaihtelee roduittain ja yksilöittäin ja on perinnöllinen ominaisuus myös. Mykistä koirista en ole kuullut, mutta osa tosiaan haukkuu vähän tai ei ollenkaan (esim basenji) ja osa haukkuu herkemmin (vaikkapa pumi).

Voiko näissä esim. labbiksissa olla vesiarkoja? Ettei kiinnostaisi nouto vedestä? Yleensä kyllä ongelma enemmän sieltä poissaanti ollut?
Ukkras

Koiratestaaja Katriina Tiira:
Veteen menon kiinnostus on selkeästi perinnöllistä myös, en puhuisi kyllä vesipelosta, mutta haluttomuus tai halukkuus mennä veteen vaihtelee myös labradoreilla synnynnäisesti. Tätä voi toki kouluttaa koiralle mielyttäväksi positiivisen kautta.

Yksi tapa hoitaa ääniarkuutta on siedättää, eli soittaa ääninauhalta tai tuottaa itse aluksi hyvin hiljaa erilaisia ääniä.

― Eläintenkouluttaja Sofia Haapanen

Minulla on karjalankarhukoira, ei metsästyskäytössä. On ääniarka: ukkonen, ilotulitteet, liikkuva peräkärry... Mikään ei auta, on kokeiltu lääkärin geeliä poskeen, nyt ostin taas kaulapannan mikä erittää emon tuoksua ja suihketta, mitä laitan petiin. Meillä on ihan kauheaa aikaa uusivuosi, koirani ei mene piiloon vaan vauhkoontui ja haukkuu.
seikkuorvokki

Koiratestaaja Katriina Tiira:
Ikävä kuulla. Kannattaa kokeilla muitakin lääkkeitä (kysy eläinlääkäriltä) kuin tuo Sileo, jos se ei näytä auttavan, muut lääkkeet saattavat auttaa todella hyvin. Kovaan äänipelkoon auttaa kuitenkin parhaiten lääkitys. Nuo emon tuoksuferomonit eivät tutkimusten mukaan ikävä kyllä juurikaan auta.

Eläintenkouluttaja Sofia Haapanen:

Yksi tapa on nimenomaan siedättää, eli soittaa ääninauhalta tai tuottaa itse aluksi hyvin hiljaa erilaisia ääniä. Tällöin koira voi joko "vain olla", tai sitten sille voi tarjota mukavaa tekemistä samalla. Toinen vaihtoehto (josta löytyy video tässä artikkelissa), on opettaa koiralle, että se itse voi vaikuttaa äänen ilmenemiseen. Tämä on hyvä harjoitus etenkin lähtöjään aroille koirille!

Mikä on yleisin "aloittelijan virhe" koirien äänipelkojen syntymiselle? Tai kun ääniherkkyyttä yrittää opettaa pois?
marr1e

Eläintenkouluttaja Sofia Haapanen:
Yleensä ongelma on se, että ajatellaan koiran tottuvan niin, että sitä vain altistetaan jännittäville asioille. Tämä ei ole hyvä tapa, jos koira ei kykene rentoutumaan tilanteessa. Silloin se päinvastoin herkistyy ja tilanne helposti etenee ns. väärään suuntaan, eli koira jännittää herkemmin ja pienemmistä asioista ja useammin.

Moni omistaja syyttää itseään ja omaa äänipelokkuutta koiran äänipelon syntymisestä. Vaikka koiran käytökseen saattaa oma pelokkuus ja epäröinti vaikuttaakin, tutkimuksissa ei ole havaittu lainkaan että voimakkaaseen äänipelkoon olisi omistajan omalla äänipelolla (tai pelottomuudella) juurikaan merkitystä.

– Koiratestaaja Katriina Tiira –

Muistelen, että puhuttiin "cleansing breath" – että koiran pitää rauhoittua eli "huokaista syvään" ennen kuin voi jatkaa mahdollisia uusia juttuja – pitäneekö enää paikkaansa?
anonyymi27412

Eläintenkouluttaja Sofia Haapanen:
Jotkut koirat tosiaan huokaisevat, kun ne helpottuvat tai rauhoittuvat. Oman kokemukseni mukaan on kuitenkin tosi koirakohtaista, miten tämä ilmenee eri yksilöillä, eli kaikilla ei huokaisua välttämättä tule ollenkaan.

Vaistoaako koira ihmisen koirapelon?
anonyymi783807

Koiratestaaja Katriina Tiira:
Koira haistaa ihmisen pelon, mutta monesti saattaa kiinnittää huomiota myös "outoon" tai jäykkään käytökseen.

Opin aran koiran kanssa, että koira juuri pitää saada rentoutumaan kolutuksessakin. Opin kertomaan mitä toivotaan sen sijaan, että kielsin jotain ei-toivottua (kiellosta koira jähmettyi). Koiran kielen ja viestinnän oppiminen tärkeintä. Olen toiminut muidenkin koirien kanssa ja jokaisella on oma viestintätapa.
Nonni7

Eläintenkouluttaja Sofia Haapanen:
Kuulostaa tosi hyvältä, ja juuri näin! Arkojen koirien kanssa voi olla merkittävä vaikutus myös sillä, että treeni- ja arkitilanteisiin lisätään mahdollisimman paljon tilanteita ja rutiineja, jossa koiralla on vaikutuksen mahdollisuus. Näin koira oppii, että voi vaikuttaa miten joku tilanne etenee, ja tämä taas johtaa rentouteen ja itsevarmuuden lisääntymiseenkin!

Koira makaa sohvalla ja kurkistaa huovan alta.
Kuvateksti Oma turvallinen pesäkolo voi auttaa jännittynyttä koiraa.
Kuva: Gina Kelly / Alamy / All Over Press

Onko yleisesti kuinka todennäköistä, että muistaako / tunnistaako pennut toisiaan luovutuksen jälkeen, jos sattuisi tulemaan kohtaaminen? Hajusta tms..?
Halvanhalva

Koiratestaaja Katriina Tiira:
Kyllä pennut tunnistavat toisensa hajusta ainakin muutaman kuukauden ajan, varmaan jopa pidempäänkin.

Onko tutkittu, montako sanaa keskivertokoira ymmärtää? Tuli se ulkolainen sarja, jossa tutkijan australianpaimenkoira osasi hakea nimen perusteella satoja (jos muistan oikein) lelujaan.
Ukkras

Koiratestaaja Katriina Tiira:
Koirat voivat ymmärtää parhaimmillaan tuhansia sanoja, mutta parhaillaan mm. Claudia Fugazza tekee tästä tutkimusta Unkarissa. Sanoisin äkkiseltään, että muutamia kymmeniä - muutamia satoja sanoja.

Olisin kysynyt rescue-koirista, jotka ulkoisesti näyttävät kuntoutuvan nopeasti kun saavat hoitoa, ravintoa, huolenpitoa ja perheen. Millainen on koiran tunnemuisti, miten paljon muistaa ensimmäisen elinvuoden ikäviä kokemuksia?
alluj

Koiratestaaja Katriina Tiira:
Ensimmäisen vuoden kokemukset ovat koiralle tärkeitä, ja pentuna/nuorena tapahtuneet ikävät asiat jäävät pitkäksi aikaa muistiin. Rescue koiran kohdalla voi jokin tilanne tai vihje tuoda mieleen traumaattisiakin muistoja, vaikka ulkoisesti koira näyttää kuntoutuvankin.

Mitä enemmän koiralle puhutaan, sitä enemmän se oppii ymmärtämään. Kuten lapsetkin :)
Kanelina

Koiratestaaja Katriina Tiira:
Tämä on juuri näin. Ihan kuin lapsellekin selität mitä tehdään, voit myös koiralle toistaa sanoja asian tapahtuessa, esimerkiksi nyt mennään ulos, nyt syödään, nyt tulee vieraita jne. Koira oppii tunnistamaan sanoja nopeasti. Juuri aamulla sanoin omalle koiralle, joka odotti ulkoilua, että "mamma menee töihin, isi vie ulos". Ja koiran häntä laski ja se palasi sohvalle.

Koirilla tavataan samankaltaista käytöstä kuin ihmisten ADHD, eli siinä yhdistyy impulsiivisuus, suuri aktiivisuus ja keskittymiskyvyttömyys.

― Koiratestaaja Katriina Tiira

Muistan lukeneeni että koiriltakin löydetty adhd? Onko se geeneissä vai käytöksen kautta todettu?
Ukkras

Koiratestaaja Katriina Tiira:
Koirilla tavataan samankaltaista käytöstä kuin ihmisten ADHD, eli siinä yhdistyy impulsiivisuus, suuri aktiivisuus ja keskittymiskyvyttömyys. Esimerkiksi impulsiivisuuteen ja aktiivisuuteen on muutamia geenejä yhdistetty, samoja mitä ihmisten ADHD-oireisiin.

Ja äänenpaino on tärkeä.
anonyymi27412

Koiratestaaja Katriina Tiira:
Äänenpainon lisäksi tiedetään, että koirat kiinnittävät huomiota myös sanan sisältöön.

Miten kannattaa koiran ruokailut ajoittaa uudenvuoden aattona, kun emme mene ulos enää klo 18 jälkeen?
seikkuorvokki

Eläintenkouluttaja Sofia Haapanen:
Välttämättä ruokintarutiineja ei kannata muuttaa kovinkaan paljon, paitsi jos tietää, että koira ei siitä häiriinny. Riippuu tietysti miten koiran aineenvaihdunta toimii ja kuinka pian ruokinnan jälkeen on tarpeidentekotarve. Yksi vaihtoehto on antaa vaikka 2/3 osaa iltaruuasta ennen viimeistä pitkää ulkoilua, ja loput 1/3 "oikeaan" iltaruoka-aikaan :)

Olen kuullut sellaisista koirille tarkoitetuista painepaidoista, niin onko niillä ihan tutkittua apua noihin koirien jännittämisiin? Muistan joskus lukeneeni, että niitä kannattaisi käyttää esim uutena vuonna koiran rauhoittamiseen.
Liisa Hyvönen

Koiratestaaja Katriina Tiira:
Painepaidat (esim thundershirt) auttavat äänipelokkuuteen joillakin koirilla todella hyvin, joillakin ei lainkaan.

Mä oisin koiran omistajana koiralle ystävällinen ja lempeä, mutta myös se pomo, joka määrää. Ei ärhäkästi, vaan lempeästi. Jos koira vaikka sotkee jotain, niin torun koiraa hieman, mutta sitten mennään yhdessä siivoamaan sotkut. Sanon vielä koiralle, et ethän tee tätä uudestaan? Ethän? Koira ymmärtää, et joo tein väärin ja kadun sitä. En tee tätä uudestaan.
jakke1990

Eläintenkouluttaja Sofia Haapanen:
Tutkimusten mukaan koira ei pysty tuntemaan katumuksen tunnetta, mutta se voi toki oppia tilanteesta että seuraukset olivat epämiellyttävät ja siksi vältellä saman asian toistamista tulevaisuudessa.

Mitä tarkoittaa Pentuliven Akka-emon huulien lipominen: oi tätä ihanuutta vai herrajesta!
anonyymi27412

Eläintenkouluttaja Sofia Haapanen:
Huulien lipominen voi olla merkki pienestä epämukavuudesta, mutta voi liittyä myös keskittymiseen, syömiseen tai pahoinvointiinkin. Yksittäinen lipominen voi olla "mitä vain", ja niin kuin kaikkeen eleidenlukuun, niin ympäristö ja tapahtumat sekä eleiden toistuvuus antavat paljon osviittaa siitä, mitä se milloinkin viestittää.

Katriina Tiira ja Sofia Haapanen nähdään asiantuntijoina 11.1. Yle TV1:llä ja Yle Areenassa alkavassa Ymmärrä koiraasi -tiedesarjassa.

Katso uuden Ymmärrä koiraasi -sarjan traileri:

Traileri: Ymmärrä koiraasi - Toista Yle Areenassa

Lisää aiheesta Yle Areenassa