Hyppää pääsisältöön

YleX

Isaac Sene ja Sexmane.

Sexmane opetti Isaac Senelle, että hyvä tyyppi voi olla hiljaa – veljet kasvoivat erilleen, mutta sparraavat nyt toisiaan studiossa

Lapsena Isaac Sene lähti Sexmanen perään skeittaamaan, jotta toisesta ei kehittyisi taitavampaa. Veli täytyi voittaa kaikessa missä pystyi.

Päivitetty 14.02.2023 11:44.

Max Senellä, 21, on päässään urheilubrändi Niken logolla varustettu lippis. Sexmane-nimellä tunnetun artistin päällä on Niken paita, jalassa saman merkin housut ja sukat.

Isaac Sene kääntää päänsä Maxin suuntaan.

– Äijä on kunnon Nike-edustaja nykyään. Ehkä sä tarviit sponsorin, hän toteaa.

Isaac, artistikollega ja kolme vuotta vanhempi veli, istuu vieressä samalla sohvalla. Hän on pukeutunut kokomustiin. Jalassa on nahkahousut, kynsissä mustaa kynsilakkaa ja sormessa iso patakuvioinen sormus.

Ensivilkaisulla ajattelisi, ettei heillä olisi kovinkaan paljon yhteistä.

Molemmat kuitenkin levyttävät isolle levy-yhtiölle tai sen alaiselle levymerkille. Veljet ovat tehneet musiikkia myös yhdessä. Matka samaan studioon on vain kestänyt aikansa.

Sytyttävä titteli

Marraskuussa 2021 Isaac katsoi Ääniwallissa ympärilleen ja mietti, koska viimeksi hän oli nähnyt näin vahvaa rakkautta. Pikkuveli Maxin levyjulkkarikeikka oli alkamassa.

– Max päästää ihmiset musassa niin lähelle. Jengistä tulee tosi lojaaleja, Isaac sanoo.

Lojaaliutta Max on saanut jo uransa alussa. Omakustanteena julkaistu debyyttilevy Sextape (2019) pysyi 80 viikkoa Suomen virallisella albumilistalla ja striimasi kultaa. Avausraitaa Mama on kuunneltu yli viisi miljoonaa kertaa.

Lokakuussa ilmestyi Sonyn julkaisema toinen albumi Väärinymmärretty, jonka YleX nosti vuoden tärkeimpien kotimaisten levyjen joukkoon. Joulukuussa Sexmane sai neljä Emma-ehdokkuutta.

Jos jotakin jää Sexmanen haastatteluja lukiessa mieleen, se on räppärin itsepintaisuus. Max Sene tietää, mitä haluaa.

– Max on ollut voimakastahtoinen pienestä asti, Isaac sanoo ja naurahtaa.

– Välillä on pitänyt pitää kiinni, koska Max on halunnut tehdä asioita, joita ei ehkä olisi kannattanut.

Isaac Sene ja Sexmane.
Kuvateksti Sexmanen omakustannelevystä tuli poikkeuksellinen hitti.
Kuva: Raine Laaksonen / YleX

Kahdeksanhenkinen perhe muutti Siilinjärveltä Kuopioon 2006, kun vanhin lapsista, Isaac, oli toisella luokalla. Uusi koti sijaitsi maalaiskylässä, jossa koulu ja kaverit olivat viiden kilometrin päässä, joten perhe oleskeli aiempaa enemmän yhdessä.

Kotona vanhemmat kannustivat soittoharrastuksiin. Maxille valikoitui trumpetti, Isaac siirtyi käyrätorvesta pianoon. Juhlissa perhe lauloi yhdessä.

Isaac ja pojista toiseksi vanhin, Max, alkoivat maalla viettää aikaa keskenään.

Veljet katsoivat päivät pitkät kungfuta Youtubesta ja innostuivat rakentamaan nunchakuja. Miekkoja he tekivät katkotuista harjanvarsista.

Kaksikko pelasi jalkapalloa, ajoi mönkijällä ja laski talvella mäkeä. Pikkuveli seurasi isoveljeään ja kehittyi hetkessä yhtä hyväksi, ellei paremmaksi.

– Se oli mulle maailman kovin pala, jos Max voitti. Muistan kun Max lähti skeittaamaan ja ajattelin, että mun on pakko mennä skeittaamaan, koska hän kehittyy taas niin paljon, Isaac sanoo ja nauraa.

Veljet kilpailivat kaikessa missä pystyivät, oli kyse lautapelistä tai suurimmasta annoksesta lautasella.

– Se on periytynyt faijalta. Sytyn vieläkin aina jos on titteli, jonka voi voittaa, Max sanoo.

Isaacin pakottava tarve voittaa on sen sijaan mennyt ohi. Veljekset yhä painivat, he sparraavat toisiaan tai puhuvat siitä, kummalla on isompi hauis. Mutta tarkoitus on puskea molempia eteenpäin.

– Jos mun veli on jossakin parempi, voin käyttää sitä voimavarana, koska olemme samaa tiimiä. Pienenä ajatteli, että olemme samalla toisiamme vastaan, Isaac sanoo.

Ei mikään poikabändi

Teini-iässä veljet erkaantuivat. Isaac aloitti opinnot eri paikkakunnalla, Max löysi tiiviin ystäväporukan, jonka seurassa illat kuluivat. Kaksikko riiteli aiempaa enemmän. Jos nuorempi ei pärjännyt tappelussa fyysisesti, sanoilla pystyi satuttamaan.

– Heitin jonkun painavan lauseen, jonka tiesin osuvan, ja juoksin lukkojen taakse. Tai ajattelin, että otan jonkun lusikan ja yritän sillä. Taisin ottaakin joskus, Max sanoo.

Isaac reagoi tulehtuneisiin väleihin raskaammin. Hän koki vastuukseen huolehtia nuoremmista sisaruksistaan, ottaa avioeroperheessä toisen vanhemman roolia. Yhtäkkiä Max ei ollut enää kaikessa mukana.

– Tuntui, että olen yksin ja mun vaan täytyy pitää tämä kasassa. Vaikka enhän mä sitä osannut, Isaac sanoo.

Isaac vetäytyi omilleen, osti 18-vuotiaana kitaran ja innostui tekemään biisejä. Ensimmäiset niistä hän soitti Maxille ja äidilleen. Yksi oli räppiä, toinen kitaravetoinen kappale. Maxille upposi räppi.

Elokuussa 2019 Isaac kiinnitettiin Warnerin alaiselle Etenee Recordsille. Alkuvuodesta 2020 ilmestyi Koko kansan EP, jolla vierailevat Yeboyah ja Vesta. Nyt artisti työstää esikoisalbumiaan.

Kaksikolle voisi kuvitella yhteisen firman. Max olisi toiminnanjohtaja, Isaac yhtiön taiteellinen johtaja.

Koulussa ylivilkkaana pidetty Max löysi pian hänkin musiikista keinon purkaa energiaa.

Aikuisiällä Max sai veljensä taivuteltua yhteistyöhön. Pikkuveli on pitänyt kaksikon yhdessä, Isaac myöntää.

Sexmanen tuoreelta levyltä löytyy kylpyläbiisi Fontanella, jossa Isaac vierailee. YleX Otto -sarjassa kaksikko esitti julkaisemattoman kappaleen Veli pidä musta kii, joka on nimensä mukaisesti veljien yhteiskappale toisistaan.

Musiikinteko vanhan riitely- ja leikkikaverin kanssa on vaivatonta. Veljen mielipide painaa. Molemmat luottavat, että toinen sanoo suoraan, jos jonkin voisi tehdä paremmin.

Isaac Sene ja Sexmane.
Kuvateksti Max on muuttunut avoimemmaksi musiikkinsa avulla, Isaac Sene sanoo.
Kuva: Raine Laaksonen / YleX

Kaksikolle voisi kuvitella yhteisen firman, Isaac sanoo. Max olisi toiminnanjohtaja, hän toimisi yhtiön taiteellisena johtajana. Mutta ihan heti veljet eivät ole yhteistä hanketta aloittamassa.

– Ollaan me vieläkin omilla poluilla, ei me olla nyt mikään uusi poikabändi.

Hyvä tyyppi voi pitää suunsa kiinni

Ei ole itsestään selvää, että Senet istuvat nyt sohvalla leppoisasti keskenään. Jos he eivät olisi veljiä, olisivatko he ystäviä?

– Ei ehkä oltaisi annettu mahdollisuutta. Ollaan kumminkin niin erilaisia, Isaac vastaa.

Suurin ero näyttäytyy liikkeessä. Max kuvaa itseään hektiseksi ihmiseksi, jonka täytyy koko ajan mennä ja kulkea. Isaac taas on tyyni erakkoluonne ja viihtyy kotona.

Toisaalta heissä on paljon samaa. Ulospäin näkyvä itsevarmuus, rauhallinen puhetyyli, molemmilla kesken jätetty sosiaali- ja terveysalan tutkinto ja polvissa urheiluvammat. Seneistä molemmilla on tapana mietiskellä.

– Max pohtii liikkeessä ja mä pohdin paikallaan, Isaac tiivistää.

Max on näyttänyt, että voit olla silti mukava tyyppi, vaikka et ottaisi ihan jokaista koko ajan huomioon.

― Isaac Sene

Sexmanen räpeissä aseet ja politiikkaviittaukset sekoittuvat päiväkirjamaiseen tekstiin. Artistina veljestä on tullut aivan uusi puoli esiin.

Isaac asettelee sanojaan:

– Kyllä Max näyttää tunteet, mutta hän on ollut aika…

– Olen suomalainen, Max täydentää.

Kappaleissa Max haluaa olla herkkä ja auki. Hän päästää rakkaat ihmiset lähelle, vaikka ala voi muuten väsyttää. Ympärillä nimittäin riittää porukkaa, jaksoi taikka ei.

– Kaikille pitää olla aina kohtelias. Mutta jos en tunne oloani hyväksi, niin mieluummin olen puhumatta.

– Otan Maxilta oppia tuossa, Isaac sanoo.

– Annan vähän liian helposti ihmisille aikaani ja energiaani. Max on näyttänyt, että voit olla silti mukava tyyppi, vaikka et ottaisi [ihan jokaista] koko ajan huomioon.

Nykyään veljet soittelevat viikoittain ja puhuvat mistä vain, tunteistaankin.

Kaikkea he eivät sentään halua kaataa yhden ihmisen niskaan. Ajatuksia täytyy säästää tulevia biisejä varten.

Lisää aiheesta Yle Areenassa