Hyppää pääsisältöön

Elävä arkisto

Vuosi 2021 oli toivottujen arkistokuunnelmien juhlaa - kuuntele Areenasta tärpit

Vuodelta 2022
Vanhassa kuunnelmastudiossa näyttelijät Kaarlo Halttunen, Senja Lehti ja Rakel Laakso mikrofonin äärellä.
Kuvateksti Vuoden 2021 arkistokuunnelmissa säteilivät muiden muassa näyttelijät Kaarlo Halttunen, Senja Lehti ja Rakel Laakso.
Kuva: Ruth Träskman / Yle

Vuonna 2021 julkaisimme arkistoistamme Areenaan 270 tuntia kuunneltavaa. Tähän poimimme viisi kuunnelmaa, jotka jäivät meidän mieleen kuunnelmavuodesta 2021. Entä mikä kuunnelma jäi sinun mieleesi?

Vuonna 2021 julkaisimme arkistoistamme Areenaan 270 tuntia kuunneltavaa, minkä lisäksi 130 tuntia kuunnelmia saivat vuoden jatkoaikaa Areenassa. 270 tuntia piti sisällään 186 pisteohjelmaa sekä 465 sarjan jaksoa, joten toivottavasti jokaiselle on löytynyt jotain mielekästä kuunneltavaa!

Kokosimme vuoden varrelta meidän mieleemme jääneitä kuunnelmia. Artikkelin lopussa voit kertoa. mikä kuunnelma jäi sinun mieleesi vuodelta 2021.

Sakin satiiriset tarinat

Sakin eli brittikirjailija Hector Hugh Munron novelleista tehdyt pienoiskuunnelmat ovat herkullisia, viihdyttäviä, mustan huumorin sävyttämiä satiireja, joskus jopa yllätyksellisiä.

“Elämä on komedia sille joka ajattelee ja tragedia sille, joka tuntee", kerrotaan brittikirjailijan todenneen. Saki kuvasi yläluokkaa ja sekoitti persoonallisiin 1900-luvun alussa kirjoittamiinsa tarinoihin myös fantasiaa ja kauhua.

Sakin pienoiskuunnelmia

Toista

Novelleista dramatisoidut kuunnelmat kuvaavat brittiläistä elämänpiiriä ja tekopyhyydellä ja ihmisten pikkumaisuudella huvitellaan armotta. Aikalaiset ihailivat kirjailijan nokkeluutta, mutta mustaa huumoria myös kauhisteltiin. Hätkähdyttävää olikin, ettei julmaluonteisissa pikkutarinoissa ollut opetusta. Lehdissä julkaistuja novelleja pidettiin jopa moraalittomina.

Saki ei tehnyt eroa päähenkilöidensä välillä, ja siten Timo Kanervan dramatisoimissa ja Rauni Rannan ohjaamissa pienoiskuunnelmissa seikkailevat sujuvasti niin majurit kuin lemmikkikoirat.

Ihmisen tuntee todella vain nuorena

Kuunnelmia nuorille tehdään harmillisen vähän. Onneksi Juha Itkosen menestysromaanista Anna minun rakastaa enemmän kuitenkin tehtiin, sillä vuonna 2007 YleX-kanavalla lähetetty kuunnelmasovitus on yhä raikas.

Mikrofoni ja New Yorkin siluetti taustalla.
Kuvateksti Tarina Suomen suurimman kansainvälisen rocktähden Summer Maplen urasta vie Kallion kellareista New Yorkin stageille.
Kuva: Mira Gartz / Yle

10-osainen sarja seuraa Anttia ja Suvia kotibileistä areenakeikoille. Suvista tulee Summer Maple, Suomen menestynein muusikko, joka kuitenkin katoaa kesken Afrikan kiertueen. Antin osa on olla Suvin laulujen hän, se henkilö, josta laulut kertovat – ehkä. Lopulta tarinassa on kyse on aikuiseksi kasvamisesta, siitä piinaavasta kysymyksestä, joka on sama rocktähdelle ja roudarille: Kun valitsee jotain, mitä kaikkea jättää valitsematta?

Sirisevää jännitettä Runoilijan papereissa

Salamyhkäistä tunnelmaa tihkuu kuunnelma Runoilijan paperit. Tarina käynnistyy, kun Pentti Siimeksen näyttelemä amerikkalainen kirjallisuudentutkija matkustaa helteiseen Venetsiaan tarkoituksenaan saada käsiinsä kuuluisan ja edesmenneen kirjailijan Jeffrey Aspernin runoja.

Tutkija päätyy runoilijan nuoruudenrakastetun Neiti Bordereaun luo. Iäkäs neiti asuu tyhjyyttään kumisevassa vanhan puutarhan kehystämässä palatsissa. Ladyn kanssa asuu myös uskollinen veljentytär. Miksi naiset asuvat kahdestaan isossa talossa?

Runoilijan paperit

72:23

Henry Jamesin novelliin perustuvan tarinan sovitti radioon Onni Halla, ja kertomuksen sukupuoliroolien vanhoillisuudesta huolimatta kuunnelma kiehtoo ja pitää otteessaan. Erityisesti Siimeksen roolityön vetävyys kannattelee kuuntelijaa. Myös muu näyttelijäkaarti on väkevä, neiti Bordereauta näyttelee jyhkeästi Saara Ranin ja veljentyttären roolissa kipinöi Irma Seikkula. Venetsian helle väreilee ilmassa, sirkat sirisevät, askeleet ovat teräviä ja gondolit lipuvat lauluineen edestakaisin päähenkilöiden ratkoessa arvoituksiaan.

Liekö miten jäniksiä tänä syksynä?

Paavo Rintalan kirjoittama Jänisjahdissa (1969) on kertomus yhdestä tavallisesta jahdista sekä jahtiin valmistautumisesta. Herrasmiesmetsästäjä Jussi saapuu maalle mukanaan metsästyskaverinsa Valentin sekä puhdasrotuinen ajokoiransa, jonka ajokuninkaan sukulaisena pitäisi kyyditä jänis passiin tuosta vain.

Jänisjahdissa

43:57

Rintalan omaan luontokokemukseen vahvasti pohjaava teksti ja kuunnelman upea äänimaailma vievät aitoon jahtitunnelmaan. Melkein voisi kuvitella istuvansa itse jakkaralla kuuntelemassa jänisajon polveilua kankaiden laidoilla. Tapahtumiakin riittää, etenkin kun metsään lähtevät myös hiljainen kyläläinen Tomma sekä hänen koiransa.

Luonnollisesti kuunnelman roolit on jaettu onnistuneesti. Etenkin Leo Lastumäen loistavasti tulkitsema Jussi on kaupunkilaistuneena ajokoiramiehenä sellainen, jonka saattaisi kuvitella astelevan metsäpolulla vastaan milloin tahansa, vaikka tänäkin päivänä!

Onko se tsompi?

Puluboin ja Ponin tsompikirja on lastenkuunnelma, jonka parissa viihtyy aikuinenkin. Se kertoo on R-kirjainta kammoksuvasta pulusta sekä poniksi haluavasta tytöstä.

Näyttelijä Karoliina Niskanen on Poni ja Juha Pulli Puluboi Veera Salmen kirjaan perustuvassa lastenkuunnelmassa.
Kuvateksti Näyttelijät Karoliina Niskanen ja Juha Pulli, eli Poni ja Puluboi, ryhtyvät rohkeiksi kuin rahkapurkit ja rohkeutta tarvitaan, sillä he kohtaavat pelottavan olion.
Kuva: Jyrki Valkama / Yle

Veera Salmen kirjoittama ja Erja Manton ohjaama kolmas osa sisältää sopivasti jännittäviä elementtejä, kuten omituisen narskuttajan arvoituksen sekä jokapaikkaan leviävän sumun. Tarinan keskeyttävät Puluboin absurdit tempaukset ja mainokset pitävän huolen siitä, ettei kuunnelma mene liian vakavaksi. Tosin yhdessä kohtaa ollaan lähellä, sillä Puluboin mielestä tarina käy liian pelottavaksi ja hän päättää häipyä koko kuunnelmasta!

Mikä kuunnelma sinulle jäi mieleen vuoden 2021 julkaisuista? Entä minkä kuunnelman haluaisit kuulla tänä vuonna?

Jätä kommentti artikkeliin!

Koko kuunnelmavuosi 2021 löytyy kuukausiartikkelistamme - nautinnollisia kuunteluhetkiä!