Hyppää pääsisältöön

Metsän uudet isännät

Pekko on viisivuotias hirvikoira.

Vuosina 2016-2017 Kannuksen seudulle tuli susipari, joka tappoi kuusi koiraa. Pekko oli silloin vielä pentu. Nyt susia on arviolta kahdeksan tai yhdeksän.

Pekon isäntä Juha Landin tuntee alueen susien liikkeet hyvin.

“Petoeläimiin liittyy ihmeellistä pöhinää. Niistä yritetään maalata kuvaa pahoina eläiminä ja uhkana. En ymmärrä, miksi.”

“Olisi hyvä, jos koira välttäisi sutta, mutta ainakin utelias Pekko lähtisi varmasti suden kohdatessaan sen perään.”

“Susi toimii niin kuin on sen laumalle parasta eli poistaa kilpailijat. On mielenkiintoista, miten sudet toimivat tuolla tavalla porukalla.”

Toholammin susilauman reviiri on pinta-alaltaan 1560 km2. Se on yksi Suomen suurimpia. Sudet liikkuvat päivässä kymmeniä kilometrejä.

Juha ja Pekko löytävät jälkiä autotieltä. Susi on jättänyt ne edellispäivänä. Jälkien päälle on jo satanut kerros lunta.

Suden jäljet on helppo sotkea ison koiran tai ilveksen jälkiin. Pehmeässä lumessa saman lauman sudet astuvat toistensa jälkiin, joten niiden lukumäärää on vaikea arvioida tarkasti lyhyeltä matkalta.

Juha Landin seuraa metsästämisen ohella susien elämää ja kerää niiden DNA-näytteitä vapaaehtoisena. Yleisin näyte on suden uloste.

DNA-näytteiden avulla saadaan tietoa lauman koosta ja reviirin rajoista.

“Moni kysyy, onko minulla paskankeruureissulla ase mukana. No ei ole.”

Susia on nyt kaksi kertaa enemmän kuin 20 vuotta sitten.

.

Lumen ansiosta susien olinpaikka on helpompi määritellä kuin sulan maan aikana.

“Joskus hirvenmetsästyksen aloitusta siirretään lumentuloon asti. Viime syksynä jäi aikamoinen alue kokonaan pyytämättä siksi, että kukaan ei halunnut laskea sinne koiraansa.”

Metsästäjät käyttävät apunaan myös karttasovellusta, jonne voi merkitä susihavaintonsa. Lisäksi koiria turvaavat GPS-pannat, jotta koirat on helpompi löytää.

Koiravahinkojen määrä on myös noussut mutta ei yhtä jyrkästi.

.

Koiravahinkoja sattuu vähemmän Länsi- ja Lounais-Suomessa pääosin siksi, että lännessä susilla on enemmän ja helpommin saalistettavaa syötävää: valkohäntäpeuroja ja metsäkauriita.

Noin kolme neljäsosaa suden aiheuttamista koiravahingoista tapahtuu metsästystilanteissa. Pihapiirien koiravahinkoja on osaltaan vähentänyt koirien pitäminen tukevassa tarhassa etenkin yöaikaan, jolloin sudet ovat yleensä liikkeellä.

“Aikaisemmin koira haukkui hirveä metsässä yksin vaikka koko yön, kunnes väsähti. Nykyään koko metsästysporukka auttaa hakemaan koiran pois, jos on pieninkään epäilys siitä, että lähialueella on susia.”

“Myös meidän hirvenmetsästäjien pitäisi opettaa koiralle jo pentuna tottelevaisuutta niin, ettei koira juokse vain riistavietin perässä. Pekon suhteen on liian myöhäistä.”

Landin on huomannut, että Toholammin laumassa on menossa keväällä 2021 syntyneiden pentujen koulutusvaihe.

“Hirvi on päässyt aloittelijoilta vielä usein karkuun, ja nyt ne ovatkin siirtyneet metsäpeurojen perään.”

“Jotkut marjastajat täällä eivät uskalla mennä metsään susien ja karhujen pelossa. Mutta useammin suden näkevät aamuliikkujat, kuten pyöräilijät.”

“Jos lenkillä koiran kanssa tulisi suden tuoreita jälkiä vastaan, en jatkaisi lenkkiä.”

Koira voi tosiaan lähteä itse suden perään vainun saadessaan. Pääsääntöisesti susi pyrkii poistamaan kilpailijat reviiriltään, mutta rauhanomaisiakin kohtaamisia koirilla ja susilla on.

Vuonna 2020 Kannuksessa sudet tappoivat kaksi koiraa, jotka menivät itse uteliaisuuttaan makuulla olleiden susien luo. Ensimmäinen tapahtui lenkillä ja toinen metsästystilanteessa.

“Koira on perheenjäsen ja metsästyskaveri, jonka kouluttamisessa on kova homma. Jos koira olisi hengenvaarassa, kyllä minä olisin valmis ampumaan suden.”

Talvella 2018 Kannuksessa saatiin lupa kahden ongelmia aiheuttaneen suden metsästämiseen.

“Niiden susien kaatamisen jälkeen muut sudet eivät ole saalistaneet koiria. Kunpa tilanne säilyisi tällaisena.”

Vuodenvaihteessa alueelle haettiin kolmea suden kaatolupaa osana suden kannanhoidollista metsästystä. Lupia ei myönnetty.

“On muitakin uhkia, joita vastaan ei voi taistella. Itseltäni on jäänyt metsästyskoira auton alle, toinen koira hukkui heikkoihin jäihin ja kolmannen puri vieras koira hengiltä."

“Kun susien oikea määrä ja suojelutaso on voitu tieteellisin keinoin varmistaa, tulisi mielestäni sallia sen metsästys kuten karhun ja ilveksen. Se rauhoittaisi tilannetta. 20 vuotta jatkunut susikonflikti saisi vihdoin loppua. ”

Tämä juttu on osa Hyvin sanottu -hanketta. https://yle.fi/aihe/hyvin-sanottu