Hyppää pääsisältöön

Tiede

Suomalainen koiratutkimus on huippuluokkaa – uusi tiedesarja avaa koiran mielen arvoituksia

Vuodelta 2022
Ymmärrä koiraasi - sarja alkaa 11.1.2022 Yle 1
Kuva: Yle Tiede

Kuka kotonasi asuu? Ymmärrä koiraasi -uutuussarjassa sukelletaan koiran mieleen tieteen avulla ja etsitään vastauksia koiranomistajia askarruttaviin kysymyksiin.

Suomalaisissa kodeissa tassuttelee noin 700 000 koiraa, ja jokainen niistä on oma ainutlaatuinen persoonansa. On arkoja, rohkeita, itsenäisiä, ihmiseen tukeutuvia, vilkkaita, rauhallisia, älykkäitä – tai sitten vähän höperöitä.

Mutta kuinka hyvin todella tunnemme parhaan ystävämme?

Joukko koiranomistajia saa siihen vastauksen Yle Tieteen uutuussarjassa Ymmärrä koiraasi. Jokaisessa jaksossa tapaamme kiehtovan koirapersoonan, jota sen omistaja haluaa ymmärtää paremmin.

Miksi schipperke Oona uppoaa omaan kuplaansa ja piirtää maahan mystisiä kuvioita? Millaisen persoonan rescuekoira Luminan pelko kätkee alleen? Miksi Brenkku karkailee eikä pysty keskittymään? Otetaan tiede apuun.

Koiratestaaja Katriina Tiira testaa saksanpaimenkoirapentu Elvin kykyä matkia napinpainallusta Ymmärrä koiraasi -sarjassa..
Kuvateksti Koiratestaaja Katriina Tiira testaa saksanpaimekoirapentu Elvin kykyä matkia napinpainallusta.
Kuva: Yle Tiede

Suomessa tehdään korkeatasoista koiratutkimusta

Koiratutkimusta tehdään eri puolilla maailmaa, ja uutta tietoa kertyy jatkuvasti. Suomalainen koiratutkimus on kansainvälisessä vertailussa kovaa kärkeä. Esimerkiksi arkuuden syistä on opittu viime vuosina paljon lisää, ja ihmisen ADHD:ta aiheuttavia geenejä on löydetty myös koirilta.

Ymmärrä koiraasi -sarjassa erilaisia ominaisuuksia mittaavien testien, tutkimustiedon ja koulutuksen avulla koiran mielen saloista paljastuu paljon uutta tietoa. Sen avulla koirien ja niiden omistajien yhteiselosta tulee entistä saumattomampaa.

Jokaisessa jaksossa päästään lisäksi erilaisten työkoirien matkaan ja seurataan pienen belgianpaimenkoirapentu Edin elämän ensi vaiheita. Sarja tarjoaa kiinnostavaa tietoa ja vinkkejä myös kotikatsomoihin!

Sarjan asiantuntijat – "Koiran persoonallisuus jaksaa yllättää yhä uudelleen"

Koirien testaajana toimii Katriina Tiira, FT, biologi ja eläinten käyttäytymistieteen dosentti. Katriinalla on yli 20 vuoden kokemus eläinten käyttäytymisen tutkijana.

Hänen kehittämänsä testit mittaavat koiran persoonasta useita eri piirteitä.

– Katson jokaista testiin tulevaa koiraa suurella mielenkiinnolla – ne ovat kuin lahjapaketteja, joista ulkomuodon perusteella ei juurikaan pysty mitään sanomaan, mutta joiden testissä pikkuhiljaa paljastuva persoonallisuus jaksaa yllättää yhä uudelleen ja uudelleen, Katriina Tiira toteaa.

Koiratestaaja Katriina Tiira Ymmärrä koiraasi -sarjassa.
Kuvateksti Koiratestaaja Katriina Tiira.
Kuva: Yle Tiede

Koirien tutkimuskyselyä analysoi Milla Salonen, FT, tutkijatohtori Helsingin yliopistosta. Mittavaa kyselyaineistoa seulomalla koirista ja koiraroduista voidaan selvittää muun muassa ympäristön ja perimän vaikutuksia koiran persoonallisuuteen.

– Koiratutkimus on lisännyt ymmärrystä käyttäytymisen merkityksestä hyvinvoinnille ja paljastanut mielenkiintoisia asioita esimerkiksi rotujen välisistä eroista ja sosiaalistamisen merkityksestä. Jokainen koirayksilö on kuitenkin oma, ainutlaatuinen persoonansa, Milla Salonen sanoo.

Tutkija Milla Salonen Ymmärrä koiraasi -sarjassa.
Kuvateksti Koiratutkija Milla Salonen.
Kuva: Yle Tiede

Koirien kouluttajana toimii Sofia Haapanen, Suomen eläintenkouluttajat ry:n puheenjohtaja. Sofia räätälöi sarjan koirille sopivia harjoituksia ja omistajat saavat käytännön apua koira-arkeen nykyaikaisesta, positiiviseen vahvistamiseen perustuvasta koulutuksesta.

– Positiivinen vahvistaminen on sekä ihmiselle, että koiralle hauskin ja myös nopein sekä pitkäkestoisin tapa oppia uutta. Sitäkin pitää harjoitella – pelkkä nakin syöttäminen vielä riitä. Kouluttamisessa on pitkälti kyse ympäristötekijöiden huomioimisessa niin, että ne tukevat ja mahdollistavat halutun käyttäytymisen ja oppimisen, Sofia Haapanen toteaa.

Eläintenkouluttaja Sofia Haapanen Ymmärrä koiraasi -sarjassa.
Kuvateksti Koirankouluttaja Sofia Haapanen.
Kuva: Yle Tiede

Sarjan jaksot

1. Pentusisarukset Elvi ja Piki

Koirat ovat omia persooniaan jo pentuina! Saksanpaimenkoirapennut Elvi ja Piki ovat sisaruksia, mutta eroavatko ne toisistaan? Ja Miten pentujen erot kannattaa huomioida arjessa?

Pentusisarukset Elvi ja Piki - Toista Yle Areenassa


2. Vilkas Brenkku

Voiko koiralla olla ADHD? Brenkku on vilkas, äänekäs, huono keskittymään ja se karkailee jatkuvasti naapuriin. Miten arjesta saa sujuvampaa Brenkun kanssa?

Vilkas Brenkku - Toista Yle Areenassa


3. Arka Lumina

Rescue-koira Lumina pelkää uusia tilanteita ja ihmisiä. Testien avulla selviää, mitä arkuuden alle kätkeytyy. Miten arkea voi helpottaa koulutuksen avulla?


4. Minä itte” -Oona

Schipperke Oona on pieni ja pippurinen koira, jolla on vahva tahto. Omaan kuplaan kadotessaan se unohtaa omistajansa. Mistä kuplassa on kyse?

"Minä itte" -Oona - Toista Yle Areenassa

5. Älykäs Bertta

Labradorinnoutaja Bertta on Suomen älykkäimmän koiran pentu. Testien avulla selviää, onko älykkyys periytynyt äidiltä tyttärelle. Koulutuksessa annetaan lisähaasteita Bertan arkeen.

Älykäs Bertta - Toista Yle Areenassa


Ymmärrä koiraasi -sarja 11.1. alkaen Yle TV1 klo 20.00 ja Yle Areena.

Lisää aiheesta Yle Areenassa