Hyppää pääsisältöön

Flinkkilä & Kellomäki

Lotta-Sofia Saahkosta tuli pappansa kämppis – näyttelijäopinnot Lontoossa vaihtuivat omaishoitajan arkeen Valkeakoskella

Lotta-Sofia Saahko ja Jorma Saahko Mediapoliksen studiossa Tampereella Flinkkilä & Kellomäki -ohjelman vieraana.
Kuvateksti Lotta-Sofia Saahko ja Jorma Saahko Flinkkilä & Kellomäki -ohjelman vieraana.
Kuva: Harri Hinkka, Yle

Korona-aika teki Lotta-Sofia Saahkosta ja Jorma-papasta ensin suosittuja tubettajia, sitten löytyi muistisairaus. Nyt omaishoitajana toimivan Lotta-Sofian kipeä kysymys kuuluu: lähteäkö vai jäädä?

Lotta-Sofia Saahkon, 29, asumisjärjestelyn oli tarkoitus olla väliaikainen ratkaisu hankalaan pulmaan. Kun koronatilanne pakotti Lontoossa näyttelemistä opiskelleen Lotta-Sofian palaamaan Suomeen, tuntui papan, Jorma Saahkon, 86, kotitalon yläkertaan Valkeakoskelle majoittuminen helpolta ajatukselta. Paikka oli paljon matkustaneelle ja pitkiä ajanjaksoja ulkomailla asuneelle Lotta-Sofialle tuttu kotimaan tukikohta elämän varrelta.

Muutaman viikon jutuksi tarkoitettua välitilaa on nyt jatkunut kohta kaksi vuotta, eikä loppua näy. Papan kanssa asuminen sujuu mukavasti, mutta Lontoossa ovat koulun lisäksi myös Lotta-Sofian ystävät ja koko tämänhetkinen elämä.

Paljon on ehtinyt kahdessa vuodessa tapahtua papan ja pojantyttären yhteisessä elämässä.

Ensin Lotta-Sofia ja Jorma alkoivat pandemian alkuviikkoina viihdyttää itseään laulamalla yhdessä. Jorma opetti Lotta-Sofialle vanhoja kappaleita, ja pian nuotteja ja sanoja etsittiin yhdessä netistä. Sitten Lotta-Sofia keksi videoida lauluja ja syntyi valtavan suosituksi kasvanut Lotta ja pappa -ilmiö sosiaaliseen mediaan.

Pian Lotta-Sofia alkoi kiinnostua syvällisemmin myös papan elämäntarinasta ja evakkoretkestä, jonka tämä oli tehnyt perheensä kanssa nelivuotiaana. Juttutuokioista kahvin äärellä syntyi lopulta kirja Papan kanssa kahvilla ja seuraavaksi evakkojen elämäntarinoita laajemmin käsittelevä Kahvia ja karjalanpiirakoita.

Pappa toivoo Lotalle rakkautta - Toista Yle Areenassa

“En minä vielä ole niin sekopäinen sentään”

Samalla, kun kaksikon suhde syveni ja asumismuoto alkoi vakiintua, alkoi Lotta-Sofia huomata papassa huolestuttavia muutoksia.

– Se pappa, jonka minä tunsin, oli erittäin toimelias, aikaansaava, fiksu ja hirmu kova tekemään. Yhtäkkiä hänellä oli paljon vaikeuksia hahmottaa asioita tai ihan vaan siivota tavaroita paikalleen. Minua ärsytti, että jouduin jatkuvasti kävelemään perässä ja siivoamaan.

Jorma myös eksyi hotellin käytäville ja luuli Kuopiossa ollessaan paikkaa Mikkeliksi.

– Huolestuin ihan hirveästi, koska en tiennyt silloin muistisairaudesta mitään, Lotta-Sofia muistelee.

Pappa ei ollut halukas hakeutumaan tutkimuksiin. Sairaudentunnottomuus kuuluu taudin kuvaan.

– Minä pistin hanttiin heti, että en minä vielä ole niin sekopäinen sentään, Jorma nauraa.

Tarvittiin vähän lempeää viekkautta. Lotta-Sofian huolestuneen soiton jälkeen Jorma kutsuttiin terveyskeskukseen tarkastukseen, jonka yhteydessä tehtiin muistitestit. Kävi ilmi, että Jorma oli sairastunut sekamuotoiseen muistisairauteen, jossa yhdistyvät Alzheimerin tauti ja verisuoniperäinen muistisairaus.

– Se meni ihan nappiin. Minä olen niin kuin toinen ihminen nyt, Jorma kiittelee tutkimuksiin pääsyä ja lääkityksen aloittamista.

Jorma Saahko Mediapoliksen studiossa Tampereella Flinkkilä & Kellomäki -ohjelman vieraana.
Kuvateksti Jorma Saahko kertoo muistisairaudestaan Flinkkilä & Kellomäki -ohjelman vieraana.
Kuva: Harri Hinkka, Yle

“Pitäisikö minun lämmittää sauna, keittää kahvit ja antaa papan vain levätä?”

Jorma sai lääkityksen, joka tehoaa hyvin, mutta arkisten askareiden kanssa hän tarvitsee välillä apuja. Lotta-Sofialle päätös ryhtyä asuinkumppanista viralliseksi omaishoitajaksi oli helppo.

– Se oli ihan itsestäänselvyys siinä mielessä, että tein niitä kaikkia omaishoitajan tehtäviä jo. Käytännössä se oli sitten vain paperin allekirjoittaminen.

Nyt kaksikon elämä jatkuu pitkälti samaan tapaan kuin aikaisemminkin. Laulu raikaa ja videoitakin syntyy, jaksamisen rajoissa. Lotta-Sofialle oli suuri helpotus saada lääkäriltä ohjeita yhteiselämään.

– Hän sanoi, että virikkeet ja kaikki mikä poikkeaa siitä arjesta, jossa vain istutaan television edessä ja pyöritellään peukaloita, on hyväksi. Laulut, vierailut, käynnit ja kaikki ohjelma pitävät aivotoimintaa yllä. Se oli minulle todella tärkeää kuulla, sillä rupesin jossain vaiheessa miettimään, pitäisikö minun lämmittää sauna, keittää kahvit ja antaa papan vain levätä.

Lotta-Sofia Saahko Mediapoliksen studiolla Tampereella Flinkkilä & Kellomäki -ohjelman vieraana.
Kuvateksti Lotta-Sofia Saahkosta tuli yllättäen pappansa omaishoitaja.
Kuva: Harri Hinkka, Yle.

“Pappa on niin rakas”

Lotta-Sofia on elänyt viimeiset 1,5 vuotta erikoisessa välitilassa, vähän kuin odotushuoneessa. Korona jyllää edelleen maailmalla, ja yhteiselämä saa siis jatkua valkeakoskelaisessa omakotitalossa. Lotta-Sofia tunnustaa kuitenkin miettivänsä paljon, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Samalla, kun omaishoitajan pesti tuntuu tärkeältä ja arvokkaalta, Lotta-Sofialla olisi haluja jatkaa harrastuksiaan ja palata ystäviensä luo Iso-Britanniaan. Siellä odottavat balettitunnit, laulunopettaja ja kirjoitusryhmä. On mahdotonta tietää, minne koti pitäisi pysyvämmin perustaa.

– Se on minulle vaikein kysymys. Pappa on niin rakas ja tämä tehtävä on tärkeä.

Jorma Saahko pienen pojantyttären Lotta-Sofian kanssa kesäisellä nurmikolla. Jorma korjailee ruohonleikkuria kumisaappaat jalassa ja Lotta-Sofia on taapero, aurinkohattu päässään.
Kuvateksti Apilantuoksuisia kesätunnelmia Valkeakoskella.
Kuva: Jorma ja Lotta-Sofia Saahkon kotialbumi

“Teini-iässä reissuelämä ei ollut niin helppoa”

Usean maan välille jakautunut elämä on Lotta-Sofialle erittäin tuttua. Hän on asunut isänsä töiden vuoksi niin Saksassa kuin Kiinassakin ja matkannut perheen luo myös Puolaan. Koti on vaihtunut kaupungista ja maasta toiseen taaperoikäisestä asti.

– Tämä kulunut aika Valkeakoskella on pisin, minkä olen koskaan aikuisella iällä asunut samassa paikassa.

Vaikka kansainvälinen elämä on tarjonnut monia hienoja mahdollisuuksia ja rikastanut elämää, on se tuonut mukanaan myös syvää juurettomuuden tunnetta ja yksinäisyyttä. Myös kodin jättämisen tunteista on onneksi voinut puhua myös oman papan kanssa. Evakon on helppo samastua lähtemisen tunnelmiin.

Kevään aikana Lotta-Sofia julkaisee kolmannen korona-ajan kirvoittaman kirjansa Koti kulttuurien välissä. Siinä pureudutaan myös kiertolaiselämän raskaisiin puoliin.

– Kaikki helposti ihailevat hienoja mahdollisuuksia ja kielitaitoa, mutta teini-iässä reissuelämä ei ollut niin helppoa ja yksinkertaista. On ollut helpotus tutkia sitä nyt näin aikuisiässä ja huomata, että se aika on ollut myös traumaattista. Helpottaa, kun sen saa sanoa ääneen, Lotta toteaa.

Flinkkilä & Kellomäki TV1 lauantaina 15.1. kello 17.10 ja sunnuntaina 16.1. kello 9.10 sekä Yle Areena.