Hyppää pääsisältöön

Lapset

Nappulat - ikioma ohjelma kaikkein pienimmille median käyttäjille

Vuodelta 2022
Päivitetty 14.01.2022 14:48.
Nappuloiden juontajat ja nuket poseeraavat lavasteissa.
Kuva: Laura Pohjavirta / Yle

Kun on kolmevuotias, maailma on jännä ja ihmeellinen - ja oppiminen on hauskaa!

Käsikirjoittaja Anu Tuomi-Nikula kertoo, että Nappuloiden kohderyhmänä ovat kolmevuotiaat. Nappuloita voivat katsoa tätä nuoremmatkin ilman, että ohjelma olisi heille liian vaikeatajuinen. Sarja on tehty aurinkoiseksi, selkeäksi, ja pientä lasta kunnioittavaksi kokonaisuudeksi juuri kaikkein nuorimmille Pikku Kakkosen katsojille. Nappuloista onkin hyvä aloittaa median käytön harjoittelu.

Nappuloita löytyy Areenasta yhteensä 24 jaksoa, ja television puolella ohjelmaa esitetään sunnuntaiaamuisin. Yhden jakson kokonaiskesto on pienelle katsojalle mukavan seurattavat noin 12 minuuttia.

Nappuloita juontavat Jonne Putkonen ja Laura Hallantie, selkeällä suomen kielellä, lempeästi suoraan pienelle katsojalle.

Mistä on Nappulat tehty?

Ohjelman elementit ovat jaksosta toiseen tuttuja. Pienet katsojat pitävät toistosta ja siitä, että voivat tunnistaa, muistaa ja hoksata asioita ihan itse. Nappuloita katsellessa lapsi voi oppia esimerkiksi laskemaan lukumääriä, tunnistamaan värejä, ja nimeämään oman kehon osia.
Laululeikit ja loruttelut rytmittävät katselukokemusta. Katsojalapsi kutsutaan mukaan laululeikkeihin, ja samalla motoriset taidot saavat harjoitusta. Kun on kolmevuotias, maailma on jännä ja ihmeellinen - ja oppiminen ja oivaltaminen on valtavan hauskaa!

Ohjelman tunnelma on rauhallinen, mutta ei hidastempoinen; ohjelmassa edetään impulssista toiseen ilman pitkiä tarinakaaria, jotta pienen katsojan mielenkiinto säilyy. Jokainen jakso käynnistyy Koputteluleikillä, ja joka jaksossa luukussa odottaa myös pieni leluyllätys!

Ohjaaja Johanna Smith ohjasi Nappuloihin kymmeniä pieniä inserttejä, mm. mielikuvituksekkaat palikka-animaatiot ovat kokonaan Johannan käsialaa. Inserteissä nähdään myös lapsia, ja ihan-itse-osaamisen riemua: värikkäiden pallojen lajittelua, maton tamppaamista, ja tietysti leikkimistä. Inserteissä ilahduttavat myös eläimet, luonnonihmeet, ja lasta osallistavat tehtäväanimaatiot.
Työkaluinserteissä nähdään arjen työvälineitä, sitä, miten vaikkapa vispilä tai ruuvimeisseli toimivat kätevissä, monenlaisissa ihmiskäsissä. Työkalut myös nimetään, jolloin katsojalapsen sanavarastokin karttuu.

Keitä ovat Pipuna, Napo ja Muks?

Studio-osuuksissa lapsen näkökulmaa edustavat Nappulat-sarjaa varten luodut nukkehahmot Napo, Muks ja Pipuna. Nukkehahmoja suunnitellessa Anu halusi kääntää ajattelun eläinten inhimillistämisestä toisin päin. Napo, Muks ja Pipuna ovatkin ihmislapsihahmoja, jotka on ovat saaneet ötököiden ominaisuuksia.
Nukeilla on eri temperamentit ja luonteenpiirteet, aivan kuten katsojalapsillakin. Niinpä lapsi voi löytää nukkehahmoista itselleen samaistuttavimman, oman suosikkinsa. Etanaipana Pipuna on herkkä ja hitaasti lämpiävä. Muks on vauhdikas, utelias ja uskalias koppismuksu. Napo on vielä toukkavaiheessa, ryömivä tuttisuinen vauva.

Yleensä televisio-ohjelmien nukettajat ovat piilossa, mutta nyt haluttiin tehdä toisin. Nukketeatteritaiteilija Laura Hallantie sekä rakensi nuket, että nukettaa hahmoja samalla, kun toimii itse ohjelman toisena juontaja. Laura on siis reilusti itse kuvissa nukkien kanssa.

Nappulat-hahmot istuvat keltaisen alueen päällä (graafinen kuva).
Kuva: Niina Väänänen / Yle

Graafikko Niina Väänänen teki nukeista piirroshahmot. Nuket ja piirroshahmot muistuttavat selkeästi toisiaan ja pikkukatsojan medialukutaito kehittyy vaivihkaa: lapsi oppii tunnistamaan hahmon samaksi, onpa se sitten kuvassa nukkena tai animaatiohahmona.

Kokonaista maailmaa tuli omalta osaltaan luomaan myös lavastussuunnittelija Sanna-Mari Pirkola. Lavastus on Pikku Kakkosesta tuttu, mutta se nähdään uudessa järjestyksessä. Keltaisen luukkukumpareen, ohjelman sydänpalasen, Sanna-Mari suunnitteli varta vasten Nappulat-sarjaan pienten katselijoiden iloksi.

Kukahan nappuloista ensi kerralla odottelee pienen ovensa takana? Koputteluleikillä se selviää!

Käsikirjoittaja: Anu Tuomi-Nikula
Juontajat: Jonne Putkonen ja Laura Hallantie
Nukentekijä: Laura Hallantie
Ohjaaja: Johanna Smith
Tuotanto Yle Lapset