Hyppää pääsisältöön

UMK22

Cyan Kicks UMK22-biisistään Hurricane: “Haluamme vaikuttaa siihen, että rock pysyy parrasvaloissa”

Päivitetty 07.02.2022 16:00.
Cyan Kicks: Hurricane - Toista Yle Areenassa

Cyan Kicksin voimallinen UMK-biisi kertoo pelkojen voittamisesta sekä rohkeudesta olla oma itsensä.

Vuonna 2016 perustettu Cyan Kicks on tämän vuoden UMK:n yksi rock-edustajista. Yhtyeen muodostavat Susanna Alexandra, Niila Perkkiö, Leevi Erkkilä ja Pietari Reijonen.

Yhtye on tähän mennessä julkaissut kahden albumillisen verran musiikkia, jota on striimattu yli 10 miljoonaa kertaa. Cyan Kicks kuvailee musiikkiaan omaleimaiseksi, eri tyylejä yhdisteleväksi moderniksi rockiksi.

– Yhdistelemme rohkeasti eri elementtejä omalla, erottuvalla soundilla. Yksi biisi voi olla täysin elektroninen ja toinen biisi todella raskas, mutta päivän päätteeksi se kuulostaa aina Cyan Kicksiltä, Susanna Alexandra sanoo.

UMK-biisi Hurricane on hyvä tyyliesimerkki tästä. Sen säkeistöt ovat elektroniset, ja raskaampi osuus kitarasooloineen kuullaan kertosäkeessä.

Kansainvälinen tuotantotiimi

Hurricanen kirjoittajaremmissä oli mukana ruotsalais-tanskalaisen metalliyhtye Amaranthen laulaja Elize Ryd. Hän tutustui bändin jäseniin kesällä ja halusi tehdä yhteistyötä.

Cyan Kicks ja Ryd pääsivät biisin teemasta saman tien yhteisymmärrykseen, ja se valmistui yhden työpäivän aikana.

– Studiolle päästyämme Elize kysyi, mitä haluaisimme kirjoittaa. Vastasin, että voimakappaleen. Elize oli ajatellut samaa itsekin, laulaja Alexandra sanoo.

Biisi kertoo omien pelkojen voittamisesta sekä rohkeudesta olla oma itsensä ja tehdä haluamiaan asioita. Tarinan syntyyn ja voimallisuuteen vaikutti Rydin sairastama borrelioosi.

– Se, että kokemani jälkeen pystyin jälleen kirjoittamaan musiikkia, oli minulle tärkeää. Siksi tämä kappale tulee aina olemaan minulle merkityksellinen, Ryd kertoo.

Oman mausteensa Hurricaneen toi kappaleen tuottajaksi tullut yhdysvaltalainen muusikko-tuottaja Chris Walla, joka tunnetaan yhtyeestä Death Cab for Cutie ja säveltämästään elokuvamusiikista. Miksaamisesta taas vastasi yhdysvaltalainen Zakk Cervini, joka on tehnyt musiikkia muun muassa Bring Me The Horizonin, Aviciin ja Limp Bizkitin kanssa.

Cyan Kicksin UMK-biisissä myös fanit pääsevät ääneen. Kertosäkeen kuorossa kuultavien huutojen “shut up” ja “give up” takana on yhtyeen someseuraajista valittu kymmenhenkinen porukka.

– Rytmissä huutaminen tuonkin kokoisen porukan kanssa ei ole niin helppoa kuin voisi kuvitella. Homma kuitenkin sujui hienosti, yhtye sanoo.

Rockilla Italiaan?

Suomessa osataan tunnetusti tehdä raskasta musiikkia, ja viime vuodet ovat osoittaneet, että myös rock voi menestyä tyypillisesti melko pop-valtaisessa laulukilpailussa. Mitä Cyan Kicks ajattelee, jos kutsu käy Torinoon?

– Rock on aina ollut olemassa, ja se on ollut aina mainstream-musaa, vaikka se ei median keskipisteessä ole ollutkaan. Haluamme osaltamme vaikuttaa siihen, että rock pysyy yhä vahvemmin parrasvaloissa.

Biisin tarina: Cyan Kicks - Toista Yle Areenassa

Raadin perustelu

Cyan Kicksin biisi vyöryy kuulijan yli vastustamattomasti kuin hurrikaani. Kappaleessa on mieletön draivi, matkalle ripoteltuja pop-koukkuja sekä todella massiivinen tuotanto. Cyan Kicks on ollut monta vuotta Suomen lupaavimpia rock-vientituotteita, ja Hurricane on heidän tähän mennessä paras kappaleensa. Biisiä tekemässä ollut Amaranthen Elize Ryd tuo biisiin ruotsalaisia tarttuvan popin kaikuja.

― Tapio Hakanen, UMK-ammattilaisraadin puheenjohtaja

Musiikkipäällikkö Tapio Hakasen vetämä UMK-ammattilaisraati kävi läpi yhteensä 312 UMK22-biisihakuun lähetettyä kappaletta. Niistä valittiin seitsemän finalistia: Cyan Kicks, The Rasmus, Olivera, Younghearted, Isaac Sene, BESS ja Tommi Läntinen.

Raatiin kuuluivat UMK-tuottaja Anssi Autio, TV-ohjaaja Juha-Matti Valtonen, Spotify Suomen soittolistavastaava Samuli Väänänen, freelance-musiikkitoimittaja Joanna Tzortzis, YleX:n musiikkitoimittajat Katri Norrlin ja Jani Kareinen, Radio Suomen musiikkipäällikkö Johan Lindroos sekä Yle X3M:n musiikkipäällikkö Amie Borgar.

Näin seuraat UMK-finaalia 26.2.

  • Suomen euroviisuedustaja selviää lauantaina 26. helmikuuta suorassa UMK-lähetyksessä klo 21.

  • Finaali näytetään suorana Yle TV1:llä ja Yle Areenassa sekä kuullaan Yle Radio Suomi ja Yle X3M -radiokanavilta.

  • Äänestä suosikkisi voittoon! Äänestys tapahtuu vain lähetyksen aikana heti finalistien esitysten jälkeen. Äänestää voi maksutta Yle-sovelluksella sekä maksullisesti tekstiviestillä tai soittamalla äänestysnumeroon. Voittajabiisin määrittävät finaalissa annetut yleisöäänet (75 %) ja kansainvälisen raadin antamat pisteet (25 %).

  • Finaalia voi seurata suomen-, ruotsin-, pohjoissaamen-, inarinsaamen-, venäjän- tai englanninkielisellä selostuksella. Englanninkielisestä selostuksesta vastaavat YleX:n juontaja-musiikkitoimittaja ja UMK-ammattilaisraadissakin mukana olleet Katri Norrlin ja Jani Kareinen. Suomenkielisenä kommentaattorina toimii jälleen Mikko Silvennoinen ja ruotsinkielisinä selostajina jatkavat Johan Lindroos ja Eva Frantz. Selkokielisestä selostuksesta vastaavat Margit Alasalmi ja Pertti Seppä. Venäjäksi selostaa Novosti Ylen toimittaja Levan Tvaltvadze sekä pohjoissaameksi Linda Tammela ja inarinsaameksi Heli Huovinen.

  • Keskustele lähetyksen aikana UMK-chatissa, jota juontaa toimittaja Henkka Remes. Chattiin on tulossa myös vierailijatähtiä. Chat aukeaa Yle-sovelluksessa ja osoitteessa yle.fi/umk finaali-iltana klo 20.30.

  • UMK:n Youtube-tilillä alkaa 9. helmikuuta uusi UMK-juontaja Mmiisasin vetämä tubesarja "Kohti UMK:ta”, jossa katsojat pääsevät tutustumaan kilpailijoihin pintaa syvemmältä.

    Faktaboksia päivitetty 7.2.2022