Hyppää pääsisältöön

UMK22

BESS muistuttaa bilebiisillään Ram pam pam, että unelmat pitää toteuttaa nyt

Vuodelta 2022
Päivitetty 07.02.2022 16:00.
BESS: Ram pam pam - Toista Yle Areenassa

UMK-biisi Ram pam pam on räiskyvän laulajansa kuuloinen ja muistuttaa elämän rajallisuudesta.

Pop-artisti BESSin eli Essi Launimon musiikin tunnusmerkkejä ovat tarttuvat sanoitukset ja tanssilliset rytmit. Vuonna 2019 julkaistua ja artistin nimeä kantavan BESS-debyyttialbumin isoimmaksi hitiksi ja suuren yleisön korvamadoksi nousi platinaa striimannut kappale Tempo.

BESS on harrastanut musiikkia aina ja etsinyt omaa musiikillista suuntaansa ensin klassisen musiikin, sitten Michael Jacksonin, hevin ja reggaen kautta. BESS on tehnyt yhteistyötä Nopsajalan kanssa ja ollut fiittaamassa myös muun muassa Mikael Gabrielin ja Raappanan kappaleissa. Hänen tulkintaansa on kuultu myös suomalaisissa tosi-tv-ohjelmissa, kuten Love Islandissa, Bachelor Suomessa ja Temptation Islandissa.

Helsinkiläinen pop-artisti yhdistelee musiikissaan elektronista poppia ja housea. Rouheäänisen artistin musiikki on tekijänsä näköistä: räiskyvää ja rohkeaa. Samaa energiaa on tarjolla myös UMK:ssa kuultavassa kappaleessa Ram pam pam.

– BESS on virkistävä tapaus ja niin täysillä mukana. Se antaa myös muille tekijöille energiaa ja motivaatiota, kuvailee biisin tuottaja Jonas Olsson.

Viisuihin ehdolla olevan kappaleen takana on BESSin ja Olssonin lisäksi muusikko-lauluntekijä Tomi Saario. Olsson on työskennellyt lukuisten suomalaisten artistien kanssa. Saario puolestaan on kansainvälistä uraa rakentava artisti.

“Tehdään niitä asioita nyt”

UMK-biisi Ram pam pam syntyi tekijöiden filosofisiin suuntiin ajautuneista elämänvalintapohdinnoista, joihon BESS halusi tarttua.

– Meillä on elämässä paljon kaikenlaisia paineita ja oletuksia elämästä. Elämä on liian lyhyt tylsyydessä tai rajoittuneisuudessa jumittamiseen. Tehdään niitä asioita nyt.

Ram pam pam on menoltaan yksi tämän vuoden UMK:n vahvoista bilebiiseistä, jonka C-osa paketoi koko sanoman.

– Laini “jumalauta ihmisen pitää saada olla vapaa nyt, eikä vasta ku haudassa makaa” on koko biisin ytimessä.

Biisin tarina: BESS - Toista Yle Areenassa

Raadin perustelu

Tässä on välitön korvamato, kevään 2022 after ski -bileiden tanssileka ja erittäin potentiaalinen striimi-hitti. Ihanan välitön ja hyväntuulinen biisi, jossa on kasa pop-koukkuja ja jossa Bessin rosoinen ääni pääsee oikeuksiinsa. Kappaleessa kuuluu vaikutteita Lady Gagalta ja Nylon Beatilta, se sopii säröbassoineen ja menevine biitteineen UMK:n ilon juhlaan täydellisesti.

Tapio Hakanen, UMK-ammattilaisraadin puheenjohtaja

Musiikkipäällikkö Tapio Hakasen vetämä UMK-ammattilaisraati kävi läpi yhteensä 312 UMK22-biisihakuun lähetettyä kappaletta. Niistä valittiin seitsemän finalistia: Cyan Kicks, The Rasmus, Olivera, Younghearted, Isaac Sene, BESS ja Tommi Läntinen.

Raatiin kuuluivat UMK-tuottaja Anssi Autio, TV-ohjaaja Juha-Matti Valtonen, Spotify Suomen soittolistavastaava Samuli Väänänen, freelance-musiikkitoimittaja Joanna Tzortzis, YleX:n musiikkitoimittajat Katri Norrlin ja Jani Kareinen, Radio Suomen musiikkipäällikkö Johan Lindroos sekä Yle X3M:n musiikkipäällikkö Amie Borgar.

Näin seuraat UMK-finaalia 26.2.

  • Suomen euroviisuedustaja selviää lauantaina 26. helmikuuta suorassa UMK-lähetyksessä klo 21.

  • Finaali näytetään suorana Yle TV1:llä ja Yle Areenassa sekä kuullaan Yle Radio Suomi ja Yle X3M -radiokanavilta.

  • Äänestä suosikkisi voittoon! Äänestys tapahtuu vain lähetyksen aikana heti finalistien esitysten jälkeen. Äänestää voi maksutta Yle-sovelluksella sekä maksullisesti tekstiviestillä tai soittamalla äänestysnumeroon. Voittajabiisin määrittävät finaalissa annetut yleisöäänet (75 %) ja kansainvälisen raadin antamat pisteet (25 %).

  • Finaalia voi seurata suomen-, ruotsin-, pohjoissaamen-, inarinsaamen-, venäjän- tai englanninkielisellä selostuksella. Englanninkielisestä selostuksesta vastaavat YleX:n juontaja-musiikkitoimittaja ja UMK-ammattilaisraadissakin mukana olleet Katri Norrlin ja Jani Kareinen. Suomenkielisenä kommentaattorina toimii jälleen Mikko Silvennoinen ja ruotsinkielisinä selostajina jatkavat Johan Lindroos ja Eva Frantz. Selkokielisestä selostuksesta vastaavat Margit Alasalmi ja Pertti Seppä. Venäjäksi selostaa Novosti Ylen toimittaja Levan Tvaltvadze sekä pohjoissaameksi Linda Tammela ja inarinsaameksi Heli Huovinen.

  • Keskustele lähetyksen aikana UMK-chatissa, jota juontaa toimittaja Henkka Remes. Chattiin on tulossa myös vierailijatähtiä. Chat aukeaa Yle-sovelluksessa ja osoitteessa yle.fi/umk finaali-iltana klo 20.30.

  • UMK:n Youtube-tilillä alkaa 9. helmikuuta uusi UMK-juontaja Mmiisasin vetämä tubesarja "Kohti UMK:ta”, jossa katsojat pääsevät tutustumaan kilpailijoihin pintaa syvemmältä.

    Faktaboksia päivitetty 7.2.2022