Hyppää pääsisältöön

UMK22

The Rasmus osallistuu UMK:hon Raamatun pahiksesta kertovalla biisillä – bändiin liittyi Tiktakista tuttu Emppu

Vuodelta 2022
Päivitetty 07.02.2022 15:59.
The Rasmus: Jezebel - Toista Yle Areenassa

Kansainvälisesti menestynyt The Rasmus toteutti fanien toiveen ja tähtää nyt Euroviisuihin. Bändissä on uusi kitaristi, kun Tiktakista tuttu Emppu Suhonen liittyi bändiin Pauli Rantasalmen jäätyä pois.

“Onko sulla aikaa? Pitäisi tehdä maailman paras kappale ja voittaa Euroviisut.”

Näin The Rasmuksen Lauri Ylönen kirjoitti viestissään Kreikassa lomailleelle maailmanluokan tuottaja-muusikko Desmond Childille, joka on tehnyt musiikkia muun muassa Bon Joville, Alice Cooperille ja Kissille. Hän on myös tuottanut The Rasmuksen vuonna 2008 ilmestyneen Black Roses -albumin.

Pian viestinvaihdon jälkeen Ylönen matkusti Kreikkaan, ja viisuihin ehdolla oleva kappale Jezebel syntyi lopulta muutamassa tunnissa Ylösen demon pohjalta. Sitten hän kertoi suunnitelmansa UMK:hon osallistumisesta bändin muille jäsenille.

– Soitin muille ja sanoin, että “nyt mennään tohon skabaan, onko kysyttävää?”

Lähes 30 vuotta pystyssä ollut The Rasmus on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä yhtyeistä. Suurin hitti In the Shadows rikkoi kesällä 100 miljoonan kuuntelun rajan Spotifyssa. Kappaleen ilmestyessä vuonna 2003 se nousi myyntilistojen kärkeen ympäri maailmaa.

Vuonna 1994 perustettu The Rasmus on julkaissut lukuisia albumeja, voittanut kasapäin musiikkialan palkintoja ja keikkaillut jo vuosia maailmalla. Mikä sai bändin hakemaan UMK:hon ja tavoittelemaan viisupaikkaa Italiasta?

– Fanimme ympäri maailmaa ovat jo vuosia kysyneet, milloin The Rasmus ottaa osaa tähän kilpailuun. Sitä on lykätty ja lykätty, mutta nyt tuntui, että on aika osallistua. Olen aina ollut sitä mieltä, että tämä on biisikilpailu ja nyt tuntui, että tuli sopiva kappale, Ylönen kertoo.

Kitaristitarjous yllätti Emppu Suhosen

The Rasmuksessa puhaltaa nyt muutenkin uudet tuulet, kun kitaristi Pauli Rantasalmi on päättänyt lopettaa hyvässä yhteishengessä. Rantasalmen paikan otti Tiktakissa uransa aikoinaan aloittanut Emppu Suhonen.

– Halusimme suomalaisen kitaristin ja ensimmäinen, jota mietin, oli Emppu, Ylönen sanoo.

Rumpali Aki Hakala hehkuttaa Suhosen lavakarismaa ja energiaa.

– Tiesimme heti ensimmäistä kertaa Empun kanssa soitettuamme, että tässä on meidän uusi kitaristi. En malta odottaa, että päästään kimpassa lavalle.

Suhonen on soittanut eri kokoonpanoissa sen jälkeen, kun Tiktak hajosi vuonna 2007. Suhosen sooloura lähti käyntiin viime vuonna kahdella singlellä Tää laulu ja Uusia tatuointeja. Suhoselle pyyntö bändiin liittymisestä tuli yllätyksenä.

– Itselleni oli aikamoinen shokki, kun jäbät pyysivät bändiin. Viikkoa myöhemmin kuulin UMK:sta. Vieläkö jotain?

Biisi syntyi etänä

Jezebel-kappale on yhtyeen mukaan biisi vahvoille ja itsenäisille naisille, jotka kulkevat omia polkujaan. Jezebel tulee Raamatusta, jossa hänet kuvataan itsepäisenä ja pahansuopana.

– Jezebel oli Raamatun tuhmeliini, joka teki asiat omalla tavallaan ja aiheutti kaaosta. Halusimme tuoda hänet moderniin maailmaan. Biisi on myös vähän humoristinen, mikä on Rasmukselle erikoista, Ylönen selittää.

Tällä hetkellä Rasmuksen jäsenet asuvat ripotellusti ympäri maailmaa. Ylönen asuu Havaijilla, basisti Eero Heinonen Australiassa sekä rumpali Aki Hakala ja Emppu Suhonen Suomessa. Työskentely ja musiikin tekeminen etäyhteyksillä on vaatinut hermoja ja modernia teknologiaa.

– Olin Nashvillessä Desmondin kanssa ja muut studiossa Sipoossa. Kun Sipoossa liikutellaan liukuja, liukuvat ne kuin aaveen siirtäminä myös meillä Nashvillessä, Ylönen kertoo Jezebelin tekovaiheesta.

The Rasmuksen jäsenille UMK-kappale muistuttaa soundiltaan 2000-luvun taitteen aikoja, jolloin bändin lopullisesti läpi lyönyt Into-albumi julkaistiin.

– Tämä vie minut ajassa taaksepäin oranssikantisen levyn aikoihin, jolloin F-f-f-falling ja muut tulivat. Tämä biisi on aikamatka sinne, Ylönen sanoo.

Biisin tarina: The Rasmus - Toista Yle Areenassa

Raadin perustelu

Hienoa, että yksi Suomen kaikkien aikojen menestyneimmistä bändeistä on mukana UMK:ssa! Vähintään yhtä hienoa on, että biisi on näin kova. Biisin sävellystyössä on ollut mukana Desmond Child, joka on säveltänyt muun muassa rock-klassikot Livin’ on a Prayer, Poison ja I was Made For Loving You. Jezebelissä yhdistyvätkin hienosti 80-luvun rock-vaikutteet The Rasmuksen ja Lauri Ylösen tunnistettavaan moderniin soundiin. Bändin uusi kitaristi Emppu tekee kokonaisuudesta vieläkin kiinnostavamman.

Tapio Hakanen, UMK-ammattilaisraadin puheenjohtaja

Musiikkipäällikkö Tapio Hakasen vetämä UMK-ammattilaisraati kävi läpi yhteensä 312 UMK22-biisihakuun lähetettyä kappaletta. Niistä valittiin seitsemän finalistia: Cyan Kicks, The Rasmus, Olivera, Younghearted, Isaac Sene, BESS ja Tommi Läntinen.

Raatiin kuuluivat UMK-tuottaja Anssi Autio, TV-ohjaaja Juha-Matti Valtonen, Spotify Suomen soittolistavastaava Samuli Väänänen, freelance-musiikkitoimittaja Joanna Tzortzis, YleX:n musiikkitoimittajat Katri Norrlin ja Jani Kareinen, Radio Suomen musiikkipäällikkö Johan Lindroos sekä Yle X3M:n musiikkipäällikkö Amie Borgar.

Näin seuraat UMK-finaalia 26.2.

  • Suomen euroviisuedustaja selviää lauantaina 26. helmikuuta suorassa UMK-lähetyksessä klo 21.

  • Finaali näytetään suorana Yle TV1:llä ja Yle Areenassa sekä kuullaan Yle Radio Suomi ja Yle X3M -radiokanavilta.

  • Äänestä suosikkisi voittoon! Äänestys tapahtuu vain lähetyksen aikana heti finalistien esitysten jälkeen. Äänestää voi maksutta Yle-sovelluksella sekä maksullisesti tekstiviestillä tai soittamalla äänestysnumeroon. Voittajabiisin määrittävät finaalissa annetut yleisöäänet (75 %) ja kansainvälisen raadin antamat pisteet (25 %).

  • Finaalia voi seurata suomen-, ruotsin-, pohjoissaamen-, inarinsaamen-, venäjän- tai englanninkielisellä selostuksella. Englanninkielisestä selostuksesta vastaavat YleX:n juontaja-musiikkitoimittaja ja UMK-ammattilaisraadissakin mukana olleet Katri Norrlin ja Jani Kareinen. Suomenkielisenä kommentaattorina toimii jälleen Mikko Silvennoinen ja ruotsinkielisinä selostajina jatkavat Johan Lindroos ja Eva Frantz. Selkokielisestä selostuksesta vastaavat Margit Alasalmi ja Pertti Seppä. Venäjäksi selostaa Novosti Ylen toimittaja Levan Tvaltvadze sekä pohjoissaameksi Linda Tammela ja inarinsaameksi Heli Huovinen.

  • Keskustele lähetyksen aikana UMK-chatissa, jota juontaa toimittaja Henkka Remes. Chattiin on tulossa myös vierailijatähtiä. Chat aukeaa Yle-sovelluksessa ja osoitteessa yle.fi/umk finaali-iltana klo 20.30.

  • UMK:n Youtube-tilillä alkaa 9. helmikuuta uusi UMK-juontaja Mmiisasin vetämä tubesarja "Kohti UMK:ta”, jossa katsojat pääsevät tutustumaan kilpailijoihin pintaa syvemmältä.

    Faktaboksia päivitetty 7.2.2022

Lisää aiheesta Yle Areenassa