Hyppää pääsisältöön

UMK22

Younghearted osallistuu UMK:hon riipaisevalla rakkausbiisillä

Vuodelta 2022
Päivitetty 07.02.2022 15:59.
Younghearted: Sun numero - Toista Yle Areenassa

Popyhtye Younghearted kertoo palaavansa parin vuoden hiljaiselon jälkeen aikaisempaa rohkeammalla tyylillä. UMK-biisi kertoo rakkaudesta katuvan ihmisen näkökulmasta.

Pehmeästä popsoundista tunnettu Younghearted on ihastuttanut ja koskettanut musiikillaan vuodesta 2016, jolloin ilmestyi yhtyeen ensimmäinen albumi Nuorisydän. Albumin isoimmaksi hitiksi nousi triplaplatinaa striimannut Hetkeksi. Toisesta albumista Vapaa seurasi Emma-ehdokkuus Vuoden yhtye -kategoriassa.

Vuonna 2015 perustetun Youngheartedin muodostavat lukioaikaiset kaverit, laulaja Reeta Huotarinen sekä kitaristit Atte Ranta ja Emil Korkiakoski. Yhtyeen viimeisimmästä julkaisusta on kulunut yli kaksi vuotta, ja nyt oli aika palata takaisin uudella musiikilla.

– Hiljaiselon jälkeen tulemme takaisin isosti ja uudenlaisella soundilla, kitaristi Emil Korkiakoski sanoo.

Euroviisuihin ehdolla oleva biisi Sun numero edustaakin yhtyeen mukaan uskaliaampaa Youngheartedia. Herkistä tulkinnoista tunnettu bändi on nyt “pehmeästi rock ‘n’ roll”.

– Biisi on hyvä suunnannäyttö siihen, mihin Younghearted on menossa. Olemme aikaisemmin tehneet akkarivetoista ja pienempää soundia. Nyt haemme alusta asti isompaa meininkiä, Korkiakoski avaa.

Biisin syntyyn on ollut Youngheartedin lisäksi vaikuttamassa laulaja-lauluntekijä Vilma Alina sekä säveltäjä-tuottajat Joonas Keronen sekä Ilkka Wirtanen.

Biisi rakkaudesta ja katumuksesta

Alun perin Sun numero jalostui Huotarisen tekemästä englanninkielisestä demosta. Hän oli löytänyt muovisella kiipparilla hyvän sointukierron, jonka päälle hän alkoi hyräillä pitkään mielessä ollutta tarinaa. Huotarinen esitteli sävellyksensä muille ensin vaatimattomasti.

– Soitin tämän Emilille ja Vilmalle sillä suomalaisella asenteella, että tämä nyt on vain tällainen.

– Olimme Joonaksen kanssa molemmat, että mistä tämä nyt tuli. Tunnistimme heti, että siinä on jotain maagista, kappaletta sanoittamassa ollut Vilma Alina sanoo.

Sun numero kertoo rakkauden kipeistä puolista: kaipuusta, epätoivosta ja katumuksesta. Rakkaus on ikivihreä aihe, mutta Huotarinen halusi kääntää käsittelytapaa ja tarttua aiheeseen katuvan ihmisen näkökulmasta: kun ero kaduttaa, mutta entinen kumppani on löytänyt jo uuden rakkauden vierelleen.

– Halusin astua sen epätoivoisessa tilanteessa olevan ihmisen kenkiin. Kun tekee kaikkensa saadakseen toisen takaisin, laulaja Huotarinen avaa.

Biisin tarina: Younghearted - Toista Yle Areenassa

Raadin perustelu

Koskettava tarina sekä laulaja Reetan kaunis ääni yhdistyvät hienosti tässä dynaamisesti kasvavassa kappaleessa. Biisissä yhdistyvät samaistuttava tarina, balladin henkilökohtaisuus sekä lopun isoksi kasvava tuotanto, joka tuo mieleen M83:n kaltaiset eeppiset indiesuuruudet. Youngheartedilla on jo iso kasa kulta- ja platinasinkkuja ja uskomme, että tästä tulee bändin uran yksi isoimmista biiseistä.

Tapio Hakanen, UMK-ammattilaisraadin puheenjohtaja

Musiikkipäällikkö Tapio Hakasen vetämä UMK-ammattilaisraati kävi läpi yhteensä 312 UMK22-biisihakuun lähetettyä kappaletta. Niistä valittiin seitsemän finalistia: Cyan Kicks, The Rasmus, Olivera, Younghearted, Isaac Sene, BESS ja Tommi Läntinen.

Raatiin kuuluivat UMK-tuottaja Anssi Autio, TV-ohjaaja Juha-Matti Valtonen, Spotify Suomen soittolistavastaava Samuli Väänänen, freelance-musiikkitoimittaja Joanna Tzortzis, YleX:n musiikkitoimittajat Katri Norrlin ja Jani Kareinen, Radio Suomen musiikkipäällikkö Johan Lindroos sekä Yle X3M:n musiikkipäällikkö Amie Borgar.

Näin seuraat UMK-finaalia 26.2.

  • Suomen euroviisuedustaja selviää lauantaina 26. helmikuuta suorassa UMK-lähetyksessä klo 21.

  • Finaali näytetään suorana Yle TV1:llä ja Yle Areenassa sekä kuullaan Yle Radio Suomi ja Yle X3M -radiokanavilta.

  • Äänestä suosikkisi voittoon! Äänestys tapahtuu vain lähetyksen aikana heti finalistien esitysten jälkeen. Äänestää voi maksutta Yle-sovelluksella sekä maksullisesti tekstiviestillä tai soittamalla äänestysnumeroon. Voittajabiisin määrittävät finaalissa annetut yleisöäänet (75 %) ja kansainvälisen raadin antamat pisteet (25 %).

  • Finaalia voi seurata suomen-, ruotsin-, pohjoissaamen-, inarinsaamen-, venäjän- tai englanninkielisellä selostuksella. Englanninkielisestä selostuksesta vastaavat YleX:n juontaja-musiikkitoimittaja ja UMK-ammattilaisraadissakin mukana olleet Katri Norrlin ja Jani Kareinen. Suomenkielisenä kommentaattorina toimii jälleen Mikko Silvennoinen ja ruotsinkielisinä selostajina jatkavat Johan Lindroos ja Eva Frantz. Selkokielisestä selostuksesta vastaavat Margit Alasalmi ja Pertti Seppä. Venäjäksi selostaa Novosti Ylen toimittaja Levan Tvaltvadze sekä pohjoissaameksi Linda Tammela ja inarinsaameksi Heli Huovinen.

  • Keskustele lähetyksen aikana UMK-chatissa, jota juontaa toimittaja Henkka Remes. Chattiin on tulossa myös vierailijatähtiä. Chat aukeaa Yle-sovelluksessa ja osoitteessa yle.fi/umk finaali-iltana klo 20.30.

  • UMK:n Youtube-tilillä alkaa 9. helmikuuta uusi UMK-juontaja Mmiisasin vetämä tubesarja "Kohti UMK:ta”, jossa katsojat pääsevät tutustumaan kilpailijoihin pintaa syvemmältä.

    Faktaboksia päivitetty 7.2.2022