Hyppää pääsisältöön

Oppiminen

“Jouduin puhutteluun, kun en suostunut pitämään korkokenkiä” – työpaikoilla on monenkirjavia ulkonäkövaatimuksia

Päivitetty 07.02.2022 09:06.
Kynsiä lakataan kaupan meikkiosastolla.
Kuva: Nella Nuora/YLE

Sairaanhoitajalta odotetaan huomaamattomuutta, kun taas esimerkiksi vaatekaupassa tai rahoitusalalla jopa vaaditaan jonkinlaista laittautumista. Ulkonäkötyö maksaa ajan lisäksi rahaa.

Jokainen meistä joutuu tekemään jonkun verran ulkonäkötyötä.

– Ulkonäkötyöllä tarkoitetaan sitä, kuinka kuinka paljon aikaa ja rahaa käyttää oman ulkonäkönsä ylläpitämiseen ja parantamiseen, sanoo taloussosiologian tohtori ja erikoistutkija Erica Åberg Turun yliopistosta.

Työntekijän ulkonäköön sisältyy odotuksia, jotka voivat olla tarkkaan määriteltyjä tai kirjoittamattomia sääntöjä.

Eri ammattien edustajat kertoivat, mitä heidän ulkonäöltään vaaditaan. Kommentit on poimittu toimittaja Julia Thurénin Instagramista.

Laittautumattomuus on hyve

Hoiva-alalla meikkaamista saatetaan pitää pinnallisena – tai ajatellaan, että kiireisessä työssä aikaa ei kuulu uhrata itseensä.

"En itse meikkaa töissä tai vapaalla, mutta olen huomannut supattelua etenkin vanhemman polven naisilta, jos vastavalmistunut tulee töihin ripsienpidennyksissä. Ei se sillä meikillä perseitä pyyhi, chill. Tekokynnet ja kynsilakat kieltolistalla on hygienia-asia, mut kyllä naamalleen saa tehdä mitä lystää."

Luonnollisuuden ja vaatimattomuuden korostuminen on suomalaisessa keskustelussa ja tutkimuksissamme usein esiin nouseva hyve, kirjoittavat tutkijat Erica Åberg, Kirsti Sippel ja Outi Sarpila Ilmiö-median artikkelissaan.

Luonnollisuuden vaatimus ei kuitenkaan ole millään lailla paineeton, sillä luonnollisuus edellyttää jatkuvaa taiteilua niin sanotun luonnollisen ulkonäön ja luonnollisen ulkonäön ylittävän välillä.

"Sairaaloiden pukeutumiskoodi on aika viitteellinen, mutta toisaalta harva siitä juuri poikkeaa, eli vahvaa tarvetta tiukempaan sääntelyyn ei ole. Jos olisi enemmän yksilöllisiä pukeutujia, olisi säännöstö varmaan tiukempi. Oikeastaan sairaalaunivormu on aika lähellä lasten päiväkotiasua: Mukavat ja joustavat housut ja paita, joiden ainoa vaatimus on puhtaus ja suunnilleen oikea koko."

Ulkomuoto ja turvallisuus kulkevat käsi kädessä

Joskus töissä pukeutuminen liittyy suoraan omaan turvallisuuteen. Tällöin työnantaja maksaa usein töissä käytettäviä varusteita.

"Lastenkodissa työskennellessäni työnantaja maksoi turvakärjelliset sisäkengät, koska tavaroita lensi ja ovi saatettiin paiskata kiinni varpaiden edestä. Vaatteet piti tietysti kustantaa itse ja niissä piti huomioida, ettei sinua voida kuristaa (ei hupparia), ettei pukeudu liian paljastavasti (T-paita topin sijaan myös kesähelteillä) ja että joku voi heittää ruoat, pesuaineet tai ihan vaan omia eritteitään päällesi, joista osan saat pestyä pois ja osaa et. - - - Meikkaamattomuus esimerkiksi lähensi lapsien kanssa, koska sinähän olet työntekijänä vieraana heidän kodissaan eikä ihmiset kotona useinkaan meikkaa."

"Raksalla ketään ei kiinnosta missä pieruverkkareissa pyörit, kunhan vaadittavat turvallisuusvarusteet on asianmukaiset, eli huomiovaatteet ja turvallisuusvarusteet ovat tärkeitä. Ne tulevat työnantajalta."

Työnantaja odottaa laittautumista

On myös työpaikkoja, joissa työntekijältä odotetaan tiettyä laitettua ulkomuotoa. Etenkin silloin, kun työntekijän odotetaan maksavan omasta pussistaan tietyt vaatteet ja kosmetiikka, siirtyvät työnteon kustannukset salakavalasti työnantajalta työntekijälle. Naisiin ja miehiin kohdistuvat vaatimukset saattavat vaihdella radikaalisti.

"Olin aikanaan töissä tavaratalon kosmetiikkakonsulenttina ja kieltäydyin pitämästä korkokenkiä kahdeksan tuntia päivässä. Jouduin puhutteluun ja lopulta sain kenkää koska "en sopinut ulkonäöllisesti brändin lookiin". Vein asian eteenpäin ja sain lopulta lakiteitse korvauksen. Tämä tapahtui vuonna 2007, toivottavasti sittemmin asiaan tai siis öö brändin lookiin olisi tullut jotain muutosta".

"Siivoojana kuukausipalkka oli 1200 euroa täydellä työajalla. Työnantaja toivoi naispuolisten työntekijöiden meikkaavan, jotta asiakkaille välittyy "parempi kuva". En meikannut ja meikit olisivat tuolla palkalla olleet liian kalliita."

"Rahoitusala on täynnä miehiä ja niille harvoille fellow-naisille on saatu erittäin tehokkaasti luotua kuva, että ”sinä, nainen, olet jo muutenkin siinä ja rajalla että otetaanko asiantuntemustasi ja mielipiteitäsi todesta täällä bro-kulttuurin seassa, joten auta armias jos puet jotain muuta kuin kapeat mustat housut ja hillityn silkkipaidan!” - - - Viihdyn ilman meikkiä enkä melkein ikinä sitä muuten käytä, mutta töissä se olisi statement olla käyttämättä, joten kukkaron nyörit auki ja meikkiostoksille!"

"Työskentelen viittomakielen tulkkina ja alalla on paljon kirjoittamattomia sääntöjä, sekä asiakkaiden omia sääntöjä. Esimerkiksi raitapaita on hankala, sillä asiakas joutuu seuraamaan viittomista vilkkaalla taustalla. Puhumme alalla ”tulkkimustasta”, joka on varma valinta, mutta osa asiakkaista ilahtuu, jos asiakkaalla on muuta kuin mustaa päällä. Tietysti tulkilla pitäisi myös olla tilanteeseen sopiva varustus aina, joten sopivaa värimaailmaa pitäisi olla joulujuhliin, ratsastustunnille ja luentosaliin."

Millaisia ulkonäkövaatimuksia sinun työpaikallasi on?

Kuuntele podcast-jakso ulkonäköön kuluttamisesta

Tietynlaisen ulkonäön ylläpitäminen vaatii työtä ja rahaa – ja jos tätä ulkonäkötyötä ei tee, ei välttämättä saa ollenkaan työpaikkaa. Millaisia vaatimuksia ulkonäöstä Suomessa nykypäivänä on? Entä kuka ja miten näitä vaatimuksia voi rikkoa?

Julia Thurén ja taloussosiologi Erica Åberg analysoivat tämän hetken ulkonäkövaatimuksia.

Ulkonäkö maksaa rahaa - Toista Yle Areenassa