Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Amy, Tina, Fanny, Françoise, Vanessa, Brigitte, Charlotte... musiikkidokumenttien kevät Areenassa ja Teemalla alkaa naisten voimin

Vuodelta 2022
Päivitetty 01.02.2022 17:56.
Kuvakooste Ylen alkukevään musiikkidokumenteista, kuvissa muun muassa Amy Winehouse, Tina Turner, Fanny ja Françoise Hardy.
Kuvateksti Kevään musiikkidokumenttien tähtiä: Amy Winehouse, Vanessa Paradis, Tina Turner, Francoise Hardy ja Fanny.

"Rock on sitä, että on sovussa itsensä kanssa."

Musiikkidokumenttien kevään Areenassa ja Teemalla avaavat vahvat naisäänet: Amy Winehouse, ranskalaiset naisrokkarit, alan edelläkävijä Fanny-yhtye sekä Tina Turner, jolle omistetaan Teemalla myös kokonainen lauantai-ilta 19.2.

Musiikkidokumenttien vakiopaikka Teemalla siirtyy tammikuussa 2022 lauantaista torstain myöhäisiltaan. Kevään tv-kanavalla avaa Amy Winehouse torstaina 20.1.

Areenassa dokumentit julkaistaan mahdollisuuksien mukaan aina kunkin kuukauden alussa, viimeistään tv-esitysviikon alussa.

Amy Winehouse- ja Antaa palaa, Ranskan naiset -dokumentit on julkaistu Areenaan maanantaina 17.1. Fanny: The Right to Rock julkaistaan Areenaan 31.1., ja Tina 14.2.

Musiikin edelläkävijänaisten teemaa täydentää The Go-Go's -dokumentin uusinta.

Kevään musiikkidokumenttien miestähtiä ovat irlantilaislegendat Phil Lynott ja Shane MacGowan. Shane MacGowanista kertova Julien Templen ohjaama dokumenttielokuva Crock of Gold julkaistaan Areenaan jo 1.2. ja nähdään Teemalla torstaina 17.2.

Phil Lynott: Songs for While I'm Away saa ensiesityksensä maaliskuussa.

Amy Winehouse hymyilee lähikuvassa pikkutyttönä koulukuvassa.
Kuvateksti Nuori Amy. Kuva dokumentista Antakaa Amy takaisin.

Amy Winehouse

Laulaja, lauluntekijä Amy Winehouse kuoli alkoholimyrkytykseen heinäkuussa 2011 vain 27-vuotiaana. Kymmenen vuotta traagisen kuoleman jälkeen omaiset ja läheiset halusivat kertoa omat tarinansa lahjakkaan, sielukkaan ja ongelmallisen Amyn elämästä.

BBC:lle tehty Reclaiming Amy eli Antakaa Amy takaisin on ”a short, sad, sweet film”, lyhyt, surullinen ja suloinen elokuva, kuten The Guardian siitä kirjoittaa. Kertojana on Amyn äiti, pitkälle edennyttä MS-tautia sairastava Janis, muisteilijoina äidin lisäksi Amyn isä Mitch, isäpuoli ja neljä ystävää.

New Musical Expressin mukaan lopputulos on ”koskettava tribuutti, joskin puolustuskannalla”. Ja niinhän se on, toinen näkökulma, puolustuksen puheenvuoro.

Erikseen tv-dokumentissa mainitaan Asif Kapadian Oscar-palkittu dokumenttielokuva Amy, jonka mekin olemme esittäneet ja jota olemme – syystä – ylistäneet. Antoiko se riittävän kuvan tapahtumista? Jättikö Amyn isä tyttärensä yleisön ja median armoille saadakseen itse paistatella julkisuudessa? Vai kulkiko Amy kohti tuhoaan vääjäämättä ja itsepäisesti, perheen ja läheisten avusta välittämättä?

Viime kesänä valmistuneessa dokumentissa puhutaan huutokaupasta, jossa aiottiin myydä Amyn jäämistöä hänen vanhempiensa perustaman, päihderiippuvaisia nuoria auttavan säätiön hyväksi. Huutokauppa järjestettiin marraskuussa 2021, ja sillä kerättiin liki neljä miljoonaa euroa Amy Winehouse Foundationille.

Ohjelma ei ole enää saatavilla

Antakaa Amy takaisin -dokumentin jälkeen Teemalla nähdään I Told You I Was Trouble, 50-minuuttinen konserttitaltio Lontoon Shepherd’s Bush Empiresta toukokuussa 2007. Bändi on hyvä, biisit ovat hienoja, eikä Amy Winehousen äänessä ole vikaa, mutta kovin läsnäolevana ja energisenä ei illan tähden esiintymistä voi pitää. Ongelmat näkyvät lavalla.

Keikalla esitettyjen kappaleiden lyriikat on käännetty suomeksi – jos Kalle Niemen suomennokset ärsyttävät, muistattehan, että tekstityksen voi kääntää pois näkyvistä sekä tv-esityksessä että Areenassa.

Ohjelma ei ole enää saatavilla
Amy Winehouse: I Told You I Was Trouble - Toista Yle Areenassa (Ohjelma ei ole enää saatavilla)

Molemmat Amy-ohjelmat nyt Areenassa. Teemalla torstaina 20.1. klo 21.30 alkaen.

Antaa palaa, Ranskan naiset!

Mitä tulee mieleesi termistä ”ranskalainen rock”? Kysymys saattaa olla haastava, mutta vielä haastavampi kysymys kuuluu: Mitä tulee mieleesi sanoista ”naisten tekemä ranskalainen rock?” Jos lyö tyhjää, tämä dokumenttielokuva on juuri sinulle! Todennäköisesti siinä on paljon uutta, innostavaa ja haastavaa useimmille rockin ystäville.

Haut les filles eli Antaa palaa, Ranskan naiset! väittää, että Ranskassa rock loi nahkansa ja vaihtoi sukupuolta, ja että musiikin vallankumousta jatkavat nyt kuvia kumartamattomat, energiset naiset. Tässä dokumentissa he puhuvat paitsi musiikista myös vapaudesta, rakkaudesta, itsemääräämisoikeudesta, naisellisuudesta ja feminismistä.

"Rock on sitä, että on sovussa itsensä kanssa. Muulla ei ole väliä."

Äänessä ovat eri sukupolvia ja genrejä edustavat musiikintekijät Jeanne Added, Lou Doillon, Charlotte Gainsbourg, Vanessa Paradis, Camélia Jordana, Imany, Jehnny Beth, Elli Medeiros (Stinky Toys), Françoise Hardy ja Brigitte Fontaine. Chansonia, hard rockia, poppia, world musicia...

Mick Jagger ja Françoise Hardy seisovat vierekkäin ja katsovat kameraan.
Kuvateksti Ranskalaisen rockin (esi)historiaa: Mick Jagger ja Françoise Hardy. Kuva dokumenttielokuvasta Antaa palaa, Ranskan naiset!

Perspektiiviä antavat myös aiempien vuosikymmenten tähdet. Arkistonäytteissä näkyvät muun muassa Catherine Ringer (Les Rita Mitsouko), Barbara, Sylvie Vartan, France Gall, Jane Birkin, Brigitte Bardot, Catherine Deneuve ja monet muut. Jo perhesuhteidenkin takia mukana on myös Serge Gainsbourg.

Entä mistä kaikki alkoi? Édith Piafista tietenkin: "Intohimo, huuto yössä, särkynyt sielu ja ruumis, rakkaus, kuolema ja naisnäkökulma." Vain ranskalaiset antavat palaa tällä tavalla!

Ensiesityksensä François Armanetin ohjaama dokumenttielokuva sai Cannesin elokuvajuhlilla 2019.

Antaa palaa. Ranskan naiset! nyt Areenassa. Teemalla torstaina 27.1. klo 22.

Ohjelma ei ole enää saatavilla
Fanny-yhtyeen neljä nuorta naista mustavalkokuvassa sohvalla joskus 1960-luvun lopulla.
Kuvateksti Fanny-yhtyeen esivaiheita.

Fanny: The Right to Rock

Amerikkalainen rockyhtye Fanny mursi monia ennakkoluuloja 50 vuotta sitten. Bändin perustivat filippiiniläis-amerikkalaiset Millingtonin sisarukset, ja kaikki muutkin jäsenet olivat naisia. Isoa levytyssopimusta ja kiertueita seurasi kuitenkin unohdus – kunnes bändi teki comebackin puolen vuosisadan tauon jälkeen!

Fannyn tarinaa ovat kertomassa paitsi yhtyeen alkuperäiset jäsenet myös Bonnie Raitt, Joe Elliott, Gail Ann Dorsey, Earl Slick, Kathy Valentine, Kate Pierson, Cherie Currie ja muita tunnettuja muusikkoja, jotka ovat myös Fanny-faneja.

Viime vuonna valmistuneen kanadalaisen dokumenttielokuvan ohjasi Bobbi Jo Hart.

Fanny: The Right to Rock esitetään Teemalla torstaina 3.2. klo 22. Areenassa 25.1. alkaen.

Fanny: The Right to Rock - Toista Yle Areenassa

The Go-Go's

Alison Elwoodin ohjaama dokumenttielokuva kertoo Los Angelesin punk-kuvioista maailmanmaineeseen ponnistaneen The Go-Go's -yhtyeen tarinan.

Uusintana esitettävä dokumentti jatkaa Fanny: The Right to Rock- ja Antaa palaa, Ranskan naiset! -dokumenttien kertomusta rockia soittavista naisista.

Fanny oli uranuurtaja, bändi joka teki itse biisinsä ja sai ison levytyssopimuksen. Se oli myös The Go-Go'sin esikuva. The Go-Go's lisäsi tarinaan menestyksen: "Olimme ensimmäinen tyttöbändi, joka teki omat biisinsä, soitti itse ja menestyi."

Lue lisää The Go-Go's -yhtyeestä ja -dokumentista.

The Go-Go's Areenassa 31.10.2022 asti, Teemalla torstaina 10.2. klo 22.35.

The Go-Go's -yhtyeen Belinda Carlisle ja Jane Wiedlin joskus 1980-luvun alussa lavalla. Arkistokuva samannimisestä dokumenttielokuvasta.
Kuvateksti The Go-Go's aloitti punkbändinä.
Kuva: Melanie Nissen / Universal Music

Tina Turner

Dokumenttielokuva Tina kertoo rock’n’rollin kuningattaren Tina Turnerin uskomattoman tarinan. Puuvillapeltojen tytöstä tuli stadionit täyttävä supertähti, jonka elämä eteni yksityiselämän ja uran suurista vastoinkäymisistä tyyneen sovintoon elämän kanssa.

Kertojana on Tina itse. Hän jättää tämän tarinan myötä jäähyväiset julkisuudelle ja esiintymislavoille. Viime vuonna valmistuneen dokumenttielokuvan ohjasivat Dan Lindsay ja T.J. Martin.

Tina esitetään Teemalla sekä lauantaina 19.2. klo 21 että torstaina 24.2. myöhäisillassa. Lauantai-iltaa jatkaa Tina Turner -konsertti Barcelonasta vuodelta 1990. Areenassa 14.2. alkaen.

Tina-dokumenttielokuvan juliste. Lähikuvassa Tina Turner, josta näkyy puolet kasvoista.

Crock of Gold: Shane MacGowan

Irlantilaisen musiikin legendan, The Pogues -yhtyeen huuruisen keulakuvan Shane MacGowanin elämäntarina on kerrottu juuri niin rosoisesti ja kaunistelematta kuin aiheeseen sopii. Jonkinlaisena ihmeenä voi pitää sitä, että punkkia ja kansanmusiikkia väkevällä luovuudella yhdistellyt tähti on yhä itse kertomassa tarinaansa. Crock of Goldin, alkuperäiseltä alaotsikoltaan A Few Rounds with Shane MacGowan, on ohjannut musiikkidokumenttien anarkistinen mestari Julien Temple.

Crock of Gold Areenassa 1.2. alkaen, Teemalla torstaina 17.2. klo 22.

Shane MacGowan seisoo mustavalkokuvassa lavalla mikkitelineen edessä aurinkolasit silmillä.
Kuvateksti Shane MacGowan.
Kuva: Andrew Catlin / Hanway Films

Juttuun on päivitetty Fanny- ja Shane MacGowan -dokumenttien aikaistetut Areena-julkaisut.

Lisää aiheesta Yle Areenassa