Olivera pohtii UMK-biisissään suuria teemoja: “Ajatus ikuisesta elämästä ahdistaa”

Tarinoita rakastavan Oliveran UMK-kappaleessa pohditaan elämän ikuisuutta. Paljas kappale asettui lopulliseen muotoonsa nopeasti ilman ylimääräisiä kikkailuja.
Olivera eli Katriina Ullakko on suurelle yleisölle vielä verrattain tuntematon, vaikka hänellä on miljoonia Spotify-kuunteluita ja kansainvälisesti vaikuttavia julkaisuja.
Indiepoppia tekevä artisti on julkaissut neljä omaa EP:tä. Yli 10 miljoonan kuuntelukerran No More on Oliveran isoin oma kappale, mutta hän kirjoittaa musiikkia myös muille artisteille. Heistä nimekkäin lienee yksi maailman tunnetuimpiin DJ-tuottajiin lukeutuva Tiësto, jonka biisi Affliction on Oliveran käsialaa, ja jonka lauluosuuksista hän myös vastaa.
Olivera on tehnyt yhteistyötä myös muiden kansainvälisten musiikkituottajien kanssa, ja esimerkiksi yhteistyössä yhdysvaltalaisen tuottaja 3LAU:n kanssa syntynyt Dirty Neon huomioitiin myös yhdysvaltalaisessa musiikkimedia Billboardissa.
"Mitä jos jokin uskonnoista onkin oikeassa?"
Pohdiskelijaksi itseään kutsuva artisti rakastaa tarinoita ja erilaisilla skenaarioilla leikittelyä, mitkä ovat myös viisuihin ehdolla olevan kappaleen keskiössä. Sanoilla leikittely näkyy myös UMK-kappaleen nimen paradoksaalisuudessa. Alun perin puhelimen muistiinpanoihin tallennettu otsikko Thank God I’m an Atheist päätyi lopulta koko kappaleen nimeksi.
Oliveran UMK-biisissä ihmetellään kuolemaa ja ikuista elämää – aiheina ei siis kaikkein kepeimpiä. Oliveralla on henkilökohtainen suhde biisiinsä, jonka teema on alitajuntaisesti kypsynyt hänen mielessään jo lapsena.
– Ei meistä kukaan tiedä, mitä kuoleman jälkeen tapahtuu. Mitä jos jokin maailman suurista uskonnoista onkin oikeassa ja elämä ei lopu ikinä. En tiedä mitään niin ahdistavaa ajatusta kuin ikuinen elämä.
Musiikilliseen muotoonsa kappale rakentui lopulta vain puolessa tunnissa pianon äärellä.
– Se oli jotain mystistä. Joskus kappale vain kirjoittaa itse itsensä.
Uran rakkain kappale
Biisin raakaversion syntymisen jälkeen Olivera esitteli kappaleen tuottaja-puolisolleen Lenno Linjamalle ja lopulta myös muun muassa Ruusuissa vaikuttavalle muusikko-tuottaja Alpo Nummelinille, jonka mukana kappaleeseen tuli kaivattua rosoisuutta.
Isoja teemoja käsittelevän kappaleen keskiössä haluttiin pitää sen lyriikat.
– Teksti on tässä tärkein asia. Haimme sitä, että kappaleessa kaikki muu palvelee laulua, Linjama sanoo.
Thank God I’m an Atheist syntyi niin voimakkaalla intensiteetillä, että sen lopulliseen versioon päätyi lopulta demoversion laulut, koska niitä ei saatu nauhoitettua enää uudelleen samalla sielun syvyydellä.
– Tästä kärsi ainoastaan miksaaja, koska demolauluja ei nauhoitettu kunnon mikrofonilla, Olivera nauraa.
11-vuotiaasta saakka musiikkia tehneelle Oliveralle UMK-biisi on niin rakas, että hän pitää sitä tähänastisen uransa tärkeimpänä.
– Toivon, että ihmiset keskustelevat tästä. Ei haittaa, vaikka siitä ollaan eri mieltä, tarkoitus ei ole käännyttää muita.

Raadin perustelu
Olivera on yksi Suomen kiinnostavimmista ja lahjakkaimmista kansainvälisellä kentällä toimivista indieartisteista. Thank God I’m an Atheist on kaunis ja koskettava balladi, joka koukuttaa jo nimellään ja ensitahdeillaan. Oliveran ilmaisuvoimainen ääni pääsee oikeuksiinsa kappaleessa, joka rakentuu vähistä elementeistä, mutta on todella vaikuttava kokonaisuus. Kappale on samaan aikaan hienosti ajassa kiinni, mutta kuitenkin ihan uniikin kuuloinen.
― Tapio Hakanen, UMK-ammattilaisraadin puheenjohtaja
Musiikkipäällikkö Tapio Hakasen vetämä UMK-ammattilaisraati kävi läpi yhteensä 312 UMK22-biisihakuun lähetettyä kappaletta. Niistä valittiin seitsemän finalistia: Cyan Kicks, The Rasmus, Olivera, Younghearted, Isaac Sene, BESS ja Tommi Läntinen.
Raatiin kuuluivat UMK-tuottaja Anssi Autio, TV-ohjaaja Juha-Matti Valtonen, Spotify Suomen soittolistavastaava Samuli Väänänen, freelance-musiikkitoimittaja Joanna Tzortzis, YleX:n musiikkitoimittajat Katri Norrlin ja Jani Kareinen, Radio Suomen musiikkipäällikkö Johan Lindroos sekä Yle X3M:n musiikkipäällikkö Amie Borgar.
Näin seuraat UMK-finaalia 26.2.
Suomen euroviisuedustaja selviää lauantaina 26. helmikuuta suorassa UMK-lähetyksessä klo 21.
Finaali näytetään suorana Yle TV1:llä ja Yle Areenassa sekä kuullaan Yle Radio Suomi ja Yle X3M -radiokanavilta.
Äänestä suosikkisi voittoon! Äänestys tapahtuu vain lähetyksen aikana heti finalistien esitysten jälkeen. Äänestää voi maksutta Yle-sovelluksella sekä maksullisesti tekstiviestillä tai soittamalla äänestysnumeroon. Voittajabiisin määrittävät finaalissa annetut yleisöäänet (75 %) ja kansainvälisen raadin antamat pisteet (25 %).
Finaalia voi seurata suomen-, ruotsin-, pohjoissaamen-, inarinsaamen-, venäjän- tai englanninkielisellä selostuksella. Englanninkielisestä selostuksesta vastaavat YleX:n juontaja-musiikkitoimittaja ja UMK-ammattilaisraadissakin mukana olleet Katri Norrlin ja Jani Kareinen. Suomenkielisenä kommentaattorina toimii jälleen Mikko Silvennoinen ja ruotsinkielisinä selostajina jatkavat Johan Lindroos ja Eva Frantz. Selkokielisestä selostuksesta vastaavat Margit Alasalmi ja Pertti Seppä. Venäjäksi selostaa Novosti Ylen toimittaja Levan Tvaltvadze sekä pohjoissaameksi Linda Tammela ja inarinsaameksi Heli Huovinen.
Keskustele lähetyksen aikana UMK-chatissa, jota juontaa toimittaja Henkka Remes. Chattiin on tulossa myös vierailijatähtiä. Chat aukeaa Yle-sovelluksessa ja osoitteessa yle.fi/umk finaali-iltana klo 20.30.
UMK:n Youtube-tilillä alkaa 9. helmikuuta uusi UMK-juontaja Mmiisasin vetämä tubesarja "Kohti UMK:ta”, jossa katsojat pääsevät tutustumaan kilpailijoihin pintaa syvemmältä.
Faktaboksia päivitetty 7.2.2022