Hyppää pääsisältöön

Kulttuuricocktail

Perustuuko yksiavioisuus vain yhteiskunnan normiin, kysyy Viikon Tuukka – osallistu keskusteluun!

Vuodelta 2022
Viikon Tuukka Keskustelu - Toista Yle Areenassa

Yksiavioisuus eli monogamia on eläinkunnassa poikkeuksellista. Miksi se sopisi ihmiselle? Monisuhteisuus kiinnostaa nyt enemmän kuin koskaan.

Kääk-juorut: myös perinteisesti yksiavioisina pidetyt linnut harrastavat parin ulkopuolisia seksisuhteita. Linnut ovatkin yleensä vain sosiaalisesti monogaamisia – ne elävät pareina ja hankkivat yhteistyössä elämisen perustarpeita – mutta eivät välttämättä seksuaalisesti. Nisäkkäistä sosiaalisesti yksiavioisia on vain noin 3–5 prosenttia.

Onko monogamia ihmiskunnalle syötetty kulttuurinen luomus, jonka on katsottu säilyttävän parhaiten yhteiskuntarauhan? Olisiko aika myöntää, että olemme yleensä oikeastaan sarjamonogaamikkoja? Pariudumme, eroamme ja pariudumme uudelleen. Vai olisivatko avoimet suhteet ja polyamoria avain onneen?

Keskustelu parisuhteista, monisuhteisuudesta ja monogamiasta jatkuu illalla klo 20.00 Kulttuuricocktail Livessä Yle TV1:ssä ja Kulttuuricocktailin Instagram-tilillä. Vieraina ovat tutkija Kitti Suoranta ja seksuaaliterapeutti Mippi Vuorikoski.

Viikon Tuukka on toimittaja Tuukka Pasasen viikoittainen videokolumni Kulttuuricocktail Live -ohjelmassa.

Osallistu keskusteluun!

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Keskustelu