Hyppää pääsisältöön

"Mieheni uskottomuus ja hänen uusi elämänsä selvisi minulle tyttäremme lomavalokuva-albumista" – tositarinoita uskottomuudesta

Mieheni vaimo -sarjan innoittamana kysyimme yleisön omakohtaisia kokemuksia pettämisestä ja petetyksi tulemisesta.

Mieheni vaimo -draamasarjan tapahtumat lähtevät liikkeelle, kun liikemies Ahti Kariluoto saa sydänkohtauksen Tallinnan laivalla ja hänet kiidätetään Helsinkiin hoitoon. Sairaalaan saapuu kaksi naista, Katri ja Evelin, joista kumpikin sanoo olevansa Ahdin puoliso.

Vaikka menestyssarja on fiktiivinen, voisi tämäkin draama olla jonkun todellisuutta.

Pyysimme yleisöä kertomaan omakohtaisia tarinoita uskottomuudesta. Vapaamuotoiseen kyselyyn vastasi noin 40 ihmistä. Tarinat olivat syvällisiä ja tunteikkaita.

Mieheni uskottomuus ja hänen uusi elämänsä selvisi minulle tyttäremme lomavalokuva-albumista. Isä halusi lähteä tyttären kanssa kahdestaan reissuun. Olin niin iloinen isän ja tytön yhteisestä lomasta ja ajasta. Loma päättyi aikanaan ja matkamuistona sieltä oli valokuva-albumi. Kuvissa tyttäremme esiintyi nuoren vaalean naisen kanssa. 6-vuotias tyttäremme kertoi minulle, että nainen on isän työkaveri. Siinä romahti minun maailmani!

Sarjassa Ahti kuolee, ja hänen liki kymmenen vuotta jatkunut kaksoiselämänsä paljastuu. Hänellä oli ollut kaksi perhettä, toinen Helsingissä ja toinen Tallinnassa.

Sen lisäksi, että Katrin ja Evelinin menettävät puolisonsa, he joutuvat kyseenalaistamaan edesmenneen miehensä kanssa eletyn elämän.

Vaikka sarjan alkuasetelma onkin kärjistetty, uskottomuus parisuhteessa on aina kriisi ja tämä toistuu myös kaikissa kyselyn vastauksissa.

Mies oli neljänkympin kriisissään löytänyt toisen keväthangilla pohjoisessa kaveriensa kanssa hiihdellessään ja lasketellessaan. Kesäkuun alussa juhlittiin suurella ystäväporukalla hänen nelikymppisiä ja hän lähti juhlien jälkeen viikoksi kalaan. Sieltä palattuaan tunnustikin, että ei ollut kalassa, vaan uuden rakkaan kanssa matkoilla. Romahdin täysin; just alkanut kesälomani muuttui unilääkkeillä turrutetuksi sairaslomaksi.

Uskottomuuden paljastuminen

Mieheni vaimo -draamassa Ahdin uskottomuus paljastuu sattumalta äkillisen kuoleman myötä. Sarjan edetessä naiset kuitenkin huomaavat, että joitain merkkejä kaksoiselämästä oli ollut ilmassa jo pidempään.

Myös osa kyselyyn vastanneista oli saanut tietää uskottomuudesta juuri sattumalta. Eräs vastaajista kuuli pettämisestä vahingossa lasten kertomana ja yksi kertoi puolisonsa jääneen kiinni "rysän päältä". Toisaalta jotkut olivat aistineet uskottomuuden puolison muuttuneesta olemuksesta.

Sitä heti huomasi, kun toisen käytös alkoi muuttua. Puhelinta pidettiin jatkuvasti mukana. Ihminen, joka ei puhelinta aiemmin tarvinnut juuri ollenkaan. Puhelut jotka tuli, puhuttiinkin ulkona. Viestiä näpyteltiin vaikka on ihminen joka inhosi viestien kirjottamista. Olemus ja eleet sekä ilmeet muuttui. Epäilykset olivat itsellä suuret.

Kaksoiselämää koko suhteen ajan

Mieheni vaimo -sarjan Ahti ehti pyörittää kaksoiselämää lähes vuosikymmenen verran. Myös tekemästämme kyselystä kävi ilmi, ettei useita vuosia tai jopa koko suhteen ajan jatkunut uskottomuus ole tavatonta.

Seitsemän vuotta kestäneen melko tiiviin yhdessäolon jälkeen selvisi, että kumppanillani oli ollut toinen nainen koko yhdessäolomme ajan. Tilanne aukesi, kun tuo toinen nainen soitti minulle ja kertoi hänellä olleen suhteen miesystäväni kanssa jo 15 vuoden ajan eikä hän sitä lopeta.

Rakas, miksi petit?

Tähän kysymykseen Mieheni vaimo -sarjassa ei saada vastauksia, mutta tämä varmasti on monen petetyn mielessä.

Tekemäämme kyselyyn vastasi myös puolisoaan pettäneitä henkilöitä.

He perustelivat uskottomuuttaan muun muassa näillä seikoilla:

- takana pitkä parisuhde ja suhteesta tullut kaverillinen

- seikkailunhalu

- läheisyyden puute

- kommunikointivaikeudet, puhumattomuus

- henkilökohtainen kriisi, esimerkiksi ikääntyminen

- pienet lapset, kiireinen arki ja näistä syistä johtuva etääntyminen

Uskottomuus alkoi huomionhakuisella käytöksellä sekä flirttailulla. Kumppanini oli sairaalloisen mustasukkainen ja omistushaluinen. Riitelimme paljon ja riidat usein kärjistyivät väkivaltaan kumppanini puolelta. En kuitenkaan koskaan kertonut tai jäänyt kiinni pettämisistäni. Tiedän, että tein väärin ja kaduin sitä joka kerta. Kadun osin yhä sitä, etten vain eronnut sen sijaan, että petin.

Salasuhde tarjosi minulle jotain omaa. En ollut vain äiti ja perhettään kannatteleva puoliso. Olin haluttu ja haluava. Arjen keskellä seksiviestittely ja tapaamisten suunnittelu veivät toiseen todellisuuteen. Yllättäen moni asia järjestyi niin, että silloin tällöin löytyi mahdollisuus järjestellä elämää ja työ- ja harrastusreissuja niin, että olikin yksi yö yksin oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Uskottomuus = ero?

Suurin osa kyselyymme vastanneista kertoi uskottomuuden johtaneen eroon. Kaikki vastanneet eivät kuitenkaan olleet eronneet heti, vaan vasta myöhemmin tai pienen mietintäajan jälkeen. Eräs vastaaja koki, että ero olisi tullut uskottomuudesta huolimatta.

Joukossa oli myös heitä, jotka ovat jatkaneet suhteessa uskottomuuden jälkeen. Parisuhde vaati kuitenkin luottamuksen uudelleenrakentamista.

"Luottamus oli mennyttä ja iso läjä tunteita kuoli samassa rytäkässä."

Palautuuko luottamus?

Uskottomuus, oli se sitten harkittua tai harkitsematonta, horjuttaa aina luottamusta. Kyselystä kävi ilmi, että vaikka pariskunta olisikin halunnut jatkaa yhdessä, luottamuksen uudelleenrakentaminen ei onnistunut ja suhde päättyi.

Tarinoiden mukaan luottamusongelmiin on haettu apua muun muassa pariterapiasta. Osa vastanneista koki, että vanha suhde kuoli uskottomuuden myötä ja tilalle piti rakentaa uusi suhde.

Jäätyään kiinni mieheni kertoi avoimesti kaiken. Asiaa käsiteltiin kuukausikaupalla, jotta syyt pettämiseen selviäsivät ja kykenisimme jatkamaan yhdessä. Niin kliseiseltä kun se kuulostaakin, voi tällainen tapahtuma parhaassa tapauksessa lähentää. Toisen menettämisen pelko voi synnyttää sitä arvostusta, joka on pitkässä parisuhteessa ollut kateissa. Me päätimme, että haluamme olla yhdessä, mutta se edellytti sen hyväksymistä, että entiseen ei ole paluuta. Yhdessäolon jatkuminen vaati puolisoltani täydellistä rehellisyyttä ja avoimuutta. Minulta se vaati sitä, että hyväksyn tapahtuneen ja pystyn elämään tapahtuneen kanssa.

Elämä jatkuu

Mieheni vaimo -sarja kertoo paitsi petoksesta myös anteeksiannosta. Katri ja Evelin kokevat elämänsä kamalimman tragedian, mutta selviytyvät siitä.

Vaikka uskottomuus ja toisen luottamuksen pettäminen onkin väärin, osa kyselyyn vastanneista ajatteli, että tapahtumalla oli jokin tarkoitus. Uskottomuus on voinut tuoda parisuhteeseen uuden suunnan tai myöhemmin kokonaan uuden parisuhteen.

Nyt vuosien jälkeen suhde ex-mieheen parempi kuin suhteen aikana ikinä. Asioista on pystytty eron jälkeen puhumaan, vaikka vaikeaa se miehelle oli. Nyt uusi elämä kummallakin uusien kumppaneiden kanssa. Kaikella on tarkoitus, tälläkin.

Toipuminen otti aikansa ja uuden elämän opettelu myös. Aikani janosin kostoa, mutta terapian myötä luovuin siitäkin. Nyt vuosien jälkeen voin todeta, että kovat oli oppirahat, mutta nykyinen elämä on tuonut paljon hyvää ja enemmänkin. Sain kaiken, mistä jouduin luopumaan.

Sarjassa Katrille ja Evelinille selviää myös pian Ahdin kuoleman jälkeen, että kaksoiselämä ei ollut ainoa asia, mistä hän valehteli. Taloudellisten vaikeuksien vuoksi he joutuvat muuttamaan saman katon alle.

Miten jatkaa elämää, joka on perustunut harhaan? Miten suhtautua ihmiseen, joka on toisaalta muistutus petoksesta, toisaalta ainoa kohtalotoveri? Kahdeksanosainen Mieheni vaimo -draamasarja katsottavissa Yle Areenassa!

Kysely toteutettiin kyselylomakkeella Google Formsin kautta ja sitä jaettiin Yle Areenan Facebookissa. Pyysimme tarinoita myös Yle Areenan Instagram Stories -alustalla.

Valokuvat: Ken Oja & Lucy Loves Drama

Päivitetty 03.02.2022 09:01.