Hyppää pääsisältöön

Ruoka ja juoma

Tee omat naposteltavat kotisohvaan - tässä kolme maukasta vaihtoehtoa

filmkvällssnacks
Kuva: Yle/Carina Ahlskog

Kaikki maistuu paremmalta alusta asti itse tehtynä. Naposteltavista tulee myös terveellisempiä, koska niiden ainesosat tietää tarkalleen eikä niissä ole lainkaan lisäaineita.

Naposteltavat ovat noin neljälle henkilölle.

Savustetut BBQ-maustetut mantelit

1 rkl paprikajauhetta

1 rkl fenkolinsiemeniä

1 rkl kurkumaa

½ rkl mustapippureja

½ rkl cayennenpippuria

½ rkl juustokuminaa

½ rkl suolaa

2 tl jauhettua korianteria

½ tl jauhettua muskottipähkinää

1 munanvalkuainen

200 g kuorellisia luomumanteleita

leppäpurua savustukseen

mandlar
Kuva: Yle/Carina Ahlskog

Tee näin:

1. Hienonna mausteet tehosekoittimessa.

2. Vatkaa munanvalkuaisen rakenne rikki, pyörittele mantelit valkuaisessa ja levitä ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

3. Ripota päälle mausteseos ja kääntele mantelit seoksessa.

4. Paahda manteleita 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Sammuta uuni.

5. Kuumenna leppäpuru paistinpannulla. Sytytä puru kaasupolttimella ja tukahduta tuli kannella, jotta muodostuu savua.

6. Laita paistinpannu uuniin ritilälle mantelipellin yläpuolelle. Ota kansi pois, sulje uuninluukku ja anna savustua vähintään 10 minuuttia.

Soijapaahdetut cashewpähkinät

200 g luomucashewpähkinöitä

½ dl luomusoijakastiketta

cashew
Kuva: Yle/Carina Ahlskog

Tee näin:

1. Levitä cashewpähkinät uunipellille.

2. Paahda pähkinöitä 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita.

3. Valuta päälle soijakastike ja ravista peltiä.

4. Jätä pähkinät uuniin ja ravista peltiä tasaisin väliajoin, kunnes soijakastike on täysin imeytynyt pähkinöihin.

Karamellisoidut uppopaistetut hasselpähkinät ja siemenet

3 dl sokeria

2 dl vettä

200 g luomuhasselpähkinöitä

öljyä uppopaistamiseen

suolaa

1 rosmariininoksa

nötter och frön
Kuva: Yle/Carina Ahlskog

Tee näin:

1. Kuumenna sokeri ja vesi kiehuvaksi kattilassa.

2. Lisää joukkoon hasselpähkinät ja auringonkukan- ja kurpitsansiemenet ja anna kiehua hiljalleen, kunnes sokeriliemi on muuttunut siirappimaiseksi.

3. Kuumenna öljy 180-asteiseksi toisessa kattilassa.

4. Nosta pähkinät ja siemenet sokeriliemestä suoraan öljyyn. Ne ovat valmiita, kun öljy lakkaa kuplimasta. Nosta ne leivinpaperin päälle.

5. Mausta heti suolalla ja hienoksi silputulla rosmariinilla.