Hyppää pääsisältöön

Viikon arkisafkat

Ruokarakkautta, keittiövinkkejä ja yhteiskokkausta – Iman ja Leena vetävät uudentyyppistä ohjelmaa, jossa valmistetaan arkiviikon annokset katsojien kanssa

Vuodelta 2022
Mies keltaisessa paidassa ja nainen vihreässä paidassa katsoo kameraan. Edessä pöydällä eri ruoka-aineita, kuin sipulia, yrttejä ja oliiviöljyä.
Kuvateksti Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas vetävät uudentyyppistä ruokaohjelmaa.
Kuva: Houman Auriell / Yle

Ruokavaikuttajat Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas aloittavat Yle Areenassa ohjelman, jossa he laittavat kahdessa tunnissa koko viikon arkiruoat. Ideana on, että yleisö voi kokata mukana ohjelmaa seuratessaan.

Ruokaohjelma Iman ja Leena - Viikon arkisafkat kerralla nähdään Areenassa sunnuntaisin 30.1. alkaen klo 17. Poimi kauppalista ja reseptit talteen täältä ja valmistaudu rentoon kokkaushetkeen!

Ravintoloitsija Iman Gharagozlun rakkaus ruokaan syttyi jo lapsuudessa.

– Kasvoin perinteisessä perheessä, jossa ruoka oli tosi keskeinen ja maku tärkeä, ja yhdessä syöminen todella olennaista.

Iman syntyi Iranissa, kasvoi Salossa ja opiskeli arkkitehdiksi Lontoossa.

Perheyritykseen ja sitä kautta ravintola-alalle hän päätyi astuessaan isänsä tilalle tämän sairastuttua syöpään.

– Perheeni perustamassa persialaisessa ravintolassa pääsin näyttämään taitoni sekä itselleni, perheelleni että muille, ja innostuin ruoasta yhä enemmän.

Iman on itsekin perustanut Helsinkiin vuosien varrella useamman menestyvän ravintolan.

– Vaikka en ole opiskellut kokiksi, olen työskennellyt ammattikeittiöissä ja oppinut paljon ammattikokeilta. Rakkautta ruokaan on aina löytynyt, ravintolamaailmassa 15 vuotta työskennellyt Iman muistelee.

Värikkäästi pukeutunut mies ja nainen poseeraa runsaan ruokapöydän edessä.
Kuvateksti “Paljon kuulee iranilaisessa perheessä, että eihän tätä voi yhdistää tämän kanssa, mutta minä olen vähän kapinallinen, haluan nimenomaan rikkoa perinteitä ja kehittää alaa eteenpäin”, Iman kertoo.
Kuva: Houman Auriell / Yle

Intohimon ruokaan jakaa myös Imanin vaimo, markkinointialalla työskentelevä Leena Ahokas.

Pariskunnan yhteinen aika kietoutuukin tavalla tai toisella ruoan ympärille.

– Jotkut käyvät yhdessä hiihtämässä tai juoksemassa, mutta me laitamme ruokaa tai teemme jotain siihen liittyvää. Käymme vaikka kauppahallissa fiilistelemässä raaka-aineita, Leena kuvailee.

Hän kokee oppineensa Imanilta paljon ruoanlaitosta ja päässeensä syvemmälle ruoan maailmaan miehensä opastuksella.

On kuitenkin ruokia, jotka Leena laittaa paremmin kuin Iman.

– Tietyt ruoat Leena tekee niin hyvin, että en edes halua astua keittiöön. Esimerkiksi Italia on alue, jolla Leena on paljon parempi kuin minä, Iman kertoo.

Parasta ruoan valmistuksessa on kuitenkin yhdessäolo.

– Me emme ole samaan aikaan tekemässä samoja asioita, vaan toinen tekee vaikka kivan drinkin tai salaatin sillä aikaa, kun toinen kokkaa. Toinen on tunnelmamestari, joka kattaa pöydän, laittaa vähän musiikkia ja sytyttää kynttilät, ja toinen on ruokamestari, Leena naurahtaa.

Ruoanlaittoa ei kannata ottaa liian vakavasti.

Iman Gharagozlu

Aiemmin pariskunta vietti paljon aikaa ystäviensä kanssa kokkaillen ja järjestäen juhlia.

Korona-aikana juhlat jäivät järjestämättä ja kauan hautunut ajatus ruokaan liittyvän tilin luomisesta Instagramiin päätettiin toteuttaa.

Alun perin ystävien ehdottama reseptikirjasto alkoi karttua Iman ja Leena safkaa -sivustolle.

– Oli ihana nähdä, että voi pienillä vinkeillä helpottaa toisten arkea tai tuoda oivalluksia, siitä tulee aina superhyvä mieli. On mukava jakaa iloa arjen kokkailuun, Leena sanoo.

– Olen aina ollut sitä mieltä, että ihmiset ottaa ruoan liian vakavasti – niin kuin se olisi jotakin pelottavaa, vaikka se voi oikeasti olla hyvinkin yksinkertaista, värikästä ja nautittavaa, kunhan pääsee alkuun, Iman pohtii.

Iman toivoisi ihmisten olevan avoimempia ympäristön vaikutuksille ruokamaailmassa.

– Sitä mukaa, kun ruokavarasto- ja kirjasto omassa päässä kasvaa, pystyy ideoimaan ruokia paremmin. Suomessakin on nyt raaka-aineita saatavilla enemmän kuin koskaan.

Nainen ja mies maustavat ruokaa keittiössä iloisina.
Kuvateksti “Jos en työskentelisi ruoan parissa, tekisin jotain muuta luovaa. Käsin tekeminen on aina ollut minulle tärkeää”, sanoo Iman.
Kuva: Houman Auriell / Yle

Pariskunta saa inspiraatiota ruokiinsa kauppojen sesonkituotteista tai bistrojen annoksista.

– Me kokeilemme usein, saammeko pelkästään maistamalla, näkemällä ja haistamalla toteutettua samanlaista annosta kotona, Iman kertoo.

Ruoanlaittoa pariskunta ei yleensä stressaa, mutta heilläkin on välillä haasteita inspiroitua ruoanlaitosta.

– Joskus tulee lukko, ettei keksi mitään tai ei vain huvita laittaa ruokaa, Leena kertoo.

Pikaratkaisuna he käyttävät tortelliineja, valmisgnoccheja, pelmeneitä tai vaikka papuja yhdessä valmiskastikkeiden ja kasvisten kanssa.

– Kikherneitä pitää olla aina kaapissa, niistä saa nopeasti ihan mitä vain, Leena naurahtaa.

On mukava jakaa iloa arjen kokkailuun.

Leena Ahokas

Iman vinkkaa, että puolivalmiiden ruokien sekaan kannattaa aina laittaa jotain tuoretta. Mausteilla voi myös leikitellä.

– Vaikka söisi herneitä joka päivä, niistä voi tehdä mausteilla joka päivä eri makuisia. Käytetään maustamiseen vähän aikaa, ei pelkästään suolaa ja pippuria, välillä fenkolinsiemeniä tai korianterin siemeniä, Iman ehdottaa.

Leena kuvaileekin Imania värikkääksi ja vaihtelevaksi kokiksi: samasta ruoasta saa erilaista pelkästään mausteiden avulla.

Leenan kokkaustyylin miettiminen saa pariskunnan nauramaan.

– Sanoisin, että Leena on kokkina konservatiivinen ja…laiska, kuulostaa pahalta, Iman heittää.

– Mutta minä allekirjoitan sen! Ehkä siksi teen usein italialaista, koska se on yleensä muutamasta raaka-aineesta tehtyä, Leena nauraa.

Mies ja nainen kokkaavat keittiössään kun videokamera kuvaa heitä.
Kuvateksti Ruoan valmistuksen lisäksi uudessa ohjelmassa kuullaan muun muassa käytännön vinkkejä keittiöön sekä ruokamuistoja suosikkeineen ja inhokkeineen. "Ruokarakkautta ja -vihaa siis luvassa", Iman nauraa.
Kuva: Houman Auriell / Yle

Iman ja Leena ottavat pian seuraavan askeleen ruoan maailmassa uuden kokkausohjelman vetäjinä.

Ohjelman idea on selkeä: kahden tunnin aikana valmistetaan koko seuraavan arkiviikon ruoat kuudelle hengelle.

Leena toivoo ohjelman tuovan ihmisille lisää aikaa arjen kiireen keskelle.

– Jokainen meistä varmasti painii jonkin verran arkiruokahaasteiden kanssa, joten toivottavasti ohjelmasta on hyötyä.

Ensimmäinen suora lähetys jännittää kokin vastuuta kantavaa Imania.

– Me lähdemme katsojien kanssa ihan nollasta liikkeelle. Mitään ei ole valmiiksi vispattu, leikattu tai blendattu.

– Ohjelma on haaste, jonka me halusimme Leenan kanssa napata. Siitä tulee hauskaa!

Lisää aiheesta Yle Areenassa