Hyppää pääsisältöön

Koiralla on asiaa

Elekieli on koiran tapa viestiä niin ilosta, ahdistuksesta kuin sovinnonhalusta. Tunnistatko, mitä koirallasi on sanottavaa ja viestitkö sinä koirallesi elein?

Koirasi haukottelee sinulle. Yrittääkö se sanoa, että olet tylsistyttävää seuraa?

Todennäköisempää on, että haukottelulla koira haluaa rakentaa rauhaa ja välttää ristiriitoja.

Tällainen tilanne voi olla, jos koira esimerkiksi ei halua, että vieras ihminen lähestyy sitä, tai se kokee koulutustilanteen painostavana.

Haukotus, kuten myös etutassun pitäminen ylhäällä, ovat eräitä koiran lukuisista rauhoittavista signaaleista.

Rauhoittavalla käytöksellä koira siis kertoo haluavansa purkaa jännitteisen tai stressaavan tilanteen ja välttää konfliktia.

Koira kommunikoi samankaltaisin elein sekä ihmiselle että toiselle koiralle.

Se, millaisia rauhoittavia signaaleja koira käyttää, on kiinni sen persoonasta ja sosiaalisista taidoista.

Rauhoittaviin signaaleihin lukeutuu osalla koirista myös hännän vispaaminen alhaalla.

Joillain koirilla rauhoittava viesti voi olla leikkiinkutsuasento leikkitilanteen ulkopuolella.

Yleisimpiä koiran rauhoittavia signaaleita ovat pään tai kehon kääntäminen poispäin kohteesta ja maan nuuhkiminen. Osa koirista taas räpyttelee silmiä, lipoo huulia, istuu tai menee maahan rauhan merkiksi.

Kokeile puhua koiraa

Jos koira viestii sinulle rauhoittavilla signaaleilla, sille on hyvä vastata samoilla tavoilla. Kokeile esimerkiksi kyykistymistä, silmien siristelyä, haukottelua tai kehon ja kasvojen kääntämistä pois koirasta.

Kun käyttäydyt itse rauhallisesti ja lempeästi, koira ymmärtää rauhoittavat eleesi ja rentoutuu.

"SOS! Stop! Apua!"

Kun ymmärrät paremmin koiran elekieltä, voit välttää turhia konflikteja sen kanssa. Jos pienemmät signaalit ohitetaan, koira saattaa antaa astetta voimakkaampia varoittavia signaaleja.

Usein ahdistuneen tai pelokkaan koiran elekieli muuttuu jäykisteleväksi, se luimistaa korviaan päätä myöten, painaa häntää jalkojen väliin ja vetäytyy poispäin.

Kumea murina tai kimeä haukahdus ovat myös varoittavia signaaleja, joilla koira viestii, että se kokee voimakasta ahdistusta.

Tällainen koiralle ahdistavaksi koituva tilanne voi esimerkiksi olla, jos koira pelkää liian rajusti leikkivää lasta tai vastaantulevaa koiraa.

Varoittava signaali on omistajalle merkki siitä, että koiran pitäisi voida päästä tilanteesta pois, tai tilanne täytyy purkaa muuten rauhallisesti. Ahdistavan tilanteen jatkuessa koira todennäköisesti puolustautuu puremalla.

Koira varoittaviin signaaleihin ei tulisi suhtautua huonona käytöksenä tai varsinkaan rangaista niistä. Koira voi lakata käyttämästä signaaleja, jolloin sen itsepuolustus saattaa tulla täytenä yllätyksenä.

Luo turvaa ja vaikuta käytökseen myönteisen kautta

Jos koira käyttää varoittavia signaaleja, selvitä niiden syy. Jos taustalla on pelko, pyri lisäämään koiran turvallisuuden tunnetta.

Turha epävarmuus poistuu, jos koira tietää, että ahdistavissa tilanteissa se voi hakea välimatkaa esimerkiksi menemällä toiseen huoneeseen.

Myös toivotun käyttäytymisen opettaminen stressaavissa tilanteissa auttaa koiraa. Voit opetella muuttamaan koiran tunnetiloja ja käytösmalleja pikkuhiljaa myönteisen kouluttamisen avulla.

Sosiaalisuus on osa koiran hyvinvointia

Koiran hyvinvointiin vaikuttavat sen terveys, liikunnan määrä, ravinto, leikki, laji- ja rotutyypillisten tarpeiden huomioiminen sekä turvalliset sosiaaliset suhteet.

Yksi tapa lisätä koiran hyvinvointia on opetella ymmärtämään juuri sen viestimiä signaaleja. Tällöin koira kokee, että sen tarpeet tulevat kuulluksi, eikä sen tarvitse turvautua äärikeinoihin kuten puremiseen saadakseen viestinsä perille.

Koiran iloisuudenkin voi lukea sen eleistä!

Usein suu on avoin, kieli roikkuu rennosti ja koiran katse on kirkas. Koira saattaa rodusta riippuen näyttää jopa hymyilevän.

Usein luppakorvilla korvat ovat tyvestä kohollaan ja pystykorvilla korvat ovat rennosti kiertyneet sivuun.

Iloisen koiran häntä heiluu rennosti luonnollisella korkeudella, ei vispaa alhaalla, tai törrötä suorana ylhäällä.

Haluatko kuulla lisää tutkittua tietoa erilaisista koirapersoonista? Areenasta löytyvä Ymmärrä koiraasi -tiedesarja sukeltaa koiran mieleen.

Toimittaja: Jaro Asikainen

Animaatiot: Sini Tikkala

Grafiikka: Annukka Palmén-Väisänen

Juttua varten on konsultoitu koirien käytöksen tutkijaa Katriina Tiiraa. Lähteenä on käytetty Mustin ja Mirrin artikkelia Koiran elekieli – opettele puhumaan koiraa.

Lue lisää: Koiran opettaminen rankaisemalla on edelleen yleistä, vaikka se tutkitusti lisää ongelmia – myönteisen vahvistamisen harjoittelu palkitsee niin lemmikkiä kuin omistajaa

Julkaistu 5.2.2022

Yle Luovat sisällöt ja media

Palaa tästä Yle.fi