Hyppää pääsisältöön

Abitreenit

Englannin kuuntelukokonaisuus, osa 3: autenttiset materiaalit ja aksentit

Vuodelta 2022
Silmälasipäinen poika, joka osoittaa sormellaan kohti kameraa. Taustalla graafinen audioraita sekä kännykän näyttö.
Kuva: Janika Koli / Yle

Englannin kuunteluja kannattaa harjoitella autenttisia materiaaleja kuuntelemalla. Samalla harjaantuu ymmärtämään englannin eri aksentteja. Osio sisältää kolme eritasoista kuunteluharjoitusta.

Yo-kokeiden kuunteluissa on viime vuosien aikana yleistyneet niin kutsutut autenttiset materiaalit. Ne ovat audioita, joita ei ole tehty nimenomaan yo-koetta varten. Kokeessa tällaisia ovat tyypillisesti olleet podcastit, radio-ohjelmat tai erilaiset kuulutukset.

Autenttiset materiaalit tuovat kokeen lähemmäksi “oikeaa elämää”. Koska opiskeluvaiheessa kokelaat harjoittelevat pääasiassa studiossa huolellisesti kielten oppimateriaaliksi tarkoitettuja materiaaleja, yo-kokeessa mukana olevat autenttiset audiot saattavat tulla niihin tottumattomille yllätyksenä. Aitoja vuorovaikutustilanteita kuuntelemalla oppii ymmärtämään puhujien luonnollisia reagointeja ja keskusteluja.

Autenttisia materiaaleja kannattaa kuunnella paljon ennen yo-koetta. Netti on pullollaan käsikirjoittamattomia tai kevyesti käsikirjoitettuja haastatteluja, radio-ohjelmia tai podcasteja, joissa puhutaan nopeasti ja reagoidaan esitettyihin kommentteihin nopeasti lennosta.

Kuunteluissa on aina mukana eri aksentteja

Autenttisissa kuunteluissa korostuvat erilaiset puhujapersoonat ja aksentit, eli englannin variantit. Jokaisessa yo-kokeessa on keskimäärin kolmesta viiteen erilaista aksenttia, joista suurin osa on britti- ja amerikanenglantia. Ne ovat monelle populaarikulttuurinkin kautta todennäköisesti tutuimmat.

Vaikka yleisimpiä aksentteja ymmärtäisi jo hyvin, omaa korvaa kannattaa harjaannuttaa myös muille englannin varianteille. Yo-kokeissa on viime vuosien aikana kuultu britti- ja amerikanenglannin lisäksi ainakin australian-, skotti- sekä intianenglantia.

Aksenttien kuuntelemista on helppo harjoitella, sillä suoratoistopalvelut ja some tarjoavat lukemattomia videoita eri painotuksilla. Lisäksi lukion kurssi ENA8 sisältää paljon harjoituksia nimenomaan aksenteista.

Seuraavissa kuunteluharjoituksissa harjoitellaan kuuntelemaan todellisen elämän vuorovaikutustilanteita, joissa puhujat reagoivat toistensa sanomisiin lennosta. Keskity harjoituksissa erityisesti siihen, miten nopeat lisäykset, kommentit ja reagoinnit tarkentavat viestin sisältöä.

Kuunteluharjoitukset

Autenttiset materiaalit ja aksentit: helpon tason harjoitus
Autenttiset materiaalit ja aksentit: keskitason harjoitus
Autenttiset materiaalit ja aksentit: haastavan tason harjoitus

Jatka opiskelua

Aloitussivu: Testaa taitosi
Osa 1: Nyanssit
Osa 2: Kokonaisuuden ymmärtäminen
Osa 3: Autenttiset materiaalit ja aksentit
Osa 4: Tunnetilat ja intonaatiot

Kuuntelupaketti on tehty yhteistyössä englanninopettaja Marcus Ellosen kanssa. Paketin on toimittanut Tiia-Mari Laitila.