Hyppää pääsisältöön

YleX

YleX Läpimurto 2022: Äänestä suomalaisen musiikkikentän lupaavin tulokas!

Vuodelta 2022
Päivitetty 01.02.2022 12:09.
Kuvakollaasi YleX Läpimurto 2022 -listan artisteista.
Kuva: Promokuvat: artisti, grafiikka: Julia Kiiskinen / Yle

YleX:n raati kokosi listan artisteista ja yhtyeistä, jotka tekevät läpimurtonsa tänä vuonna. Kärkiviisikko ja yleisön suosikki julkistetaan viikon päästä.

YleX Läpimurto 2022 -artistit ovat Averagekidluke, Axel Kala, Blacflaco, Costi, Ege Zulu, Ez, Figaro, Jambo, Kiki, Knife Girl, Nelma U, Pambikallio, Pehmoaino, Puhelinseksi, Rosa Coste ja Senya.

Viime vuonna YleX Läpimurron kärkiviisikon muodostivat Ani, Ilon, Hassan Maikal, Eme ja Ina. Yleisöäänestyksen voittajaksi kruunattiin Pyrythekid. Aiempina vuosina Läpimurto-artisteiksi on valittu Behmin, Vestan, Iben, Yeboyahin ja Ruusujen kaltaisia merkittäviä nimiä.

Tutustu alta artisteihin ja yhtyeisiin esimerkiksi tämän soittolistan kautta ja äänestä sitä, jonka läpimurtoon uskot. Äänestys alkaa 1. helmikuuta kello 10.30 ja päättyy sunnuntaina 6. helmikuuta kello 23.59.

Raadin valitsema kärkiviisikko sekä yleisöäänestyksen voittaja julkistetaan helmikuun toisella viikolla.

Muista kirjautua sisään Yle-tunnuksella äänestystä varten! Huomioithan, että voit äänestää vain yhtä artistia.

Rap-artisti Averagekidluken kuva ja YleX Läpimurto -listan grafiikkaa.
Kuva: Promokuva: artisti, grafiikka: Julia Kiiskinen / Yle

Averagekidluke

20-vuotiaan Averagekidluken eli Lucas Kihlmanin melodinen rap on vakuuttanut lyhyessä ajassa musiikkialan ihmisiä ja soinut radiossa Tanskassa, Liettuassa, Saksassa sekä Virossa. Soundcloudista bongattu yhdysvaltalais-suomalainen räppäri solmi vuosi sitten yhteissopimuksen Monspin ja Warner Musicin kanssa. Tällä hetkellä artisti on Emma-ehdokkaana viime vuoden hitin, A36:n, Cledoksen ja Iben kanssa tehdyn Samma gamla vanliga -remixin ansiosta.

Artisti Axel Kalan kuva ja YleX Läpimurto -listan grafiikkaa.
Kuva: Ville Leppänen, grafiikka: Julia Kiiskinen / Yle

Axel Kala

Mouhouksesta soolouralle lähteneen räppärin ja tuottajan kappale Moni meist soi ahkerasti radiokanavilla vuonna 2021. Jyväskyläläislähtöisen Axel Kalan eli Axel Turusen ääntä ja tuotantoa voi kuulla myös muun muassa Etan, Kuben, Pyrythekidin ja Stepan biiseissä. Studiossa nuppeja vääntämässä viihtyvä artisti ei keikkaile ollenkaan.

Rap-artisti Blacflacon kuva ja YleX Läpimurto -listan grafiikkaa.
Kuva: Promokuva: artisti, grafiikka: Julia Kiiskinen / Yle

Blacflaco

Kasvonsa hiihtopipolla peittävä Blacflaco kuuluu Sexmanen, YB026:n ja kumppanien kanssa siihen nuorten tekijöiden joukkoon, joka näyttää kuinka isoksi Suomessa voi tulla itsenäisenä räppärinä. Tyylejä ja sukupolvia yhdistävä Iben ja Elastisen kanssa tehty West Side Baby toi viime syksynä räppärille hänen ensimmäisen kultasinglensä.

Rap-artisti Costin promokuva ja YleX Läpimurto 2022 -aiheista grafiikkaa.
Kuva: Promokuva: artisti, grafiikka: Julia Kiiskinen / Yle

Costi

PME Recordsille viime syksynä kiinnitetyllä Costilla eli Tuomas Kostiaisella riittää Gettomasan kaltaista itsevarmuutta ja karismaa. Joulukuussa ilmestyneeltä Safari-ep:ltä vakuuttaa varsinkin Robben, joka on nimetty alankomaalaisen jalkapalloilijan mukaan. Tampereelta kotoisin oleva räppäri tähtää Blockfestin lavalle. “No day offs before that”, Costi sanoi Rumban haastattelussa.

Artisti Ege Zulun kuva ja YleX Läpimurto -listan grafiikkaa.
Kuva: Promokuva: artisti, grafiikka: Julia Kiiskinen / Yle

Ege Zulu

Ege Zulun eli Eugene Mokulun musiikkiura alkoi Kaija Koon sanoituksia räppäämällä. Etelä-Ranskan Marseille-soundista inspiroituneen hiphop-artistin omakustannealbumi Swengari keräsi runsaasti kuulijoita kesällä 2021. Siitä asiat etenivät nopeasti: muutaman viikon päästä tuli biisi Gettomasan kanssa, syksyllä kiinnitys PME Recordsille ja uusi EP-levy Klassikot.

Artisti Ez:n kuva ja YleX Läpimurto -listan grafiikkaa.
Kuva: Promokuva: artisti, grafiikka: Julia Kiiskinen / Yle

Ez

"Jos Travis Scott olisi 19-vuotias suomalainen mimmi, niin sen musa kuulostais tältä", sanoo Ez eli Essi Honkonen. Universal Musicin tulokas yhdistelee melankolisia melodioita ja trap-biittejä suomenkieliseen moderniin r&b:hen. Tamperelainen artisti inspiroituu varsinkin Juice Wrldin musiikista.

Artisti Figaron kuva ja YleX Läpimurto -listan grafiikkaa.
Kuva: Promokuva: artisti, grafiikka: Julia Kiiskinen / Yle

Figaro

"Musiikissani näkyy, että rakastan suomalaista musaa, mutta myös r’n’b:tä", sanoo Figaro eli Joonas Lahtinen. Etenee Recordsin 24-vuotias artisti on ehtinyt tehdä töitä jo monen varteenotettavan artistin, kuten Vesalan, Melon ja Abreun kanssa. Figaro kirjoittaa biisejä myös muille: tuoreinta kädenjälkeä löytää muun muassa Costeen ja Reino Nordinin kappaleista. Vuonna 2022 kuullaan Figaron ensimmäiset live-esiintymiset ja debyyttialbumi.

Rap-artisti Jambon kuva ja YleX Läpimurto -listan grafiikkaa.
Kuva: Joona Kurronen, grafiikka: Julia Kiiskinen / Yle

Jambo

Indielabel Booa Musicille ja Sonylle levyttävä Jambo, 23, erottautui viime vuotisella deäm-kappalellaan. Vuonna 2022 on luvassa räppärin esikoisalbumi. Turkulaislähtöinen Jambo kutsuu itseään “viihdyttäjäksi” ja sanoi Rumban haastattelussa halunneensa olla stand up -koomikko. “Harvoin on räppikeikka saanut näin hyvälle tuulelle”, kirjoitti YleX:n Anton Vanha-Majamaa elokuussa 2020.

Artisti Kikin kuva ja YleX Läpimurto -listan grafiikkaa.
Kuva: Promokuva: artisti, grafiikka: Julia Kiiskinen / Yle

Kiki

Harva pääsee Läpimurto-listalle vain yhdellä julkaistulla kappaleella. Kaiku Recordingsille levyttävän Kikin eli Petra Gavalasin debyyttisingle 666 herätti syksyllä kiinnostusta suoratoistopalveluissa ja nousi YleX:n soittolistalle. Biiseissään 25-vuotias Kiki sekoittaa vaikutteita milloin mistäkin, kuten r&b:stä, trapista ja latinomusiikista.

Artisti Knife Girlin kuva ja YleX Läpimurto -listan grafiikkaa.
Kuva: Promokuva: artisti, grafiikka: Julia Kiiskinen / Yle

Knife Girl

Soundcloudista ponnistanut Solitille kiinnitetty Knife Girl eli Lili Aslo ihastuttaa tunnelmallisella ja kokeellisella elektromusiikillaan. 21-vuotias helsinkiläinen artisti tekee biisejään usein kokeilun kautta. Viimeisimmältä Oona-ep:ltä löytyy kiehtova versio Egotripin Matkustaja-klassikosta. Knife Girl uudistautuu tulevalla albumillaan, jonka Whisper-singleä hän kuvailee “bedroom popiksi isolla bändillä, niin että kyseessä olisi maailman isoin bedroom”.

Artisti Nelma U:n kuva ja YleX Läpimurto -listan grafiikkaa.
Kuva: Promokuva: artisti, grafiikka: Julia Kiiskinen / Yle

Nelma U

Viime vuoden YleXPopissa vieraillut Nelma U eli Alma Uimonen tuo suomalaiseen musiikkin lisää tyttömäisyyttä, internet-aikakauden kotikutoisuutta ja taikaa. 20-vuotiaan Summeristakin tutun artistin tuotannossa kuuluu hyperpopin sävyjä, Sir Liselotia ja vähän Ruusut-yhtyettäkin. Skorpionin kautta tänä vuonna toisen albuminsa julkaiseva Nelma U ehdittiin julistaa Suomen kiehtovimmaksi musiikintekijäksi jo vuonna 2020.

Pambikallio-yhtyeen kuva ja YleX Läpimurto -listan grafiikkaa.
Kuva: Promokuva: yhtye, grafiikka: Julia Kiiskinen / Yle

Pambikallio

Pauliina Nymanin ja Lauri Kallion muodostaman Pambikallion 1960-lukusävytteinen pop soi ja kasvaa kauniisti jopa viisihenkisen livebändin ansiosta. Musiikkimedia iski silmänsä Karinaa ja Reginaa muistuttavaan indieyhtyeeseen jo ensimmäisten singlejen perusteella. Alkuvuodesta onkin odotettavaa: Helmi Levyt julkaisee duon debyyttialbumin maaliskuussa.

Artisti Pehmoainon kuva ja YleX Läpimurto -listan grafiikkaa.
Kuva: Simo Pukkinen, grafiikka: Julia Kiiskinen / Yle

Pehmoaino

Debyytti-EP:nsä julkaisun kynnyksellä olevan Pehmoainon eli Aino Morkon, 20, karisma vangitsee. Topi Kilpisen ja Alpo Nummelinin kanssa musiikkia tekevä tulokas pitää musiikin visuaalista puolta tärkeänä ja julkaisee minimusiikkivideoita kappaleidensa kylkeen. Herkkä persoonallinen pop tuo mieleen Chisun ja Vestan, ja artisti nähdäänkin Vestan kiertueen lämmittelijänä myöhemmin keväällä. Kesällekin on jo ehditty buukata useita festarikeikkoja.

Puhelinseksi-yhtyeen kuva ja YleX Läpimurto -listan grafiikkaa.
Kuva: Promokuva: artisti, grafiikka: Julia Kiiskinen / Yle

Puhelinseksi

Noora Määtän, Otto Mikkolan, Atte Viljamaan ja Antti Keskipoikelan Puhelinseksi-yhtye luottaa melodiseen punk-musiikkiin, jossa kuuluu suomalaisen iskelmän melankolia. Svart Recordsille levyttävä rovaniemeläislähtöinen bändi on kerännyt tasaisesti fanikuntaa ympäri Suomen. Parin vuoden takaiselle Sydänkohtaus tanssilattialla -albumille on luvassa tänä vuonna seuraaja.

Artisti Rosa Costen kuva ja YleX Läpimurto -listan grafiikkaa.
Kuva: Promokuva: artisti, grafiikka: Julia Kiiskinen / Yle

Rosa Coste

Sulava ääni valuu hunajan lailla korviin. PME Recordsin rovaniemeläisvahvistus Rosa Coste, 24, on saanut vuodessa päitä käännettyä. Omakustanteisen Musta-singledebyytin jälkeen r&b-tulokas on julkaissut Ole varovainen EP:n ja vieraillut muun muassa Yeboyahin albumilla. Kesällä on mahdollisuus hurmata keikkayleisöt: artisti nähdään monen ison kotimaisen festivaalin lavalla.

Artisti Senyan kuva ja YleX Läpimurto -listan grafiikkaa.
Kuva: Saara Taussi, grafiikka: Julia Kiiskinen / Yle

Senya

Klaukkalasta kotoisin oleva Senya eli Senja Myller tekee 2000-luvun alun soundeilla ja estetiikalla höystettyä suomenkielistä r&b:tä. Parikymppinen artisti nimeääkin musiikillisiksi esikuvikseen muun muassa Destiny’s Childin ja Christina Aguileran. Sony Musicin tulokas oli YleX:n Nosteessa -artisti jo omakustanteisen Jano-singlen ilmestyessä loppuvuodesta 2020.

YleX Läpimurto 2022 -raati:

Aino Kurkinen (Toimittaja, YleX Ilta)

Anne Lainto (Toimittaja, Uuden musiikin X, Anne Lainto <3 Rock)

Anton Vanha-Majamaa (Tuottaja, YleX)

Fanni Kangasvieri (Tuottaja, YleX)

Jani Kareinen (Toimittaja, Uuden musiikin X, YleX Throwback)

Joanna Tzortzis (Multimediatoimittaja, YleX)

Katri Norrlin (Toimittaja, YleX)

Mico Pellikka (Mediatoimittaja, YleX)

Nelli Kenttä (Kuvaaja, toimittaja, YleX)

Pinja Porvari (Toimittaja, YleX)

Raine Laaksonen (Kuvaaja, toimittaja, YleX)

Roberto Rodriguez (Tuottaja, YleX)

Tapio Hakanen (Musiikkipäällikkö, YleX)

Tomi Dostinov (Musiikkikoordinaattori, YleX)