Hyppää pääsisältöön

Abitreenit

Englannin suuri kuuntelukokonaisuus: treenaa näillä eri vaikeustason harjoituksilla yo-kokeeseen

Vuodelta 2022
Kolme opiskelijaa liilaa taustaa vasten. Yksi seisoo käsillään ja kaksi ovat kuulokkeet päässä. Taustalla graafinen audioraita.
Kuva: Janika Koli / Yle

Miten yo-kokeen kuunteluihin voi valmistautua? Englanninopettajan kanssa yhteistyössä tehty suuri kuuntelukokonaisuus sisältää eritasoisia kuullunymmärtämistehtäviä neljältä eri osa-alueelta.

Lukiossa vuosia opettanut englanninopettaja Marcus Ellonen kuulee opiskelijoiden usein sanovan, että yo-kokeen kuuntelutehtäviä on vaikeaa tai mahdotonta harjoitella. Se ei pidä paikkansa, sillä kuten mitä tahansa muutakin yo-kokeen osa-aluetta, myös kuullunymmärtämistä voi treenata, ja siinä voi kehittyä.

Tämä kuuntelukokonaisuus sisältää runsaasti ohjeita ja valmiita harjoituksia kuuntelujen harjoitteluun jakautuen neljään osa-alueeseen: kielen nyansseihin, autenttisiin materiaaleihin ja aksentteihin, kokonaisuuden ymmärtämiseen sekä tunnetiloihin ja kohteliaisuuksiin.

Ihan aluksi voit testata, minkä arvosanan saisit, jos tekisit yo-kokeesta vain kuunteluosion.

Testaa kuullunymmärtämisen tasosi

Yo-koekuunteluiden tehtävämuotoihin ja yleiseen tasoon kannattaa tutustua tekemällä aikaisempien yo-kokeiden kuunteluosioita. Kun kuunteluista saadut pisteet muuttaa prosenteiksi, omasta kuuntelun osaamisen tasostaan saa suuntaa-antavan käsityksen.

Jos siis esimerkiksi kokeen kuunteluosiossa on tarjolla yhteensä 80 pistettä, joista itse saa 50 pistettä, tulos on prosenteiksi muunnettuna noin 62 prosenttia. Saatua prosenttitulosta voi suuntaa-antavasti verrata kyseessä olevan tutkintokerran pisterajoihin.

Esimerkiksi syksyllä 2021 A-englannissa arvosanaan C vaadittiin 68 prosenttia kaikista pisteistä ja M:n 77, mille välille myös edellisen esimerkin 62 prosenttia asettuu. Arvosana on toki vain suuntaa-antava, sillä vaikka kuunteluosio menisi huonosti, kokelas voi kompensoida menetettyjä pisteitään pärjäämällä hyvin vaikka kirjoitelmassa.

Minkä arvosanan saisit, jos tekisit yo-kokeesta pelkästään kuuntelutehtävät? Selvitä nykyinen tasosi tekemällä alla oleva tasotesti. Tehtävät perustuvat kevään 2020 A-englannin yo-kokeeseen. Saat testin lopuksi arvosanan, joka perustuu kyseisen tutkintokerran pisterajoihin.

Alkutesti: Testaa kuullunymmärtämisen tasosi

Siirry seuraavaksi harjoittelemaan kuuntelupaketin neljää varsinaista osa-aluetta, joista jokainen sisältää kolme eritasoista kuunteluharjoitusta.

Jatka harjoittelua

Osa 1: Nyanssit
Osa 2: Kokonaisuuden ymmärtäminen
Osa 3: Autenttiset materiaalit ja aksentit
Osa 4: Tunnetilat ja intonaatiot

Miten kuuntelukokonaisuus on tehty?

  • Kuuntelukokonaisuuden vinkit ja tehtävät on laatinut englanninopettaja Marcus Ellonen. Lähes parinkymmenen vuoden opetuskokemuksen aikana Ellonen on vetänyt yli 75 yo-kokeisiin valmentavaa englannin abikurssia. Sen lisäksi hänellä on kokemusta oppikirjailijana, ja Ellonen on ollut myös Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijajäsen.

  • Ellonen valitsi osa-alueet opiskelijoiltaan tulleen palautteen perusteella: missä kuunteluiden osa-alueissa kokelaat kaipaavat lisäharjoitusta? Lisäksi kuunteluharjoitukset mukailevat yo-kokeiden eri tehtävätyyppejä. Jokainen osa-alue sisältää vinkkien lisäksi kolme eritasoista kuunteluharjoitusta.