Perusta keittiöpuutarha parvekkeelle container gardening -tyyliin

Mikään ei vedä vertoja omien auringon lämmittämien ja makeiden tomaattien poimimiselle taimista tai salaatin keräämiselle suoraan lautaselle.
Ruukkuihin ja astioihin voi luoda oman keittiöpuutarhan, container gardenin, ja viljellä monia kasviksia ja marjoja.
Oman ruuan viljelemiseen ei tarvita omaa puutarhaa maanpinnan tasolla. Erilaisissa astioissa voi kasvattaa melkein mitä tahansa, joten keittiöpuutarhaa voi pitää pienissäkin tiloissa, kuten parvekkeella ja terassilla. Ruukkupuutarhassamme Strömsön kuistilla käytämme erikokoisia ruukkuja ja lavakauluksia.
Aurinko, vesi ja ravinteet antavat parhaat edellytykset
Puutarhan hoidolla ruukuissa, usein pienessä tilassa on englannin kielessä nimi container gardening. Ei ole mitään estettä kasvattaa marjapensaita, hedelmäpuita tai juureksia astioissa, kunhan edellytykset vain ovat oikeat.
Useimmat hedelmät, marjat ja kasvikset vaativat vähintään kuusi aurinkotuntia päivässä viihtyäkseen. Lisäksi ruukkujen on oltava riittävän suuria kasveille. Markkinoille tulee koko ajan lisää erilaisia hedelmäpuita, marjoja ja kasviksia, joita voi kasvattaa pienissä tiloissa parvekkeen omistajien iloksi.
Keittiöpuutarha Strömsön kuistilla
Valitsimme ruukuissa viljeltäviksi erilaisia tomaatteja, juureksia, yrttejä, mansikoita, kesäkurpitsoja sekä punaherukkaa ja omenoita.
Korkeassa ja pitkänomaisessa laatikossa, joka on rakennettu kolmesta 40 x 120 cm:n lavakauluksesta, kasvatamme tomaatteja. Kolme lavakaulusta pinottiin päällekkäin, ja ne muodostavat noin 60 cm korkean astian. Pohjana on kestävä puulevy ja laatikon sisään kiinnitimme noin 140 cm korkean raudoitusverkon kasvutueksi. Alle asensimme pyörät ruukun siirtämisen helpottamiseksi.
Valitsimme tomaattilajikkeiksi kirsikkatomaatit ’Favorita’, ’Chocolat” ja taatelitomaatin ’Luna’. Meillä on myös ruukkutomaatti ’Red Robin’ syvässä ruukussa. Kirsikkatomaatit ovat erityisen kiitollisia viljeltäviä avomaalla ja lasitetulla parvekkeella tai terassilla, koska ne kypsyvät nopeasti ja antavat suuren sadon.
Ruukun etureunaan istutimme syötäviä orvokkeja. Jos ostaa orvokkeja, joita on tarkoitus käyttää ruuanlaittoon, niissä pitää olla merkintä, että ne ovat syötäviä tai luomuviljeltyjä. Vaihtoehtona on käyttää siemeniä omasta puutarhasta. Kaupallisesti kasvatettuja taimia on voitu käsitellä eri tavoin, eivätkä ne siksi sovellu lautaselle.
Muita kasveja, jotka tarvitsevat tukea ja viihtyvät ruukuissa ovat esimerkiksi herneet, pavut ja köynnöstävä pinaatti.
Viiniköynnös ja minikiivi ovat esimerkkejä köynnösperennoista, jotka voivat olla haastavampia viljeltäviä ruukuissa, koska ne aikaa myöten vaativat aika paljon tilaa. Lasitetulle parvekkeelle tai terassille suositellaan erityisesti minikiiviä, joka vaatii pitkän ja lämpimän kasvukauden.
Teimme suuremman laatikon, jonka pohjana on 80 x 120 cm:n kuormalava. Asensimme sen alle pyörät. Kuormalavan ja samankokoisen lavakauluksen väliin asetimme keräysastian ylimääräistä vettä varten. Lavakauluksen yläpuolelle asetimme pienemmän lavakauluksen 80 x 60 cm, jotta saimme puolet viljelyalasta kasveille, jotka kaipaavat enemmän multaa. Lavakaulus on noin 20 cm korkea, joten puolet laatikosta on 20 cm korkea ja toinen puoli 40 cm korkea.
Matalampaan osaa laatikkoa istutimme salaattia, yrttejä, pensaspapuja ja mangoldia. Syvempään osaan kylvimme porkkanoita ja punajuuria ja istutimme erilaisia sipuleita ja bataattia.
Keväällä kasvatamme vertikaalisessa puutarhassamme yrttejä ja mausteita. Korkeussuunnassa viljeleminen mahdollistaa suuren sadon ja paljon eri lajikkeita pienessä tilassa.
Myös hedelmäpuu sopii parvekkeelle
Suureen ruukkuun kuistille istutimme pilariomenapuun. Pilariomenapuusta, tai säleikköomenapuusta, tulee paljon pienempi kuin tavallisesta omenapuusta, ja se pysyy pienikokoisena vuosittaisilla leikkauksilla.
Pyydä taimitarhalta apua, kun valitset lajikkeita parvekkeellesi. Jos parvekkeella tai terassilla on omenapuu, pitää varmistaa, että lähistöllä on muita omenapuita pölytyksen ja sitä kautta sadon varmistamiseksi.
Myös marjapensaita kuten herukoita ja karviaisia voi hyvin kasvattaa parvekkeella suuremmissa ruukuissa. Rungolliset lajikkeet voivat olla kaunis lisä parvekkeella.
Vanhaan suureen kattilaan olemme istuttaneet mansikka-amppelin. On olemassa myös ruukkuvadelmia ja amppelikarhunvatukoita, jotka on jalostettu juuri pieniä tiloja varten.
Kesäkurpitsa on haastava ruukussa viljeltävä kasvi. Meillä on uusi lajike, ‘Patio Star’, joka soveltuu erityisen hyvin juuri ruukkuviljelyyn.
Miten parvekepuutarhaa hoidetaan?
Ruukuissa ei ole yhtä paljon mikroeliöstön monimuotoisuutta ja niiltä saatavaa apua kuin puutarhan mullassa ja pohjattomissa viljelylaatikoissa. Lisäksi multa ruukuissa kuivuu nopeammin. Kun viljelee ruukuissa, on siksi tärkeää, että on erityisen tarkka kastelun ja lannoituksen suhteen. Seuraa, miten kasvit voivat ja paina sormi kunnolla multaan tarkistaaksesi kosteuden.
Kausikasviksia lannoitetaan ympäri vuoden hyvän kasvun ja sadon takaamiseksi, kun taas monivuotisia kasviksia ja marjapensaita ei pitäisi lannoittaa juhannuksen jälkeen, jotta kasvilla on aikaa kypsymiseen ja valmistautumiseen ennen syksyä ja talvea.
Kastele mielellään sateisella tai pilvisellä säällä, kun kasvit ovat vastaanottavaisimpia. Ilta on myös hyvä kasteluaika. Jos käyttää ruukkuja, joissa ei ole reikiä, niiden pohjalla voi olla ojituksena soraa, koska on tärkeää, etteivät juuret makaa vedessä. Ruukku, jossa on reikiä, päästää ylimääräisen veden pois, ja sen alla pitää olla aluslautanen tai vastaava.
Biohiili voi myös olla hyvä apukeino ruukkuviljelyssä. Biohiili sekoitetaan multaan ja se pitää kosteuden tasaisempana ja mullan muhevampana. Biohiili voi lisäksi varastoida ravinteita, jotka vapautuvat sitä mukaa kuin juuret tarvitsevat niitä.
Vaikka ruukkuviljely on monessa tapauksessa haastavampaa kuin viljely avomaalla, voi ilmastosta parvekkeella tai terassilla olla usein selkeää etua. Pitää olla utelias ja kokeilla, mikä toimii parhaiten omalla parvekkeella ja omilla edellytyksillä. Siitä viljelemisessä on kyse, istutti sitten avomaalle tai ruukkuun.