Tee tähteistä makujen juhlaa italialaisittain – kokeile rapeita kasvispihvejä bracioleja ja melanzanchineja
Pienet peruna- ja munakoisopihvit eivät näytä tähteistä tehdyiltä. Niiden kullankeltainen rapea pinta ja yrttinen tuoksu saavat veden kielelle.
Kokki Julien Huéber tarjoaa pari kasvisruokasuosikkiaan mummunsa italialaisesta keittiöstä.
Nimi braciole viittaa pienten pihvien muotoon, joka painetaan haarukoilla. Jos pihveistä tekee isompia, ne hajoavat helposti paistettaessa.
– Vasta nyt aikuisena olen ymmärtänyt, että tätä ruokaa voi tehdä tähteistä. Mummun ateriat olivat aina niin juhlavia, ei siinä tuntenut syövänsä tähteitä, Julien Huéber sanoo.
Hänen mummunsa varttui Calabriassa Etelä-Italiassa, yhdellä maan köyhimmistä alueista. Sen ruokakulttuuri on kuitenkin rikas, ja Peppina-mummu antoi nuoren Julienin auttaa keittiössä. Mikä onkin hyvä, koska monia mummun resepteistä ei ole kirjattu tarkasti muistiin, vaan tieto on siirtynyt sukupolvelta toiselta.
Reseptit ovat siksi ohjeellisia ja pikemminkin inspiraatiota antavia, koska jääkaapin ja kuiva-ainekaapin sisältö vaikuttaa aina lopputulokseen.
Braciole perunasta
Ainekset, 4 annosta:
5–6 keitettyä perunaa
50–100 g pecorinoa
tuoretta persiljaa
tuoretta basilikaa
1–2 kananmunaa
öljyä paistamiseen
Tee näin:
Soseuta keitetyt perunat survimella.
Raasta pecorino hienoksi.
Silppua persilja ja revi basilikanlehdet pieniksi paloiksi.
Sekoita kaikki ainekset kiinteäksi massaksi.
Muotoile massasta pieniä pihvejä. Paista ne kullankeltaisiksi öljyssä paistinpannulla keskilämmöllä.
Nosta valmiit pihvit talouspaperin päälle vadille.
Tarjoa ne haaleina raikkaan salaatin ja vinegretin kanssa. Kylminä ne sopivat myös välipalaksi.
Melanzanchini eli munakoisopihvit mummun reseptillä
Mummun resepti tarkoittaa ”katso ja opi”! Tärkeintä on saada massan koostumuksesta oikeanlainen, jotta massaa on helppo käsitellä. Sen on oltava riittävän kiinteää, jotta siitä voi muotoilla pihvejä.
Jos munakoisoa on liian vähän, tarvitaan lisää leipää. Silloin tarvitaan kuitenkin lisää kananmunia, jotta koostumus ei ole liian kuiva.
Makua voi muokata mieleisekseen. Jos pecorino tuntuu liian voimakkaalta, osan siitä voi korvata esimerkiksi emmentaalilla.
Melanzanchini
Ainekset, noin 4 annosta:
1 munakoiso
200–300 g kuivahtanutta tai paahdettua leipää
50–100 g pecorinoa
tuoretta tai pakastettua basilikaa
1–3 kananmunaa massan koostumuksesta riippuen
suolaa
(mustapippuria)
öljyä paistamiseen
Tee näin:
Revi leipä pieniksi paloiksi.
Leikkaa munakoiso kuutioiksi ja keitä kuutiot pehmeiksi kattilassa. Jos leipä on kovin kuivaa, pehmitä sitä munakoison keitinliemellä.
Raasta pecorino. Silppua basilika.
Sekoita kaikki ainekset massaksi ja mausta suolalla ja halutessasi mustapippurilla.
Muotoile massasta noin kananmunan kokoisia pihvejä.
Paista ne kullankeltaisiksi molemmilta puolilta öljyssä isolla paistinpannulla keskilämmöllä.
Nosta valmiit pihvit talouspaperin päälle vadille.