Rossellinit, Aalto, Belushi... keväällä entistäkin enemmän kulttuuridokumentteja Teemalla!
Teeman uusi kulttuurihistorian ohjelmapaikka on lauantai-iltaisin klo 20. Torstai-illoissa klo 21 nähdään edelleen kansainvälisiä ja kotimaisia kulttuuridokumentteja. Tässä kevään 2022 ohjelmistoa!
Teema esittää dokumentteja kulttuurista ja kulttuurihistoriasta kahtena päivänä viikossa!
Teeman kevätkauden isoja teemoja ovat on Tanssin juhlavuosi ja italialainen elokuva. Virpi Suutarin uusi elokuva Aalto-dialogeja jatkaa siitä, mihin huiman suosion saanut Aalto jäi; se nähdään Teemalla maaliskuussa osana arkkitehtuurikokonaisuutta.
Muita huippuhetkiä ovat mm. Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saanut tanskalainen Pako (Flugt), dokumentti luontokuvaaja Hannu Hautalasta sekä dokumentti Belushi, joka nähdään yhdessä elokuvan Blues Brothers kanssa. Lisäksi Mark Cousins ja Katseen tarina, palkittu tanskalaisdokumentti Pako, Georgia O'Keeffe, meikkien historiaa...
3.2. Vahvojen naisten tanssiteatteri Raatikko
Liisa Vihmasen dokumentista selviää, miten poliittisesti kantaaottavasta tanssiteatteri Raatikosta tuli viidessäkymmenessä vuodessa lasten ja nuorten tanssiteatteri. Viisi Raatikon keskeistä tanssijaa kertoo, mitä Raatikko on heille merkinnyt ja miten he kokivat sen tyynet ja myrskyt. Raatikon nykyinen johtaja Marja Korhola on johtanut tanssiteatteria yli 30 vuotta ja kun hän nyt siirtyy syrjään, viimeinen side Raatikon alkuaikoihin katkeaa. Millaisen suunnan Raatikko ottaa seuraavalle viidelle kymmenelle vuodelle?
Dokumentti on osa Tanssin juhlavuoden 2022 ohjelmistoa.
(Suomi 2022)
5.2. Milan Kundera ja historian paino
Tšekkiläinen kirjailija Milan Kundera osallistui vuonna 1968 Prahan kevääseen. Sen jälkeen Kunderan teokset kiellettiin Tšekkoslovakiassa, ja kun kirjallisen työn jatkaminen kävi mahdottomaksi, hän muutti Ranskaan. Myöhemmin tämä "tšekkiläisistä kirjailijoista ranskalaisin ja Ranskan kirjailijoista tšekkiläisin" on kirjoittanut myös ranskaksi.
Miten Prahan kevään tapahtumat vaikuttivat Kunderan uraan, ja mikä on hänen työnsä merkitys tänä päivänä?
(Milan Kundera, Odyssée des illusions trahies, Ranska 2022)
10.2. Katseen tarina
Elokuvatutkija, ohjaaja Mark Cousinsin uusi dokumentti kertoo näkemisestä – hyvin konkreettisella tavalla. Cousins nimittäin oli itse dokumenttia tehdessään valmistautumassa silmäleikkaukseen, jonka oli määrä pelastaa hänen näkökykynsä. Tämä sai hänet pohtimaan kaikkea sitä, mitä hän oli silmillään nähnyt. Syntyi hyvin henkilökohtainen elokuva, joka kaleidoskoopin lailla pyrkii näyttämään maailmamme kaikessa visuaalisessa rikkaudessaan.
(The Story of Looking, Britannia 2021)
12.2. Frida Kahlo
Kaikki tuntevat – tai ainakin tunnistavat – Frida Kahlon persoonalliset kasvot tummine kulmineen. Mutta kuka tämä 1900-luvun taiteen ikoni oikeastaan oli? Uusi dokumentti tunkeutuu viimeisimmän tekniikan avulla Frida Kahlon teosten sisään ja avaa ennennäkemättömiä näkökulmia niiden runsauteen ja värikylläisyyteen.
(Frida Kahlo, Britannia 2020)
17.2. Tanssin taloa tutkimassa
Tanssin talo on upouusi tanssitaiteelle omistettu rakennus Helsingin Kaapelitehtaalla. Sen tuloa on odotettu vuosikymmenten ajan. Tanssin taloa tutkimassa on Salla Sorrin ohjaama dokumentti rakennuksen valmistumisesta kahden tutkijan silmin. Samalla se esittää tanssitaiteilijat modernin työelämän – pirstaleisen sellaisen – edelläkävijöinä ja asiantuntijoina.
Dokumentti on osa Tanssin juhlavuoden 2022 ohjelmistoa.
(Suomi 2022)
19.2. Alfons Mucha, taiteilija tyylin takana
1800-luvun viimeisinä vuosina tsekkiläinen Alfons Mucha (1860 – 1939) oli yksi art nouveau -tyylisuunnan uranuurtajista. Tähtinäyttelijä Sarah Bernhardtia esittäneet julisteet tekivät myös Muchasta hetkessä taidemaailman juhlitun tähden. Mutta aivan huipulla ollessaan Mucha jätti Pariisin ja alkoi työstää magnum opustaan. Monumentaalinen maalaussarja "Slaavilainen eepos" valmistui 18 vuotta myöhemmin – ja sai murska-arvion.
Aika ajoi Muchan ohi, mutta 1960-luvulla hipit löysivät uudestaan hänen tyylinsä, ja Mucha on sen jälkeen inspiroinut yhä uusia taiteilijapolvia.
(Mucha: The Story of an Artist Who Created a Style / Svět podle Muchy, Tšekki 2020) (Uusinta)
24.2. Rossellinit
Millaista on syntyä kuuluisaan Rossellinin perheeseen? Elokuvaohjaaja Roberto Rossellini jätti jälkeensä elokuvahistorian merkkipaaluja mutta myös sirpaleisen ja konflikteja täynnä olevan perheen. Dokumentin ohjaajalle Alessandro Rossellinille ei aina ole ollut helppoa olla tunnetun perheen ensimmäinen lapsenlapsi. Hän on aina tuntenut itsensä ulkopuoliseksi, ja lähtiessään tekemään tätä dokumenttia hän on vakuuttunut siitä, että Rossellinin muut perheenjäsenet tuntevat samalla tavalla.
Dokumentti on osa italialaisen elokuvan teemaa, johon kuuluu myös dokumentti Cinecittà – elokuvastudion tarina (la 5.3.) sekä Kino Klassikon elokuvat Rooma, avoin kaupunki (la 26.2.) ja La dolce vita (la 5.3.).
(The Rossellinis, Italia 2021)
26.2. Vermeerin hattu ja taulun maailma
Johannes Vermeerin maalaaman taulun tarina on samalla kertomus globalisaation historiasta. Syksyllä 1911 newyorkilainen teollisuuspohatta Henry Clay Frick lisäsi kokoelmaansa Vermeerin teoksen Upseeri ja naurava tyttö vuodelta 1657. Se oli osuvaa, sillä juuri hollantilaiset olivat aikoinaan tehneet New Yorkista kauppakaupungin. Eräs teoksen yksityiskohta, joka Vermeerin aikalaisilta ei varmasti jäänyt huomaamatta, oli upseerin valtava hattu. Siitä aukeaa tarina hollantilaisten rakentamasta maailmankaupan imperiumista ja maailman ensimmäisestä arvopaperipörssistä.
Dokumentti perustuu kanadalaisen historioitsijan Timothy Brookin kirjaan "Vermeer's Hat: The Seventeenth Century and the Dawn of the Global World".
(Le monde dans un tableau ou le chapeau de Vermeer, Ranska 2021)
3.3. Carl Nyrén tyttärenpojan silmin
Ruotsalainen arkkitehti Carl Nyrén (1917–2011) tunnettiin kotimaassaan "valon ja yksinkertaisuuden mestarina". Dokumenttiohjaaja Sven Blumelle hän oli isoisä Calle. Tässä elokuvassa Blume lähtee tutustumaan isoisän sijaan arkkitehti Nyréniin. Lapsena Sven Blume oppi, että "arkkitehti" on sellainen aikuinen, joka tekee aivan liikaa töitä ja laiminlyö perhettään, sillä sekä isoisä että oma äiti olivat valinneet tämän ammatin ja menestyneet siinä. Mutta matka Callen filmiarkistojen, vanhojen haastattelujen ja Nyrénin eri puolille Ruotsia suunnittelemien rakennusten kautta auttaa ymmärtämään isoisää uudella tavalla – eikä kaikki suinkaan ole niin kuin Sven oli olettanut.
Dokumentti on osa arkkitehtuuriteemaa 3.3.–17.3.
(Det krokiga och det raka – en film om arkitekten Carl Nyrén, Ruotsi 2021)
5.3. Cinecittà – elokuvastudion tarina
Italian "unelmien tehdas", valtava elokuvakaupunki Cinecittà, syntyi Mussolinin fasistisen Italian propaganda- ja viihdetehtaaksi ja kilpailijaksi Hollywoodin tuotantokoneistolle. Rooman liepeille nousseessa studiokompleksissa on syntynyt niin italialaisen elokuvan suuria klassikoita kuin lännenfilmejä ja historiallisia eepoksia sekä lukemattomia tv-tuotantoja.
Dokumentti Cinecittà – elokuvastudion tarina on osa italialaisen elokuvan teemaa, johon kuuluu myös dokumentti Rossellinit (to 24.2.) sekä Kino Klassikon elokuvat Rooma, avoin kaupunki (la 26.2.) ja La dolce vita (la 5.3.).
(Cinecittà: la fabrique de l'histoire, Ranska 2021)
10.3. Aalto
Virpi Suutarin lumoava dokumenttielokuva arkkitehtipari Alvar ja Aino Aallosta ja heidän teoksistaan ympäri maailmaa. Elokuva vie kiehtovalle matkalle Aaltojen rakkaustarinaan ja heidän ajatteluunsa ikonisten teosten taustalla.
(Suomi 2021)
(Uusinta)
12.3. Charlotte Perriand, uuden ajan arkkitehti
Charlotte Perriand oli arkkitehti ja muotoilija, jonka työt jättivät syvän jäljen 1900-luvun muotokieleen. Useista hänen suunnittelemistaan huonekaluista tuli ikonisia klassikoita, joita löytyy monesta kodista tänäkin päivänä. Ohjelmassa tutustutaan Perriandin työhön ja elämään, hänen avantgardisesta ajastaan Le Corbusierin rinnalla, Japanin kauteen ja myöhempiin töihin.
(Charlotte Perriand, pionnière de l'art de vivre, Ranska, 2019)
(Uusinta)
17.3. Aalto-dialogeja
Virpi Suutarin menestynyt Aalto-dokumenttielokuva saa jatkoa. Maailman tunnetuimmat Alvar Aallon arkkitehtuurin ja elämäntyön tuntijat avaavat omaa persoonallista ja rakasta suhdetta kohteeseen. Aaltojen arkkitehtuurifilosofia käy yhä ajankohtaista dialogia tämän päivän kaupunkisuunnittelun kanssa. Miksi ihminen tarvitsee hyvää suunnittelua, ihmislähtöistä arkkitehtuuria?
(Suomi 2022)
19.3. Kaksi kaupunkia, kaksi valokuvaajaa
New York ja Pariisi ovat maailman vierailluimmat kaupungit. Samalla ne ovat myös maailman valokuvatuimmat kaupungit – eikä vain turistien toimesta. Eugène Atget (1857–1927) Pariisissa ja Berenice Abbott (1898–1991) New Yorkissa olivat valokuvataiteen pioneereja, joiden ikoniset kaupunkikuvat puhuttelevat vielä sata vuotta myöhemmin. Miten heidän kohtalonsa kietoutuvat yhteen?
(The World of Abbott and Atget, Britannia 2020)
24.3. Hannu Hautala – legendan perintö
Hannu Hautala on luontokuvauksen pioneeri ja kiistelty esikuva, josta tuli kansainvälinen menestyjä. Juha Metson ohjaamassa dokumentissa hän puhuu intiimisti urastaan ja kuolemasta. Maagisissa kuvaussessioissa Hautalan kotona Kuusamossa hänen omat klassikkokuvansa tanssivat hänen paljaalla ihollaan. Elokuva tekijät toteuttavat myös Hautalan hartaan toiveen ja vievät hänet vielä kerran metsään ottamaan viimeiset kotkakuvansa. Mutta ovatko luontokuvat taidetta? Mikä niiden merkitys on tässä ajassa: ovatko ne aina luonnonsuojelun puolella? Mitä me tietäisimme luonnosta ilman kuvia? Luontokuvat voivat pelastaa maailman! Dokumentin kertojana toimii toimittaja, kirjailija Anna-Stina Nykänen.
(Suomi 2021)
26.3. Dean Martin: King of Cool
Dean Martin oli coolin henkilöitymä. Monilahjakas viihdetaiteilija oli yksi kuuluisan Rat Packin perustajajäsenistä, listahittien laulaja viidellä vuosikymmenellä, Amerikan suosituimman koomikkoduon toinen jäsen ja yksi Hollywoodin ja television suurimmista tähdistä. Sekä lavalla että siviilissä hän oli hurmuri, johon kaikki ihastuivat. Mutta tunsiko kukaan Dean Martinia todella?
Tom Donahuen ohjaamassa dokumentissa haastatellaan näyttelijöitä ja muusikoita Jon Hammista Angie Dickinsoniin ja etsitään Dean Martinin omaa Rosebudia.
(USA 2021)
31.3. Gunda
Victor Kossakovskyn dokumentti muistuttaa meitä siitä, että jaamme planeetan miljardien muiden eläinten kanssa. Kossakovsky kalibroi arvomaailmaamme uudelleen tutustuttamalla meidät emakkoon nimeltä Gunda, kahteen nerokkaaseen lehmään sekä huomion varastavaan yksijalkaiseen kanaan.
(USA/Norja 2020)
2.4. Corona Film Club
Kun koronapandemia pysäytti Ruotsin ja muun maailman, 82-vuotias ruotsalainen elokuvakriitikko ja kirjailija Stig Björkman eristäytyi pieneen kaksioonsa Tukholman keskustassa. Saadakseen päivänsä kulumaan hän päätti alkaa soitella elokuva-alalla toimiville ystävilleen. Björkman halusi keskustella heidän kanssaan elämästä ja kysyä, mitä he tekivät päivät pitkät, kun koko maailman elokuvaproduktiot olivat tauolla. Langan päässä olivat mm. Isabella Rossellini, Alicia Vikander ja Olivier Assayas.
(Ruotsi 2021)
(Uusinta)
7.4. Pako
Amin on 36-vuotias, koulutettu, urallaan menestyvä mies. Mutta kun Aminin poikaystävä Kasper kosii häntä, Amin menee paniikkiin, sillä kukaan ei tiedä koko totuutta hänen menneisyydestään. Voidakseen todella elää omaa elämäänsä Aminin on jaettava salaisuus, jota hän on kantanut lapsuudestaan asti. Paluu kauas menneisyyteen on paluu onnelliseen lapsuuteen 1980-luvun Afganistanissa – sekä sisällissotaan, joka repii hänen perheensä kappaleiksi ja lähettää 11-vuotiaan Aminin vaaralliselle matkalle kauas Tanskaan. Jonas Poher Rasmussenin ohjaama animaatiodokumentti voitti Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon 2021 ja on myös Oscar-ehdokkaana.
(Flugt, Tanska 2021)
9.4. Agatha Christien maailma
Millainen oli se Englanti, jonka Agatha Christie halusi ikuistaa kirjoihinsa? Mistä hän ammensi inspiraation teoksiinsa, joiden suosio kestää vuosikymmenestä toiseen? Dokumentti seuraa Agatha Christien omaa elämäntarinaa niin Lontoossa kuin idyllisellä maaseudulla.
(Agatha Christie's England, Britannia 2020)
(Uusinta)
14.4. Melodian mestari, Kassu Halonen
Kalervo "Kassu" Halonen on yksi suomalaisen iskelmän jättiläisistä. Toivo Kärjeltä aikoinaan oppinsa saanut Halonen on laatinut kymmeniä ikivihreitä, joita ovat esittäneet artistit kuten Irwin Goodman, Kirka, Tapani Kansa ja Arja Koriseva. Jari Sillanpään debyyttialbumi on yhä Suomen kaikkien aikojen myydyin levy. Dokumentissa Kassu Halosesta kertovat ystävät ja kollegat ja myös tärkeimmät työparit Kisu Jernström ja Vexi Salmi.
Lisäksi dokumentissa seurataan, kuinka viime vuosina taidemusiikin puoleen kääntynyt Halonen valmistelee uutta, nyt jo kuudetta sinfoniaansa.
(Suomi 2022)
16.4. Keith Haring – katutaiteen ihmelapsi
Keith Haring (1958–1990) oli nuori katutaiteilija, josta tuli New Yorkin ja maailman sensaatio 1980-luvulla. Vuonna 1989, vähän ennen kuolemaansa aidsiin, Haring pyysi taidekriitikko John Gruenia kirjoittamaan elämäkertansa ja antoi tälle viiden päivän aikana pitkän, intiimin haastattelun. Tämän ennennäkemättömän haastattelumateriaalin lisäksi dokumentissa päästään Haring-säätiön arkistoihin. Dokumentti on osa PBS:n American Masters -sarjaa.
(Keith Haring: Street Art Boy, USA 2020)
(Uusinta)
21.4. Morozovin taidekokoelman tarina
1800-luvun lopun Moskova oli kukoistava kaupan ja teollisuuden keskus. Veljekset Mihail ja Ivan Morozov olivat kangaskauppiaita, jotka vuosina 1890–1917 kokosivat yhden koko maailman upeimmista impressionistisen ja modernin taiteen kokoelmista. Monet, Renoir, Cézanne, Van Gogh, Matisse, Denis, Picasso täyttivät Morozovien seinät yhdessä Venäjän uusien taiteilijoiden kanssa. Dokumentti kertoo tämän harvinaisen taidekokoelman vaiheista vallankumouksen jälkeen. Sosialisoitu kokoelma sai paikan neuvostovaltion taidemuseoista, mutta sen piti myös selvitä Stalinin oikuista...
(Les frères Morozov, mécènes et collectionneurs, Ranska 2020)
23.4.–7.5. Kauneudenhoito kautta aikojen
Kolmeosaisessa sarjassa meikkitaiteilija Lisa Eldridge näyttää, miten Britannian hienosto ja vaurastuva tavallinen kansa ehostivat itseään kolmella eri vuosisadalla. 1700-luvun ylimystön huikea pröystäilevyys heijasteli äärimmäistä yhteiskunnallista epätasa-arvoa, Viktorian aikakaudella ihanteeksi nostettiin heleä luonnonkauneus, jonka saavuttaminen vaati usein omanlaisiaan vippaskonsteja, ja 1920-luvulla alkoi syntyä nykyaikainen kaiken kansan meikkikulttuuri, jonka juuret ovat, totta kai, Hollywoodissa.
(Makeup: A Glamorous History, Britannia 2021)
28.4. Ascension
Tämän päivän Kiinassa tuottavuus ja edistyksellinen kehitys ovat kaikkia muita arvoja tärkeämpiä. Mutta miten toteuttaa kiinalainen unelma? Palkitun ohjaajan, Jessica Kingdonin vaikuttava dokumenttielokuva on tämän vuoden Oscar-palkintoehdokas.
(USA 2021)
Dokumentti Pablo Picasso ja Françoise Gilot siirtyy esitettäväksi myöhemmin.
5.5. Belushi
John Belushi oli rakastettu ja omaperäinen näyttelijä ja koomikko, joka muistetaan erityisesti elokuvista Delta-jengi ja Blues Brothers. Ohjaaja R.J.Cutler käyttää ennenkuulemattomia nauhoituksia John Belushin keskusteluista mm. ystäviensä Dan Aykroydin ja Carrie Fisherin ja vaimonsa Judyn kanssa. Kuka oli nuorena huumeisiin kuollut John Belushi?
Samana iltana Kino Klassikko esittää elokuvan Blues Brothers.
(USA 2020)
12.5. Georgia O'Keeffe, modernismin pioneeri
Georgia O'Keeffe (1887–1986) varttui maatilalla USA:n Keskilännessä, missä hänen äitinsä kasvatti tyttärestään itsenäisen naisen. Pitkän elämänsä aikana O'Keeffe raivasi itselleen aivan omannäköisensä paikan Amerikan taiteessa. Niin New Yorkin suurkaupunkimaisemista kuin Uuden Meksikon karusta luonnosta inspiroitunut Georgia O'Keeffe oli samalla amerikkalaisen unelman ja radikaalisti modernin naiseuden ruumiillistuma.
(Georgia O’Keeffe: Une artiste au Far West, Ranska 2022)
19.5. Maya, tiikerin tarina
Neljävuotiaan bengalintiikeri Mayan arkinen elämä Iranin suurimpiin kuuluvassa eläintarhassa vaihtuu jännittäväksi seikkailuksi, kun eläintenhoitaja Mohsen kuljettaa sen kauas pohjoiseen Kaspianmeren rannikolle elokuvan kuvauksia varten. Kun Maya saa ensimmäisen kerran maistaa vapautta, sen uinuvat vaistot heräävät ja tiikerin ja ihmisen välinen tiivis suhde alkaa hajota.
Intiimi ja empaattinen dokumetti vie lähelle sekä eläintä että ihmistä ja on terävä kuvaus ihmisen ja kesytetyn eläimen välisestä valtadynamiikasta.
(Maya, Britannia 2020)
26.5. Vesi on elämä – Standing Rockin naiset
Shannon Kringin ohjaama dokumentti kertoo, kuinka pieni joukko alkuperäiskansojen naisia lähtee henkensä kaupalla uhmaamaan kansansa pyhiä paikkoja, maita, vesiä ja olemassaoloa uhkaavaa miljardien hintaista öljyputkea ja USA:n valtion koko väkivaltakoneistoa. Samalla he saavat huomata käynnistäneensä liikkeen, joka vetää mukaan kymmenentuhatta ihmistä eri puolilta maailmaa. Tästä johtajuudesta he joutuvat henkilökohtaisesti maksamaan raskaan hinnan.
(End of the Line: The Women of Standing Rock, USA/Suomi 2021)
Artikkelia päivitetty 13.3.2022: vaihdettu 28.4. esitettävä dokumentti.