Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Areenan kuukauden lyhäri on pieni draama talvisodasta – tässä neljä tärppiä Uuden Kinon keväästä

Vuodelta 2022
Pieni tyttö 1930-luvun vaatteissa nojaa suksisauvoihinsa ja katsoo jonnekin. Kuva elokuvasta Lakana.
Kuvateksti Lakana: Elina Patrakka
Kuva: Sinikka Moilanen / TACK Films Oy

Uuden Kinon kevätohjelmistossa on yhteensä 13 uutta lyhytelokuvaa ja neljä uutta pitkää dokumenttielokuvaa. Tuottaja Sari Volanen valitsi elokuvista neljä tärppiä.

Uusi Kino on esittänyt kotimaisia ja kansainvälisiä lyhytelokuvia ja dokumentteja jo muutaman vuosikymmenen ajan. Teemalla joka lauantai ja tiistai nähdään elokuvia, joiden toteuttamisessa Yle on ollut mukana yhteistyökumppanina.

Monen nimekkään suomalaisen elokuvantekijän ensimmäisiä ohjaustöitä on nähty Uudessa Kinossa: esimerkiksi Hamy Ramezanin lyhytelokuvat, joista kaksi on nytkin katsottavina Areenassa.

5.2. Lakana

Talvisota on yksi Suomen historian tärkeimmistä tapahtumista, josta on myös tuotettu paljon elokuvaa, mutta harvemmin lapsen näkökulmasta.

Teppo Airaksisen ohjaamassa ja Leo Viirteen (Kovat miehet) kirjoittamassa lyhytelokuvassa äitinsä ja pienen vauvan kanssa saaressa asuva kymmenvuotias tyttö saa tehtäväkseen hakea Helsingistä vauvalle maitoa, mutta paluumatka jäällä hiihtäen keskeytyy neuvostoliittolaisten pommikoneiden jylyyn.

Lyhyen tarinan kauneus piilee lakanassa, jonka äiti on laittanut mukaan reissulle.

Lakana on Yle Areenan kuukauden lyhytelokuva helmikuussa 2022.

Lakana, Suomi 2021. Käsikirjoitus Leo Viirret. Ohjaus Teppo Airaksinen. Tuotanto TACK films Oy

19.2. Ilman paikkaa

Kosovolainen Samir Karahoda voitti juuri Sundancessa parhaan ei-fiktiivisen lyhytelokuvan palkinnon elokuvallaan Ilman paikkaa.

Kun Kosovo itsenäisyys tunnustettiin, maa sai mahdollisuuden osallistua ensimmäisen kerran olympialaisiin. Kaksi paikallista pöytätenniksen pelaajaa lähtivät etsimään valmennettavia paikoista jos toisista kantaen mukanaan seuran ainoaa omaisuutta: pingispöytää.

Samir Karahoda on Kosovon suurimman dokumentti- ja lyhytelokuvafestivaalin kuraattori, ja hän on itse ohjannut kaksi lyhyttä dokumenttia. Uusi Kino esitti vuonna 2019 myös Samirin ensimmäisen ohjaustyön Vierekkäiset talot, joka kilpaili myös European Film Awardsissa.

Ilman paikkaa (Pa vend), Kosovo 2021. Ohjaus Samir Karahoda

Kaksi miestä lähikuvassa lumisateessa, toinen katsoo alas, toinen hupun alta kameraan.
Kuvateksti Ilman paikkaa

23.4. Koho – utopia Forssasta

Sakari Suurosen ohjaama dokumentti kertoo Koho-jääkiekkomailan kehittäjästä Kari Arosta ja hänen vähemmän tunnetusta puolestaan ajattelijana, joka oli luomassa uutta talousjärjestelmää ja miehenä, joka uskoi avaruuden toisten sivilisaatioiden vierailevan vielä kerran Forssassa.

Visionääristä Aroa dokumentissa häntä muistelevat mm. Kohon työtekijät, oma poika, Alpo Suhonen ja Juhani ”Tami” Tamminen.

Koho – utopia Forssasta, Suomi 2021. Ohjaus Sakari Suuronen

Sadoittain jääkiekkomailoja isoissa pinoissa ja riveissä Kohon tehtaalla.
Kuvateksti Kohon tehtaalla
Kuva: Silva Mysterium Oy

16.4. Kuun lumo

Neljäs tärppi on valittu pääsiäisen lauantaille: tämä irlantilainen dokumentti vaatii aikaa ja keskittymistä lumoaviin kuviin ja hienoihin kirjallisuuden sitaatteihin.

Kuun lumo (To the Moon), Irlanti 2021. Ohjaus Tadhg O’Sullivan

Hattupäinen mies seisoo vanhanaikainen matkalaukku kädessään kalliolla ja katsoo jonnekin; yllä sinisellä taivaalla on kuu.
Kuvateksti Kuun lumo
Kuva: FABULA FILMS DESIGNATED ACTIVITY COMPANY

Lisää aiheesta Yle Areenassa