Hyppää pääsisältöön

Lapset

Maisteri Molton välitunti

Maisteri Molto -hahmo ja lapset katsovat kameraan.
Kuva: Pikku Kakkonen / Yle

Maisteri Molton välitunti on 10-osainen audiosarja, joka kannustaa kuuntelijaa musiikilliseen toimintaan laulaen, rytmitellen ja liikkuen. Jokaisessa jaksossa on mukana Musiikkia, maisteri Molto -tv-sarjasta tuttu, uusi lastenlaulu.

Omaperäisen musiikinopettajan, maisteri Molton (Isa-Eerika Lehto), välitunnit täyttyvät musiikista. Maisteri Molton koulussa on musiikillisesti taitavaa henkilökuntaa: koulun kiinteistönhoitaja (Kukka Lehto), keittäjä (Katja Lappi) ja siistijä (Anssi Salminen). He piipahtavat aina välillä välituntisin soittelemaan musiikkiluokkaan. Lisäksi välitunneilla on mukana tv-sarjasta tuttuja oppilaita.

Musiikin välitunneilla opitaan musiikillisia taitoja ja käsitepareja

Maisteri Molto laittaa oppilaidensa kanssa soittimet äänen mukaisesti joko ylähyllylle tai lattialle. Hidas musiikki saa maisteri Molton nukahtamaan kesken välitunnin ja Anssin soittama nopea musiikki on niin nopeaa, ettei oppilaatkaan enää jaksa juosta sen mukana.

Tuulenpuuska pyyhkäisee musiikkiluokan nuotit lattialle ja maisteri Molto haluaa siivota ne valssin ja marssin mukaisesti. Vuodenajat duurissa ja mollissa -jaksossa surullinen musiikki saa maisteri Molton kyynelehtimään, onneksi oppilaat osaavat piristää duurisoinnulla. Yhdellä välitunnilla maisteri soittaa sähkökitaraa niin voimakkaasti, ettei Katjan pianonsoittoa kuulu ollenkaan ja oppilaat toteavat, että musiikkia voi soittaa hiljaakin. Välitunneilla siis tutustutaan musiikin käsitepareihin, joita ovat korkea-matala, hidas-nopea, valssi-marssi, duuri-molli ja hiljaa-voimakkaasti.

Lisäksi välitunnilla tunnistetaan erilaisia soittimia niiden äänien perusteella ja todetaan jokaisen soittimen olevan tarpeellinen, vaikka äänet ovatkin hyvin erilaisia. Kuuntelijat pääsevät myös laulamaan Molton ja oppilaiden kanssa kaikulaulua sekä taputtamaan erilaisia rytmejä. Soitinsadussa kuullaan oboeta, selloa, viulua ja pianoa.

Maisteri Molton kanssa lauletaan ja soitetaan

Maisteri Molton välitunnit kannustavat kuuntelijaa rytmittelemään, liikkumaan ja laulamaan. Yhdessä Molton ja oppilaiden kanssa kuulija pääsee osallistumaan kaikulauluun ja liikkumaan, taputtamaan sekä tömistämään rytmejä. Jaksoja kuuntelemalla oppii käsiteparien erot sekä tunnistaa erilaisia soittimia.

Maisteri Molton välitunti -sarjan on käsikirjoittanut musiikinopettaja, näyttelijä (FIA) Isa-Eerika Lehto ja ohjelma toimii televisiosarjasta tutulla musiikkipedagogisella otteella. Välillä musiikki vie maisterin mennessään, mutta onneksi viisaat oppilaat saavat hänet palautettua taas välitunnille.
Sarja on kuunneltavissa Areenassa 22.2. alkaen jakso viikossa.

Musiikkia, maisteri Molto -tv-sarja on katsottavissa Areenassa ja Pikku Kakkosessa 22.2. alkaen.

Musiikkia, maisteri Molto - Toista Yle Areenassa

Työryhmä

Maisteri Molto: Isa-Eerika Lehto
Keittäjä: Katja Lappi
Vahtimestari: Kukka Lehto
Siistijä: Anssi Salminen
Oppilaat: Aada Dahlgren, Reima Niemelä, Venla Dahlgren, Roosa Koikkalainen, Pontus Mäenpää, Minttu Rauhala, Aamu Lampikoski, Tylli Lehtinen, Inkamari Kalari, Sonil Saifouri, Onni Hyvärinen ja Konsta Okkonen
Äänisuunnittelija: Teuvo Lehtinen
Ohjaaja: Ville Mononen
Tuotantokordinaattori: Anne Keskitalo
Tuottaja: Tiiu Päivärinta
Tuotanto Yle lapset 2022