Hyppää pääsisältöön

Puutarha

Tasainen pH-arvo, kalkki ja maanparannus – näitä puutarhasi tarvitsee voidakseen hyvin

Päivitetty 23.03.2022 14:21.
Tasainen pH-arvo, kalkki ja maanparannus – näitä puutarhasi tarvitsee voidakseen hyvin - Toista Yle Areenassa

Terve multa, jonka pH-arvo on tasainen, tuottaa kauniimpia ja terveempiä kasveja ja suuremman sadon. Maaperän pH-arvo vaikuttaa nimittäin ratkaisevasti siihen, miten kasvit pystyvät ottamaan ravinteita.

Kun opettelemme tuntemaan puutarhan maaperän ja ymmärtämään sen tarpeet, meillä on suurempi mahdollisuus onnistua viljelmillämme. Maaperän pH-arvoon vaikuttaa muun muassa sadeveden happamuus. Jos viemme puutarha-ainesta pois viljelmiltä tuomatta tilalle esimerkiksi kompostimultaa, maaperän happamoituminen jatkuu. Ellei ole saatavilla kompostimultaa, maaperälle ja kasveille on tuotava ravintoa lannoitteen ja kalkin yhdistelmänä.

Klematisblomma
Kuvateksti Kompostimullan lisääminen viljelmille pitää maaperän pH-arvon oikeana ja ruokkii maaperän mikroeliöstöä.
Kuva: Monica Storm / Yle

Kalkki auttaa pitämään pH-arvon tasaisena, jotta kasvit voivat ottaa maasta ravinteita, kun sitä lannoitetaan. Jos maaperä on hapan, monet kasvit eivät voi käyttää hyväkseen maaperässä olevia ravinteita. Vaikka kasveille on antanut lannoitteita, ne näyttävät väsyneiltä, jos pH-arvo on väärä. Jos kasvu on heikkoa, lehdet kalpeita ja kukinta vähäistä tai jää kokonaan pois ja sato pienenee, voi olla syytä pitää silmällä pH-arvoa.

En humla flyger vid en blomma
Kuvateksti Terveessä puutarhassa on runsas mikroeliöstö, ja se on hyvä elinympäristö hyönteisille, kuten tälle pölyttävälle kimalaiselle.
Kuva: Monica Storm / Yle

Mikä on pH?

Mittayksikkö potentia Hydrogenii, eli pH, mittaa maaperän vetyionien voimaa. Vetyionit syrjäyttävät muut ionit maaperässä, esimerkiksi kaliumin, kalsiumin ja ammoniumin. Tämä johtaa siihen, että mitä happamampi maaperä on, sitä ravinneköyhempi se on.

pH-arvo ohjaa sitä, mitkä ravinteet ovat kasvien saatavilla. pH-asteikko on 1–14, jossa 7 on neutraali. Arvo, joka on alle 7 on happamampi, ja arvo, joka on yli 7 on alkalisempi eli emäksisempi.

On hyvä, jos arvo on puutarhassa 6–7. Silloin useimmat kasvit ja mikro-organismit viihtyvät, koska suurin osa ravinteista on saatavilla. Voisi helposti luulla, että pH-arvoilla 6 ja 7 ei ole suurta eroa, mutta pH-asteikko on logaritminen eli pH 6 on kymmenen kertaa happamampi kuin pH 7.

Händer som håller i provrör och en lista
Kuvateksti pH-testissä, jota Lena käytti, on 4-portainen asteikko.
Kuva: Monica Storm / Yle

Testaa maaperän pH kotipuutarhassa

Toimenpiteisiin ryhtyminen epäiltyjen ongelmien korjaamiseksi ennen maaperän testaamista voi olla vahingollista, koska myös pienet lisät voivat muuttaa niin kasvien kuin maaperänkin edellytyksiä merkittävästi. Kotipuutarhureille tarkoitetut pH-testit ovat helppokäyttöisiä ja tuloksen saa välittömästi. Testit voivat olla hiukan erilaisia, joten on noudatettava pakkauksen ohjeita.

Bricka med små påsar och provrör ovanför en bytta med kalkgranulat
Kuvateksti Kotipuutarhurin pH-testisetin koeputki maanäytteelle, testineste ja testijauhe.
Kuva: Monica Storm / Yle

Useimmissa kotitesteissä sekoitetaan osa multaa osaan testinestettä. Ota maanäyte vähän syvemmältä maasta juurien tasolta. Hetken kuluttua tulos näkyy koeputkessa tai mittarissa, jos testissä on sellainen, värinä, jota voi verrata listassa näkyviin pH-arvoihin.

On hyvä testata pH-arvo useammasta kohdasta puutarhassa, koska happamuusaste vaihtelee paikkojen välillä. On myös hyvä, että happamuus vaihtelee, koska eri kasvit viihtyvät erilaisessa maaperässä.

Två kvinnor framför ett uthus
Kuvateksti Elin Skagersten-Ström ja Lena Gillberg tekevät pH-testin nähdäkseen, onko alppiruusun multa tarpeeksi hapanta happaman maan kasville.
Kuva: Monica Storm / Yle

Muita tapoja tutkia maaperän pH-arvo kotona

Suuntaa antavan käsityksen maaperän kunnosta voi saada myös katsomalla, millaiset kasvit kukoistavat alueella, niin kutsutut indikaattorikasvit. Sammal voi olla merkki happamasta maasta. Usein indikaattorikasvit osoittavat kuitenkin enemmän, millainen maaperä on kuin sitä, onko maaperä hapan vai emäksinen.

Jos haluaa kokeilla kotikonstein, voi tehdä pH-kokeen kotoa löytyvillä välineillä. Sekoita pari ruokalusikallista multaa pariin ruokalusikalliseen etikkaa astiassa. Jos se alkaa kuplia, multa on emäksistä, eli siinä on paljon kalkkia. Jos sitten sekoittaa muutaman ruokalusikallisen multaa ruokasoodan ja pari vesilusikallisen kanssa ja se alkaa kuplia, multa on hapanta.

Luotettavimman tuloksen saa mittaamalla pH-mittarilla tai käyttämällä kaupasta ostettua pH-testiä.

Tre provrör med kork och olikfärgade vätskor inuti
Kuvateksti Strömsön puutarhasta tehtyjen pH-testien tulosten kirjo.
Kuva: Monica Storm / Yle

Mikä kasvi haluaa minkäkin pH-arvon?

Useimmat koristekasvit viihtyvät, kun pH-arvo on 5,5–7,5. Happaman maan kasvit, kuten mustikka, alppiruusu ja havukasvit viihtyvät parhaiten happamassa maassa. Asteikon toisesta päästä löydämme kalkkia sietäviä kasveja, jota sietävät yli 7 meneviä pH-arvoja. Sellaisia ovat jotkin tuijat, kärhöt ja jalopioni.

Useimmat kasvikset viihtyvät lievästi happamassa maassa, joka pH-arvo on noin 6. On kuitenkin olemassa poikkeuksia. Kurkku esimerkiksi on hyvin sietokykyinen ja kestää jopa pH-arvoa 8. Yleisesti ottaen kaikki alle arvon 3 ja yli arvon 8 antavat maaperät ovat mahdottomia viljelyolosuhteita puutarhakasveille.

Luettelo kasveista ja pH-arvoista.
Kuva: Strömsö / Yle
Luettelo kasveista ja pH-arvoista.
Kuva: Strömsö / Yle
Luettelo kasveista ja pH-arvoista.
Kuva: Strömsö / Yle

Puutarhakalkkia eri muodoissa

Kalkitsemisen pääasiallinen tarkoitus on nostaa nopeasti maaperän pH-arvoa, mutta puutarhakalkki sisältää myös hivenaineita, joista on hyötyä kasvien juurille ja mikroeliöstölle. Yhdessä lannoitteen ja ravinteiden kanssa kalkki on siis hyvä maanparantaja.

Kalkitse mielellään pari viikkoa ennen lannoitusta niin, että juuret voivat hyödyntää ravinteet tehokkaammin. Seuraa aina pussin ohjeita, äläkä milloinkaan yliannostele. Yliannostus johtaa maaperän epätasapainoon ja estää kasveja imemästä muita tärkeitä aineita.

Blomsterhav av rosa blommor
Kuvateksti Maaperän oikea tasapaino saa kukkapenkit kukoistamaan.
Kuva: Monica Storm / Yle

Kaupoissa on erityyppisiä kalkkeja, esimerkiksi rakeina tai jauheena. Rakeinen kalkki on helpompi levittää maahan tasaisemmin, kun taas jauhe liukenee nopeammin.

Käytä mielellään luonnollisia lannoitteita yhdessä kalkituksen kanssa, niin maaperän mikroeliöstö voi hyvin.

Lisäämällä jatkuvasti kompostia kukkapenkkeihin ja viljelmille, maaperän mikroeliöstö tasapainottaa luonnollisesti maaperän pH-arvon. Lue lisää kompostimullan käytöstä ja no dig -viljelystä täältä.

On helpompi nostaa pH-arvoa kuin laskea sitä

Jos happaman maan viljelmällä on liian korkea pH-arvo, tai jos on vahingossa antanut happaman maan kasveille kalkittua multaa, voi lisätä erikoismultaa, joka on tarkoitettu happaman maan kasveille ja jonka pH on 5–5,5. Voi myös lisätä turvemultaa ja kastella sadevedellä, kattaa maan kuorikatteella, kuusenoksilla tai havuilla, jotka luonnollisesti mutta hitaasti laskevat pH-arvoa. On helpompi nostaa pH-arvoa kuin laskea sitä, joten kalkitse vain, kun olet tarkasti harkinnut kalkin tarpeen.

Ett flor av vita blommor
Kuvateksti Valkoinen lumikärhö, Paul Farges 'Summer snow' viihtyy parhaiten, kun pH-arvo on 5,5–7. Katso lisää Lenan kaaviosta yllä.
Kuva: Monica Storm / Yle

Malttia puutuhkan käyttöön

Puutuhka nostaa myös pH-arvoa, mutta sitä täytyy käyttää varovasti. Puut imevät eri aineita maasta, muun muassa raskasmetalleja, kuten kadmiumia. Myös muut kasvit imevät helposti kadmiumia maaperästä, joten tuhkaa ei suositella lehtivihanneksille ja vihannesviljelmille.

Marjapensaat ottavat maasta vähemmän kadmiumia kuin lehtivihannekset. Hedelmät ja marjat voivat kuitenkin hyödyntää tuhkaa, koska se lannoittaa ja on hyvä kalsiumin ja kaliumin lähde. 40 grammaa puutuhkaa neliömetrille vuodessa on suositus, jota ei pidä ylittää.

Små blå blommor i en rabatt
Kuva: Monica Storm / Yle

Sisältö muilla kielillä