Hyppää pääsisältöön

Puutarha

Helppohoitoinen marjapuutarha on täydellinen pohjoismaiseen ilmastoomme

Päivitetty 19.04.2023 11:40.
Helppohoitoinen marjapuutarha on täydellinen pohjoismaiseen ilmastoomme - Toista Yle Areenassa

Asumme paikassa, joka on ihanteellinen marjanviljelyyn. Koska meillä on suuri valikoima erilaisia marjoja, voimme Pohjolassa käyttää marjapensaita aitana, säleikkönä, maanpeitekasveina tai puina.

Pohjoismainen ilmastomme on nimittäin erityisen suotuisa juuri marjoille. Pohjoisessa asuminen yhdistetään usein puutarhoihin ja viljelyyn liittyviin haittapuoliin, mutta Golfvirran ansiosta meillä on kuitenkin aika lämmintä verrattuna muihin alueisiin samoilla leveysasteilla. Infrapunasäteilyn määrä valoisina kesäöinä kypsyttää marjat hitaasti ja tekee niistä parempia ja ravinteikkaampia kuin eteläisemmillä leveysasteilla viljeltävistä marjoista.

Oma marjaviljelmä lyhentää myös vitamiinien kuljetusmatkaa huomattavasti – pensaasta suuhun tai korkeintaan suoraan keittiöön. Täältä löydät lisää tietoa eri marjalajikkeiden ravintosisällöstä.

Kvinna böjer sej fram över en bärbuske i en trädgård
Kuvateksti Puutarha-asiantuntija Lena Gillberg sijoittelee pensaat Strömsön marjalehtoon.
Kuva: Monica Storm / Yle

Strömsön marjapuutarha

Useimmat marjat vaativat vähintään puolivarjoisan paikan tuottaakseen hyviä marjoja, joten valitsimme paikan, joka saa paljon aurinkoa. Kasvit sijoitetaan niin, että aurinko osuu kaikkiin pensaisiin. Jotta viljelmä saataisiin vaikuttamaan lehdolta, se sai aaltoilevan muodon.

Sluttande rabatt med ett litet dike mellan jord och gräsmatta
Kuvateksti Kuorimme pois nurmikkoa istutusalueelta. Pieni 15 cm:n oja toimii istutuksen reunana, jotta nurmikko ei leviä marjaviljelmälle.
Kuva: Monica Storm / Yle

Kasvit ovat erikokoisia, puista pensaisiin, köynnöksiin ja maanpeitekasveihin. Siitä tuli pieni metsä eri kasvikerroksineen. Ajatuksena on, että marjoja on syötäväksi koko kauden ajan. Ensimmäisenä kypsyy marjasinikuusama ja pian sen jälkeen mansikat. Sen jälkeen kypsyvät karviaiset, marja-aronia, puolukat ja viimeisenä minikiivit loppukesää ja syksyä kohti.

Två kvinnor med spadar gräver i en rabatt
Kuvateksti Lena ja Elin kaivavat reiluja istutuskuoppia marjapensaille.
Kuva: Monica Storm / Yle

Pienet puut ja rungolliset pensaat antavat korkeutta

Varrellinen aronia antaa vähän korkeutta marjapuutarhaan. Aronia on oikeastaan pensas, mutta sen voi muotoilla myös puuksi. Aronian lehdet saavat kauniin syysvärin ja marjat ovat uskomattoman ravinteikkaita.

Bärbuske med röllande bär
Kuvateksti Aronia on helppohoitoinen supermarja.
Kuva: Monica Storm / Yle

Muita pienempiä puita, jotka sopivat puutarhaan, ovat makeapihlajat, jotka on jalostettu risteyttämällä ne lähisukua olevien lajikkeiden kuten päärynän, omenan ja aronian kanssa. Makeapihlaja on hyvin ravintopitoinen ja sisältää runsaasti fenoleja, antioksidantteja ja vitamiineja.

Rungollisia marjapensaita on monia eri versioita. Jos haluaa enemmän korkeutta, voi istuttaa esimerkiksi hedelmäpuun tai kirsikkapuun. Kirsikkaa on puun lisäksi pensasmuodossa ja rungollisina pensaina, mikä tekee marjojen poimimisesta helpompaa. Jos haluaa suojella marjoja linnuilta, pensas on helpompi peittää verkolla.

Kotipuutarhoihin jalostettu tyrni sopii erinomaisesti marjapuutarhaan. Se muistuttaa melkein oliivipuuta hopeisine lehtineen, ja siihen muodostuu ajan myötä kauniit kuhmuraiset oksat. Marjat ovat lisäksi hyvin ravinnepitoisia.

Ungt träd i en trädgård med staket i bakgrunden
Kuvateksti Valitsemalla erimuotoisia taimia ja välttämällä suoria rivejä marjaviljelmästä tulee metsämäisempi.
Kuva: Monica Storm / Yle

Marjasinikuusama, pensasmustikka ja vadelma sopivat keskikerrokseen

Marjasinikuusama, jota kutsutaan myös hunajamarjaksi, kasvaa suureksi pensaaksi ja se soveltuu siksi käytettäväksi näkösuojana. Marjat kypsyvät ensimmäisinä puutarhamarjoista, jo ennen mansikoita. Marjasinikuusama on helppohoitoinen, kestävä ja terve. Marjat ovat makeita ja aromaattisia ja niissä on runsaasti C-vitamiinia. Ne sisältävät paljon antioksidantteja, jopa enemmän kuin metsämustikat. Marjasinikuusama ei ole happaman maan kasvi kuten mustikka, vaan se viihtyy parhaiten lievästi happamassa maassa, pH 5–7.

Bärbuske med våta blad
Kuvateksti Marjasinikuusama antaa suurimman sadon, kun istutetaan useita lajikkeita yhdessä.
Kuva: Monica Storm / Yle

Strömsön marjalehdossa kasvaa kolmea lajiketta marjasinikuusamaa.

'Auroran' marjat ovat herkullisia, ja se antaa suuren sadon, noin 10–12 l/pensas. Se on hyvä pölyttäjä ja sen kasvutapa on kaunis ja tasainen. Se kasvaa noin 1,8 m korkeaksi. Marjojen kypsymisaika on noin kolme viikkoa kesä–heinäkuussa.

'Docz Velikan' tuottaa suuria herkkumarjoja heinäkuussa. Pensas kasvaa 1,8 metriä korkeaksi.

'Honeybee' tuottaa mehukkaita ja hyviä marjoja, jotka pysyvät pensaassa, kunnes kuivuvat. Marjat kypsyvät kesäkuun puolivälissä, ja pensas kasvaa noin 1,5 m korkeaksi.

Nyplanterat buskblåbär med täckbark på marken runt stammarna
Kuvateksti Pensasmustikkaa Strömsön woodlandissa.
Kuva: YLE/Strömsö/Monica Storm

Pensasmustikat ovat helppohoitoisia happaman maan kasveja, ja sadonkorjuuaika on pidempi kuin metsämustikoilla. Marjat ovat suurempia ja makeampia kuin metsämustikat, mutta niistä puuttuu metsämustikoiden sininen väri sisältä. Pensaiden koko vaihtelee puolesta metristä ylöspäin. Täältä löydät lisää mustikanvijelystä ja siitä miten käytämme mustikkaa aitana Strömsön woodlandissa.

Pensaiden kasvutapa, kestävyys ja marjojen maku vaihtelevat lajikkeen mukaan. Kannattaa valita se lajike, joka sopii parhaiten omaan puutarhaan. Useampi lajike takaa suuremman sadon.

Fyra hallonstöd med hallonbuskar.
Kuvateksti Vadelmaviljelmällä sidomme versot vadelmatukiin.
Kuva: Monica Storm / Yle

Vadelma on ehkä yksi marjapuutarhan suosikeista. Strömsössä vadelmaviljelmä on aivan marjapuutarhan vieressä. Vadelmat ovat upean maun lisäksi, varsinkin jos niitä syö suoraan pensaasta, täynnä kaikenlaista terveellistä, kuten B-vitamiinia, C-vitamiinia, folaattia, kuparia, magnesiumia, mangaania, kaliumia, kuituja, antosyaniineja ja muita antioksidantteja. Tästä voit lukea lisää vadelmanviljelystä ja tästä Jimin kätevistä vadelmatuista.

Siirsimme suuren pensaan, jossa kasvaa vihreitä karviaisia, varjoisasta paikasta puutarhassa. Se viihtyy paljon paremmin, kun se saa enemmän aurinkoa.

Muut lajikkeet kasvien välikerroksessa ovat erilaisia herukoita. Perinteisiä punaisia, valkoisia ja mustia tietenkin, mutta myös vihreitä ja vaaleanpunaisia herukoita.

Marjat maanpeitekasveina

Mansikat ovat yksi tavallisimmista marjalajeista puutarhoissamme. Kotipuutarhassa mansikantaimen elinikä on 5–6 vuotta. Mansikalla ei ole suurempia vaatimuksia kasvupaikan suhteen, kunhan se on aurinkoinen. Istuta mansikat mielellään kohotettuihin penkkeihin tai hiukan kaltevaan maastoon niin, ettei vesi jää seisomaan. Jos istutuspaikalla on hyvin kuivaa hiekkamaata tai hyvin tiivistä savimaata, maaperää pitää ensin parantaa kompostimullalla.

Liten jordgubbsplanta med bark runtom
Kuvateksti Valitsimme marjapuutarhaamme mansikkalajikkeen 'Polka'.
Kuva: Monica Storm / Yle

Muut maata peittävät marjat ovat metsämansikka, mesimarja, karpalo, juolukka, lakka ja puolukka.

Karhunvatikkataimia
Kuvateksti Jalomaarain on tehokas maanpeitekasvi. Marjoja saadakseen tarvitsee vähintään kahta lajiketta.
Kuva: Monica Storm/yle

Puolukka on happaman maan kasvi, jolla on kauniit, ikivihreät lehdet, kauniit kukat keväällä ja ihanat, punaiset marjat syksyllä. Viljellyt puolukat antavat suuremman sadon useammissa lajikkeissa ja jopa viisi kertaa suuremman sadon kuin metsäpuolukat.

Kasvualustan pH:n pitää olla noin 4,5. Peitä maa mielellään kuorikatteella rikkaruohojen karkottamiseksi. Kuorikate pitää kosteuden maassa ja säilyttää pH:n alhaisempana. Lannoita niukasti marjalannoitteella keväällä. Juuri nyt puutarhaliikkeissä on aika vähän puolukkalajikkeita, mutta toivottavasti tarjonta laajenee tulevaisuudessa.

Lingonkart på lingonris
Kuvateksti Puolukka 'Otson karkki' Strömsön marjapuutarhassa.
Kuva: Monica Storm / Yle

Marjamaailman kiipeilijät

Minikiivi, viinirypäleet ja karhunvatukat ovat esimerkkejä helppohoitoisista, kiipeilevistä marjakasveista.

Säleikön viereen marjapuutarhan suojaisimpaan osaan istutimme minikiivin. Minikiiviin tulee pieniä, kiiviä muistuttavia marjoja loppukesästä. Urostaimi on hyvin koristeellinen lehtensä, jotka vivahtavat vihreästä vaaleanpunaiseen ja valkoiseen.

Minikiivi on hyvin kestävä, mutta mitä kauemmas pohjoiseen mennään, sitä suurempi vaara on, etteivät marjat ehdi kypsyä. Siksi on tärkeää sijoittaa taimet suojaisaan, lämpimään ja aurinkoiseen paikkaan. Paras tulos saadaan, kun istutetaan uros- ja naarastaimi lähelle toisiaan, vaikka on olemassa myös itsepölyttäviä taimia.

Vatten duschas på växt intill ett växtstöd
Kuvateksti Minikiivin urostaimi. Naarastaimen lehdet ovat vihreät, ja se on istutettu köynnöstuen toiselle puolelle.
Kuva: Monica Storm / Yle

Marjapuutarhan perustaminen ja hoito

Marjapensaiden istutuksessa on tärkeää, että kuoppa on tarpeeksi iso. 50 x 50 cm on riittävä useimmille marjapensaille. On myös tärkeää pitää uusi istutus kosteana, mutta ei märkänä, sen aikaa, että kasvi asettuu. Istutuksen ja asettumisen aikana on tärkeää pitää alue puhtaana rikkaruohoista. Kuorikate pensaiden ympärillä voi helpottaa rikkaruohojen kitkemistä.

Två kvinnor gräver i en rabatt
Kuvateksti Sekoita mielellään istutuskuopassa olevaan multaan kompostimultaa ja uutta istutusmultaa.
Kuva: Monica Storm / Yle

Älä käytä kalkkia tai kalkittua multaa happaman maan kasveille kuten puolukoille, karpaloille ja pensasmustikoille.

Vatten duschas på en växt
Kuvateksti Vastaistutettuja marjapensaita pitää kastella kunnolla. Liikakastelu voi silti johtaa siihen, etteivät juuret saa happea, joten tarkkaile mullan kosteutta.
Kuva: Monica Storm / Yle

Kaikki marjat tarvitsevat auringon lisäksi ravinteita jaksaakseen antaa satoa. Hyvä aika antaa ravinteita on toukokuu, kun kasvit heräävät ja tarvitsevat energiaa lehtien puhkeamiseen ja kukintaan.

Elo- ja syyskuussa voi antaa syyslannoitetta, joka ei sisällä typpeä vaan sen sijaan suuremman määrän fosforia ja kaliumia, joka auttaa kasveja selviytymään talvesta. Mineraalit valmistavat marjakasveja ennen seuraavaa kautta vahvistamalla juurten muodostusta ja nuppujen muodostusta. Tästä voit lukea lisää lannoituksesta.

Solen lyser genom trädkronorna i en stor trädgård
Kuva: Monica Storm / Yle

Maailman terveellisimmät makeiset

Meillä pohjoismaalaisilla on uskomaton aarre, mahdollisuus kasvattaa maailman maukkaimpia ja ravinteikkaimpia marjoja. Erilaisten lajikkeiden tarjonta on lisäksi valtavan suuri. Jokaisen makuun löytyy jotakin. Marjakasvit ovat myös suhteellisen helppohoitoisia, kunhan niille vain antaa oikeat edellytykset aluksi.

Mikään tuskin vetää vertoja sille, että voi tassutella puutarhaansa ja poimia auringon lämmittämiä marjoja suoraan pensaista ja tietää, että ne ovat maailman maukkaimpia ja terveellisimpiä makeisia!