Hyppää pääsisältöön

YleX

YleX valitsi vuoden lupaavimmat artistit – Läpimurto-raati nosti ykköseksi Ege Zulun, yleisö äänesti oman suosikkinsa murskavoittoon

YleX Läpimurto 2022 -kärkiviisikko.
Kuva: Nelli Kenttä, Joanna Tzortzis, Niko Hirvimäki, grafiikka: Julia Kiiskinen / Yle

Tässä ovat Läpimurto 2022 -kärkiviisikko ja yleisöäänestyksen voittaja.

YleX on jälleen nimennyt artistit, joiden uskomme tekevän läpimurtonsa kuluvan vuoden aikana. Yhteensä YleX Läpimurto 2022 -listalle valikoitui 16 artistia tai yhtyettä. Tämän vuoden kärkikuusikkoon mahtui sulavaa r&b:tä, englanninkielistä räppiä ja erottautuvaa Ranskan soundia.

Artisti Ege Zulu pinkin taustan edessä Läpimurto 2022 -palkintopysti käsissään.
Kuva: Nelli Kenttä / YleX

YleX Läpimurto -voittaja: Ege Zulu

Ege Zulun eli Eugene Mokulun musiikkiura alkoi Kaija Koon sanoituksia räppäämällä. Etelä-Ranskan trendikkäästä Marseille-soundista inspiroituneen hiphop-artistin omakustannealbumi Swengari vakuutti kuulijat kesällä 2021. Levyllä hän räppää elämästään Itä-Helsingissä.

Parikymppinen Ege Zulu on kerännyt fanikuntaa Youtubessa julkaistuilla musiikkivideoilla, joita on katsottu satoja tuhansia kertoja. Artistilta ilmestyi pian albumin jälkeen Gettomasan kanssa tehty kappale Valmiina futaa. Lokakuussa PME Records ilmoitti kiinnittäneensä tulokkaan talliinsa.

Musikaalisessa perheessä Helsingin Roihuvuoressa kasvanut Ege Zulu innostui räpistä ala-asteella, kun Asa ja Jätkäjätkät -kokoonpano vieraili hänen koulullaan. “Sen kuulee mun musasta välillä, että mä painotan sanoja niin kuin se. Toivon, että seuraava Roihikasta tuleva räppäri muistaa käyttää näitä samoja tekniikoita, niin pidetään yllä roihikalainen juttu”, artisti kertoi syksyllä Rumban haastattelussa.

Lokakuussa PME:n kautta julkaistiin Klassikot EP -levy. Ege Zulua on voinut kuulla myös muun muassa Sexmanen ja PastoriPiken levyillä. Artistin musiikkia tuottaa Victor Nordis.

Torstaina Uuden Musiikin X:ssä Ege Zulu kuvaili itseään ihmiseksi, joka tykkää kertoa tarinoita.

– Kun opetan itseäni, niin sillä tavalla pystyn opettamaan myös muita. Pystyn kertomaan asioita, joita ei pakosti kerrota. Se on yleensä mun tavoite tehdä musiikkia.

Musiikkiaan hän kutsuu afrikkalaiseksi teknoksi. Sitä on luvassa lisää tänä vuonna. Tuleva julkaisu tulee keskittymään vahvasti Helsinkiin, artisti vihjasi.

Artisti Pehmoaino pinkkiä taustaa vasten.
Kuva: Joanna Tzortzis / YleX

Toinen sija: Pehmoaino

Debyytti-EP:nsä julkaisun kynnyksellä olevan Pehmoainon karisma vangitsee. Taiteilijanimen takana on 20-vuotias oululaislähtöinen artisti Aino Morko.

Viime syksynä singlet Sekaisin ja Rakasta mua julkaissut Pehmoaino ottaa vaikutteita tämän hetken hyperpop-trendistä. Tekijäjoukkoon kuuluu Topi Kilpinen, jonka kädenjälkeä on kuultu muun muassa Sini Yaseminin tuotannossa. Tulevia biisejä on ollut tekemässä lisäksi Alpo Nummelin, joka tunnetaan varsinkin Ruusut-yhtyeen ja Chisun riveistä.

Sony Musicin tulokasta on kuultu aikaisemmin Keko Salatan kappaleella Ei tää voi olla elämää. Vuonna 2020 artisti nähtiin myös näyttelijänä rikosdraamasarjassa Kaikki synnit.

Laulamista Pehmoaino on harrastanut jo muutaman vuoden iästä lähtien. Artisti kertoi YleX:n haastattelussa marraskuussa, kuinka hän lauloi lapsena PMMP:n Pikkuveli-kappaletta mikrofoniin, joka oli piilotettu pehmolelun sisälle nauhoittamaan hänen esitystään.

Pehmoaino pitää visuaalista puolta tärkeänä ja näkee musiikin synesteettisesti kuvina, muotoina ja väreinä. Hän julkaisee kappaleidensa kylkeen elokuvallisia minimusiikkivideoita.

Herkkä persoonallinen pop tuo mieleen Chisun ja Vestan, ja artisti nähdäänkin Vestan kiertueen lämmittelijänä myöhemmin keväällä. Kesällekin on jo ehditty buukata useita festivaalikeikkoja.

Pehmoaino kertoi keskiviikkona Uuden Musiikin X:ssä, ettei ole ehtinyt pahemmin käymään festareilla. Nyt sen pääsee kokemaan artistin roolissa.

– Täytin kahdeksantoista just ennen kuin rajoitukset alkoivat. Tulee varmaan vähän erilainen festarikesä.

Tällä hetkellä Pehmoaino on Barcelonassa kirjoittamassa tulevaa ep:tä varten. Runoja pitkään kirjoittanut artisti haluaa olla eritoten vahva tarinankertoja.

Artisti Rosa Coste pinkin taustan edessä.
Kuva: Nelli Kenttä / YleX

Kolmas sija: Rosa Coste

Sulava ääni valuu hunajan lailla korviin. Rovaniemeläinen Rosa Coste, 25, on ehtinyt kääntää päitä. Vuosi sitten julkaistu omakustanteinen singledebyytti Musta keräsi tavallista enemmän huomiota ja pääsi radiosoittoon YleX:lle. Helsingin Sanomilta julkaisu sai neljä tähteä.

Toiseuden kokemusta avaava single havahdutti myös VilleGallen, joka laittoi Costelle viestiä ja ehdotti tapaamista. Elokuussa 2021 räppärin perustama PME Records tiedotti solmineensa levytyssopimuksen Costen kanssa.

Hiphopin, rokin ja afrikkalaisen rytmimusiikin ympäröimänä kasvanut r&b-artisti viihtyy kotiseudullaan. “Kun on poissa alan keskiöstä, ei ole painetta siitä, mitä muut tekevät. Me vaan tehdään oman kuuloista musiikkia”, Coste sanoi YleX:n haastattelussa lokakuussa.

Rosa Coste esitti tuotantoaan ensimmäisen kerran open mic -tilaisuudessa Rovaniemellä. Hän on keikkaillut kitaransa kanssa kotiseutunsa kuppiloissa jo muutaman vuoden ajan.

Viime syksynä Coste julkaisi Ole varovainen EP:n ja vieraili muun muassa Yeboyahin albumilla kappaleessa Musta tyttö magiaa. Vaikuttajikseen hän mainitsee esimerkiksi SZA:n ja Erykah Badun.

Debyyttialbumiaan kasaava Coste tekee musiikkiaan teksti edellä ja ihailee ansioituneita biisinkirjoittajia. Suomalaisista tekijöistä yhteistyö eritoten J. Karjalaisen kanssa kiinnostaa.

Keskiviikkona Uuden Musiikin X:ssä Coste kiitti konkariartistia siitä, missä hän itse on nyt urallaan.

– J. Karjalaisesta on ottanut paljon vaikutteita ja nähnyt sen kaaren mitä se voi parhaimmillaan olla, kun voit tehdä musiikkia kaksikymppisestä kuusikymppiseksi ja keikkailla vielä silloinkin.

Viime vuoden kohokohtana Coste pitää muun muassa omia levyjulkkareitaan Helsingin G Livelabissa. Kesällä on mahdollisuus hurmata keikkayleisöt laajemminkin: artisti nähdään monen ison kotimaisen festivaalin, kuten Ruisrockin, Blockfestin ja Flow-festivaalin lavalla.

Artisti kertoi, että prosessoi tulevaa debyyttialbumia koko ajan päässään, mutta ei halua kiirehtiä.

– Mie haluan tehdä hyvää ja omankuuloista musiikkia jatkossakin, niin jätetään se seuraava päivämäärä tulevaisuuteen.

Artisti Averagekidluke pinkkiä taustaa vasten.
Kuva: Niko Hirvimäki, grafiikka: Julia Kiiskinen / Yle

Neljäs sija: Averagekidluke

20-vuotiaan Averagekidluken eli Lucas Kihlmanin englanninkielinen melodinen rap on vakuuttanut lyhyessä ajassa musiikkialan ihmisiä ja soinut radiossa myös Tanskassa, Liettuassa, Saksassa sekä Virossa. Suomalais-yhdysvaltalainen räppäri bongattiin Soundcloudista ja kiinnitettiin vuosi sitten Monspille ja Warner Musicille. Nyt hän panostaa kansainväliseen menestykseen.

The Kid Laroihin verrattu vientilupaus on tehnyt musiikkia muutaman vuoden ajan. Averagekidluke päätti kokeilla fiktiivistä kirjoittamista Promised Neverland -singlensä kohdalla, kun hän inspiroitui samannimisestä animesarjasta. Räppäri kertoi maaliskuussa YleX:n haastattelussa, että biisilyriikoissa on helppo olla tavallista avoimempi.

Tällä hetkellä hän on kuunnellut varsinkin Amy Winehousea ja rap-artisti Gunnaa, Averagekidluke kertoi tiistaina Uuden Musiikin X:ssä.

– Gunnalla on sellainen flow, että se on confident, mut sitä ei kiinnosta, se vaan chillaa. Oon halunnut saada sitä mun musiikkiin. Amy Winehousella on sellainen freedom sen musiikissa, jota myös haluan.

Averagekidluke on Emma-ehdokkaana A36:n, Cledoksen ja Iben kanssa tehdyn Samma gamla vanliga -remixin ansiosta. Spotifyssa kappale on kerännyt kirjoitushetkellä yli 7,8 miljoonaa kuuntelua.

Suomenruotsalainen Averagekidluke teki biisissä tietoisen eleen.

– Oli pakko heittää joku ruotsinkielinen bar siihen alkuun. Jotain pientä niillekin.

Tulevaisuudessa Averagekidlukelta kuullaan oma mixtape sekä useita feat-biisejä. Lokakuisen Lost In Music -festivaalin lavalla räppäri esitti valovoimaisen keikan, jossa energia peittosi esiintymiskokemuksen vähäisyyden.

Nyt Averagekidluke on Lontoossa tekemässä musiikkia itselleen ja muille. Tulevaa musiikkia artisti kuvailee aikaisempaa monipuolisemmaksi. Tällä viikolla sessiossa valmistui punk-henkinen kappale.

– Samalla kun nämä international-jutut tapahtuu, niin Suomesta tulee myös support. Se on musta hiton siistiä.

Artisti Kiki pinkkiä taustaa vasten.
Kuva: Nelli Kenttä / YleX

Viides sija: Kiki

"Oon vahva tyttö, enkä pyytele anteeksi. Sitten tän yhden edessä onkin heikko”, kuvailee Petra “Kiki” Gavalas lokakuussa ilmestynyttä debyyttisingleään 666.

Harva pääsee Läpimurto-listauksen kärkiviisikkoon yhdellä julkaistulla kappaleella. Raamatusta lainatuilla metaforilla flirttaileva rakkauslaulu herätti samantien kiinnostusta suoratoistopalveluissa ja YleX:n kuulijoissa.

Taiteilijanimi Kiki sai alkunsa suomalais-kreikkalaisen artistin lapsuudesta, kun puhumaan opetteleva Gavalas oli osoittanut saunassa kiuaskiviä. V-kirjainta vielä osaamaton lapsi oli hokenut kiven sijaan sanaa kiki. Kovin kaukana artisti ei ollut, sillä Petra (πέτρα) tarkoittaa kreikaksi kiveä.

Kahdeksanvuotiaana Kiki kirjoitti päiväkirjaansa, että hänestä tulee laulaja. Nyt 25-vuotias Kaiku Recordingsin artistitulokas listaa esikuvikseen Doja Catin, Jenni Vartiaisen ja Rihannan kaltaisia poptähtiä. Tuotannossaan hän sekoittaa vaikutteita milloin mistäkin, kuten r&b:stä, trapista ja latinomusiikista. Tekijäjoukkoon kuuluvat muun muassa Jimi Pääkallo ja tuottaja Leo Jupiter (Teflon Brothers, Reino Nordin).

Uuden Musiikin X:ssä tiistaina Kiki nimesi suurimmaksi musiikilliseksi esikuvakseen Michael Jacksonin. Kyseessä oli Vantaalta kotoisin olevan artistin ensimmäinen radiohaastattelu.

Ura on vasta alussa, mutta pohjatyötä itsensä kanssa ja studiossa on tehty pitkään, Kiki sanoi.

– Kun julkaistiin eka sinkku, niin oli varma fiilis, että nyt tämä on mua. Nyt mä olen valmis, nyt on aloitettu tämä juttu!

– Mulla on suuria unelmia ja haluan tehdä niistä totta.

Vahvuutta ja herkkyyttä voidaan odottaa Kikiltä jatkossakin. Uutta musiikkia on luvassa ennen kesää. “Tervetuloa mun sydämeen!”, hän huudahtaa Spotify-biossaan.

Artisti Jambo pinkkiä taustaa vasten.
Kuva: Nelli Kenttä / YleX

Yleisöäänestyksen voittaja: Jambo

Turkulaislähtöinen Jambo eli Jami Kiskonen erottautui viime vuoden maaliskuussa julkaistulla deäm-kappaleellaan. Nykyajan dm-kulttuurista kertova biisi edustaa artistin tuotantoa hyvin: se rullaa vaivattoman oloisesti eteenpäin ja jättää hymynkareen kasvoille.

Suomenkielistä räppiä tekevän Jambon tekijätiimiin kuuluvat muun muassa Louie Bluen taustalta tutut Perjantai4000 ja Pepe Jean Jr.

23-vuotias rap-artisti kutsuu itseään “viihdyttäjäksi” ja sanoi Rumban haastattelussa halunneensa olla stand up -koomikko. “Harvoin on räppikeikka saanut näin hyvälle tuulelle”, kirjoitti YleX:n Anton Vanha-Majamaa Jambon Logomon keikasta elokuussa 2020. YleX Nosteessa -juttusarjassa hänet noteerattiin vuotta aikaisemmin.

Jambo voitti Läpimurto 2022 -yleisöäänestyksen ylivoimaisesti. Räppäri kertoi Uuden Musiikin X:ssä torstaina, kuinka hän haluaa saada ihmisille mukavan olon.

– Se tuo mulle merkityksellisyyttä elämään, jos saan myös jonkun muun tuntemaan. Etten mä vaan itsekseni viihdy.

Jambon musiikkiura alkoi rap-yhtye Groündlinen riveissä vuonna 2016. Soolona hän alkoi levyttää kolme vuotta myöhemmin indielabel Booa Musicin tallissa nimellä Jmbo. Vuosi 2021 toi artistille paitsi kirjainta pidemmän taiteilijanimen myös major-diilin Sony Musicin kanssa.

Tähän mennessä Jambo on julkaissut muun muassa kaksi ep-levyä ja biisin Uuu, jossa vierailee Pihlaja. Musiikkinsa ohella artisti juontaa Joovai?-podcastia.

Vuonna 2022 on luvassa Jambon esikoisalbumi.

– Olen työstänyt sitä miljoonatriljoona tuntia, että se toimii eikä vuoda. Se käsittelee vapautta, artisti mainitsi.

YleX Läpimurto 2022 -artistit ovat Averagekidluke, Axel Kala, Blacflaco, Costi, Ege Zulu, Ez, Figaro, Jambo, Kiki, Knife Girl, Nelma U, Pambikallio, Pehmoaino, Puhelinseksi, Rosa Coste ja Senya.

YleX Läpimurto 2022 -raati:

Aino Kurkinen (Toimittaja, YleX Ilta)

Anne Lainto (Toimittaja, Uuden musiikin X, Anne Lainto <3 Rock)

Anton Vanha-Majamaa (Tuottaja, YleX)

Fanni Kangasvieri (Tuottaja, YleX)

Jani Kareinen (Toimittaja, Uuden musiikin X, YleX Throwback)

Joanna Tzortzis (Multimediatoimittaja, YleX)

Katri Norrlin (Toimittaja, YleX)

Mico Pellikka (Mediatoimittaja, YleX)

Nelli Kenttä (Kuvaaja, toimittaja, YleX)

Pinja Porvari (Toimittaja, YleX)

Raine Laaksonen (Kuvaaja, toimittaja, YleX)

Roberto Rodriguez (Tuottaja, YleX)

Tapio Hakanen (Musiikkipäällikkö, YleX)

Tomi Dostinov (Musiikkikoordinaattori, YleX)