Hyppää pääsisältöön

Ruoka ja juoma

Tee lihapyöryköitä italialaiseen tyyliin – vähemmän lihaa, enemmän makua

Tee lihapyöryköitä italialaiseen tyyliin – tarvitset vähemmän lihaa mutta saat enemmän makua - Toista Yle Areenassa

Kokki Julien Huéberin isoäiti Peppina on kotoisin Calabriasta. Hänen ruoanlaittoperiaatteenaan on usein käyttää sitä mitä on ja lisätä jatkeaineeksi jotakin edullista, tässä tapauksessa leipää.

Italian kielen sanalla polpette tarkoitetaan tavallisesti lihapullia, mutta pyörykät voi valmistaa myös kasviksista. Jos raaka-aineena käyttää esimerkiksi kesäkurpitsaa, syntyy kesäkurpitsapyöryköitä – polpette di zucchine.

Perinteiset polpette-pyörykät kypsennetään maukkaassa tomaattikastikkeessa, josta saa mehevää eräällä salaisella niksillä.

Nainen ja mies katetun pöydän ääressä.
Kuvateksti "Katso ja opi" sanoi Julienin italialainen isoäiti Peppina aina keittiössä. Tällä kertaa Elin saa noudattaa näitä neuvoja.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Polpette – italialaiset (liha)pyörykät

Ainekset, noin 4 annosta:

200–300 g sian tai naudan jauhelihaa tai vaikkapa kala- tai kasvisjauhelihaa

1–3 kananmunaa antamaan rakennetta

50–100 g pecorinoa tai parmesaania raastettuna antamaan makua ja mehevyyttä

200–300 g kuivahtanutta tai paahdettua leipää raastettuna

tuoretta tai pakastettua basilikaa tai kuivattua oreganoa antamaan aromia

suolaa

(mustapippuria)

Tee näin:

  1. Sekoita kaikki ainekset massaksi ja mausta suolalla ja halutessasi mustapippurilla. Ota huomioon, että pecorino on jo itsessään suolaista.

  2. Muotoile massasta noin kananmunankokoisia pyöryköitä.

  3. Kypsennä pyöryköitä tomaattikastikkeessa isossa padassa miedolla tai keskilämmöllä noin 20 minuuttia.

Vinkki! Jos pecorino tuntuu liian voimakkaalta, osan siitä voi korvata esimerkiksi emmentaalilla. Tarjoa lisukkeeksi pastaa ja raastettua pecorinoa.

Kattilallinen polpettea valmistuu liedellä.
Kuvateksti Tässä valmistuu italialaiset lihapullat isoäiti Peppinan tomaattikastikkeessa.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Isoäidin tomaattikastike

Julienin isoäiti ei koskaan anna tarkkoja reseptejä. Hänen periaatteensa on, että katsomalla oppii. Siksi määrät ovat ohjeellisia ja ainesosat vaihdettavissa. Hänen muhevan tomaattikastikkeensa salaisuus on joka tapauksessa tomaattipyreen ja sipulin paahtaminen ennen paseeratun tomaatin lisäämistä.

Julien suosittelee paseerattua tomaattia aitoon italialaiseen tomaattikastikkeeseen – tomaattimurska on usein hieman happamampaa, koska se tehdään hieman huonolaatuisemmista tomaateista.

Tomaattikastikkeen voi tietenkin mainiosti syödä myös sellaisenaan. Siitä ei ruoka juuri halvemmaksi muutu.

Isoäidin tomaattikastike

Ainekset:

1 rkl tomaattipyreetä

oliiviöljyä

hieman kelta-, puna- tai/ja valkosipulia silputtuna

1 tlk paseerattua tomaattia (400 g)

suolaa

hyvää oliiviöljyä

kourallinen tuoretta basilikaa

Tomaatteja, sipulia ja munakoisoja keittiön pöydällä.
Kuvateksti Tomaattikastikkeen voi myös valmistaa tuoreista tomaateista, mutta Julienin mielestä se vie liian paljon aikaa.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Tee näin:

  1. Ruskista tomaattipyree oliiviöljyssä kattilassa. Lisää halutessasi joukkoon sipulisilppu ja kuullota.

  2. Lisää paseerattu tomaatti kattilaan. Kaada joukkoon puolikas tai koko tölkillinen vettä ja anna kiehua hiljalleen noin 30 minuuttia, kunnes koostumus on oikeanlainen.

  3. Jos teet polpette-pyöryköitä, lisää ne kastikkeeseen tässä vaiheessa.

  4. Mausta suolalla ja oliiviöljyllä.

  5. Revi joukkoon basilika ennen tarjoilua.

Tarjoa vastakeitetyn spagetin, penne rigaten, tagliatellen tai muun pastan sekä pecorino- tai parmesaaniraasteen kanssa. Hyvää ruokahalua!

Annos pastaa ja polpettea lautasella.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä