Hyppää pääsisältöön

Viikon arkisafkat

Itse tehtyä hummusta ja vuokaruokaa – viikon arkiannokset valmistuvat jälleen Imanin ja Leenan seurassa

Vuodelta 2022
Kolme ruoka-annosta ylhäältä kuvattuina ja teksti reseptit viikko 3.
Kuvateksti Tällä viikolla laitetaan meheviä tomaattisia makuja.
Kuva: Leena Ahokas/ Yle, kuvankäsittely Mikael Norri / Yle

Gnocchi alla puttanesca, uunipaahdetut vihannekset, purjo-papu-chorizovuoka ja täyteläinen tomaattikeitto. Katso tästä Iman ja Leena - Viikon arkisafkat kerralla -ohjelman reseptit sunnuntaille 13.2.

Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas kokkaavat ohjelmassa sekaani- eli sekasyöjien ruokaversioita. Lihat voi vaihtaa kasvisproteiineihin ja maitotuotteetkin kasvispohjaisiin versioihin. Siten ohjeet muokkautuvat myös vege- tai vegaaniversioiksi.

Tuttuun tapaan reseptit ovat kuudelle, jolloin samasta määrästä saa myös illallisen neljälle ja lounaan kahdelle seuraavana päivänä. Tämän viikon resepteillä annoshinnaksi tulee vain noin 2,5 euroa.

Uunipaahdetut vihannekset, hummusta ja harissaa

Lautasellinen kasvisruokaa hummusken päällä, vieressä uunijuureksia vuoassa.
Kuvateksti Lautasellinen väri-iloa valmistuu uunissa ja tehosekoittimella.
Kuva: Leena Ahokas / Yle

Paahdetut vihannekset

  • 3 porkkanaa

  • 2 kesäkurpitsaa

  • 3 punasipulia

  • 2 paprikaa

  • 4 valkosipulin kynttä

  • oliiviöljyä

  • suolaa ja mustapippuria

    (jos teet perjantain ekstrareseptin, voit paahtaa tuplamäärän kasviksia uunissa)

Harissakastike

  • 1 dl oliiviöljyä

  • 1 rkl tomaattipyreetä

  • 2 valkosipulin kynttä murskattuna

  • 1 tl savupaprikajauhetta

  • ½ tl kuivattua chiliä (määrä riippuu chilin vahvuudesta joten ole varovainen)

    (Myös punainen harissa -valmiskastike käy)

Hummus

  • n. 700 g (2 purkkia) valmiiksi keitettyjä kikherneitä

  • 1 ½ rkl tahinia

  • 2 valkosipulinkynttä

  • yhden sitruunan mehu

  • suolaa

  • mustapippuria

  • Tarvittaessa 1 dl vettä

Koristeluun

  • tuoretta minttua tai haluamaasi yrttiä

Lämmitä uuni 220 asteeseen.

Kuori ja leikkaa porkkanat pituussuunnassa pitkiksi lohkoiksi. Pilko kesäkurpitsa pystysuoriksi siivuiksi, paprika ja punasipuli lohkoiksi. Kuori ja murskaa valkosipuli.

Levitä kasvikset leivinpaperille ja hiero öljyllä. Mausta suolalla ja pippurilla. Paahda uunissa noin puoli tuntia tai kunnes kasvikset ovat pehmenneet ja paahtuneet.

Sillä aikaa, kun kasvikset ovat uunissa, valmista hummus sekoittamalla kaikki ainekset keskenään tehosekoittimessa.

Sekoita harissan ainekset kulhossa tai morttelissa tahnaksi.

Nostele lautaselle ensin hummusta. Kokoa päälle keko kasviksia ja lusikoi päälle harissa-kastiketta. Koristele mintunlehdillä. Mausta tarvittaessa suolalla, pippurilla ja oliiviöljyllä.

Gnocchi alla puttanesca

Italialaistyyppinen vuokaruoka ylhäältä kuvattuna, tuoretta basilikaa päällä.
Kuvateksti Italialainen gnocchitomaattivuoka maustetaan oliiveilla ja kapriksilla.
Kuva: Leena Ahokas / Yle
  • 2 pakettia tuoregnoccheja

  • 2 purkkia (n. 800 g) arrabbiatakastiketta tai hienoa tomaattimurskaa

  • 1 purkki (n. 200g) (kalamata) oliiveja

  • 1 pieni purkki (50 g) kapriksia

  • 200 g kirsikkatomaatteja

  • 2 kpl mozzarellaa tai pussi (150 g) mozzarellaraastetta

  • timjamia

  • tuoretta basilikaa

  • oliiviöljyä

  • chilihiutaleita

Lämmitä uuni 220 asteeseen.

Kaada kapris- ja oliivipurkeista nesteet pois. Jos haluat vähemmän suolaa, voit huuhtasta ne lävikössä. Voitele uunivuoka/vuoat öljyllä ja lisää gnocchit, arrabbiata-kastike (tai tomaattimurska), oliivit, kirsikkatomaatit ja kaprikset. Ripottele päälle hieman timjamia ja pieni ripaus chilihiutaleita. Revi päälle lopuksi mozzarellat tai ripottele juustoraaste. Paista uunissa n. 35 minuuttia ja anna vetäytyä 10 minuuttia ennen syöntiä. Koristele tuoreella basilikalla.

Purjo-papu-chorizovuoka

Sinikynsilakkainen käsi pitelee papuvuokaruokaa.
Kuvateksti Tämä papuvuoka saa makunsa mausteisesta chorizosta tai savupaprikamausteesta.
Kuva: Leena Ahokas / Yle
  • 2 rkl oliiviöljyä

  • 260 g ilmakuivattua chorizoa viipaleena tai paloina. Myös joku muu hieman mausteinen/tulinen makkara käy, kuten myös nduja-makkaratahna. Jos käytät ndujaa, muutama lusikallinen riittää

  • TAI punainen paprika, joka maustettu savupaprikalla

  • ½ l kasvislientä

  • 2 rkl valkoviinietikkaa

  • 4 pkt (n. 1,5 kg) valko- tai voipapuja

  • 2 purjoa

  • 5 valkosipulin kynttä

  • yhden sitruunan mehu

  • suolaa

  • mustapippuria

  • koristeluun yrttejä ja/tai kevätsipulia

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Kiehauta vesi ja sekoita veteen liemikuutio. Paista chorizoja tai savupaprika-paprikan paloja pannulla keskilämmöllä muutaman minuutin ajan. Siirrä ne uunivuokaan, mutta jätä ylimääräiset rasvat pannulle. Kuori ja murskaa valkosipulit, huuhtele pavut ja lisää kaikki vuokaan. Sekoita. Leikkaa purjot isoiksi n. 10 cm pitkiksi paloiksi, huuhtele ne ja asettele vuokaan muiden ainesten päälle. Kaada päälle valkoviinietikka, sitruunan mehu, oliiviöljy ja mausta suolalla ja pippurilla.

Paahda uunissa 25-30 minuuttia. Ota uunista ja koristele halutessasi kotoa löytyvillä yrteillä tai kevätsipulilla.

Täyteläinen tomaattikeitto

Tomaattikeitto lautasella, paahdettuja voileipiä lautasen reunalla.
Kuvateksti Keiton lisukkeeksi voi paahtaa vähän vanhentunuttakin leipää.
Kuva: Leena Ahokas / Yle
  • 2 sipulia

  • 6 valkosipulinkynttä

  • 2 purkkia kokonaisia kuorittuja tomaatteja

  • 1 purkki (n. 100 g) aurinkokuivattuja tomaatteja

  • 2 rkl tomaattipyreetä

  • 2 rkl punaviinietikkaa

  • 4 rkl voita

  • n. 0,5 l vettä

  • 2 dl kuohukermaa

  • 1 tl rosmariinia

  • 1 tl timjamia

  • 1 tl oreganoa

  • 2 tl suolaa

  • 2 tl sokeria

  • 1 tl fenkolinsiemeniä jauheena (ei pakollista)

  • 1 tl mustapippuria rouheena

  • 1 tl chilihiutaleita

  • suositus lisukkeeksi: rapeaksi paahdettua leipää

Paista kuutioidut sipulit ja valkosipulit voissa kattilassa keskilämmöllä 5 min. Valitse mieluiten valurautakattila. Lisää aurinkokuivatut tomaatit ja tomaattipyree ja paista noin minuutin ajan. Lisää kaikki loput ainekset paitsi kerma. Sekoita ja keitä kannen alla 20 min.

Ota kattila liedeltä, lisää kerma ja sekoita sauvasekoittimella samettiseksi. Koristele oliiviöljyllä ja yrteillä.

Nauti paahdetun tai uunissa rapeaksi paahdetun leivän kera.

Kasvis”gyros”, perjantain extraherkku

Ohje yhteen annokseen:

  • 1 tortilla

  • pieni kourallinen paahdettuja vihanneksia

  • lusikallinen hummusta

  • puolikas tomaatti pilkottuna

  • tuoretta korianteria

  • tuoretta minttua

  • oliiviöljyä

Lämmitä tortilla ja levitä hummusta päälle. Asettele vihannekset keskelle ja koristele yrteillä, oliiviöljyllä sekä haluamillasi mausteilla. Rullaa tortilla pötköksi ja nauti.

Mikäli kaapista löytyy aineksia, voit valmistaa ensimmäisen viikon perjantaiherkun ohjeilla lisäksi tsatsikia ja/tai käyttää uunikasviksista ylijäänyttä harissakastiketta täytteenä.