Itse tehtyä hummusta ja vuokaruokaa – viikon arkiannokset valmistuvat jälleen Imanin ja Leenan seurassa
Gnocchi alla puttanesca, uunipaahdetut vihannekset, purjo-papu-chorizovuoka ja täyteläinen tomaattikeitto. Katso tästä Iman ja Leena - Viikon arkisafkat kerralla -ohjelman reseptit sunnuntaille 13.2.
Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas kokkaavat ohjelmassa sekaani- eli sekasyöjien ruokaversioita. Lihat voi vaihtaa kasvisproteiineihin ja maitotuotteetkin kasvispohjaisiin versioihin. Siten ohjeet muokkautuvat myös vege- tai vegaaniversioiksi.
Tuttuun tapaan reseptit ovat kuudelle, jolloin samasta määrästä saa myös illallisen neljälle ja lounaan kahdelle seuraavana päivänä. Tämän viikon resepteillä annoshinnaksi tulee vain noin 2,5 euroa.
Uunipaahdetut vihannekset, hummusta ja harissaa
Paahdetut vihannekset
3 porkkanaa
2 kesäkurpitsaa
3 punasipulia
2 paprikaa
4 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
(jos teet perjantain ekstrareseptin, voit paahtaa tuplamäärän kasviksia uunissa)
Harissakastike
1 dl oliiviöljyä
1 rkl tomaattipyreetä
2 valkosipulin kynttä murskattuna
1 tl savupaprikajauhetta
½ tl kuivattua chiliä (määrä riippuu chilin vahvuudesta joten ole varovainen)
(Myös punainen harissa -valmiskastike käy)
Hummus
n. 700 g (2 purkkia) valmiiksi keitettyjä kikherneitä
1 ½ rkl tahinia
2 valkosipulinkynttä
yhden sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria
Tarvittaessa 1 dl vettä
Koristeluun
tuoretta minttua tai haluamaasi yrttiä
Lämmitä uuni 220 asteeseen.
Kuori ja leikkaa porkkanat pituussuunnassa pitkiksi lohkoiksi. Pilko kesäkurpitsa pystysuoriksi siivuiksi, paprika ja punasipuli lohkoiksi. Kuori ja murskaa valkosipuli.
Levitä kasvikset leivinpaperille ja hiero öljyllä. Mausta suolalla ja pippurilla. Paahda uunissa noin puoli tuntia tai kunnes kasvikset ovat pehmenneet ja paahtuneet.
Sillä aikaa, kun kasvikset ovat uunissa, valmista hummus sekoittamalla kaikki ainekset keskenään tehosekoittimessa.
Sekoita harissan ainekset kulhossa tai morttelissa tahnaksi.
Nostele lautaselle ensin hummusta. Kokoa päälle keko kasviksia ja lusikoi päälle harissa-kastiketta. Koristele mintunlehdillä. Mausta tarvittaessa suolalla, pippurilla ja oliiviöljyllä.
Gnocchi alla puttanesca
2 pakettia tuoregnoccheja
2 purkkia (n. 800 g) arrabbiatakastiketta tai hienoa tomaattimurskaa
1 purkki (n. 200g) (kalamata) oliiveja
1 pieni purkki (50 g) kapriksia
200 g kirsikkatomaatteja
2 kpl mozzarellaa tai pussi (150 g) mozzarellaraastetta
timjamia
tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
chilihiutaleita
Lämmitä uuni 220 asteeseen.
Kaada kapris- ja oliivipurkeista nesteet pois. Jos haluat vähemmän suolaa, voit huuhtasta ne lävikössä. Voitele uunivuoka/vuoat öljyllä ja lisää gnocchit, arrabbiata-kastike (tai tomaattimurska), oliivit, kirsikkatomaatit ja kaprikset. Ripottele päälle hieman timjamia ja pieni ripaus chilihiutaleita. Revi päälle lopuksi mozzarellat tai ripottele juustoraaste. Paista uunissa n. 35 minuuttia ja anna vetäytyä 10 minuuttia ennen syöntiä. Koristele tuoreella basilikalla.
Purjo-papu-chorizovuoka
2 rkl oliiviöljyä
260 g ilmakuivattua chorizoa viipaleena tai paloina. Myös joku muu hieman mausteinen/tulinen makkara käy, kuten myös nduja-makkaratahna. Jos käytät ndujaa, muutama lusikallinen riittää
TAI punainen paprika, joka maustettu savupaprikalla
½ l kasvislientä
2 rkl valkoviinietikkaa
4 pkt (n. 1,5 kg) valko- tai voipapuja
2 purjoa
5 valkosipulin kynttä
yhden sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria
koristeluun yrttejä ja/tai kevätsipulia
Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Kiehauta vesi ja sekoita veteen liemikuutio. Paista chorizoja tai savupaprika-paprikan paloja pannulla keskilämmöllä muutaman minuutin ajan. Siirrä ne uunivuokaan, mutta jätä ylimääräiset rasvat pannulle. Kuori ja murskaa valkosipulit, huuhtele pavut ja lisää kaikki vuokaan. Sekoita. Leikkaa purjot isoiksi n. 10 cm pitkiksi paloiksi, huuhtele ne ja asettele vuokaan muiden ainesten päälle. Kaada päälle valkoviinietikka, sitruunan mehu, oliiviöljy ja mausta suolalla ja pippurilla.
Paahda uunissa 25-30 minuuttia. Ota uunista ja koristele halutessasi kotoa löytyvillä yrteillä tai kevätsipulilla.
Täyteläinen tomaattikeitto
2 sipulia
6 valkosipulinkynttä
2 purkkia kokonaisia kuorittuja tomaatteja
1 purkki (n. 100 g) aurinkokuivattuja tomaatteja
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl punaviinietikkaa
4 rkl voita
n. 0,5 l vettä
2 dl kuohukermaa
1 tl rosmariinia
1 tl timjamia
1 tl oreganoa
2 tl suolaa
2 tl sokeria
1 tl fenkolinsiemeniä jauheena (ei pakollista)
1 tl mustapippuria rouheena
1 tl chilihiutaleita
suositus lisukkeeksi: rapeaksi paahdettua leipää
Paista kuutioidut sipulit ja valkosipulit voissa kattilassa keskilämmöllä 5 min. Valitse mieluiten valurautakattila. Lisää aurinkokuivatut tomaatit ja tomaattipyree ja paista noin minuutin ajan. Lisää kaikki loput ainekset paitsi kerma. Sekoita ja keitä kannen alla 20 min.
Ota kattila liedeltä, lisää kerma ja sekoita sauvasekoittimella samettiseksi. Koristele oliiviöljyllä ja yrteillä.
Nauti paahdetun tai uunissa rapeaksi paahdetun leivän kera.
Kasvis”gyros”, perjantain extraherkku
Ohje yhteen annokseen:
1 tortilla
pieni kourallinen paahdettuja vihanneksia
lusikallinen hummusta
puolikas tomaatti pilkottuna
tuoretta korianteria
tuoretta minttua
oliiviöljyä
Lämmitä tortilla ja levitä hummusta päälle. Asettele vihannekset keskelle ja koristele yrteillä, oliiviöljyllä sekä haluamillasi mausteilla. Rullaa tortilla pötköksi ja nauti.
Mikäli kaapista löytyy aineksia, voit valmistaa ensimmäisen viikon perjantaiherkun ohjeilla lisäksi tsatsikia ja/tai käyttää uunikasviksista ylijäänyttä harissakastiketta täytteenä.