Hyppää pääsisältöön

Tätä et tiennyt Sorjosesta – Sarjan luoja Miikko Oikkonen paljastaa 9 faktaa sarjan kulisseista

Mitä tarkoittaa termi "sorjostella"? Miten sarjan alkutunnus syntyi? Entä miten Anu Sinisalo oppi venäjänkieliset repliikit? Tunne suosikkisarjasi vieläkin paremmin!

1. Ville Virtasen muodonmuutos roolia varten

Kari Sorjosta esittävä Ville Virtanen laihdutti Sorjonen: Muraalimurhat -sarjaa varten 18 kiloa. Hän painoi kuvausten alkaessa yhtä vähän kuin parikymppisenä.

Ville antoi myös tukkansa ja partansa kasvaa lähes neljän kuukauden ajan. Kuvausten alkaessa hänet passitettiin kuitenkin heti parturoitavaksi. Tukkaa ja partaa piti leikata, jotta tunnistaisi kuka henkilö on kyseessä.

Siistimisestä huolimatta Sorjosen ulkoasu Muraalimurhat-sarjan alkupuolella näyttää enemmän kirjepommittaja Theodore Kaczyskilta kuin tutulta Karilta.

Miikko Oikkonen

2. Ville Virtanen opetteli pelaamaan pingistä

Muraalimurhat-sarjan ensimmäisissä kohtauksissa Kari Sorjonen nähdään sairaalassa pelaamassa pingistä – kuin ammattilainen.

Ammattilaistason pingispelaaja Ville Virtanen ei kuitenkaan ollut, vaan hän joutui ottamaan lajin haltuun. Ville sai vastustajakseen automaattisesti palloja syöttävän pingiskoneen, joka nähdään myös sarjassa. Koje sai jo harjoituksissa nimen Frank, joka kuullaan myös Sorjosen suusta hänen pelatessaan laitetta vastaan.

3. Sorjostelu

Koko sarjan käsikirjoitusten ensimmäisissä versioissa Kari Sorjosen liikkumista kuvailtiin tarkasti: Kuinka hän liikuttaa käsiään, hipaisee ohimoaan ja askeltaa sinne tänne. Kun Ville Virtanen valikoitui rooliin ja sarjan tekijät näkivät, kuinka hän liikkuu Sorjosena, he päättivät poistaa nämä kuvaukset käsikirjoituksesta. Ville teki eleet suunnitellusti ilman ohjeistusta.

Myöhemmin käsikirjoituksiin ilmestyi termi “sorjostella”, joka määritteli, milloin Ville sai päästää Kari-eleensä vapaaksi.

Miikko Oikkonen

4. Muistipalatsi on totta

Kari Sorjosen poikkeuksellinen kyky ratkaista rikoksia perustuu olemassa olevaan ja toimivaan muistipalatsi-tekniikkaan, jota on käytetty jo antiikin ajoista lähtien.

Paikkamenetelmäksikin kutsutussa metodissa, muistettavat asiat sijoitetaan yksityiskohtiaan myöten tuttuihin paikkoihin. Kari Sorjoselle tämä "palatsi" on usein lattialle maalarinteipillä rajattu alue.

5. Anu Sinisalo puhuu venäjää kuten Alina Tomnikov

Lena Jaakkolaa esittävä Anu Sinisalo puhuu roolissaan venäjää, jota hän ei omien sanojensa mukaan osaa sanaakaan. Yksi replikoinnissa auttaneista oli näyttelijä Alina Tomnikov. Hän käänsi repliikit venäjäksi ja luki dialogin nauhalle. Niitä kuuntelemalla ja toistamalla Anu opetteli omat repliikkinsä kuvauksia varten.

6. Sarjan poikkeuksellisen hieno alkutunnus syntyi vahingossa

Sorjosen ohjaaja Juuso Syrjä oli ostanut droonikameran juuri ennen ensimmäisen kauden alkua. Hän päätti ottaa kameran mukaan kuvauspaikkojen etsintäreissulle tarkoituksenaan opetella lentämistä ja nähdä kuvauspaikat myös taivaalta käsin.

Myöhemmin Miikko ja Juuso istuivat liettualaisessa hotellissa ja he päättivät leikata Juuson kuvaamasta materiaalista työryhmälle kuvauspaikkojen esittelyvideon. Hienojen kuvien kanssa he käyttivät musiikkia luodakseen tunnelmaa. Lopuksi he lisäsivät kuviin pääosien esittäjien nimiä nostattaakseen työryhmän odotuksia.

Esittäessämme videota ymmärsimme, että olimme kuvanneet ja leikanneet juuri sen materiaalin, josta syntyi sarjan tutuksi tullut alkutunnus.

Miikko Oikkonen

7. Kokoushuone 234: Sorjonen

Sarjan kolmen ensimmäisen kauden tapahtumat sijoittuvat Lappeenrantaan ja kaupunkilaiset ovat ottaneet sarjan omakseen. Yksi sarjan kuvauspaikoista oli Lappeenrannan kaupungintalo, josta löytyy myös Sorjoseksi nimetty kokoushuone. Kaupunginvaltuutetut ovat kuvauksissa toimineet myös avustajina "esittäen" itseään.

Lappeenrannassa järjestetään myös kaikille avoimia Sorjos-kierroksia, jossa tutustutaan kuvauspaikkoihin sataman ja linnoituksen alueella.

8. Sarjaa varten tehtiin uusi tie

Sorjosen kolmannen kauden kuvauksiin löytyi hieno kuvauspaikka Joensuun Höytiäisten kanavan varrelta. Kuvauspaikka täytti kaikki toiveet paitsi, että sinne ei johtanut kunnollista kuvauskaluston kestävää tietä. Joensuun kaupunki päätti tehdä uuden tien ennen kuvausten alkua. Uusi tie on tehnyt Höytiäisen kanavasta paikallisille suositun ulkoilureitin.

9. Muraalimurhien taustalla kotkalainen muraali

Idea Muraalimurhat-elokuvalle ja sarjalle syntyi jo vuonna 2015, kun työryhmä kävi etsimässä kuvauspaikkoja Kotkan seudulta. Paikalliset kertoivat tuolloin tapauksesta, jossa tiesillasta roikkui hirtetty nukke. Nukella oli kädessään salkku, jossa luki “kello käy”.

Hirtetyn nuken lisäksi kaupungilta löytyi sapluunamaalauksia samalla uhkauksella varustettuna. Idea yritettiin saada mukaan jo sarjan ensimmäisellä kaudella, mutta silloin se ei sarjan luojan Miikko Oikkosen mukaan istunut tarinankaareen.

Nyt seitsemän vuotta myöhemmin kyseinen rikostarina on inspiroinut uuden minisarjan muraaleja. Sapluunatekniikalla toteutetut maalaukset ovat taitelija Jussi TwoSevenin käsialaa.

Sorjonen Yle Areenassa!

Sorjonen: Muraalimurhat -minisarja on ollut yksi Yle Areenan alkuvuoden katsotuimmista sarjoista. Sarja pohjautuu syksyllä 2021 ensi-iltanasa saaneeseen samannimiseen elokuvaan, mutta se on itsenäinen kokonaisuus loppuratkaisuaan myöten. Sarjassa on yli 40 minuuttia ennennäkemätöntä materiaalia.

Sarjan kolme ensimmäistä tuotantokautta katsottavissa Yle Areenassa!