Hyppää pääsisältöön

Elävä arkisto

Mikä on ESMMOO? YleX Aamun Viki ja Köpi kertovat, mistä suosittu ohjelmaosio sai alkunsa – En sano mitään mutta outoa on!

Päivitetty 31.03.2022 15:17.
YleX Aamun juontajat Viki ja Köpi hämmentyneinä tekstiviestipalstan viesteillä täytetyn taustan edessä.
Kuvateksti YleX Aamun juontajakaksikko Viki ja Köpi ovat parikin kertaa lukeneet paikallislehtien tekstiviestipalstoilta, että radiossa on jotain idiootteja, jotka lukevat paikallislehtien tekstiviestipalstoja radiossa.
Kuva: Yle

Ville “Viki” Eerikkilä ja Juuso “Köpi” Kallio elävöittävät joka viikko paikallislehtien tekstiviestipalstoja koko valtakunnan tavoittavaksi radioteatteriksi. Elävä arkisto julkaisee nyt ESMMOO:n valikoituja jaksoja Yle Areenaan.

En sano mitään mutta outoa on, lyhyemmin ESMMOO, koostuu paikallislehtien tekstiviesti- ja mielipidepalstoille lähetetyistä kirjoituksista.

Juontajat, Viki ja Köpi, ääninäyttelevät ohjelmaan valikoidut kirjoitukset karrikoituina hahmoina. Mehukkaimmat mielipiteet myös ruoditaan ohjelmassa auki.

Syksyllä 2019 alkanut ESMMOO on nykyisin aamulähetyksen suosituimpia osioita. Luettavia mielipidekirjoituksia kerätään myös kuuntelijoiden avustuksella.

Varmaan ajoit vielä perässä hänen kotiinsa ja söitte yhdessä makkaran.

― Mielipide myymälävarkaudesta, lähetyksestä 10.10.2019

Mutta mistä ESMMOO sai alkunsa? Annetaan Vikin ja Köpin kertoa itse. Elävä arkisto haastatteli juontajakaksikkoa talvella 2022.

KÖPI: Se lähti siitä, että me luettiin kerran Laukaa-Konnevesi-lehteä suorassa lähetyksessä vähän samaan tyyliin, improvisoiden eri äänillä ja ajatuksilla.

Siihen yhdistyi meidän jo aikaisemmin luoma futisfaija-hahmo. Hahmon lausahdus oli: “Kaikki maksaa aina saman rahan, mutta meijän poika ei pellaa. En sano mitään mutta outoa on.”

Lausahdus jäi elämään meillä eri tilanteisiin aina, kun oli jotain valitettavaa.

VIKI: Laukaa-Konnevesi-lehti tuli Laukaalta kotoisin olevan kollegan nimellä YleX:n postilaatikkoon monta vuotta. Se lensi monesti suoraan roskikseen, mutta joskus tuli sitten napattua se mukaan studioon ja alettiin käymään sitä läpi.

KÖPI: Muistaakseni siinä kävi niin, että kun oli luettu ESMMOO:ta pari viikkoa niin sieltä Laukaa-Konnevesi-lehden palstalta löytyi nimimerkki, joka oli En sano mitään mutta outoa on. Se lähti tavallaan elämään omaa elämäänsä.

ESMMOO on nykyisin kolmen suosituimman ohjelmaosion joukossa ihan heittämällä. Me saadaan kymmeniä ilmiantoja viikosta riippuen.

ESMMOO: Taasko on alkanut frisbeen heittely? - Toista Yle Areenassa

Miten yleisö ilmiantaa teille löytämiään mielipidekirjoituksia?

KÖPI: YleX:n Whatsapp on pääväylä, mutta moni laittaa Instagramissakin viestejä. Meidän linjana on, että pitää olla suhteellisen tuore ilmianto. Emme käy läpi klassikoita, jotka on kiertäneet internetiä jo vuosia.

Jengi saattaa välillä myös kysellä, että onko se ESMMOO mennyt jo tällä viikolla. Vaikka se tulee joka torstai aina samaan aikaan.

Mikähän siinäkin on, että kinkkuleikkeleet pitää pakata pahanhajuisen suojakaasun sisälle?

― Mielipide elintarvikkeiden aromeista, lähetyksestä 12.12.2019

Oletteko havainneet aiheita, jotka toistuvat mielipidekirjoituksissa erityisen usein?

VIKI: Koirien ulkoiluttaminen vuodenajasta riippumatta ja autoihin sekä kulkuvälineisiin liittyviä asioita tulee joka viikko. “Ajetaan pillurallia” tai että “haista sinä mersukuski paska kun ajoit mun eteen kolmion takaa”.

KÖPI: Selkeesti, kirjoitustyylistä päätellen, vanhojen ihmisten närkästyminen muiden ihmisten ulkonäköön. Oli kyse parroista, tatuoinneista tai lävistyksistä, niin se on sellainen kestoaihe.

Ilmastoasiat toistuu myös vuodesta toiseen. Lisäksi näiden tekstaripalstojen perusteella suomalaisesta televisiosta ei ole tullut 35 vuoteen mitään järkevään ohjelmaa.

Moderoitteko ohjelmaan ehdotettuja mielipidekirjoituksia tai tekstiviestejä isommalla työryhmällä?

KÖPI: Meidän kahden maalaisjärjellä koitetaan mennä. Jengille on kuitenkin seitsemässä vuodessa tullut hyvä käsitys meidän arvoista ja tyylistä.

VIKI: Me myös kommentoidaan niitä tekstareita aina itse. Vaikka monet niistä on tosi tyhmää tekstiä, niin me saadaan kuuntelijat ajattelemaan, että miksi joku ajattelee noin tai että on olemassa ihmisiä jotka tosiaan ajattelee noin.

KÖPI: Yleensä nostetaan just noita ulkonäkökritiikkejä ainakin yksi jokaiseen ohjelmaan mukaan, että pystytään oikeasti osoittamaan, kuinka perseestä jotkut ihmiset voivat olla.

Sammutin nuotion tallaamalla. Kävelin sitten lumella ja jopa jäi hiilijalanjälkiä.

― Mielipide ilmastoasioista, lähetyksestä 12.12.2019

Ovatko perinteiset mielipidepalstat mielestänne edelleen tärkeitä?

VIKI: Kyllä niillä varmasti arvoa on. Kansan syvät rivit pääsevät ääneen. Ne, joilla ei ole internettiä, pääsevät kertomaan mielipiteensä asioista.

Musta kaikille tekisi ihan hyvää laittaa netti pariksi viikoksi kokonaan kiinni. Olla vaan pari viikkoa kämpillä hissukseen omissa oloissa.

KÖPI: Niin kauan kuin meillä on edes jonkinlainen printtimedia ja Suomi yrittää olla sananvapausmaa, on kaiketi ihan perusteltua, että meillä on mielipidepalstoja.

Kyllä sellainen kansanradiomainen maailma maistuu suomalaisille. Kyllä jengillä asiaa on. Joka viikko!

ESMMOO on lähtenyt elämään myös omaa elämäänsä mielipidepalstoilla. Trollauksiltakaan ei olla välttämättä vältytty.

KÖPI: Homma on mennyt niin metatasoiseksi, että pari kertaa on tullut tekstiviestipalstoilla vastaan valituksia siitä, että radiossa on jotain idiootteja jotka lukee näitä tekstiviestejä ääneen.

Eli joku on kirjoittanut meidän tekstareiden lukemisesta tekstiviestipalstalle ja sitten me luetaan sekin. Siinä vaiheessa mietti, että onkohan tää vähän Matrix jo?

Kuinka kauan ESMMOO voi teidän mielestänne jatkua?

VIKI: Kai se jatkuu niin pitkään kuin lehtiä tulee ja jengi jaksaa vinkata meille mielipiteitä. Se on hyvä ja suosittu osio.

KÖPI: Toivottavasti se jatkuu niin pitkään, että oltaisiin oikeasti sellaisia vanhoja pappoja, ettei tarvitsisi enää ääninäytellä. Se olisi hyvä!

Voi miten haiseva vaiva! Menet kirkonpenkille ja töräytät mojovan konjakkipierun.

― Mielipide kirkkokäytöksestä, lähetyksestä 24.10.2019

Mistäpä juontajat sitten itse valittaisivat yleisönosastopalstalle? Mikä maailmassa rassaa, Viki ja Köpi?

VIKI: Ihmisten nettikäyttäytymisestä voisin sanoa muutaman sanan. Eilisen ulkona liukastelleena antaisin kyllä kuraa Helsingin kaupungin hiekotukselle, eihän tossa oo mitään järkeä. Saakeli peilijäässä tiet, missä ihmiset joutuu kävelemään.

KÖPI: Mä aloittaisin räväkästi, että opetelkaa ihmiset lukemaan! Kukaan ei pysähdy edes 15 sekunniksi miettimään, mitä ne kirjoittaa, mitä ne luki äsken ja mihin ne vastaa. Että oliko tää huumoria, oliko tosissaan kirjoitettu? Ne vain kirjoittaa ja vastaa.

On hyvin sanottu, että ihmisillä on aina ollut mielipiteitä. Nyt me eletään vaan sellaista aikaa, että kaikkien pitää päästä kertomaan se mielipide. Ja ne on kaksi eri asiaa.

Kai sellaista mediakritiikkiä ja yhteiskunnan tilan tarkastelua tuossa ESMMOO:ssakin on mukana, ainakin alitajuisesti. Me kuitenkin dumataan aika kriittisesti ja huumorilla niitä hölmöimpiä mielipiteitä.

Kuuntele ESMMOO-jaksoja nyt Yle Areenassa

Suositusta ohjelmaosiosta on tehty myös vetävä biisi. ESMMOO-kappale kuultiin alun perin osana Naurumaratonia 2019. - Toista Yle Areenassa

ESMMOO YleX Aamussa aina torstaisin. Elävä arkisto julkaisee lisää jaksoja tasaisin väliajoin Yle Areenaan.