Hyppää pääsisältöön

Lapset

Musiikkia, maisteri Molto! Pikku Kakkosessa

Vuodelta 2022
Päivitetty 15.02.2022 13:52.
Maisteri Molto -hahmo, lapset ja koulun muu henkilökunta katsoo kameraan.
Kuva: Laura Pohjavirta / Yle

Musiikkia, maisteri Molto! on 10-osainen sarja, joka vie musiikin maailmaan omalla hauskalla ja toiminnallisella tyylillään. Sarjassa opitaan uusia lastenlauluja ja tutustutaan musiikin elementteihin tavalla, joka mahdollistaa myös katsojan osallistumisen.

Ohjelmassa seikkailevat eriskummallinen musiikinopettaja maisteri Molto (Isa-Eerika Lehto) sekä hänen oppilaansa. Molto on kerännyt koulun henkilökunnasta itselleen taitavan orkesterin, joka hallitsee kaikenmoiset soittimet. Tähän lahjakkaaseen kolmikkoon kuuluu keittäjä (Katja Lappi), siistijä (Anssi Salminen) ja koulun kiinteistönhuollosta vastaava vahtimestari (Kukka Lehto).

Maisteri Molton oppitunnit alkavat musiikkiluokasta, jolloin katsojat kuulevat tunnin aiheena olevan kappaleen. Musiikki kuljettaa kuitenkin Molton ja lapsiryhmän myös musiikkiluokan ulkopuolelle, kuten kellariin, metsään, tähtitorniin, hevostallille ja palatsiin. Maisteri rakastaa musiikkia ja kuulee sitä kaikkialla. Joskus musiikki vie hänet mennessään ja kaikki muu ympärillä unohtuu. Onneksi on oppilaat, jotka huolehtivat välillä Moltosta kuin pikkusiskostaan.

Musiikin elementit

Jaksossa kuultava laulu sisältää viisi tai kuusi säveltä, jotka sopivat lapsen äänialalle. Jokaisen jakson musiikkipedagogia on jaettu kuuteen erilaiseen osioon, jossa opitaan musiikin elementit: rytmi, melodia, harmonia, muoto, dynamiikka ja sointiväri.

Rytmiosuudessa kappaleen sanarytmi sanotaan ja taputetaan esimerkiksi kivillä, kepeillä, astioilla, työkaluilla tai muilla teemaan sopivilla tavaroilla.

Melodiaosuudessa lapsiryhmä laulaa kappaleen melodian ja graafinen melodiapallo näyttää melodian liikkeen ylös ja alas.

Harmoniaosuudessa lapset säestävät kappaletta erilaisilla soittimilla, kuten pianolla, bassopaloilla, ksylofoneilla, kellopeleillä, ukuleleilla, kitaroilla ja kanteleilla. Tässä osuudessa kappaleet ovat yksinkertaisesti soinnutettuja.

Muoto-osuudessa käydään läpi kappaleen A-osa eli säkeistö ja B-osa eli kertosäe. Joissakin kappaleissa on mukana myös C-osa.

Dynamiikkaosuus on liitetty aina jonkun muun osuuden sisälle. Lapset laulavat kappaleen käyttäen eri äänenvoimakkuuksia. Dynamiikan tehostamisessa käytetään musiikkisanastoa (hiljaa = piano, voimakkaasti = forte).

Sointiväriosuus kuullaan jakson alussa ja lopussa, jolloin kappaletta soittavat useat erilaiset soittimet yhdessä. Jakson lopussa sointiväriä laajentaa oppilaan soittama soitin, joka vaihtuu joka jaksossa.

Musiikkia kotisohvalla

5-8 -vuotiaille suunnattu Musiikkia, maisteri Molto -sarja kannustaa laulamaan, liikkumaan ja rytmittämään. Ohjelmassa kuullaan ja nähdään paljon erilaisia soittimia. Molton oppilaat pääsevät soittamaan niin oikeita soittimia kuin ympäristöstä löytyviä soittimiksi muokkautuvia esineitä kuten keittiövälineitä, puutyökaluja, hillopurkkeja tai käpyjä.

Musiikkia, maisteri Molto -sarjan on ideoinut ja käsikirjoittanut musiikinopettaja, näyttelijä Isa-Eerika Lehto. Lehdon kokemuksen mukaan lapsi rakastaa oppimista ja toimii välillä viisaammin kuin aikuinen.
Sarja on katsottavissa Areenassa ja Pikku Kakkosessa 22.2. alkaen.

Musiikkia, maisteri Molto - Toista Yle Areenassa

Maisteri Molton välitunnit täyttyvät myös musiikista. Välitunneilla käydään läpi musiikin käsitepareja sekä lauletaan, rytmitellään ja kuunnellaan soitinsatu. Audiosarja on kuunneltavissa Areenassa 22.2. alkaen.

Maisteri Molton välitunti

Toista

Työryhmä:

Maisteri Molto: Isa-Eerika Lehto
Keittäjä: Katja Lappi
Vahtimestari: Kukka Lehto
Siistijä: Anssi Salminen
Oppilaat: Aada Dahlgren, Reima Niemelä, Venla Dahlgren, Roosa Koikkalainen, Pontus Mäenpää, Minttu Rauhala, Aamu Lampikoski, Tylli Lehtinen, Inkamari Kalari, Sonil Saifouri, Onni Hyvärinen ja Konsta Okkonen.
Tanssien koreografi: Niina Manninen
Graafikko: Tuomas Mäkelä
Lavastussuunnittelija: Malla Helander
Leikkaaja: Pauli Huhtaniemi
Kuvaussuunnittelija: Kari Manninen
Pukusuunnittelija: Tiina Eskelinen
Äänisuunnittelija: Teuvo Lehtinen
Ohjaaja: Ville Mononen
Tuottaja: Tiiu Päivärinta
Tuotanto Yle lapset 2022