Hyppää pääsisältöön

Viikon arkisafkat

"Kunnes tuoksu valtaa keittiön" – Imanin ja Leenan resepteissä myskikurpitsaa, daalia ja muita aistit valloittavia arkiruokia

Vuodelta 2022
Päivitetty 22.02.2022 17:19.
Viikko 4 - Huumavien tuoksujen sinfoniaa - Toista Yle Areenassa

Kanaa persialaisittain, pähkinäcurry, myskikurpitsa harissalla ja fetasalsalla sekä pakistanilainen daal. Katso tästä Iman ja Leena - Viikon arkisafkat kerralla -ohjelman reseptit, jotka kokataan yhdessä 20.2. klo 16.55. alkaen.

Iman Gharagozlun ja Leena Ahokkaan kokkauksista valmistaa ruokaa sekasyöjille, mutta reseptien lihat voi halutessaan vaihtaa kasvisproteiineihin ja maitotuotteetkin kasvispohjaisiin versioihin. Näin ohjeista saa vege- tai vegaaniversiot.
Kuudelle laaditut reseptit muokkautuvat vaihtoehtoisesti neljäksi illalliseksi ja kahdeksi lounaaksi seuraavalle päivälle.

Kanaa ja riisiä persialaisittain

Värikäs ruoka-annos lautasella, jonka vieressä maustettu riisi-annos lautasella.
Kuvateksti Persialaisen kana-aterian kruunaa maustettu riisi.
Kuva: Leena Ahokas / Yle

Tomaattikastike:

  • 2 rkl rypsiöljyä

  • 2 tl kurkumaa

  • 5 rkl tomaattipyreetä

  • 6 dl vettä

  • 1 tl suolaa

  • 1 tl pippuria

Kana:

  • 5-6 kanan nahallista koipireittä

  • vegeversioon valitsemaasi kasvisproteiinia, esim. nyhtökauraa 500 g

  • 2 veriappelsiinin tai appelsiinin mehu

  • 1 sitruunan mehu ja kuoriraaste

  • 2 sipulia

  • 2 paprikaa

  • 2 porkkanaa

  • 4 rkl rypsiöljyä

  • 1 rkl voita

  • 1 tl suolaa

  • 1 tl pippuria

Jos teet perjantain ekstrareseptin, voit tehdä tomaattikastiketta ja kanaa hieman enemmän.

Juhlariisi

  • 500 g basmattiriisiä

  • 3 rkl kuivattuja karpaloita

  • 1 rkl mantelilastuja

  • 2 rkl granaattiomenan siemeniä

  • 3 rkl vettä

  • 2 rkl rypsiöljyä

  • 1 tl sokeria

  • 1 tl kurkumaa

Laita uuni päälle 200 asteeseen. Nosta kanat huoneenlämpöön.

Tomaattikastike kanalle:

Kuumenna öljy pienessä kattilassa tai pannulla keskilämmöllä. Lisää kurkuma, suola ja pippuri ja paahda öljyssä keskilämmöllä 30 sekuntia. Lisää tomaattipyree ja paista tummanpunaiseksi noin minuutin verran. Lisää sitten vesi ja anna kiehua 20-30 minuuttia. Nosta sivuun.

Kana ja kasvikset:

Mausta broilerin reidet reilusti suolalla ja pippurilla. Kuori ja leikkaa vihannekset pieniksi paloiksi ja purista appelsiinin ja sitruunan mehu kulhoon.

Voitele vuoka öljyllä ja voilla. Aseta kananreidet vuokaan nahka alaspäin, ripottele vihannekset vuoan ympärille ja kaada appelsiinin ja sitruunan mehu tasaisesti sekaan. Paista 200-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia, mutta käännä puolessa välissä paistoa kanat ympäri ja sekoita hieman vihanneksia.

Lisää 40 minuutin jälkeen vuokaan tomaattikastike. Anna kypsyä vielä 15-20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja kana täysin kypsää. Lisää sitruunankuorta, kun ruoka on otettu uunista.

Vegeversio: Kuori ja leikkaa vihannekset pieniksi paloiksi ja purista appelsiinin ja sitruunan mehu kulhoon ja lisää mausteet. Laita kasvikset ja 2 dl vettä voideltuun vuokaan. Kaada appelsiini-sitruunamehu tasaisesti sekaan. Paista uuniissa 200 asteessa 20 minuuttia. Lisää nyhtökaura ja tomaattikastike ja kypsennä vielä 20 min.

Karpalo-manteliseos:

Valmista riisi paketin ohjeen mukaan.

Hetki ennen tarjoilua valmista karpalo-manteliseos riisille. Laita karpalot, 3 rkl vettä, öljy ja sokeri pannulle miedolle lämmölle ja paista noin 2 min.

Sekoita kurkuma ja 1 rkl kuumaa vettä kulhossa. Kaada riisin päälle ja koristele karpalo-manteli-seoksella sekä halutessasi vielä kourallisella granaattiomenan siemeniä. Tarjoile kanan kanssa.

Myskikurpitsaa harissalla ja fetasalsalla

Bataattiruokaa valkoisella lautasella.
Kuvateksti Värikimara myskikurpitsasta ja granaattinomenan siemenistä.
Kuva: Leena Ahokas / Yle
  • 3 myskikurpitsaa (voi korvata bataatilla)

  • 150 g harissatahnaa (valmista tai, jos teet itse, resepti löytyy edellisen viikon ohjeista)

  • 3 rkl hunajaa

  • 2 rkl extra virgin oliiviöljyä

  • suolaa ja pippuria

Fetasalsa:

  • 150 g fetaa

  • 1 punasipuli hienonnettuna

  • 1 sitruunan mehu ja kuoriraaste

  • n. 1 ruukku (20 g) lehtipersiljaa

  • n. 1 ruukku (20 g) minttua

  • vajaa 1 rk oliiviöljyä

    Tee tupla-annos, jos laitat myös perjantain ekstrareseptin.

Koristeluun:

  • kourallinen granaattiomenan siemeniä (tai retiisiä)

  • paahdettuja mantelilastuja

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Sekoita ja kiehauta harissa, hunaja, oliiviöljy ja reilusti suolaa ja pippuria pienessä kattilassa. Anna jäähtyä 5 min.

Leikkaa kurpitsat pitkittäin kahteen osaan ja ota siemenet pois. Aseta kurpitsa leikkuulaudalle leikkauspuoli alaspäin ja syömäpuikot molemmille puolille kurpitsan suuntaisesti. Leikkaa varovasti puolen sentin välein, jotta veitsi osuu puikkoihin eikä leikkaa kurpitsan läpi kokonaan.

Laita kurpitsat kuoripuoli alaspäin leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja kaada harissaseos päälle. Käytä käsiäsi tai sutia, jotta saat harissaseosta kurpitsaan kauttaaltaan, myös leikkauskohtien sisälle. Viimeistele jokainen kurpitsa ripauksella suolaa ja pippuria ja paahda uunissa 40 min. Valele kurpitsaa pellin pohjalla olevalla nesteellä puolivälissä paistoa.

Valmista paiston aikana fetasalsa. Hienonna punasipuli sekä persiljan ja mintun lehdet ja siirrä kulhoon. Murenna sekaan fetajuusto ja lisää oliiviöljy sekä sitruunan mehu ja raastettu kuori. Sekoita kaikki karkeasti keskenään (säilytä jääkaapissa omassa rasiassa, jos et tarjoile annosta samana päivänä).

Kun kurpitsa on valmis, nostele päälle fetasalsaa ja granaattiomenan siemeniä. Halutessasi voit tehdä annoksesta vieläkin ruokaisamman lisäämällä päälle esim. paahdettuja mantelilastuja. Tarjoile lämpimänä.

Kukkakaalia ja pähkinäcurrya

Kukkakaaliruokaa valkoisella lautasella.
Kuvateksti Curry maustetaan tuoreella inkiväärillä ja intialaisilla mausteilla.
Kuva: Leena Ahokas / Yle
  • 1 iso tai 2 keskikokoista kukkakaalia

  • 1 sipuli hienonnettuna

  • 4 valkosipulinkynttä hienonnettuna

  • 2 rkl inkivääriraastetta

  • 2 tlk (800 g) hienoa tomaattimurskaa

  • 2 rkl tomaattipyreetä

  • 2 tlk (800 g) kookosmaitoa (ei light)

  • 2 rkl curryjauhetta

  • 1 tl juustokuminaa

  • 1 tl garam masalaa

  • 2 rkl maapähkinävoita (onnistuu ilmankin)

  • ½ tl jauhettua kurkumaa

  • ½ tl chilijauhetta

  • ½ l kasvislientä

  • 150 g suolapähkinöitä

  • tarjoiluun kourallinen saksanpähkinöitä, jos haluat suutuntumaa sekä haluamiasi yrttejä, esim. lehtipersilja

Pilko sipuli ja valkosipuli ja raasta inkivääri. Kuumenna öljyä isolla pannulla keskilämmöllä. Lisää hienonnettu sipuli ja anna kypsyä muutama minuutti. Lisää sitten hienonnettu valkosipuli ja raastettu inkivääri. Kuullota minuutin ajan sekoittaen, jotta seos ei pala.

Lisää kaikki mausteet - curryjauhe, juustokumina, garam masala, kurkuma, chilijauhe ja suola. Keitä noin 30 sekuntia, kunnes tuoksu valtaa keittiön. Lisää hieman öljyä, jos seos on liian kuivaa. Lisää sitten tomaattimurska ja tomaattipyree ja suolapähkinät. Sekoita ja anna kypsyä muutama minuutti. Siirrä liedeltä pois ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi.

Nosta kattila takaisin liedelle ja lisää kookosmaito ja kasvisliemi. Leikkaa kukkakaali sopiviksi suupaloiksi ja lisää kattilaan. Anna kiehua n. 10-15 minuuttia.

Kukkakaalin tulee olla pehmeää, mutta ei löysää, joten tarkista keittämisen aikana, että se ei kypsy liikaa.

Koristele halutessasi tuoreilla yrteillä (esim. lehtipersilja tai kevätsipuli) ja käsin murskatuilla saksanpähkinöillä.

Pakistanilainen daal eli linssimuhennos

Linssiruoka valkoisella lautasella.
Kuvateksti Linssimuhennoksen kaveriksi käy vaikka naan-leipä.
Kuva: Leena Ahokas / Yle

Tämä ruokalaji on hieman tulinen, voit vähentää chilin määrää, jos haluat miedomman.

  • 300 g halkaistuja punaisia linssejä (kuivia, ei kypsennettyjä)

  • 1 l vettä

  • 4 valkosipulinkynttä

  • ½ tl sinapinsiemeniä (voi korvata ¼ tl dijonilla tai muulla sinapilla)

  • ¼ tl kurkumajauhetta

  • ½ tl punaista chilijauhetta

  • 1 tl kuminan siemeniä

  • 2 rkl hienonnettua tuoretta korianteria

  • 1 vihreä chili

  • 3 rkl rypsiöljyä

  • 2 tl suolaa

  • ripaus mustapippuria

  • tarjoile naan-leivän kanssa

Huuhtele linssit kylmän veden alla hyvin, noin pari minuuttia.

Lisää kolme ruokalusikallista öljyä pienelle paistinpannulle. Lisää sinapinsiemenet ja anna poksua kannen tai lautasen alla 30 sekuntia. Tarvitset kannen, etteivät siemenet lentele ympäri keittiötä. Lisää kurkuma, punainen chilijauhe ja kuminan siemenet ja paahda vielä 30 sekuntia.

Lisää vesi, linssit ja pilkotut valkosipulit. Kiehauta ja laske keskilämmölle, peitä kansi ja keitä n. 15 min.. Lisää hienonnettu korianteri, suola ja pippuri ja viipaloidut vihreät chilit seokseen ja keitä vielä viisi minuuttia. Nauti sellaisenaan tai naanin kanssa.

Perjantaiherkku

  • pussi pieniä tortilloja

  • kanan jämät

  • tuoretta korianteria

  • fetasalsan jämät

  • kourallinen granaattiomenan siemeniä

Lämmitä kana ja pilko yrtit. Kasaa tortillojen sisään pieni määrä kaikkia aineksia ja nauti.

Päivitys 22.2. klo 17:16: täsmennetty ohjetta tomaattikastike kanalle, jossa luki aiemmin "anna kiehua 2-3 minuuttia". Kanaan ja kasviksiin täydennetty maininta sitruunankuoren lisäämisestä.