"Kunnes tuoksu valtaa keittiön" – Imanin ja Leenan resepteissä myskikurpitsaa, daalia ja muita aistit valloittavia arkiruokia

Kanaa persialaisittain, pähkinäcurry, myskikurpitsa harissalla ja fetasalsalla sekä pakistanilainen daal. Katso tästä Iman ja Leena - Viikon arkisafkat kerralla -ohjelman reseptit, jotka kokataan yhdessä 20.2. klo 16.55. alkaen.
Iman Gharagozlun ja Leena Ahokkaan kokkauksista valmistaa ruokaa sekasyöjille, mutta reseptien lihat voi halutessaan vaihtaa kasvisproteiineihin ja maitotuotteetkin kasvispohjaisiin versioihin. Näin ohjeista saa vege- tai vegaaniversiot.
Kuudelle laaditut reseptit muokkautuvat vaihtoehtoisesti neljäksi illalliseksi ja kahdeksi lounaaksi seuraavalle päivälle.
Kanaa ja riisiä persialaisittain
Tomaattikastike:
2 rkl rypsiöljyä
2 tl kurkumaa
5 rkl tomaattipyreetä
6 dl vettä
1 tl suolaa
1 tl pippuria
Kana:
5-6 kanan nahallista koipireittä
vegeversioon valitsemaasi kasvisproteiinia, esim. nyhtökauraa 500 g
2 veriappelsiinin tai appelsiinin mehu
1 sitruunan mehu ja kuoriraaste
2 sipulia
2 paprikaa
2 porkkanaa
4 rkl rypsiöljyä
1 rkl voita
1 tl suolaa
1 tl pippuria
Jos teet perjantain ekstrareseptin, voit tehdä tomaattikastiketta ja kanaa hieman enemmän.
Juhlariisi
500 g basmattiriisiä
3 rkl kuivattuja karpaloita
1 rkl mantelilastuja
2 rkl granaattiomenan siemeniä
3 rkl vettä
2 rkl rypsiöljyä
1 tl sokeria
1 tl kurkumaa
Laita uuni päälle 200 asteeseen. Nosta kanat huoneenlämpöön.
Tomaattikastike kanalle:
Kuumenna öljy pienessä kattilassa tai pannulla keskilämmöllä. Lisää kurkuma, suola ja pippuri ja paahda öljyssä keskilämmöllä 30 sekuntia. Lisää tomaattipyree ja paista tummanpunaiseksi noin minuutin verran. Lisää sitten vesi ja anna kiehua 20-30 minuuttia. Nosta sivuun.
Kana ja kasvikset:
Mausta broilerin reidet reilusti suolalla ja pippurilla. Kuori ja leikkaa vihannekset pieniksi paloiksi ja purista appelsiinin ja sitruunan mehu kulhoon.
Voitele vuoka öljyllä ja voilla. Aseta kananreidet vuokaan nahka alaspäin, ripottele vihannekset vuoan ympärille ja kaada appelsiinin ja sitruunan mehu tasaisesti sekaan. Paista 200-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia, mutta käännä puolessa välissä paistoa kanat ympäri ja sekoita hieman vihanneksia.
Lisää 40 minuutin jälkeen vuokaan tomaattikastike. Anna kypsyä vielä 15-20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja kana täysin kypsää. Lisää sitruunankuorta, kun ruoka on otettu uunista.
Vegeversio: Kuori ja leikkaa vihannekset pieniksi paloiksi ja purista appelsiinin ja sitruunan mehu kulhoon ja lisää mausteet. Laita kasvikset ja 2 dl vettä voideltuun vuokaan. Kaada appelsiini-sitruunamehu tasaisesti sekaan. Paista uuniissa 200 asteessa 20 minuuttia. Lisää nyhtökaura ja tomaattikastike ja kypsennä vielä 20 min.
Karpalo-manteliseos:
Valmista riisi paketin ohjeen mukaan.
Hetki ennen tarjoilua valmista karpalo-manteliseos riisille. Laita karpalot, 3 rkl vettä, öljy ja sokeri pannulle miedolle lämmölle ja paista noin 2 min.
Sekoita kurkuma ja 1 rkl kuumaa vettä kulhossa. Kaada riisin päälle ja koristele karpalo-manteli-seoksella sekä halutessasi vielä kourallisella granaattiomenan siemeniä. Tarjoile kanan kanssa.
Myskikurpitsaa harissalla ja fetasalsalla
3 myskikurpitsaa (voi korvata bataatilla)
150 g harissatahnaa (valmista tai, jos teet itse, resepti löytyy edellisen viikon ohjeista)
3 rkl hunajaa
2 rkl extra virgin oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
Fetasalsa:
150 g fetaa
1 punasipuli hienonnettuna
1 sitruunan mehu ja kuoriraaste
n. 1 ruukku (20 g) lehtipersiljaa
n. 1 ruukku (20 g) minttua
vajaa 1 rk oliiviöljyä
Tee tupla-annos, jos laitat myös perjantain ekstrareseptin.
Koristeluun:
kourallinen granaattiomenan siemeniä (tai retiisiä)
paahdettuja mantelilastuja
Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Sekoita ja kiehauta harissa, hunaja, oliiviöljy ja reilusti suolaa ja pippuria pienessä kattilassa. Anna jäähtyä 5 min.
Leikkaa kurpitsat pitkittäin kahteen osaan ja ota siemenet pois. Aseta kurpitsa leikkuulaudalle leikkauspuoli alaspäin ja syömäpuikot molemmille puolille kurpitsan suuntaisesti. Leikkaa varovasti puolen sentin välein, jotta veitsi osuu puikkoihin eikä leikkaa kurpitsan läpi kokonaan.
Laita kurpitsat kuoripuoli alaspäin leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja kaada harissaseos päälle. Käytä käsiäsi tai sutia, jotta saat harissaseosta kurpitsaan kauttaaltaan, myös leikkauskohtien sisälle. Viimeistele jokainen kurpitsa ripauksella suolaa ja pippuria ja paahda uunissa 40 min. Valele kurpitsaa pellin pohjalla olevalla nesteellä puolivälissä paistoa.
Valmista paiston aikana fetasalsa. Hienonna punasipuli sekä persiljan ja mintun lehdet ja siirrä kulhoon. Murenna sekaan fetajuusto ja lisää oliiviöljy sekä sitruunan mehu ja raastettu kuori. Sekoita kaikki karkeasti keskenään (säilytä jääkaapissa omassa rasiassa, jos et tarjoile annosta samana päivänä).
Kun kurpitsa on valmis, nostele päälle fetasalsaa ja granaattiomenan siemeniä. Halutessasi voit tehdä annoksesta vieläkin ruokaisamman lisäämällä päälle esim. paahdettuja mantelilastuja. Tarjoile lämpimänä.
Kukkakaalia ja pähkinäcurrya
1 iso tai 2 keskikokoista kukkakaalia
1 sipuli hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl inkivääriraastetta
2 tlk (800 g) hienoa tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
2 tlk (800 g) kookosmaitoa (ei light)
2 rkl curryjauhetta
1 tl juustokuminaa
1 tl garam masalaa
2 rkl maapähkinävoita (onnistuu ilmankin)
½ tl jauhettua kurkumaa
½ tl chilijauhetta
½ l kasvislientä
150 g suolapähkinöitä
tarjoiluun kourallinen saksanpähkinöitä, jos haluat suutuntumaa sekä haluamiasi yrttejä, esim. lehtipersilja
Pilko sipuli ja valkosipuli ja raasta inkivääri. Kuumenna öljyä isolla pannulla keskilämmöllä. Lisää hienonnettu sipuli ja anna kypsyä muutama minuutti. Lisää sitten hienonnettu valkosipuli ja raastettu inkivääri. Kuullota minuutin ajan sekoittaen, jotta seos ei pala.
Lisää kaikki mausteet - curryjauhe, juustokumina, garam masala, kurkuma, chilijauhe ja suola. Keitä noin 30 sekuntia, kunnes tuoksu valtaa keittiön. Lisää hieman öljyä, jos seos on liian kuivaa. Lisää sitten tomaattimurska ja tomaattipyree ja suolapähkinät. Sekoita ja anna kypsyä muutama minuutti. Siirrä liedeltä pois ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi.
Nosta kattila takaisin liedelle ja lisää kookosmaito ja kasvisliemi. Leikkaa kukkakaali sopiviksi suupaloiksi ja lisää kattilaan. Anna kiehua n. 10-15 minuuttia.
Kukkakaalin tulee olla pehmeää, mutta ei löysää, joten tarkista keittämisen aikana, että se ei kypsy liikaa.
Koristele halutessasi tuoreilla yrteillä (esim. lehtipersilja tai kevätsipuli) ja käsin murskatuilla saksanpähkinöillä.
Pakistanilainen daal eli linssimuhennos
Tämä ruokalaji on hieman tulinen, voit vähentää chilin määrää, jos haluat miedomman.
300 g halkaistuja punaisia linssejä (kuivia, ei kypsennettyjä)
1 l vettä
4 valkosipulinkynttä
½ tl sinapinsiemeniä (voi korvata ¼ tl dijonilla tai muulla sinapilla)
¼ tl kurkumajauhetta
½ tl punaista chilijauhetta
1 tl kuminan siemeniä
2 rkl hienonnettua tuoretta korianteria
1 vihreä chili
3 rkl rypsiöljyä
2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
tarjoile naan-leivän kanssa
Huuhtele linssit kylmän veden alla hyvin, noin pari minuuttia.
Lisää kolme ruokalusikallista öljyä pienelle paistinpannulle. Lisää sinapinsiemenet ja anna poksua kannen tai lautasen alla 30 sekuntia. Tarvitset kannen, etteivät siemenet lentele ympäri keittiötä. Lisää kurkuma, punainen chilijauhe ja kuminan siemenet ja paahda vielä 30 sekuntia.
Lisää vesi, linssit ja pilkotut valkosipulit. Kiehauta ja laske keskilämmölle, peitä kansi ja keitä n. 15 min.. Lisää hienonnettu korianteri, suola ja pippuri ja viipaloidut vihreät chilit seokseen ja keitä vielä viisi minuuttia. Nauti sellaisenaan tai naanin kanssa.
Perjantaiherkku
pussi pieniä tortilloja
kanan jämät
tuoretta korianteria
fetasalsan jämät
kourallinen granaattiomenan siemeniä
Lämmitä kana ja pilko yrtit. Kasaa tortillojen sisään pieni määrä kaikkia aineksia ja nauti.
Päivitys 22.2. klo 17:16: täsmennetty ohjetta tomaattikastike kanalle, jossa luki aiemmin "anna kiehua 2-3 minuuttia". Kanaan ja kasviksiin täydennetty maininta sitruunankuoren lisäämisestä.