Hyppää pääsisältöön

Strömsö

Korjaa posliinia ja keramiikkaa japanilaisella hienoudella – kintsugi nostaa esiin vaurion sen sijaan että peittäisi sen

Korjaa posliinia ja keramiikkaa japanilaisella hienoudella – kintsugi nostaa esiin vaurion sen sijaan että peittäisi sen - Toista Yle Areenassa

Joskus esineitä menee rikki. Lempikulho luiskahtaa käsistä ja putoaa lattialle. Vaistomaisesti lakaisemme sirpaleet ja kiroamme tapahtunutta. Älä tee niin – korjaa!

Jos sinulla on palaset, voit liittää ne taas yhteen. Ja jos haluat tehdä sen hienosti, voit tehdä sen japanilaisittain kultaisella saumalla kintsugilla.

Kintsugi on yli 500 vuotta vanha perinne. Sen sijaan, että peitellään jotain, mikä on ollut rikki, tehdään siitä kaunista ja saumasta tulee kultainen ommel, joka kulkee aikaisemmin rikkinäisen kulhon halki.

Kaksi vateja seinällä
Kuvateksti Tätä menetelmää suositellaan lähinnä koriste-esineille ja koristeille.
Kuva: Yle/Strömsö

Yksinkertaistettu kintsugi tehdään liimasta ja pigmentistä

Aina kun pitää koota jotain, se käy helpommin, jos paloja on vähän. Siksi on parempi aloittaa kulhosta, joka on kahtena tai kolmena palana kuin perintökalleudesta, joka on kahtenakymmenenä palana. Yhdistettävien palojen on oltava kuivia ja puhtaita. Kokeile ensin kulhon kasaamista, että näet, onko sinulla kaikki palat ja missä järjestyksessä yhdistelet ne.

Tätä menetelmää suositellaan lähinnä koriste-esineille ja koristeille, ei kulhoille, joita käytetään ruuanvalmistukseen. Epoksiliima ei saa olla kosketuksissa elintarvikkeisiin.

Tarvikkeet:

  • epoksiliimaa

  • kultapigmenttiä

  • särkynyt keramiikka- tai posliiniastia

Tee näin:

  1. Epoksi on kaksikomponenttiliima, joka pitää ensin sekoittaa. Huomaa, että se jähmettyy nopeasti, joten sekoita pieniä määriä kerralla.

  2. Käytä muovilastaa tai puutikkua (jäätelötikku toimii hyvin) liimasekoituksen ja pigmentin yhdistämiseen.

  3. Sivele kultaliimaa toiseen palaan. Tee liimajuovasta tarpeeksi paksu, niin että liimaa pullistuu ulos, kun palat yhdistetään. Paina toinen pala kiinni ja pidä paikoillaan muutama minuutti.

  4. Noudata käyttämäsi liiman käyttöohjetta. Voit teipata astian, jotta saat lisää tukea.

  5. Kun ensimmäiset palat ovat kiinnittyneet toisiinsa, voit jatkaa seuraaviin.

  6. Vältä kiusausta painaa kultasaumaa tarkistaaksesi, onko se kuivunut.

Korjattu vati seinällä.
Kuvateksti Kolhut ovat jotain kaunista, ja meidän kaikkien pitäisi olla niistä ylpeitä. Esittele korjattuja esineitäsi ja anna niiden olla osa sisustustasi ja arkeasi.
Kuva: Yle/Strömsö