Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Pirkko Saision Passio on suuri romaani kärsimyksestä ja intohimosta – tule mukaan Lukupiiri Tulusto & Kylmälän verkkolukupiiriin!

Vuodelta 2022
Kirjailija Pirkko Saisio.
Kuvateksti Kirjailija Pirkko Saisio on keskustelemassa kirjastaan huhtikuun verkkolukupiirissä.
Kuva: Raili Tuikka / Yle; grafiikka Sára Köteleki

Passio on matka Euroopan historiaan, sen ihmisten tarinoihin ja kohtaloihin. Kirjailija Pirkko Saisio on mukana Lukupiiri Tulusto & Kylmälän verkkolukupiirissä torstaina 7.4. klo 19 alkaen.

Finlandia-ehdokkaanakin ollut Passio on ollut viime aikojen suuria kirjallisia tapauksia. Kertomus lähtee liikkeelle 1400-luvun Firenzestä ja vie lukijaa läpi eurooppalaisten vuosisatojen.

Tarinan keskiössä on outo timanttikoru, joka kulkee kädestä käteen todistaen intohimoja ja kärsimystä.

Pääset keskustelemaan romaanista ja vaikkapa näistä aiheista kirjailija Pirkko Saision kanssa verkkolukupiirissä.

1. Tarinoiden paluu

Passio on matka Euroopan historiaan ja ihmisten tarinoihin. Romaanin aikajänne on melkein viisisataa vuotta ja siihen mahtuu monia oudolla sattuman logiikalla toisiinsa liittyviä ihmiskohtaloita.

Ihmisten tarinat ovat usein väkivaltaisia ja epätoivoisia, mutta niissä on myös lohtua. Romaani puolustaa ihmisistä kerrottujen tarinoiden merkitystä historian myllyssä, jossa pienet ihmiset usein unohtuvat.

2. Monikulttuurinen ja -uskonnollinen Eurooppa

Euroopan monet uskonnot ja kansalliset identiteetit saavat äänen romaanin sivuilla. Passio lähtee liikkeelle 1400-luvun Firenzestä karismaattisen munkin ja katolisen kirkon välisestä uskonkiistasta.

Kristitystä Firenzestä hypätään Venetsiaan, missä paikallinen juutalaisyhteisö yrittää selvitä vihamielisessä ympäristössä.

Romaanissa seikkaillaan myös 1600-luvun osmaanien hallitsemassa Budapestissa, hypätään 1700-luvun puolivälin ortodoksiselle Venäjälle, Viroon, Neuvostoliittoon, Suomeen. Passio on kulttuurien ja uskontojen moninainen kaleidoskooppi – samoin kuin Eurooppa itse.

3. Mikä on passio?

Sana passio viittaa kristillisessä perinteessä Jeesuksen kärsimysnäytelmään. Passion edessä on mahdollista tuntea myötätuntoa toisen kärsimystä kohtaan. Myös Pirkko Saision romaanin henkilöiden tarinat ovat täynnä väkivaltaa ja kärsimystä. Yksi murhataan, toinen joutuu vangiksi, kolmas demonien valtaan.

Passio-sana viittaa kuitenkin myös intohimoon ja tunteiden valtaan joutumiseen ja myös tämä passion puoli on vahvasti läsnä Saision romaanissa. Intohimon valtaan joutumisella on kirjassa usein kohtalokkaita seurauksia.

Vakavista seurauksista huolimatta intohimoiset tunteet, rakkaus, viha, onni, epätoivo ovat ihmisyyden ominta ydintä. Ilman kärsimystä ja intohimoa ei olisi ihmistä. Tällaisiin suuriin oivalluksiin Pirkko Saision Passio lukijan vie.

Tule mukaan torstain lukupiiriin:

Pirkko Saisio Lukupiiri T & K -chatissa 7.4. klo 19 - Toista Yle Areenassa

Tule mukaan keskustelemaan Pirkko Saision kanssa! Tästä pääset verkkolukupiiriin: Lukupiiri Tulusto & Kylmälä -chat. Kannattaa tehdä Yle Tunnus etukäteen, niin pääset suoraan mukaan keskusteluun.

Lukupiiri Tulusto & Kylmälä on kirjapodcast kaikille lukeville ja lukemisesta haaveileville. Uudet jaksot julkaistaan aina torstaisin Yle Areenassa. Lukuintoilua myös Instagramissa: @lukupiiritulustokylmala.

Kuuntele Areenassa Lukupiiri Tulusto & Kylmälän jakso Pirkko Saision Passiosta: