Hyppää pääsisältöön

Ruoka ja juoma

Haluatko ruokaan enemmän chilin poltetta? Tässä viisi faktaa chilistä ja kaksi reseptiä alkuun pääsemiseksi

Ella Grüssner Cromwell-Morgan och Elin SKagersten-Ström i Strömsös kök
Kuvateksti Ella Grüssner Cromwell-Morgan rakastaa chiliä ruoanlaitossa ja tekee parhaansa vakuuttaakseen myös Elin Skagersten-Strömin chilin herkullisuudesta.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Chili on monipuolinen hedelmä, joka oikein käytettynä korostaa upeasti ruoan muita makuja. Oikeastaan chilistä ei voi puhua pelkkänä chilinä, koska siitä on tuhansia eri lajikkeita.

Chiliä rakastavan Ellan vinkeillä chilistä pääsevät nauttimaan myös he, jotka eivät pidä tulisesta.

Små röda chilin på ett fat
Kuvateksti Pitkulainen hedelmä, jota myös espanjan pippuriksi kutsutaan, on ehkä se tavallisin chili kaupoissa meillä päin.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Viisi asiaa, jotka on hyvä tietää chilistä

  1. Tulisuus on chilihedelmän siemenkiinnikkeissä. Ne poistamalla poltetta saa lievitettyä.

  2. Chilisekoitusten pakkauksissa ei välttämättä ole lainkaan mainintaa tulisuudesta. Tarkasta merkinnät jo kaupassa. Jalapeño kuuluu mietoihin lajikkeisiin, habanero vahvoihin.

  3. Jos kuitenkin olet epävarma chilin voimakkuudesta, maista chiliä tai laita pala sitä kielelle. Tunnet vahvuuden jo siitä. Chilin kärki maistuu miedoimmalta, joten kannattaa maistaa jotain muuta hedelmän osaa.

  4. Meijerituotteet kuten jogurtti tai maito sammuttavat chilin poltteen parhaiten. Kokeile myös sekoittaa maitoon hieman jogurttia ja hunajaa, mausta juoma esimerkiksi kanelilla ja lisää lasiin jääpaloja. Juoma lievittää hyvin chilin polttavuutta.

  5. Jotkin juomat voimistavat chilin tulisuutta. Tällaisia ovat esimerkiksi hiilihapotettu vesi ja tanniiniset viinit. Vältä niitä, jos et halua kaksinkertaistaa chilin vaikutusta.

Lisätietoja chilistä voit lukea artikkelin lopussa.

Rasvainen kala sopii mainiosti yhteen chilin kanssa, koska chili tasoittaa lohikalojen ”öljyistä” makua. Marinadin makeus myös vähentää chilin tulisuutta.

Tässä myös kaksi reseptiä, joiden myötä voit tutustua chilien maailmaan.

Annos uunissa paahdettua lohta
Kuvateksti Uunissa paistettu kirjolohi punaisella habanerolla, tillillä ja limetillä.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Uunissa paistettu kirjolohi tilli-chilimarinadilla

Ainekset, 4–6 annosta:

700 g kirjolohifileetä ruodot poistettuina

50 g tilliä karkeaksi silputtuna

½ tasaista tl hienoksi silputtua punaista habaneroa siemenet poistettuina

noin 25 g salottisipulia hienoksi silputtuna

2 luomulimetin raastettu kuori ja mehu

1 tl sormisuolaa

1 valkosipulinkynsi hienoksi silputtuna

1 dl oliiviöljyä

1 rkl hunajaa

Habaneroja lautasella
Kuvateksti Habanero, tämä muodoltaan kellomainen chili, kuuluu tulisimpiin lajikkeisiin.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Tee näin:

  1. Laita huoneenlämpöinen kirjolohifilee uunipellille leivinpaperin päälle tai uunivuokaan. Mausta suolalla.

  2. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.

  3. Sekoita kaikki tilli-chimichurrin ainekset keskenään ja levitä seos kirjolohifileen päälle. Jäljelle jäävän osan voi säästää ja käyttää muihin ruokiin, salaatinkastikkeeseen, pastaan tms. Se maistuu vain paremmalta muutaman päivän kuluttua, kun maut ovat syventyneet.

  4. Paista kalaa uunissa 15–20 minuuttia, kunnes sen sisälämpötila on reilut 50 astetta

Chilimarinadia lasikulhossa
Kuvateksti Chimichurri maustettuna tillillä. Chimichurri on kastike, joka usein tarjoillaan lihan kera, mutta se sopii yhtä hyvin rasvaisen kalan kanssa.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Pikkelöity kurkkusalaatti pimiento de padrón -chileillä

Ainekset:

1 iso kurkku

1 pimiento de padrón -chili siemenet poistettuina ja malto karkeaksi silputtuna

1 keltainen paprika karkeaksi silputtuna

1 ruukku persiljaa (noin 50 g) silputtuna

½ punasipulia hienoksi silputtuna

2 rkl valkoviinietikkaa

1 rkl oliiviöljyä

1 rkl seesamiöljyä

1 tl suolaa (+ hieman sormisuolaa suolaisuuden säätämiseen lopussa)

1 tl sokeria

1 rkl vaaleita ja mustia seesaminsiemeniä paahdettuina

Tumman vihreä chili
Kuvateksti Pimiento de Padron on suhteellisen mieto chili.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Tee näin:

  1. Leikkaa kurkusta juustohöylällä suikaleita pitkittäin ja laita ne kulhoon.

  2. Sekoita loput ainekset keskenään toisessa kulhossa. Kaada seos kurkkusuikaleiden joukkoon ja sekoita. Valmista tuli!

Kurkkusalaattia kulhossa
Kuvateksti Pikkelöity kurkkusalaatti Pimiento de Padon -chilillä maustettuna.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Lisätietoa chilistä

Chilin vaikuttava aine on kapsaisiini

Chilien tulisuutta mitataan Scovillen asteikolla. Yksinkertaistettuna: paprikan arvo asteikolla on 0–100, kun taas maailman tulisimman chilin Carolina Reaperin arvo on 1,5 miljoonaa

Sietokyky chilille kasvaa, jos chiliä syö säännöllisesti

Kapsaisiinia käytetään myös esimerkiksi linimentissä, joka lievittää lihaskipuja

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä