Hyppää pääsisältöön

Viikon arkisafkat

Imanin ja Leenan resepteissä kalaa, tofua ja vihanneksia – Viikon arkisafkat kokataan katsojien toivomista raaka-aineista

Päivitetty 25.02.2022 14:34.
Viikko 5 - Inspiraatiota yleisön toiveista - Toista Yle Areenassa

Fenkolivuoka, punajuurta ohrapedillä, tofisua ja tilliriisiä ja tomaattinen kalapata ovat viimeisen Viikon arkisafkat kerralla -ohjelman reseptit. Tervetuloa yhteiskokkaamaan Areenassa 27.2. klo 16.55.

Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas laittavat sekasyöjien ruokaa, mutta niistä voi vaihtaa lihat halutessaan kasvisproteiineihin ja maitotuotteet kasvispohjaisiin versioihin. Sen myötä ohjeista saa myös vege- tai vegaaniversiot.

Kuudelle hengelle laaditut reseptit muokkautuvat vaihtoehtoisesti neljäksi illalliseksi ja kahdeksi lounaaksi seuraavalle päivälle. Viimeisen ohjelman pääraaka-aineet on valittu katsojien somessa esittämistä toiveista.

Fenkolivuoka

Kuvassa pöydällä kaksi vuokaa, joissa värikkäät ruoka-annokset
Kuvateksti Fenkolia toivoi reseptiin Kauhajoella asuva Martta.
Kuva: Leena Ahokas / Yle

Ainekset:

  • 4 isoa tai 6 pientä fenkolia

  • 3 rkl oliiviöljyä

  • 16 valkosipulinkynttä (kuorella)

  • 1 veriappelsiini

  • 1 sitruuna

  • 1 tomaattimurskapurkki (400 g)

  • 150 g kirsikkatomaatteja

  • 100 g mustia kalamata-oliiveja (kokonaisia, ei pilkottuja)

  • 0,5 l kasvislientä

  • 20-30 g kapriksia

  • 1 ruukku tai 1 rkl timjamia

  • 3 tl sokeria

  • suolaa ja pippuria

  • 100 g ricottaa

  • 1 tl sitruunan kuoriraastetta

  • 1 paketti kikherneitä tai valkopapuja

Laita uuni päälle 220 asteeseen.

Leikkaa pois fenkolin kärjet (varaa kaikki tillin näköiset lehdet koristeluun) ja leikkaa koko fenkoli pitkittäin puoliksi tai neljään osaan riippuen koosta. Mausta suolalla ja pippurilla. Rasvaa oliiviöljyllä kaksi vuokaa. Heitä valkosipulit vuokaan ja uuniin 5-7 minuutiksi.

Ota vuoka pois uunista, kaada sekaan tomaattimurska, kasvisliemi, timjami, huuhdellut kikherneet/pavut, oliivit, kaprikset, kirsikkatomaatit, sokeri ja asettele fenkoli sekaan sisäpinta (leikkuupinta) ylöspäin. Purista päälle veriappelsiinin ja sitruunan mehut. Laita vuoat takaisin uuniin puoleksi tunniksi.

Tarjoiluhetkellä ripottele vuoan päälle muutama teelusikallinen ricottaa ja raastettua sitruunankuorta. Viimeistele lorauksella oliiviöljyä ja tarjoile lämpimänä tai huoneenlämpöisenä leivän/perunan kera.

Punajuurta ohrapedillä

Kuvassa värikäs ruoka-annos.
Kuvateksti Tamperelainen Peeta halusi raaka-aineeksi punajuurta.
Kuva: Leena Ahokas / Yle
  • 2 paketti punajuuria valmiiksi keitettynä (800 g)

  • 3 keskikokoista sipulia

  • 1 veriappelsiini ja sen kuoriraaste

  • 1 pussi rucolaa tai pinaattia (65 g)

  • 1 paketti ohrasuurimoita (4 dl)

  • 100 g ricottaa

  • 1 tl timjamia

  • 2 rkl oliiviöljyä

  • 1 sitruuna

  • 2 rkl hunajaa

  • n. 0,75 l kasvislientä (tai pakkauksen ohjeen mukainen määrä, korvaa veden)

  • suolaa ja pippuria

  • 1 rkl sokeria

Esilämmitä uuni 220 asteeseen.

Kuori sipuli ja leikkaa sipuli sekä punajuuret lohkoiksi. Siirrä kulhoon ja ripottele päälle hunajaa, suolaa, pippuria, sokeria ja puolikas sitruuna. Paahda uunissa 20 minuuttia.

Valmista ohrasuurimot pakkauksen ohjeen mukaan, mutta korvaa keitinvesi kasvisliemellä.

Raasta hieman appelsiinin kuorta sivuun ja sekoita suolaan. Kuori ja segmentoi (irrota kalvoistaan) appelsiini lohkoiksi. Sekoita pienessä kulhossa ricotta, loraus oliiviöljyä ja pieni turaus sitruunan mehua sekä timjami keskenään.

Laita kullekin lautaselle 2-3 rkl keitettyjä ohrasuurimoita, ja päälle hieman rucolaa tai pinaattia, 2-3 lohkoa punajuurta, sipulia ja appelsiinilohkoja. Koristele parilla lusikallisella ricotta-kastiketta. Ripottele päälle appelsiinin kuorella maustettua suolaa ja nauti.

Tofisua eli kalan makuista tofua ja tilliriisiä

Kuvassa värikäs ruoka-annos.
Kuvateksti Liisa Helsingistä ehdotti annosta tofusta.
Kuva: Leena Ahokas / Yle

Marinadi:

  • 6 valkosipulinkynttä kuorittuna

  • 5 rkl valkoviinietikkaa

  • 2 rkl soijaa

  • 1 sitruunan mehu

  • 1 rkl inkivääriraastetta

  • 2 rkl misotahnaa

  • 3 arkkia nori-merilevää

  • 1,5 dl seesaminsiemeniä tai 1 dl seesamöljyä

Muut ainekset:

  • 3 pakettia tofua

  • 300 g basmatiriisiä

  • 2 rkl kuivattua tilliä (tai ruukku tuoretta, hienonnettuna)

  • 3 rkl rypsiöljyä

Jos tofu on nesteessä, purista nesteet pois talouspaperilla. Näin tofu imee enemmän makua marinadista. Leikkaa tofu pituussuunnassa kahteen osaan. Jokaisen palan tulee olla vähintään sentin paksuinen.

Aseta syömäpuikot leikatun tofun molemmille puolille ja viipaloi terävällä veitsellä poikittain syömäpuikkoihin asti, mutta älä leikkaa läpi (vrt. Hasselbackan perunat). Tee viillot mahdollisimman lähelle toisiaan. Toista kaikille osille.

Lisää kaikki marinadin ainekset monitoimikoneeseen ja blendaa. Marinadista tulee nestemäinen ja vihreä. Pane tofupalat astiaan viipaloitu puoli ylöspäin. Voit käyttää myös muovipussia, mutta laakea astia on parempi, koska nämä palat ovat herkkiä rikkoutumaan leikkaustavasta johtuen. Täytä astiat tasaisesti marinadilla ja varmista, että marinadi on levitetty kauttaaltaan kaikkialle tofuihin, myös viiltojen sisään.

Anna levätä minimissään tunti. Parhaan tuloksen saa kun säilyttää jääkaapissa vähintään 24 tuntia.

Kuumenna öljy pannulla ja paista 5-10 minuuttia molemmin puolin keskilämmöllä, kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita molemmin puolin. Alä raaputa kaikkea marinadia pois, vaan paista se tofun kanssa.

Keitä riisi ja sekoita tillit sekaan. Nauti tofun kanssa.

Tomaattinen kalapata

Kuvassa värikäs ruoka-annos.
Kuvateksti Kala oli hyvinkääläisen Sannan toive.
Kuva: Leena Ahokas / Yle
  • 1 rkl voita

  • 1,5 rkl oliiviöljyä

  • 6 filettä pakasteseitä tai muuta valkoista kalaa (n. 600 g)

  • 2 purkkia tomaattimurskaa (800 g)

  • 100 g kirsikkatomaatteja

  • 2 paprikaa pilkottuina

  • 3-5 valkosipulinkynttä raasteena

  • 2 sipulia kuutioituina

  • 2 rkl valkoviinietikkaa

  • 1 sitruunan mehu

  • 50-100 g kalamata-oliiveja

  • 1 ruukku lehtipersiljaa

  • 1 tl paprika/savupaprikajauhetta

  • suolaa ja pippuria

Sulata kalat. Suositus on päivää ennen jääkaapissa, mutta ohjelmassa sulatamme kalat kylmävesihauteessa. Paista pinnat keskilämmöllä voin ja oliiviöljyn kera ruskeaksi molemmin puolin.

Aseta kalat sivuun ja paista samalla pannulla miedolla lämmöllä viipaloidut sipulit, paprika ja valkosipuli kullanruskeaksi n. 10 min. Lisää tomaattimurska, kirsikkatomaatit, valkoviinietikka, oliivit, sitruunan mehu ja mausteet. Keitä n. 10 min ja lisää sitten kalat pannulle, anna hautua vielä 10 min.

Lisää tarjoiltaessa päälle hienonnettua lehtipersiljaa ja nauti maalaisleivän tai perunoiden kanssa.

Perjantain ekstraherkku jämistä

  • 2 valmista pizzapohjaa

  • 2 pakettia mozzarellaa

  • 1 ruukku basilikaa

  • Ricotan jämät

  • fenkolivuoan jämät

Levitä pizzapohjan päälle fenkolivuoan jämiä eli käytä niitä ikään kuin tomaattikastikkeena. Revi päälle muutama köntti mozzarellaa ja paista uunissa pizzapaukkauksen ohjeen mukaan (arviolta n. 10 min.). Koristele tuoreella basilikalla ja halutessasi Ricottalla.